of Cadar & Kelambu

Love & Kisses ✿ sha 5 comments
I'm not gonna buy any cadar coz my Abah already bought one.
And the color adalah ala-ala cream gold.
So terpaksa la hias bilik ikut tema cadar.

hiks.

On the other hand, I can always use the white cadar that my sis have for her wedding.

Korang perasan tak, kebanyakkan benda yang aku beli kena ikut tema barang yang dah sedia ada. Contohnya cam hiasan untuk meja makan beradab sume tu kena ikut tema khemah. Pastu nak hias bilik pengantin kena ikut tema cadar.

Nasib baik la cadar yang my Abah beli tu cantek juger. And the white beddings yang my sis beli kat Aussino tu memang totally awesome. Each cost more than RM400.00 oke. Sangat selesa bertidur-tiduran dalam comforter empuk ^-^

Sebabnya, kalau beli baru pun macam tak berbaloi sebab katil kat my parents house tu king size and kalau beli cadar pengantin, lain kali takleh guna balik sebab katil di umah kami adalah queen size.



And oh ye, I've bought the kelambu yesterday.
Lovely white kelambu from UFO, Angsana.
And the salesman gave me a quite bargainable price!
RM100.00++ only.

Sangat suker ^-^



It is better to have plain white for everything since kita boleh match dengan banyak benda. Contohnya macam pelamin putih, gambar takkan nampak kabur/gelap/tenggelam. Same goes to white beddings. You can match it with all kinds of flowers, all kind of accessories or bilik warna apapun.

No matter what color is your wedding dress, warna putih akan sesuai untuk semuanya.



So, two things settle.
Next plis.

Her Wedding Dress!

Love & Kisses ✿ sha 9 comments

I've found the dress!
yey!!!

Not only for the reception, but also for the solemnization.
'I hate my baju nikah, remember?

haha.

------

Last Saturday, we went to Nad's wedding.
Me and Hubby.
Hujan turun selebat-lebatnya.
Basah lencun baju aku.
Time aku sampai tu, Nad and husband dah siap bersanding kot.
Tak sempat nak berborak pun sebab Nad nampaknya sangat bizi.
Dia yang sibuk2 amikkan souvenir bag untuk tetamu neh ^-^

But then, she got the color that I want!!!
Light burgundy or pink belacan as she said.
Tapi warna dia memang kena btul dgn yang aku nak.
'bole tak i amik baju sama ngan u Nad?
hiks.


Tapi memang lupa sesangat nak amik gambar solo tuan puteri.
Dalam blog dia pun suda ditepekkan beberapa keping gambar yang lawa. So silalah tengok di situ ye ^-^

After the wedding, we went to Ayer Hitam.
alhamdulillah... jumpa souvenir bag yang within our budget, and menepati citarasa kami.

Harus la bijak tawar-menawar kan.
And surveylah dari kedai ke kedai.
From RM4.00, we get it for RM3.50 per pack (Nona Florist) and we bought 60 since another 60 pack dah beli beg uncang time kat Nilai3 dulu.

Kat JB (Kahwins) aku tengok benda yang sama berharga RM5.50. So, we saved two ringgit there. Kalau 60 bag kan dah save RM120.00 tuu.

But the beg uncang, kat Masai adalah paling murah.
Only RM4.00 per pack.
At Jacqualine's and Honeymoon shop.

And we bought the silver string to tie up the TQ Tag yg ntah bila nak siap RM23.00 for 90 metres, so around 25 cents per metre.

After that, we went back to BP since Hubby got some urgent things to settle. Aku pun berjalan-jalan la kat Square One tu.

Around 8.30 pm he picked me up and we went back to Pontian.
On the way tu, singgah kat D' Kraton Bridal kat Rengit.

And... we found the dress!!
Gold color for Baju Nikah and light burgundy for Baju Sanding.

haih.
Penat tau nak carik kaler light burgundy ni.
Dah la overcoat lelaki sangat2 susah nak jumpa.

The dress that we found is a bit peachy and a bit pinky.
Lantaklah.
Asalkan aku suka.

Ok, I'm going off now.
Arini bercuti-cutian sebab mau ke JPJ to renew my license yang dah mati 3 ari lepas. Pastu nak ke Angsana jap and maybe to Plentong to look for the papers for the TQ Tag.

'aaaa bila nak siap tag aku neh?

Stopp!!!

Love & Kisses ✿ sha 3 comments
oh my.
stop the clock plis.
plis plis plisss!
god, I need more time.
...

Dulu-dulu kan, rasa macam lambatnya masa berlalu.
Serious!
Aku rasa macam, ala lamanya... lagi 3 bulan ke?
Tengok orang lain naik pelamin, tak sabar mau tunggu saat kami.

Tapi kan, bila ticker tinggal dua digit and it is less than 50, perasaan adalah, wahhhhh! kenapa cepat sangat nihhh?


I'm getting headaches!
I'm sooo getting headaches.

Baju sanding takde.
And I hate my baju nikah.
And TQ Tag tak siap.
And I don't have enough goodie bags.
And I can't finalize on the wedding theme coz tatau nak kaler apa sebab wedding dress takde lagi!! aaaa!

gonna find one today! mesti!
zasss to Ayer Hitam and Rengit after Nads wedding.
yey!


*I think I shud read this book la*

The Guest Book!

Love & Kisses ✿ sha 4 comments


I'm thinking of having a guest book for my wedding.
But I'm not sure whether it's a practical thing to do since most of us Malays are not very keen on doing this kind of thing.

Takut jugak kalau aku letak nanti, orang segan/malas pulak nak tulis-tulis.

Lainlah kalau aku buat wedding tu kat hotel.
Of course la orang akan berebut-rebut nak tulis.

Kalau buat kat rumah ni macam bukan budaya orang kita nak letak-letak guest book bagai.

But then, it's a memory for us u know.

It is more than a list of who attended the party.
It is something you and your spouse can treasure the rest of your lives. Just flip through the wedding guest book on your anniversaries, and sweet memories will surely make these days more special than ever.

'btul tak?

So, kawan-kawan semua, silalah tinggalkan tapak kaki kamu dalam guest book kami nanti ya. Sebab seriously mau tau siapa yang sudi singgah waktu kenduri itu. Maklumlah, bukan semua yang datang sempat beramah-mesra dengan pengantin, kan.

By the way, ada sesapa tau kat mana nak carik guest book yang best kat JB nih?
...

Ok, here is some tips for handling the guest book, taken from this site.

Well, still not sure to choose a guest book with lines or no lines?

If you expect guests to write all sorts of comments, poems or picture sketches, guest book without lines works best. Choose a blank (unlined) guest book. Having lines on the pages will only make people be more rigid when they have the idea of doodling, pasting in pictures, and writing long messages. Oh, and it is good that you have colored pencils, markers, and plenty of pens are available along with the guest book.

For couples that prefer a more traditional way of writing guest book, i.e. guests just sign their names and a brief comment as they enter the wedding reception, then you should opt for guest books with lines. This will ensure your guestbook is neat on the pages and avoid difficulties for guests to write across a page without slanting up or down.


The Checklist!

Love & Kisses ✿ sha 5 comments
Tonsss of thing to do tapi sebab aku adalah pelupa yang dasat and super duper bizi kat opis sampai semuanya aku tak ingat.

So, terpaksa tulis kat sini sebab kat opis pun akan bukak blog juger.

1) Mesti set appointment dengan dentist!
2) Mesti call the Spa centre for appointment!
3) Mesti siapkan TQ tag!
4) Mesti setelkan frontpage Yaasin ittew!
5) Mesti start buat guest list!
6) Mesti survey guestbook juger!
6) Mesti print gambar pelamin & baju yang aku nak so that bole bagi kat my pak andam dis wiken!

MESTI, MESTI, MESTI!

ok, and then what about my hantaran?
ye, mari kita listkan di sini.

PIHAK LELAKI :
1) Mas Kahwin & Gelang Tangan
2) Sireh Junjung
3) Telekung
4) Purse & Handbag
5) Jam Tangan

PIHAK PEREMPUAN :
1) Cincin
2) Jam Tangan
3) Sireh Junjung
4) Baju & Seluar
5) Kek
6) Al Quran
7) Coklat


eh aku punya baru beli satu je ke?
aaaa bila nak setel nih??
by hook or by crook dis wiken harus ngangkut Hubby ke warehouse sale ittew!
...

By the way, this is my itinenary for the wiken.

Friday :
Go to kedai kahwin @ Perling, then balik kampung and meet up with Noni, my pak andam.

Saturday :
Kalau souvenir bag tak mengikut budget and citarasa, akan ke Ayer Hitam to buy things, and terus ke kenduri Nad @ BP, then singgah kampung Hubby jap and kalau sempat balik umah nenek jap, malam baru balik Ptn.

Sunday :
Neman my mum and the whole family shopping kat JB and maybe beli barang untuk hantaran, malam baru balik Ptn.

Monday :
Hubby balik TR.
or maybe kalau tiba-tiba dia nak join aku cuti, akan neman ke bridal kat Rengit to book the wedding dress. And maybe meet up with Noni again to finalize things. Rasanya Noni tak free ari Jumaat tu so maybe Isnin je la baru dpt jumpa nih.
Petang, balik PG.
'i think for the past few months Hubby spent more time with my family than wif his own la. hopefully my future-family-in-law tak kesah ni...

Selasa :
Kerja okeh.

eh time bila pulak aku nak pindah umah nih???

aaaaa!!!

I'm going to move out by 1st January okeh.
I have to since Hubby has already paid up the rent for the new house. And I've already used up the 2-months deposit at my current house. Tapi kalau mau pindah, harus la ngangkut semua barang2 dulu kan.

oke, maybe on Monday akan jalankan upacara pindah umah.
MESTI!

adeh. berterabur dah.
bila teringat, time2 tu jugak la semua benda aku nak tulis. entry pun ikut tunggang-langgang ni.




I heart this gubahan.
Maybe gonna do something like this for my hantaran.
chaiyokkk!

of TQ Tag

Love & Kisses ✿ sha 3 comments
I'm currently re-doing my TQ Tag.
ye, sebab telah sangat excited jumpa design-design baru kat website ni --> http://weddingmonograms.blogspot.com

Seriously, brides-to-be yang DIY their TQ Tag tu silalah try tengok kat sini sebab design2 dia sangatlah menepati citarasa and senang nak buat. Sungguh sesuai utk orang yang terlebih bizi macam aku ;p

------

Lately, kerja di opis adalah terlalu banyak yang membebankan sampai tak dapat nak diungkap dengan kata-kata. Kadang-kadang rasa macam --> ok, that's it! I'm done!!!

But after almost 3 years of working comfortably here macam dah malas nak lalui upacara job-hunting, interview semua tu.

But then, to tell you the truth, macam dah takde hati tau. Macam nak berenti and duduk kat umah je.


Kadang-kadang kan, balik kerja aku rasa penat sangat2. Rasa macam mau campak badan atas katil and tidur sampai besok pagi.

Tapi, bila nampak lappy atas meja, fikir-fikir balik, tinggal 30 hari++ sajer untuk menulis cerita wedding di sini.

A story of a lifetime...
Takkan ada peluang kedua.
Jadi, kan sangat rugi kalau aku terus tidur tanpa menulis sedikit di sini?

Sebab nanti esok lusa, 4, 5 tahun lagi, of course aku akan baca balik and boleh gelak-gelak ingat semua yang jadi untuk wedding kami.

macam waktu aku nulis blog yang dulu-dulu...

Memang la ada yang pahit manis.
Tapi itu kan semua cerita hidup yang dah tertulis sejak azali. Kadang-kadang, bila benda tu dah tak ada, cerita-cerita beginilah yang akan jadi kenangan untuk kita, kan?

macam Ciki...

kalau aku tak tulis kat blog dulu, aku pun mesti dah tak ingat betapa excitednya aku waktu nak beli dia dulu......
.
.
.


ok stop it!
i shudn't cry.
i can't cry...
nanti mata bengkak lagi.
hiks.
...

tapi, rindu sgt2 kat Ciki tau... rindu sgt2...
'sambil ngelap2 mata yang berkaca-kaca T_T

of Wedding Dress again!

Love & Kisses ✿ sha 4 comments


39 days to go okeh.
Can u believe it? It's 39!!!
uwaaa camne nih??

Takde satu pun baju yang berkenan kat hati aku.

Yaa, actually there's one.
Yang kaler black-gold aritu.
Tapi baju tu sesuai untuk outdoor je nanti.
Sebab the ekor is veri the panjang.
4 meter meleret okeh.
Dalam perjalanan jumpa tetamu, mau semua sampah-sarap kat umah tu aku sapu.
And agak seksi juger.

Since Hubby loves to see me with tudung, I'm thinking of wearing one for my reception. And this baju is not very suitable to be worn with one.

Gile nyesal tak survey awal-awal dulu.
Kalau nak mintak buat baru pun harus at least 3, 4 bulan awal.
And it's now 39 days to go.
Sila la pakai apa je yang ada nanti cik F...
T_T

And tema haruslah berubah lagi mengikut sesedap citarasa aku dan sesedap warna baju aku yang ntah kaler apa tu nanti.
T_T lagi.

------

oh ye. i did my hair today.
suda lurus di atas and wavy di bawah.
5.10 tepat aku dah terpacak kat tempat parking opis.
sibuk la pulak dia nak ke salon.
biasanya kalau fikiran serabut, akan segera mengubah gaya rambut.

pompuan yang agak saiko.

apepun, besok takde sape kat opis tu yang bole cakap my hair terpacak lagi oke.

yey!

oh mata aku...

Love & Kisses ✿ sha 5 comments
Pagi-pagi tadi, bangun tidur, ngadap cermin, sangat sentap tengok bawah mata.

I HAVE PANDA EYES!!!
veri the hitam bawah mata and ada eye bag yang dasat.

oke I know, that's my mistake.
--> crying (due to Ciki's death), wearing glasses all the time and jadi burung hantu at night.

yes, I fell off the stairs and I couldn't walk properly for nearly two months now. And since then, I lost the appetite to look good. I wore glasses all the time and tak jumpa pun mana ntah I put my contact lenses. I didn't even wear any blusher or eyeshadow to office. Tepek-tepek bedak sajer. Lipstik pun tak pakai.

oh helo, what's the point of looking good kalau kena pakai selipar + aircast tiap hari? and glasses adalah sangat senang nak capai.

And then, suddenly, I lost Ciki, my beloved pet.
I cried day and night and I don't care how do I look anymore.
It doesn't matter.
Dah tak boleh nak fikir yang I'm getting married and there'll be eyebags everywhere.

I haven't cried this much since I met Hubby.
And that was like more than a year ago.
Sebab dia, buat hari-hari aku ceria.
Dan kami tak pernah bergaduh.
uh' oke, maybe one or two, but that doesn't count sebab takde aktiviti nangih-nangih pun.

hiks.

And since then, I've been surfing net till very late at night. So, bertambah-tambah la hitam bawah mata sebab tidur lewat.

Sebab dah takde kawan yang akan kacau aku kat tepi, kan...
man... I miss you Ciki.
I truly do!


Selalukan kalau terasa sedeh sampai nak menitik air mata mesti aku fikir, adoii nanti kalau ada eye bag gile susah nak hilangkan. so tak jadi nangih.

Tapi kali ni, lantak biar la, macam terasa down yang amats sebab Ciki adalah sebahagian dari hidup aku sejak dulu. Macam nothing matters anymore...


And suddenly, lepas sentap tengok mata yang burok, tiba-tiba terasa nak carik krim mata secepat mungkin sebab my wedding will be in 42 days oke! I'm thinking of trying the Bioessence product tapi sebab dulu pernah guna, aku rasa macam lambat sangat effect dia. So, since I'm a Nu Skin distributor, cam teringin pulak nak try their eye product. Walopon agak pricey tapi takpe la untuk diri sendiri jugak kan. Kalau ok nanti aku bole promote kat sini ;p


Since Hubby kena balik TR sebab stok dia baru sampai so aku kena la jalan sesorang. On the way kat Permas tu nampak pulak banner warehouse sale yang sangat banyak. Since aku adalah the pilot, kelam-kabut la nak ngambil gambar sambil drive. Dah la time ujan and banyak pulak kete kat belakang.

Inilah hasilnya :



26/12 - 3/1 --> Warehouse sale Parkson @ Holiday Plaza

26/12 sampai ntah lupa --> POPULAR warehouse sale @ Danga City Mall. And there's this Ecom event (Electrical/Computer) @ Persada Johor.

Harus pegi okeh!

Pulang dari showcase Nu Skin tu terpaksa singgah 4 tempat sebab dah on the way kan. Metrojaya @ Pelangi, JJ Permas, Tesco Plentong and Tesco Sri Alam.

Walopon initially TAKMO BELI BARANG tapi harus la ngangkut beberapa juger termasuk cheese cake and stok makanan. Ini adalah antaranya :


ye, sebab dah alang-alang on the way kan ;p

of Interview Kahwin~

Love & Kisses ✿ sha 7 comments

Ini adalah kesah interview kahwin.
hiks. dah bole nikah nih ^-^

Seriously walopon aku buat selamba tapi saspen jugak nak ke interview tu oke. Sebabnya, my sis yang pegi time bulan 6 aritu telah disoal dengan agak susah. The imam asked her about perceraian, takliq, fasakh semua tu. Lepas dia pegi, my mum punye la semangat bagi kat aku buku-buku agama nyuruh aku baca.

Tapi tak baca pun sebab pada aku, benda-benda tu adalah asas ajaran Islam. Kalau bacaan solat, munakahat, tauhid semua tu tatau macam mana nak hidup jadi orang Islam ni, kan.

So, I just ignore the books until the morning yang nak pegi tu. Bangun tidur kelam-kabut la carik buku panduan yang diorang bagi time kursus kawin aritu.

Cadangnya mau pegi pukul 9. My sis aritu pegi pukul 7 pg pun dah ramai orang.

Tengah kumpul form semua, tiba-tiba, eh~ mana I/C saksi ni mak?

My mum dah kelam-kabut dah.
She said, time Angah dulu tak payah I/C saksi pun.
Pastu aku cakap la, kat dalam form tu ada mintak la mak.
Semua nak kena ada salinan 3 keping.

Dia dah sibuk call my Abah kat opis.
Abah pun dah bising kenapa dah last minute baru aku cek sebab saksi2 tu semua takde sekarang ni. Then I called my sis sebab nak confirm. She said, time dia aritu takyah pun bagi I/C saksi. Benda tu cuma bagi time nak jumpa kadi je nanti.

Walopon kat instruction tu dah terang-terang tulis kena ada copy I/C saksi tapi aku ingat nak gamble je la pegi sana. Lagipun memang dah siap-siap amik cuti, kan.

Hubby punya form memang dah complete sebab dia dah hantar ke BP aritu untuk dapatkan Surat Kebenaran Nikah Luar Kawasan. I/C saksi pihak lelaki pun dah siap-siap semuanya. Yang pihak perempuan je yang pending lagi nih.

Tengah sibuk-sibuk tu, my Abah call.
He said, tunggu kejap, abah dah dapat I/C saksi ni, jap lagi abah sampai.

fuh~ veri the lega.

Lepas dia hantar tu, aku cek balik kot ada benda lain yang tertinggal.

aaaa rupanya I/C Abah pun takde!
macam mana nak kawin kalau takde I/C wali nih...

Hubby dah senyap jek kat tepi sambil buat muka --> I told u so.
hiks.

Sebabnya, malam tadi dia dah ingatkan aku suruh cek balik semua takut ada yang miss.

ye btul, memang ada pon yang miss T_T

My mum pegi selongkar satu rumah carik my Abah punya I/C copy.

Tak jumpa.
She said, amik je la kat abah pastu fotostat.

haish. harus mengamuk orang tua tu kang.

Tup-tup, eh ada pun ha.
Dalam pukul 10.30 tu siap laju-laju, pegi fotostat semua yang ada, then terus pegi Pejabat Agama nuu.

I wore a plain baju kurung, tudung lepas bawah and selipar.
And he wore a plain t-shirt with jeans.
Dia takmo pakai songkok pun.
Aku cakap pakai je la. Kalau takmo pakai, lain kali takmo ikut cakap dia.

Siap ugut lagi ha sebab actually dia dah interview kat BP aritu so yang ni dia cuma neman aku je la sebab tu dia takmo dress properly. Dia gelak2 jek pastu pakai jugak songkok tu.

Then, sampai kat sana dalam pukul 11 tu takde orang lansung.
Ingatkan ramai sebab dengar citer orang lain macam semua kena tunggu berjam-jam.

Bukak pintu, terus bagi form pada clerk kat situ and isi form interview. Dalam form tu dah siap tulis soalan yang dia akan tanya.

Aku macam, eh~ senangnya.

Then, terus dia panggil jumpa imam.
Aku nak pegi sorang tapi hubby sibuk la pulak nak ikut.
Geram btul.

Then, mengadap pak imam, he starts asking question.

Mula-mula dia suruh beristighfar.
Then mengucap 2 kalimah syahadah.

Aku naik saksi tiada tuhan melainkan Allah dan Nabi Muhammad itu pesuruh Allah...

Since I'm uzur, tak kena soal bacaan al-Quran pun.
Mula-mula tu dia suruh aku baca al-Fatihah.
Pastu kensel la.

Then baca doa Qunut.
After that, niat mandi wajib...

Pastu dia tanya tentang Rukun Nikah.
1) Calon suami
2) Calon isteri
3) Wali
4) Dua orang saksi yang adil
5) Lafaz ijab dan qabul


And the last question is about tanggungjawab isteri.

Alhamdulillah... semuanya selesai...
Tak sampai 15 minit kat pejabat agama tu pun.
Siap terserempak and berborak lagi dengan tok imam yang akan nikahkan kami nanti.

Memang aku bersyukur sangat-sangat sebab jalan kami dipermudahkan...

Hubby cakap, rezeki orang lain-lain kan.
Rezeki kami time nak dapat surat kebenaran nikah ni senang.

Macam kawan-kawan aku yang lain, ada yang sampai sana, kena tunggu giliran berjam-jam. Ada yang dah sampai, tiba-tiba itu ini tak complete, terpaksa balik semula. Ada yang kena datang sorang-sorang macam my sis sebab husband dia orang Ipoh tak kena interview.

Syukur ya Allah...

Close together or far apart,
you're forever in my heart...


Luv yuh hubby ^-^

The Miracle...

Love & Kisses ✿ sha 12 comments
Alhamdulillah... dah selamat pun ke interview kahwin.
Dah submit form and dah dapat surat kebenaran nikah juger.

hiks.
macam tak caye kan Noha?

...

Noha, Intan, Azeel, 13may are some of the few bloggers who knew about my life story. our love story.

oh my god... WE'RE GETTING MARRIED OK!!!

Despite everything, it is still unbelievable that we can go this far...

And now we're standing face to face
Isn't this world a crazy place
Just when I thought our chance had passed
You go and save the best for last...


As I said before, my life story is a bit more complicated that what u might think.

People didn't just go to my age without any brutal life experience.

and oh my god, what an experience I had!
...

Kadang-kadang, jodoh datang dengan tak disangka-sangka.
Berkawan bertahun-tahun, mengharung onak-duri alam percintaan dari zaman sekolah rendah pun bukan penentu kebahagiaan, kan.

I met Encik Hubby last year.
Di tempat parking opis.
A few days later, we're couple.
...

I couldn't help it oke!
He couldn't help it.
We, he, me has everything that both of us had wish for,
and more...

There are some days when the road seems longer than others, doesn’t it? I get so focused on the light at the end that I think I know the way and stop paying attention. But the sign posts are always there, reminding me which way to go. It’s just that I forget to read them sometimes. And when that happens, the little disappointments throw me for a loop – the big ones I seem to be able to handle better. Seems silly, but that’s just the way I am. So, I try to focus on the positive, keep moving forward, etc, etc. Realizing that today is not the same as yesterday and who knows what tomorrow might bring?

And suddenly, out of nowhere, he came by.
...

Sometimes the snow comes down in June
Sometimes the sun goes 'round the moon
Just when I thought our chance had passed
You go and save the best for last......



Happy Birthday dear...

Love & Kisses ✿ sha 2 comments
And, it's Hubby's birthday.

'aa budak comel suda 26 neh ^-^
...


From morning till night
May your birthday be bright
And nicer than ever before
And as years come and go
May your happiness grow
And your dreams be fulfilled even more...

Happy Birthday love!
my dear, sweet sweet love...



AB Crunch Trainer.
I bought him this from Fitness Concept since he's a borned exercise freak.

An early birthday gift.
ye, sebab tgh sale kan ni.

Tapi cadangnya takmo bagi awal pun.
But since dia dah tau aku belikan tu, besoknya bila kami jumpa, dah siap2 pesan suruh bawak sekali.
hampeh.
padahal 2 minggu awal tuu.

Of course la aku takmo bagi kan.
Aku cakap kat dia, mesti la kena tunggu time besday kan.

Tapi dah agak mesti dia tak sabo.
Siap nak muncung2 tuu.

haha.

So, actuallynya balik dari shopping tu aku dah siap-siap letak barang tu kat umah baru. Then, bila kami singgah umah baru tu, aku terus pegi tengok tv and dia pergi ngemas2 barang sikit.

Tup-tup keluar dari dapur, nampak dari jauh dia dah tersengih-sengih. Dah jumpa la tu.

Gile kelakar.
Macam sangat budak kecik nih.
Comel sungguh dapat mainan baru ^-^

Actually I want to buy him this also sebab dia punya yang sekarang ni dah lama. Tapi tak jadik sebab terfikir, sapekah yang akan memikul benda tu sorang-sorang kuar dari shopping compleks nanti?

Ye, aku juger.


Lelaki yang gile bersukan neh.
Jogging, bola, gym, etc etc <--- everyday oke.

Totally my opposite.
The last time aku berjogging adalah like 3 years ago?
hemm.

Aritu my fren nak pinjam tracksuit.
Bila pikir2 balik, eh aku ada ke seluar tracksuit nih?

oo rupanya ada.
cuma dah berabuk skit.
hiks.
...

Dear, dear love,
If I had one wish,
My wish would be you...
And since I had made that wish,
My wish has come true...


Luv yuh hubby!
Enjoy la your last birthday as a bujangan ye.
*wink wink*

of Annual Dinner~

Love & Kisses ✿ sha 10 comments

I won The Most Glamorous Female Of The Night oke!
And the winner gets 'something' sponsored by The Puteri Pacific Hotel.

'another honeymoon perhaps?
*wink wink*


oh, ini adalah cerita tentang Annual Dinner company aku beberapa minggu lepas.

Sangat lambat baru dicerita di sini kerana sehari selepas tu, Ciki pergi meninggalkan aku buat selamanya... jadi mood untuk bersuka-ria lansung tak ada.

Memang dah lupa pun.
And rasa macam tanak ingat lansung sebab akan buat aku sedeh.

Tapi tadi bila the coordinator bagi voucher tu teringat balik semuanya. So, baru la nak tulis di sini.
...

It was a wonderful night.
And the theme was Malam Nostalgia, held at Persada Johor, dan juga sempena Ulangtahun ke-50 Sime Darby Engineering di sini.

Event starts at 7.45 but since I was one of the AJK, terpaksa la ada di sana dalam pukul 4 lebih tu untuk bersiap. I wore a purple kebaya yang aku pakai time my sis's wedding aritu. Tak prepare apepun. Ingat nak pakai selipar je sebab kaki aku kan terseliuh so lansung tak boleh pakai heels. Tapi last minute pegi carik platforms sebab macam orang ulu lak pakai kebaya ngan selipar.

Encik Hubby plak suruh pakai kebaya Nyonya yang kaler pink tu tapi aku rasa cam seksi sangat so tak jadik la. Dia sibuk-sibuk la datang jauh2 mau ngantar ke sana padahal aku bole je pegi dengan kekwn lain.

Tengah bersiap tetiba carik contact lens selongkar satu rumah tak jumpa. Mana ntah aku letak.

Aku ni dah la rabun. Takkan nak pakai spek plak kan.
So, on the way tu singgah kat Focus Point carik lens.
Tetiba stok plak takde sebab power aku tinggi sangat.

Gile kentang!

Aku cakap, apa-apa jenis pun takpe la asalkan lens.
Sebab selalunya aku memang pakai kaler Misty Grey tu je sebab it's the only one yang sesuai dengan aku.

Salesgirl tu dok carik2, nasib baik ada tinggal satu tapi ni yang normal punya la takde kaler. Lantak la kan asalkan aku bole tengok orang.

Then, dekat pukul 6 tu baru aku pegi Pan Pacific utk makeup.
Kira orang paling last sampai la sebab yang lain semua dah siap.
Ada yang pakai sari, cheongsam, ada yang pakai mini skirt, black tie, dress, etc etc, aku je yang pakai kebaya tak bergosok sebab sibuk carik contact lens ;p

Time mekap tu aku dah siap2 cakap takmo rambut sanggul tinggi, nak yang biasa2 je tapi diorang nak jugak la letak sanggul, earrings ngan rantai bagai. Macam kereta berhias dah aku rasa.

Then, around pukul 8, event start.
Streaming of oldies photo slides.
8-courses of Chinese food.
And hundreds of lucky draw to be won.

Memang time tu aku harap sangat dapat lucky draw sebab tiap meja at least sorang akan dapat. Tapi malangnya tak dapat ponnn.

Since it was a short notice event, cuma dapat Diddy AF as the performer. Last year it was Nasha Aziz, Adibah Noor, Salleh Yaacob ngan sorang DJ (ntah, tak ingat nama).


This is me with kak Liza.
Tak banyak gambar sebab tak dapat lagi yang official.

Ingatkan nak balik awal sebab Hubby dah tunggu kat luar. Tapi my frens ajak tunggu kejap sebab event pun dah nak abih and nak sessi gambar2 lak. So aku pun tunggu la sambil nyambung makan.

Tengah makan tu diorang announce the Female and Male of the night. Aku cam buat tatau je sebab kompem la orang lain yang dapat sebab ramai btul yang sangat vouge that night. Staff i 1500 orang you!

Tup, tup the emcee said, her name starts with F.
And she's from HR department.
Kekawan aku dah bising2 dah.

When he announced that The Most Glamorous Female of The Night adalah aku, fuh~ tergamam jap.

Dah la tengah sibuk kunyah makanan time tu.
Jalan naik atas stage dengan bersopan-santun sebab kain ketat meleret kan.

hiks.

Ngan kaki agak tempang lagi sebab terseliuh tu.
Sampai2 je terus kena buat ucapan.
Berterabur dah sume ayat aku.

But then, it was truly night to be remembered...
Keluar dari hall dapat gelaran Miss Universe jap.
It was kinda weird to be the centre of attention.
Macam selalunya kan orang tak tengok sangat, then bila tiba2 kita lalu and orang itu ini sibuk2 nak amik gambar, rasa macam, haih peliknyeh.

Terasa glemer jap.

The next day, we went to Mlk sebab nak carik ubat Ciki.
The day after that, Ciki passed away...
he left me forever...
and he took a part of me together...

Macam sangat sedehlah kalau ingat balik.
Sunyi betul...
Agaknya, inilah hidup.
You'll get some, you'll lose some.

humm.

of Hantaran - Watch & Choc

Love & Kisses ✿ sha 6 comments


Seiko 5 Sports from Seiko.

Sangat cantek kan?
I bought this for Hubby's hantaran.
Bole celup dalam air 100m tuu.
Agak-agak rasa nak gaduh ngan Hubby bole campak jam dia dalam parit depan umah tu. hiks.

I was on my way back from Income Tax. Singgah jalan-jalan kat Giant Plentong and suddenly saw this new watch shop. Sangat banyak pilihanlah untuk jam Seiko di situ. And the price is quite reasonable too. As usual, bila jalan sorang-sorang akan membeli ikut citarasa sendiri. Tapi lawa je kan aku pilih tu. Hubby pun sangat suke oke.

Initially, we planned to buy another model (Seiko Criteria) from Platinum Time sebab dia banyak supply watches for my company so untuk jam yang RM1K++ mesti la dapat yang lagi murahan kan. But then, tiba-tiba all his 7 branches kena tutup due to internal problems.


So, terpaksa carik kedai lain. Tengah jalan-jalan, survey2 sana-sini, jumpa pulak la jam ineh yang lebih menarik hati. Jadi, terpaksa beli.

So, satu benda telah setel.

And kelmarin, balik dari Johor Specialist, singgah kat Pelangi, telah rambang mata dengan pilihan coklat yang berlambak time2 Christmas ni.



I want this for the hantaran!

Sebabnya, walopon tak berapa suka dengan M&Ms tapi kotak dia sangat la cantek kat mata aku.

Actually, I prefer the big M&Ms tin yang bulat kaler merah-maroon berkilat tu. Pernah nampak time Christmas 2 tahun lepas tapi sedehnya dah takde stok pulak sekarang.

Lepas dah guna untuk hantaran, boleh letak kat coffee table rumah baru kami. Kan sangat comel tu.

Kot kalo kat airport mesti banyak pilihan kan.
Tapi bila masanya aku nak ke airport nih.
Nak suruh my sis beli, kena tunggu bulan depan la baru dia balik. By that time agaknya yang coklat stail buku ni pun dah takde jual.

Kang yang dikejar tak dapat, yang hampir2 nak dikendong berciciran.

'btul tak?

of Hand Bouquet~

Love & Kisses ✿ sha 2 comments

I'm so in love with this hand bouquet.
Soo, sooo in love!
Telah jatuh hati pada pandang pertamalah.

Jadi bercadang untuk gubah sendiri untuk majlis kami nanti.
Korang rasa berjaya tak?

Tapi bila fikir-fikir balik, sempat ke aku nak gubah-gubah sehari sebelum tu? Dengan sibuk nak berinai bagai, dengan touch-up barang-barang yang itu ini lagi. Lainlah kalau aku lilit2 je benda ni dah jadik.


Yang ini pun sangat chantek kan.


















fuh~ gile rambang mata dah nih.


The color of my solemnization dress would be something like this. A little darker, a little brownish here and there. And my wedding dress, the black-gold one, is something lighter than this. More to creamish-black.

To tell u the truth, I prefer roses compared to other flowers sbb roses ni macam kena je dgn apa-apa kaler baju pun kan. And lagi satu, sebab senang nak carik fresh roses walau kat ceruk mana pun ko duduk.

So, rasa2 korang la, which of the above flower bouquet suitable for me?

By the way, these are some of the useful website for those yg intend to make their own wedding bouquet.

1) http://www.favorideas.com
2) http://www.ehow.com
3) http://www.save-on-crafts.com
4) http://www.wikihow.com
5) http://www.howtodothings.com

And, these are some steps utk buat sendiri hand bouquet.

The first step of all is choosing the flowers. Making hand-tied wedding bouquets is best done with flowers with longer stems. A few examples of long stem flowers are roses, irises, and carnations to name a few. If you want to add foliage good types are camellia leaves, and eucalyptus. If you want mixed bouquet they are better using three to four kinds of flowers and foliage. You also should cut a yard of string as well.

Next you must cut the stems of the flowers at a slant and put the flowers into water. You need to remove the thorns and the foliage from the lower part of the flowers. Next lay all the flowers out on the table. You should start with the longest flower to be the center of your bouquet. You should start off from there holding the stems with your hand about 15 cm from the base of the head of the flowers. You should put the foliage all around your center flower. You must put the other flowers around that criss-crossing the stem just below where you striped the foliage from the flowers. Remember you are trying to make a fulcrum with the stems of the flowers. You should also have the flower pointing toward you not the stems. As you interlace the stems you should obviously be turning the bouquet so you can see what you are doing. You can hold the stems in place by wrapping some string around the stems, but remember to not cut it.

Once you get all your flowers in your bouquet, it is now time to add your ribbon or bow, whatever you choose to use. This is the easiest part, but you must wrap your ribbon around your bouquet a few times, depending on the size. Then you just make a bow at the end if you are not using a bow itself. This part is really self explanatory. You will need to spray the bouquet with water.

Once you have done this you will have a beautiful hand-tied bouquet. If this is for your wedding it will be just that much more special for you to know you did that for your big day.


Gudluck ya!

of Souvenir Bag~

Love & Kisses ✿ sha 6 comments
and... it's Saturday.

PC Fair arini okeh.
Acara wajib pegi.
Walopon takde benda yg nak dibeli tapi tiap kali, paling kurang pun 3 jam kat sana and harus la ngangkut pulang at least sebijik mouse.

haha. gile saiko ngan PC Fair.

By the way, sangat banyaklah aktiviti arini tapi Hubby tak mangun lagi. So, sementara nunggu dia siap, telah menulis banyak-banyak di sini.

We're going to a souvenir shop sebelah Kip Mart Masai sebab nak carik souvenir bag. Kat situ barang-barang dia not bad la and quite cheap juger. Time pegi Nilai3 aritu dah beli pun tapi my Abah said tak cukup. Kalau tau baik aku beli banyak2 dulu sebab harga dia murahan. Ni terpaksa la jalan-jalan survey balik. Pastu of course la takkan jumpa benda yang sama kan.

Yang dulu aku beli kaler maroon sebab initially, my theme would be light burgundy so maroon bag adalah sangat sesuai. Ni bila dah terpikat dengan baju kaler black-gold, theme terpaksa berubah la kan. Itupun kalau majlis aku still ada tema T_T

And for this extra pieces, I'm not sure whether to buy the non-woven or the normal paper bag sebab yang beli aritu adalah non-woven. But my dad said kalau paper bag nampak lagi besar and teguh. Kalau non-woven adalah lembik. So, I think I'll buy both. Campur-aduk je lah. Maklum la kan dah takde tema skarang nih.

*sigh lagi*


Then we're going to SSF kat Plentong.

Ini first time mau jejak kaki ke sana okeh.
Sebabnya, I think barang kat sana quite mahal, lah.
Tapi mana tau kot time-time ni dia buat sale kan.
So, better pegi je.

Lagipun dah alang-alang on the way nak ke Persada Jhr tu kan. So kalau mahal tak payah la beli. Tapi kot mana tau jumpa artificial flower yang lawa. Sebab aku rasa tak sempatlah kalau nak gubah hand bouquet guna fresh flower tu. Especially untuk aku yang konon-kononnya bercadang nak buat sendiri nih.

And I think there's one shop with the name of Kahwin Kahwin at Perling. The lady who made my engagement's hantaran told me about it. She said that the shop got almost everything u need, and quite cheap juger.

But unfortunately I'm not sure where exactly the shop is. Mau sesat-barat kalau aku pegi sana kang. Tapi kalau tak jumpa pun takpe. Bole terus ke JJ Bukit Indah.

hiks.

Then, we're off to PC Fair.
yippie!

of Inai, Borang and Interview~

Love & Kisses ✿ sha 10 comments


To tell you the truth, I don't really like inai.
Time kecik-kecik dulu penah muntah cium bau inai oke.
And sejak tu berazam takmo pakai inai dah seumur hidup.
Mana tau kan time nak kawin ni kena pakai inai la pulak.
Dulu-dulu, cakap kat diri sendiri, kalau nak sangat merah kat tangan, pakai cutex je nanti. Nak cuci pun senang. Tapi of course la akan dibangkang oleh sedara-mara kan.

Jadinya oke, I will wear inai with one condition.
No ukir-ukir sume tu.
Mau aku muntah tengok benda tu merah-merah atas tangan.

Hopefully belah lelaki tak kesah sbb his family kan keturunan Pakistan and kalau ikutkan memang agak menitik-beratkan adat-adat camni.

And I need pedicure/manicure.
Anyone knows any good and affordable places kat JB?
At least 3 weeks before the wedding mesti jalankan upacara cantikkan diri nih.

------

I'm going back to my hometown this weekend.
Lately memang tiap minggu balik kg pun sebab banyak benda nak setelkan. And tiap kali balik of course akan terbang at least hundred bucks.

'camne nak save nih?

By the way, we're going to submit the Borang Permohonan Nikah this coming Monday. Sebab tu la nak balik kampung ni. My mum yang tolong fill-up the form sebab tulisan dia sangat la lawa. Saksi semua dah complete. Walopon my sis dah kawin aritu but since aku anak sulung, masih tetap kena provide my parents punya Sijil Nikah.

Encik Hubby pun dah amik Surat Kebenaran Nikah Luar Kawasan from Pejabat Agama kat BP nuu.

And dia dah siap interview pun.
Dia cakap, prosedur kat BP sangat la mudah.
Tak meleret-leret macam kat daerah aku and kat sesetengah tempat lain.

3 soalan je dia tanya.
uwaaa jelesnye nih.
Maksudnya nanti aku kena interview sesorang la.
adeh.

------

So, 50 days to go.
relax F, relax.

of Hair and Spa~

Love & Kisses ✿ sha 2 comments
Ye, rambut.
Telah sangat serabut yang tak bole diselamatkan neh.
ok, that's exaggerating.
Tapi rambut aku memang agak teruk conditionnya sekarang.
People said that 2 weeks before the wedding takleh gunting2 rambut kan. 'aa btul ke?

Yesterday one of the managers tegur aku sambil gelak-gelak, "F, takkan time dinner je rambut anggun terurus nih."

Terasa ok.
Dah la time Annual Dinner tu aku dapat award The Most Glamorous Female. Pastu bila balik opis, rambut menggerbang balik.

I'm thinking of doing some rebonding.
Not the really2 straight type.
Asalkan nampak terurus ok la kot.

And it is now in auburn color.
I'm thinking of changing it to a darker shade macam dark chestnut tu. Tapi takut tak sesuai pulak dgn kaler wedding dress nanti.

haih.


What am I gonna do with my hair???

ok, ok, sile pakai tudung.
...insya allah when the time comes, i will wear one.

------

And later, balik dari Johor Specialist, I'm going to do some pampering @ NB Beauty.

S.P.A.

yippie yey!

Hopefully best la.
And hopefully sempat sbb ada banyak tempat aku nak pegi arini.

Anyone knows any other spa yang best and affordable kat JB nih? Kat area BBU and Permas Jaya tu punya la banyak tapi tatau yang mana satu paling best. Mesti buat at least 3x before the wedding.

Mesti, mesti!

So, suggestion plis.

of Surah Yaasin~

Love & Kisses ✿ sha 10 comments
Ok, now I'm gonna write a bit about the Surah Yaasin.

Sejak ngambil keputusan nak jadikan ia souvenir kahwin kami, telah survey di banyak tempat. Memang quite disappointed la sebab a few bloggers yg dah jumpa address sume tanak share ngan aku pun. Time tu rasa cam ---> haih, carik benda lain je la.

But at last, alhamdulillah... we found it.

So, sebab aku dah rasa kesusahan survey tanpa bantuan dulu, jadinya nak jugak la tolong-tolong kamu semua supaya dipermudahkan jalan menuju hari itu ye.

These are some of the vendors yang aku dapat :

1) AL HIDAYAH : 03-4042 0733/4043 3786
2) DARUL NU'MAN : 03-2691 2645/2698 8495
3) CUCKOO PRINTS : warna.inspirasi@gmail.com

Yang lain-lain tu kebanyakkannya tak amik order dalam kuantiti yg sedikit and ada yang supply untuk company sahaja. So, tak payah la aku tulis di sini ye.


By the way, I'm going to Johor Specialist tomorrow.
Gonna do some MRI.
Specialist yang kat Hospital Penawar tu macam tak bagus la.
Tisu ligamen kaki aku yg koyak rabak sebab jatuh tangga aritu macam tak elok lagi ni. Walopon dah sebulan lebih kejadian tapi kaki masih bengkak + sakit lagi oke.

I'm limping!
gosh... macam mana nak naik pelamin kalo limping nihh???


T_T

*juger masih dalam mood sedeh kehilangan Ciki tersayang...*


"apehal tengok2 nih? kak paca, sila jgn kacau. ni tempat landing i okeh."

Oh my, I miss u dearly Ciki... T_T

The Perfect Dress~

Love & Kisses ✿ sha 2 comments
Yey, the bunting is here.
Semalam gi amik kat Danga Bay outlet.

Ye, walopon tak berapa suka dengan gambar tu sebab aku tak bersolek, tak bermekap bagai sebab gambar tu amik time penat2 petang raye kan. Tapi best juger sebab gambar tu agak sweet and menepati citarasa.

ntah. tak paham pun.
But anyway, I'm satisfied with the service di Kadkahwinku.com tu.

Will post the gambar bunting later yeh.

And... I've found the perfect dress!
yippie!!

oh, but the color is black gold.

Sangat perfect di mata aku and asyik terbayang tiap kali bangun dari tidur <--- cam suda parah nih.

Biar la kaler hitam pun kan. Standard orang kita kan warna hitam mana la elok untuk majlis kahwin. Tapi my dear Hubby suker je ni ok. 8 bridal kitorang survey time hari Sabtu Ahad lepas. Hujan lebat pun main redah je. Sampai demam-demam dah Hubby tu. We went to Adli Bridal & D' Pesona kat BBU, Exclusive & ATT at Angsana, Mumtaz Bridal & Adli Bridal outlet Pontian, and two others at Rengit and B. Pahat.

'kan orang cakap, you won't find the dress.
The dress will find you.

When you look at the dress, you'll know that it's the one...
Now I understand the feeling.
...

hiks. cam melampau plak statement.

But, it's your wedding oke.
Bukan nak kawin 2, 3 kali pun.
Nanti gambar tu la yang ko nak tatap 10, 20 tahun lagi. Gambar tu la yang tergantung kat bilik tidur nanti. So, selagi tak jumpa baju idaman hati, never settle for less okeh.

-----

ok, ok i know. banyak email yg tak direply, komen yang tak sempat dibalas ni. sangat2 super-duper bizis and i've got problems with my internet connection. not sure why but truly sorry, my gmail sgt2 tak berfungsi skarang nih. i will definitely get back to u on the Nu Skin product and Surah Yassin and this and that, later on okeh ^-^

of Bilik Pengantin~

Love & Kisses ✿ sha 12 comments
We're going to survey the wedding dress today okeh.
Ye, today!
Mesti!

1 month++ je tinggal and we haven't finalize on the wedding dress T_T

Apa-apalah asalkan aku suka and ada kaler cam pink2.
Lantak la tak dapat cam yang aku nak sangat tu.
Saspen dah ni okeh.



And cadangnya mau beli kelambu lawa kat UFO nuu untuk hiasan bilik pengantin. Pastu bole guna balik untuk hias our new bedroom kat umah baru nanti. So tak membazir and tak payah nak suruh bridal yang hiaskan sebab takut tak menepati citarasa and takut terlebih budget.

ye, sebab aku adalah pengantin bajet.

Biar la orang nak ngutuk ke hapa tapi sebab aku rasa tak payah la nak membazir sangat untuk majlis yang sehari itu asalkan baju/mekap plus gambar and video adalah menepati citarasa, itupun dah cukup baik.

So, aku telah pasrah dengan warna khemah yg coklat itu.

Sekian.

*entry yang bercampur-aduk ikut sesedap rasa penulis*

Hantaran - Purse

Love & Kisses ✿ sha 6 comments
I've bought the purse.

Finally.

haih!

Aritu round satu Sogo pun tak jumpa idaman hati.
Tadi sebab Jcard Day kat JJ Tebrau, berlari-lari anak la aku keluar dari opis sebab kalo lambat sikit je mesti stuck kat jem yang berjam-jam. Nyambung survey-survey lagi, tup-tup tengok, jumpa pulak la yang best and ikut tema handbag.

Ye, sebab aku dah beli handbag time outstation aritu, jadinya, tak bole la pilih kaler purse ikut sesedap rasa. Walopon hati aku cakap yang merah itu sangat chantek tapi sebab brand lain and tak matching pulak dengan handbag, jadi lupakan sajalah.

Especiallynyer kalo shopping sorang-sorang mcm ni. Dua, tiga jam jugak la aku menatap benda tu before buat keputusan.



Tapi Bonia pun tgh sale gile. Sampai purse dia pun dah setaraf dgn brand lain. After less dalam 120++ je ha.

Tapi sebab Sembonia punya design tu lagi menarik hati aku, jadinya cepat-cepat la pegi bayar sebelum fikiran berubah lagi. Before bayar tu ingat nak inform Hubby dulu tapi dia tgh bizi lak so teruskan dulu operasi. Besok-besok baru claim balik ^-^

Walopon dalam proses berjimat-cermat, telah ngabihkan dekat seribu juger tadi T_T
*kuar dah airmata darah*

Begitulah kaedah bershopping-shoppingan secara solo sebab takde org kat tepi yang akan nasihat itu-ini. Bantai je asal mata cakap chanteknyeee, jadi terus la testing-testing pastu beli.

Comforter set tu pun aku beli sampai dua sebab sangat vouge kaler pink-fuschia dgn lagi satu kaler hijau-aqua. Yang kat umah ni pun ada satu baru je beli aritu. Nak wat camne kan. I'm veri the kemaruk dgn comforter set. Nak request utk hadiah kawen bole. Nak banyak2. hehe.

Pastu shopping innerwear/undergarments Pierre Cardin sbb time Jcard Day ni harganya adalah gile murahan and sgt banyak pilihan yang notti2 so sangat sesuwai la beli 7, 8 pasang untuk guna lepas kawen nanti. hiks.

Maka, teroverbajet la bulan nih T_T
Tapi, semua benda tu aku guna so that is keperluan oke bukan kehendak. So, apa-apa barang keperluan adalah wajib beli, kan.

Sekian.

oh ye, komen tentang Yaasin tak sempat direply sebab sangat ngatuk suda nih. Insya allah besok lusa aku balas semua-semuanya ya.

of Souvenir - Yaasin

Love & Kisses ✿ sha 9 comments
Walopon memang lansung takde mood utk menulis tapi aku kuatkan semangat jugak sebab aku mau setiap detail perjalanan kami menuju hari besar itu tercatat di sini.

So dear, I won't promise but I will try to write something memorable setiap hari di sini.

Tak lama mana pun lagi...
59 days to go.

59???

Sebulan lebih je lagi okeh!

Cam saspen lak tapi kalo ikutkan mmg banyak benda yang dah setel. Cuma aku yang tak rajin nak update cerita yang masam-manis di sini. hiks.

The HIV test, the Kursus Kahwin, a bit of hantaran items, the souvenir, the bedsheet, the bridesmaid, etc etc...

Nampak macam senang tapi tiap satunya fuhh~ ada cerita yang tersendiri okeh! Nantilah aku cerita satu-satu ye.

By the way, my souvenir dah setel pon.
yippiee!
I bought 500 pcs of Surah Yaasin from this publisher - Al Hidayah @ Batu Caves. Order thru email and phone call jer. Veri the senang.

Then, since I'm staying at JB, my bro la yang tolong amikkan kat Batu Caves nuu sebab dia dok kat Klang kan.

Sebab aku nak something yang terbaik dgn harga yang berpatutan, so memang kena survey banyak tempat la.

Ye, memang agak horrible oke experience time survey-survey ni.

Mula-mula tu cadangnya mau tempah di JB sajer. Then carik-carik, semuanya tak amik order dari orang persendirian untuk personalized Surah Yaasin, except for this one - Umida Industries kat Taman U.

So, aku pun contact la org ni tanya quotation sume kan. Kitorang agree nak datang sana on Saturday since hari lain susah sikit sebab kami kerja kan.

Tempat tu plak close pukul 12. Dah la nak carik opis dia gile susah kat celah-celah kilang nuu then bila sampai sana diorang boleh buat tatau jek.

Korang bayangkan la, before datang tu aku dah call buat appointment, tapi bila bukak pintu masuk dalam, sume bole buat dekkk je. Bahagian marketing plak tu. Terjenguk-jenguk la kitorang kat situ tatau nak pegi mana. Layanan cam hampagas!

Diorang nak kitorang park kete BMW kat depan tu kot baru nak layan.

Then, aku tanya la macam mana nak order sbb aku memang2 nak finalize sume kan. Aku pun tanya la harga balik. Pastu diorang bole bagi harga lain padahal sebelum2 tu dah cakap lain. RMx.41. Sebab ada satu sen kat blakang tu so aku tanya la bole tak genapkan RMx.40 sebab dah alang2 satu sen je kan. Sajer la tanya kot diorg nak bagi ke kan. Standard la kite nak membeli banyak mesti la kena nego.

Pastu ada plak la mamat sekor tu cakap, "Saya heran la dengan orang Melayu kita ni. Kalau bab2 agama berkira betul. Suka sangat nak mintak kurang-kurang harga. Kitorang takde untung pun la cetak benda ni."

fuh... memang kami terkejut gile dia cakap macam tu.
Takde manners lansung.
Padan muka dia kena sembur balik dengan my hubby.
Sampai terdiam mintak maap sume pastu dia pun terus keluar.

Kot kalau ko nampak alim takpe gak. Ni dah la rambut rebonding, muka ala-ala pecah rumah bole layan customer macam tu. Ko keje bahagian marketing, mesti la tau jaga manners, cara nak tambat hati pelanggan. Ni makin nyakitkan hati ada la. Customer masuk mesti la layan. Ni ko pegi main game kat PC tu pastu biar customer ko melilau-lilau. Pastu bole cakap takde untung.

Hapenye berniaga takde untung nihhh???

Lagipun ko printing company bukannya setakat cetak Yaasin je, ko buat benda lain jugak kan so of course la ada untung. Kalo dah rasa macam baik sangat pun tak payah la nak berlagak camtu skali. Macam bagus jek.

Pastu kalo beli kuantiti camni, harga byk ni. Bole plak turun naik harga ye macam beli brg kat kedai plak. Camtu takde untung ke? Lagipun, you're not the boss oke.

At least kalo ko tanak kurangkan yang SATU SEN tu takpe, aku tak kesah pon. At least ko boleh cakap mcm ni sambil senyum, "Maaf la harga kami dah fix."

Sorry to say tapi memang kebanyakkan orang Melayu punya company memang macam ni. Cuba ko pegi kat kompeni cina, tak dan-dan ko jenguk kat cermin luar kedai pun diorang dah tanya, "boleh kami tolong?"

Tapi sebab aku tatau nak order kat mana lagi kat JB ni, aku pun tanya la kat kawan dia yang sorang lagi tu macam mana nak order. Then dia cakap, nanti dia tanya bos dulu pasal harga. Aku cakap tak kesah la harga tu sbb kami memang nak order jugak. Pastu dia suruh tunggu kejap sebab dia cakap kwn dia yg sorang lagi tu pegi tanya kat bos.

So, kami pun tunggu...

Hubby memang dah naik hangin sejak tadi tu and dia macam nak ajak balik tapi aku cakap tunggu kejap je lagi.

Lepas setengah jam tunggu, kwn dia tak turun-turun. Aku tanya lagi kat budak tadi camne. Dia cakap tunggu kejap.

Then, kwn dia pun masuk. Aku tanya dia mcm mana yang tadi tu.

Dia bole jawap, "Cik tanya pasal apa tadi?"

Ya Allah...!

Rupanya dia tak tanya apa-apa pun kat bos dia tu! Hubby adalah sangat hangin sampai tak terkata apa and dia ajak aku balik cepat-cepat.

Sampai kat kete, Hubby cakap dia tak puas hati betul. Dia pegi kat opis tu balik and mengamuk kat diorg sume.

Ye, kalo aku pun memang hangin betul tuh.

Then kitorang pun singgah la kat JJ Tmn U sebab dah dekat kan.
Sampai kat JJ pun hubby still berasap and cam takde mood. Dia call balik company tu and buat complaint yang dasat. Siap cakap kat bos dia lagik ha.

Seriously aku tak rekemen lansung korang amik kat sana.
Betul!

Tujuan kami untuk bersedekah kepada tetamu pada hari bahagia kami nanti, bukannya untuk riak berlagak ke hapa. Bukan untuk dijual pun. Nak bagi je. Kami bukanlah baik sangat, tapi kami berusaha untuk menjadi muslim muslimah yang lebih baik...

Jadi harapannya, at least ini akan jadi suatu kenangan sempena majlis kami nanti dan awak-awak semua dapat mendoakan kebahagiaan kami dunia akhirat ye.



Then aku pun nyambung la survey tempat lain.
Kat KL sangat la banyak choice and kami pilih Al Hidayah ni sebab Hubby suka dengan design dia. Kalo beli dengan kuantiti banyak dapat la lagi murah kan. And it is wayyy cheaper than the one kat Umida tu.

Our initial plan is to give out personalized Yaasin to the guest. Tapi memandangkan Boy akan balik ke sini 2 minggu lagi and macam tak sempat je nak tunggu printing nama semua tu, so we opt for normal Yaasin. Hubby cakap takpe la... kite ikhlas nak bagi pada tetamu kan. Nanti kite gunting-gunting tampal ye kat souvenir kite tu.

Okeh luv yuh Hubby!

My bro, Boy, pegi amik kat sana semalam.
Time tu diorang dah nak close so dah siap2 packing sume. Walopon Boy cakap servis dia tak bagus and pompuan tu sengal and salah kira duit and macam nak tanak je layan tapi aku sangat-sangat satisfied sebab akhirnya dapat apa yang aku nak.

'yey!

of Khemah & Kerusi

Love & Kisses ✿ sha 10 comments
To tell u the truth, I don't really wanna talk about wedding stuff. It is so far quite frustrating.

With my injured leg (ye, aku tempang sebab jatuh tangga aritu ok and it still hurts till now), and the biggest loss in my life (my dearest Ciki T_T), and theme color yang serupa macam dah takde theme, dengan baju sanding apapun tak jumpa lagi.

Yes, aku sangat fedap!
And I feel like crying over and over again...

My injured leg?
How am I gonna wear the 5-inches heels kalo kasut opis yang seinci pun tak bole nak pakai ni???

Ye, adakah patut makai selipar time nikah nanti?

damn.

Ciki?

hummm........
Sorry all but his story will be repeated again and again in this blog coz I really can't get over it just yet.

Ok, about the theme color.
Korang rasa mana satu combination color yang paling tak buruk?
.
.
.

1) Scallop Khemah - Biru, Kerusi Bauquet - Biru, Baju Sanding - Purple Wine (Pink), Skirting Meja Tetamu - Pink, Makan Beradap - Pink

2) Scallop Khemah - Coklat, Kerusi Bauquet - Biru, Baju Sanding - Purple Wine (Pink), Skirting Meja Tetamu - Pink, Makan Beradap - Pink

3) Scallop Khemah - Coklat, Kerusi Plastik - Putih, Baju Sanding - Purple Wine (Pink), Skirting Meja Tetamu - Pink, Makan Beradap - Pink

4) Scallop Khemah - Coklat, Kerusi Plastik - Putih, Baju Sanding - Silver Gray, Skirting Meja Tetamu - Pink, Makan Beradap - Gray


or korang rasa combination apa lagi yang sesuai dgn khemah kaler di atas?

Kang disebabkan khemah kaler biru, terpaksa aku tukar semua benda jadi biru termasuk la ngan baju sanding ngan baju family skali ha. Tapi aku dah beli souvenir beg kaler maroon! or maybe I shud wear grey-colored dress? or... shud I stick with my original choice of dress --> purple wine a.k.a light burgundy?



'uwaaa! biru adalah tak best ok.
...

or shud I use the brown scallop sbb warnanya dekat2 dgn pink?
...

Whether I choose the blue scallop or the brown scallop, my dad insist on use the blue banquet chairs+pink skirting for meja tetamu (round table).



huh kenapa combination color ini?
Ye, kerana my dad kan org Majlis Daerah, so the arabian tent+chairs+scallops+alas meja adalah free of charge.

Since it is usually used for majlis rasmi kerajaan, the tent is very big and very nice. And they put a lots of flowers and plants di setiap khemah. During my engagement dulu, siap ada water fountain lagi ha.

Yang tak best cuma sbb kaler yang sangat-sangat tak matching ngan theme.

But he said drp buang duit beribu-ribu utk dapatkan arabian tent+banquet chairs tu and dpt 8 khemah lagi ha (sape ntah yg aku jemput sampai nak letak 8 khemah tu), dia ckp baik la duit tu buat beli benda lain, kan.

So, ngikutkan je la.....
haih Abah.

*aaaaaaa tensen tensen!*

Dugaan ini...

Love & Kisses ✿ sha 5 comments
People may think I'm crazy.
Overly, extremely sad over the death of a mere pet.
But... TO HELL WITH THEM!
I don't care!
I just don't care about anything anymore...

realitinya, bercakap lebih mudah daripada merasainya... perasaan yang terluka lebih pedih daripada jari yang dihiris pisau berkali-kali!
...

tapi dear, percayalah kita boleh menghadapinya kerana Allah tidak mungkin menguji hambaNya sesuatu yang hambaNya tidak mampu untuk memikulnya...


I'm trying hard to get over this ok.
I'm trying very-very hard!
I smile, I laugh, I surf the net, I search for anything that could help me ease the burden, and I really am trying hard!

Jangan kata aku terlalu mengikut perasaan kerana untuk melepaskan yang tersayang itu pergi adalah sangat-sangat payah!!!

When u kept seeing him in your head, everyday, everynight...
When u kept feeling that he's still there waiting for u when u come back home...
When sometimes u were scared at night, but u don't feel lonely coz u know that he's up there watching over you...
.
.
.


God... I miss u Ciki...



Dearest F,
Percayalah selepas kesusahan pasti ada kesenangan. Berharaplah kepada Allah agar ditunjukkan jalan keluar... Pohonlah kepada Allah agar ditenangkan hati dan diberi hidayah. Jangan dinafikan emosi seorang manusia kerana Rasulullah saw juga menangis ketika kematian anaknya Ibrahim. Bersyukurlah sekiranya hati kita masih menagih ampunan daripada Allah dikala musibah menimpa kerana itulah tanda ia merupakan peringatan daripada Allah. Semoga hati kita lebih tabah dengan peringatan-peringatan ini...

Wallahu’alam...




I miss u Ciki...
I miss u dearly... T_T

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

+ road to bliss + Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review