Travelouge - Brasov, Romania

Love & Kisses ✿ sha 1 comments
baca yg ini dulu ya :
Part 1 (from Malaysia to Romania)

ok yang ini pula cerita Part 2 -->

so akhirnya berjaya naik train dari Bucharest ke Brasov. the first hour ni la pemandangan kat luar. wheat field yg kering kontang sbb tengah summer. maybe if kami pergi time spring or autumn lebih menarik kot.


bila dah masuk ke area mountains di Translyvania, view dia makin cantik, penuh hutan pokok pine dengan air sungai yang mengalir jernih di sepanjang jalan. seriously ku tatau nak explain macam mana cantiknya tempat ni. gunung-ganang di kiri kanan, sebijik mcm fairy tale, mcm kembali ke zaman dulu2. Swiss pun mcm fairy tale jugak tapi tak sama mcm Romania ni. 

Di Romania ada 10 negeri/wilayah and Translyvania merupakan yg terbesar and yg paling famous sbb dari zaman dulu2 banyak cerita and movie yg berasal dari wilayah ni mcm Dracula, Hotel Translyvania, Harry Potter, Vampires, etc2. so Romania ni tak sesuai kot jadi fairy tale. ia lebih kpd folklore.


kalau korang nak tau, 50% drp bears and 20% drp wolves kat Europe ni ada kat Romania ye (excluding Russia). so no wonder la kan byk cerita werewolves and bears dtg dr Translyvania. 

'wahh ku still rasa mcm mimpi berjaya jejak kaki kat Translyvania okeh! haha 


Ni stesen2 kecik di sepanjang track kami. cantik sangat! rasa mcm nak singgah kejap kat semua tempat utk lihat apa yg ada di kampung2 ni tapi masa tak mengizinkan.



after 3.5 hrs, kami pun sampai la kat Brasov.
ni train station dia. 


aku terus msg Christian (our Airbnb host) utk inform yg kami dah sampai. dia bg instruction utk naik bas yg mana satu, etc2, so kami terus la beli bus ticket untuk ke oldtown. bas, train & taxi station kat Brasov ni semua dlm satu tempat so mmg mudah la utk traveller.


actually kena beli 1 je bus ticket utk 2 org tapi tu la kan, bila dah berckp secara ayam itik maka terbeli la 2 sbb org tu ingatkan kami nak beli returned ticket.

the bus ride takes about 15 minutes so dlm pukul 6 ptg kami sampai la di Brasov oldtown. senang je sbb oldtown ni hentian terakhir bas tu pastu dia akan balik semula ke central bus station.

turun je bas, angin sejuk terus menerpa ke muka padahalnya waktu ni tgh summer. temperature dlm 16 degree je pun. ingatkan boleh bertahan dgn baju biasa ni tapi takdenyaaa. terus la berenti tepi jln amik jeket dlm beg.  

ni wajah tak semenggah sbb time ni dah travel almost 24 hrs tapi harusla gigih amik gambar kan ^_^


then, operasi cari rumah Airbnb kami. Hana (Christian's fiancee) called a few times utk bg kami direction tapi tak jumpa2. tak terfikir lansung nak guna GPS padahalnya dah install before bertolak aritu. sebenarnya offline GPS ni sgt la senang nak guna walaupun tak on roaming and takde wifi.

nak tanya kat org mmg susah sbb communication problem kan. tgh berpusing2 tu tiba2 jumpa lelaki yg tolong kami waktu dlm bas tadi. agaknya dia kesian tgk kami dgn beg besar ke hulu-hilir tak jumpa arah kot.

and at the same time, jumpa sorang gypsy woman yg very la friendly welcoming us to Romania. terharu mak.

tup2 belum sempat nak berbual lama dengan diorg, Hana pulak call and bgtau yg dia dah nampak kami. so ok, gudbye everyone and kami pun pergi la ke rumah Hana. dia mcm agak bengang kot sbb tunggu lama. she's getting married in 2 days time so byk benda kena settle tetiba fiancee dia suruh tunggu kami pulak. haa sape suruh kan.



so this is our Airbnb house. dlm tu ada byk rumah lain ye. and ada 1 travel agency jugak. ai is veri lupa nak amik gambar dlm rumah hokeyyy! tapi tak mungkin lupa rupa parasnya sbb itulah Airbnb pertama yg kami book di oversea ^_^

if korang nak register Airbnb, klik kat link bwh ni ok. so boleh dpt voucher RM105.
http://abnb.me/e/ReZdqV78FG

seriously walaupun rumah si Hana ni agak pelik tapi aku mmg tersangat la kagum di situ. haha

ingatkan dpt 1 bilik je rupanya 1 rumah complete dgn dapur and heater! we paid RM88 je so veri la berbaloi. yg paling best sbb rumah ni dlm oldtown so tak perlu nak jln jauh2 untuk menikmati Brasov!

tapinya mmg takkan jumpa la rumah ni if tak guna GPS or if Hana tak tunggu kat luar. sebabnya, rumah kat Brasov ni pelik sikit. setiap pintu ada security system. kena guna scanner, and dlm pintu tu pulak ada banyak rumah lain. siap ada pokok2 and kereta pun park dlm tu!


then lepas check-in, ingatkan hubby nak rest dulu. maklumla 27 hrs of travelling kan. tup2 dia ckp, jomla keluar. ohh another pelik di situ. dia ckp, tgk bini dia ni dah terkinja2 nak keluar. kang tak sporting pulak kalau tak temankan. haha. so i is gembira maka cepat2 la bersiap.

pakai jeans, tshirt & jeket biasa je sbb ingat tak berapa nak sejuk la kan. rupanya temp makin turun jadi 12 degree. and pukul 8 mlm temp adalah 9 degree weh! 

satu perkara tak best tentang Romania ialah vandalisme di mana2. even kat bangunan kerajaan and kat historical buildings pun diorang gi conteng. haih


kat semua pintu aku berenti sebab nak amik gambar. nasib baik hubby rajin tolong amikkan gambar okeh. jarang nih beliau rajin begitu. haha


tak boleh masuk dlm tu sbb ada security system. ada a few je la yg aku sempat jenguk kebetulan time tu diorg tgh bukak utk keluarkan kereta.

kebanyakkan rumah di oldtown ni dibina pada abad ke 17, dah lebih 400 tahun yuh!


bangunan belakang tu tempat penggambaran filem James Bond.

then we walk and walk, and jumpa theatre ni. again, as I mentioned before, Romania is so full of music, orchestra & theater so mmg byk bersepah2 la benda tu kat sini.



gambar ni pulak diambil waktu di dataran clock tower pukul 9 mlm. nampak cerah lagi kan? sebelah tu Black Church yg femes sangat tu. tak sempat ke sana sebab tutup pukul 6. 


almost 10 km jugak berjalan. tapi peliknya sbb tak rasa penat. cuma mata dah merah2 and bibir dah start pecah2. tapi kugagahkan jua sbb the next day dah nak ke tempat lain.


Brasov ni banyak historical places yg kita boleh pergi, and byk celah2 bangunan yg kita boleh explore tapi sebab kami sampai lambat so jalan sekitar tu je la. hubby pun cakap, we shud have stayed there for at least 2 days... sedeh mak T_T


we didn't bought anything here, not even a souvenir sbb sibuk nak berjalan je, nak tgk semua tempat so tak dan nak belek2 sgt apa yg diorg jual kat sini. padahalnya banyak je org jual souvenir tepi2 jalan tu ha. patutnya beli la sebijik fridge magnet ke kan. ahhh sedeh! camne la ku boleh lupa. maybe patut pegi lagi nih.

9.30 mlm kami balik ke rumah sbb hubby dah tak larat and org pun dah start kemas2 nak tutup kedai. awal sgt oh. hubby bg green light utk aku explore lagi sekitar oldtown ni sbb tmpt ni mmg rasa selamat sgt and ramai org. tapi apsal ntah tetiba jadi tak larat. baru sedar diri gaknya dr semalam tak rehat. dkt 30 jam travel ha.

we ate Nasi Briyani Ayam Brahims. sedap ya amats! ke sebab lapo? tapi nyesal tak beli banyak. nasik ku bawak 3 bungkus je okehhh. apsal ntah. and dah tau sini takde makanan halal, tak terfikir pulak nak bawak coklat ke biskut ke hape. apsal ntahhhh

the next day dalam pukul 9.30 pg kami dah check-out utk ke Sinaia. gambar bwh ni pemandangan dari bus stop waktu tgh tunggu bas nak ke train station. kat Brasov mmg byk kawasan berbukit2 mcm ni.


bangunan hijau lumut ni mmg cantik sgt!!

actually mlm tu baru decide the next day nak ke mana.
dah berhari2 sebenarnya fikir tapi sampai dah ada kat Brasov pun tak dpt nak decide jugak. mmg gamble sgt kan!

option ialah Peles Castle di Sinaia tapi mcm dah patah balik ke Bucharest. Bran Castle pulak dkt2 Brasov ni dlm 25km. or follow tour utk ke Transfagarasan highway, yg ni dah on the way ke Sibiu. tapi mahal jugak la kos dia, around RM380 per pax for 1 day tour.

I am the one planning everything so after pikir panjang, I decided to go to Peles Castle coz it's the most beautiful one in Romania and paling ramai org suka. lagipun ia tak dibuka sepanjang tahun.

kebanyakkan blog yg aku jumpa waktu search tentang Romania ni mmg mention diorang tak dpt masuk dalam tu. so aku fikir, dah alang2 sampai and now tgh open for public, baik ke sini je kan. walaupun motif sebenar datang Romania sbb nak tgk castle cik Dracula tu tapi takpelah. I'm already in the land of Dracula! so who needs more? haha

tapi sebenarnya mmg terkilan ohh tak dapat gi Brans Castle dgn Transfagarasan tapi nak buat cemana? before pegi aritu mana la nak tau 4 days in Romania mmg tak cukup. we shud have stayed there for at least 7 days okeh! hmm


time tgh tunggu bas utk ke train station ni, ada film crew tgh buat penggambaran jugak. oldtown Brasov ni mmg femes oh!

ada org tu cakap, kata backpacking tapi kenapa bwk beg mcm nak pegi haji. kofkofkof

heloo? daku kan ada slipdisc. so sapekah nak tolong pikul backpack 20 kg aku eh? takkan hubby nak pikul dua2 kan. haha

nasib baik la aritu beli luggage yg ringan and veri tahan lasak. jalan2 di Romania ni mmg mostly cobblestone so kalau beg biasa dah hancur dah.


another gud thing about Romania ni, even bus stop yg kecik2 pun ada booth jual tiket. aku citer ni sbb tiket yg extra smlm tu dah hilang! mana ntah letak. so kena beli sekeping lagi. nasib baik murahan.

Romania merupakan antara negara termiskin di Europe dan masih mengekalkan ciri-ciri tradisi so no wonder la kat each bus stop still ada org jual tiket, kan.

ni pulak map kat setiap bus stop di Brasov hokey. kagum mak


so dah sampai kat train station, carik tiket ke Sinaia takde pulakkk.

tak tau la mmg takde train ke sana or communication kitorg yg ayam itik sgt ke hape.

so kami pun cari la bas nak ke sana.
part ni yang paling mencabar ye. mcm nak give up dah.

to be continued in Part 3...

Travelouge - from Malaysia to Romania!

Love & Kisses ✿ sha 2 comments
seriously I don't know where to start.
tiap kali baca post dlm grup BBM (Backpackers Buddies Malaysia), meluap-luap la perasaan nak tulis blog. tapi kekdahnya, walaupun ku dah fulltime business sendiri tapi kebizian adalah sama melampau mcm waktu bekerja dulu. pagi2 dah bizi siapkan budak2, tiba2 dah pukul 12.30 so kena pickup diorang pulak. pastu kelam kabut balik sbb Poslaju nak collect brg tghari. tapi I adalah sangat hepi oh!

ok ok berbalik kepada tajuk asal. ehem
so trip yg ditunggu2 ni start 22/8/2017 hingga 4/9/2017. total of 14 days ye.

21/8 tu kami hantar the kids balik kg coz my parents nak tolong jagakan. lagipun Aaira & Danish mmg sgt close with my parents so me and hubby mmg dpt bercuti dgn aman & damai.

22/8 flight MAS dari JB pukul 4.40ptg so 1.30ptg my parents hantarkan kami ke airport Senai. book ticket JB-KL guna Traveloka so dpt diskaun RM100 yuh! jimat di situ.


sampai KLIA pukul 5.50ptg. flight ke Istanbul pukul 11.30mlm so selama 5 jam tu kami dok berlegar2 je la dlm KLIA.

this is my last meal before bertolak. RM12 ye.


pukul 9 lebih dah check-in sbb kat area dlm tu lebih best drp dok luar nih.

then, naik bas ke terminal Turkish Airlines. first time naik airlines nih. sempitnya lahai if nak compare dgn MAS. maybe mahal sbb flight ni direct ke Istanbul. takes only 11 hours to reach there if compare dgn airlines lain yg berbelas puluh jam sbb kena transit. actually Qatar & SingaporeAir lagi murah and best tapi dah ku book last minute kan, so mendapat la flight yg ni. cost per pax is RM2990 which is considered expensive sbb biasanya boleh dpt dlm RM2100 je T_T

as usual, search flight guna Skyscanner and book flight KL-Istanbul guna BudgetAir. bagus sbb apa2 charge diorg akan mention terang dan jelas sebelum buat payment.

tiket Istanbul-Bucharest pulak book guna GoToGate tak best lansung! byk charge tersembunyi yg diorg tak mention awal. lepas dah swipe kad baru la tau kena cas itu ini. haih


ni menu dalam flight hokey. kagum i


utk dinner ku makan grilled salmon with rice (barley) and ratatouille yaw! ingat tak movie tu? tak sangka berjaya jugak mkn benda alah ni. haha

and utk breakfast, mkn set roti dgn scramble eggs, dessert, fruits & olive+cheese. byk gila. kat Turki, takde nasik putih. barley ni la yg jadi nasik diorg.


and dlm flight disediakan bantal + selimut and lots of entertainment so tengok la berapa puluh movie ko nak tgk.


setelah berpusing kanan kiri bgn duduk, akhirnya pukul 5.15am sampai la ke Istanbul. turun2 flight je hubby dah komplen takleh tido sepanjang 11 jam nih. haha. tgh dok membebel tu sempat pulak, 'tu laa Hafizh Syahrin yg race motor tuu. so okkk marila kita amikkan gambo.

nampak tak org yg tak tido tu tersenyum gumbira di situ. haha


Hafizh nak ke Spain, transit kat Istanbul and kami pula tunggu flight Tarom untuk ke Romania pukul 10.40pg. perbezaan waktu Turki & Malaysia ialah 5 jam.


ni tgh queue waktu di imigresen Istanbul. seriously this is one of the most crowded airport in the world okeh! sesak gilaaa

dah setel di imi, kami pun duduk la menunggu pukul 8pg kaunter check-in Tarom bukak. gila kedekut airport nih. org dahla ramai, tmpt duduk cuma beberapa ketul so marila bersila atas lantai selama 3 jam T_T wifi pun takde okeh!

tak mkn pun sbb dlm flight baru brekfes. kemudian telah menyesal sbb kat Romania tak jumpa kedai halal T_T

then pukul 9pg check-in, naik flight Tarom sejam je dah sampai Bucharest.


utk flight ni mcm2 org yg kami jumpa. mostly musician dgn peralatan muzik yg besar-besar! kalau korang tgk duit lei Romania pun mmg ada simbol note lagu di situ kan. so mmg betul la Romania ni sgt mengagungkan muzik and ochestra mcm yg kita selalu dengar.


Tarom ni official flight utk Romania. perasaan adalah mcm naik Airasia. and stewardess dia pun lain drp yg lain. kenapa? emm tak perlu kot cerita kat sini.

so akhirnya pukul 11.30pg sampai ke airport Henri Coanda Bucharest...
seriously I can't believe that I'm now in Romania, the land of Dracula! *tampar2 pipi*

airport ni sangatla tourist friendly. wifi free di semua tempat and senang sangat nak cari arah untuk ke mana2. even time nak amik luggage kat belt tu pun ada tulis instruction, sesapa nak naik bas turun tingkat berapa semua dia bagitau.

so kami pun turun la ke tingkat bawah. jumpa money changer. so tukar la duit lei. 1 lei = RM1.10, tak byk beza pun dgn duit kita so boleh la shopping dgn gembira.

airport sini mmg murah rate dia. kami tukar 50 euro je dulu sbb takut tak abis.

kat tingkat bwh sebelah bus stand tu ada Carrefour. murah aih! air mineral 0.89 lei jah! aku tgk yg besar 1.89 lei so aku beli yg besar la. tak tau punnnn yg air mineral diorang ni bergas! cis

tu la seminggu sebelum pergi baru decide nak ke mana kan, so study pun tak abis. haha

air mineral dia ada 2 jenis, satu gas, satu tak. patutnya goncang dulu botol tu baru beli. if ada buih2 gas tu jgn la beli ye. aku nak telan pun tak boleh padahalnya haus gila kot. nak masuk balik dlm Carrefour tu takut tertinggal bas pulak.


haa tgk tu, kan senang sangat airport nih. kat KLIA pun tak senang camni. bas no. 780 utk ke train station, bas no. 783 utk ke pusat bandar. kami nak terus naik train ke Brasov di Translyvania so kena la amik bas no. 780.



ni tempat beli tiket.
orang2 Romania ni peramah gila! and very helpful walaupun diorg tak pandai speaking. mmg macam ayam itik la tapi alhamdulillah selamat dah semua. haha

kat Romania ni guna 1 tiket je utk 2 org.
time nak naik bas tu ada mesin yg kita kena press 2x for 2 person.



so dah selamat naik bas kira dah ok la kan?
rupanya takkk!
sbb kami tak tahu mcm mana rupa paras stesen Buchurest Nord tu!
so kami pun tanya la org2 dlm bas tu yg tak pandai nak explain dlm english...
ada sorang lelaki ni, dia dgn wife and anak dia. dia volunteer nak tolong kami, so dia ajak la turun kat stesen yg dia nak turun tu, sbb dia cakap bas ni tak pergi ke train station. sooo kami pun follow la.

dia bwk kami ke satu bus stand kecik. situ tmpt tram & bas berhenti. and dia belikan kami tiket bas utk ke train station. kena naik bas no. 105 pulak which is lagi 10 minit baru gerak. so marila menunggu di tgh panas ye. dia pula dah naik tram lain with his family...


so kami pun naik la bas no. 105 tu.
actually kat Bucharest ni banyak sangat train station that's why la org first yg tolong tu maybe dia confuse kami nak ke train station yg mana.

and dlm bas no. 105 tu pun ada org lain yg tolong bgtau, which is the correct train station to go to Brasov.

tapi best jugak la sbb kami dpt experience lalu ke tmpt2 di Bucharest ni yg jarang org pergi...

and dlm pukul 1 akhirnya kami sampai la ke Buchurest Nord train station.


sampai je terus la beli train ticket.
agaknya kebanyakkan train station mmg oldies gini kot. rasa mcm balik ke zaman dulu2 okeh. rasa mcm naik train Harry Potter pun ye jugak. tapi best gilaaa!

nak beli tiket tu pun dah satu hal sbb org tu tak paham english sgt kan. dia suruh kami ke information counter utk tau details and platform kat mana. so lepas dpt details tu, ingat nak terus naik train sbb lagi 20 minit nak gerak. tiba2 nampak pulak kedai jual simkad.

rasa mcm sempat kot kan. tapiii nak beli simkad pun dah satu hal! hish nape la diorg ni taknak faham english. nasib baik ada sorang customer tu pandai ckp romania so dia pun tolong explain pd kami in english. simkad tu kena beli dgn topup. so depends la ko nak topup berapa pun. aku topup 34 lei je. guna vodaphone sbb customer tadi ckp sini bagus guna yg tu.

then nak tunggu dia masukkan topup je dah berapa lama ha. takutnya if terlepas train. so drama berlari-larian pun bermula. kami bawak 1 luggage and 1 backpack besar so tak byk masalah.

bila dah jumpa train and dah duduk kat seat sendiri baru la legaaa. so, next is Brasov!


to be continued...

my very first Eurotrip!

Love & Kisses ✿ sha 0 comments
yezzaa we're going to Europe end of this month!
seriously I can't wait okeh.
coz this is my first eva trip outside Asia and of course sebab impian nak ke sana sejak kecik, kan. sejak my parents belikan hadiah atlas waktu sekolah rendah dulu. nanti Danish dgn Aaira darjah 1 aku nak belikan atlas jugak la.

and makin bergelodak nak ke Europe lepas tengok cerita Eurotrip time study kat U dulu. best gila!

By the way, idak la round seluruh Europe. banyak sgt duit ko kan. ni pergi 14 days je. and sempat cover 3 negara. nak cover byk2 setakat celup2 kaki buat penat je kan. so, Turki, Romania & Switzerland it is. Actually Turki tak pernah masuk dalam negara impian pun. tapi sebab nak ke Europe akan singgah Istanbul so dah alang2 kita round Turki terus ye. lagipun dia ada Grand Bazaar yg sangat best.




sebenarnya baru book flight ke Romania tadi. sbb tu excited nak tulis kat sini. lagi seminggu nak pegi, arini baru beli tiket. hotel semua tak book lagi nih. terer sgt kan. kot takde hotel mari pacak khemah kat airport ye T_T punca book lambat ialah sebab lakiku itu keje offshore so tak confirm boleh balik bila and start cuti bila.

my initial plan ialah Turki - Bosnia Herzegovina - Croatia - Macedonia - Kosovo - Montenegro - Bulgaria tapi terpaksa tukar plan sbb tiket last minute adalah mahal gila.

last week baru book tiket ke Istanbul. to fro RM3000 sebab lambat book! marah ni marah ni. padahalnya if book awal aritu dpt naik Singapore Airlines dlm RM2100 je! pembaziran RM1800 di situ. If nak naik dari Singapore pun ok, murah sikit dlm RM2600 tapi depart 9.30pg. so nak kuar rumah kul berapa tu? nak rentas imigresen kat tambak lagi, nak naik MRT lagi. confirm makcik terlepas flight.

if naik Airasia kena transit kat Tehran harusla cik hubby taknak padahal best kot dpt singgah kat Iran. tapi dari Iran ke Istanbul mcm leceh je nak kena cari flight lain so kita amik jalan mudah naikla flight yg direct ke Istanbul.

dari Istanbul ke Bosnia pulak mula2 dpt RM800 je, bila lambat terus la jadi RM1200 ha. so aku gi Skyscanner, tekan search dari Istanbul to Everywhere. yang paling murah ialah Cyprus, Greece, Ukraine, Georgia & Romania. Cyprus ialah pulau so nape nak gi pulau. sini pun ada pulau. Athens kat Greece pun tempat idaman tapi ia adalah 40 deg di musim panas. kofkofkof. lagipun if pegi Athens kena pegi Santorini sebab dah dekat. and masa yg kami ada cuma 4 days je before tour kat Turki so mcm tak sempat. hubby taknak Ukraine sbb tengah bergolak. and Georgia pulak kat Russia. apekah? lakiku ni memang bukan kaki travel. ni kalau bukan aku yg plan maka dudukla kami di Johor ni sampai bila2.




so arini bercadang nak survey hotel, nak buat itinerary for Romania, nak carik train station kat mana, nak travel by car or bus. nak carik tmpt mkn kat mana, kang tak pasal2 kebulur 4 hari tu kan. and nak carik bahasa apa diorg guna. kot jadi mcm ayam itik harusla ku download dictionary siap2. wish me luck k?

Romania mmg tempat idaman hati dari kecik sebab kitorang ni byk tengok cerita ahli sihir, Harry Potter sume tu. abg Ron kan keje tangkap dragon kat Transylvania tu. hmm maybe ku patut tengok citer Hotel Transylvania sebelum pegi. hehe. and of cos mmg sgt terpengaruh dgn Dracula so mcm tak sangka akan berjaya jugak ke sana, insya allah...

waaa akhirnya berjaya tulis blog balik. this is my first entry for this year okeh! and I plan to write at least once a week after this. chaiyokkk!


Maajun Anggun Bestari (MAB)!

Love & Kisses ✿ sha 0 comments
lama gila tak menulis kat sini.
the usual reason kan, bizi dengan segala di kanan dan kiri ^_^

and yezzaaa we have another killer product in the house!
and the name is Maajun Anggun Bestari (MAB) ye.
Susah tau kami nak add another new product, kecuali la kalau produk tu mmg betul2 bagus and terbukti berkesan. And for this case, MAB mmg betul-betul berkesan okeh, sama macam produk NR. thumbs up to both of them!!!



Maajun Anggun Bestari atau lebih dikenali sebagai MAB adalah alternatif bagi merancang keluarga secara tradisional. Setiap wanita mempunyai kadar dan fungsi hormon yang berbeza-beza. Sesetengah wanita yang berkahwin tidak serasi dengan perancang keluarga moden seperti pil perancang, suntikan,memakai alat pencegah kehamilan ataupun secara IUD. Jadi mereka ini lebih sesuai merancang keluarga secara tradisional. Inilah jawapannya, untuk pengetahuan wanita-wanita di luar sana. MAB adalah ramuan turun temurun yang tidak mengandungi sebarang campuran kimia. MAB dihasilkan melalui bahan-bahan semulajadi yang diyakini khasiatnya berzaman-zaman dahulu.

Bukan setakat sebagai family panning je tau tapi ia banyak sangat benefit lain!

Antara khasiat dan kegunaan MAB :
1. Sebagai perancang keluarga bagi yang ingin menjarakkan kehamilan / family planning.
2. Merawat masalah dalaman wanita seperti masalah keputihan, kegatalan dan bau yang tidak menyenangkan.
3. Dapat merapatkan faraj bagi wanita selepas bersalin
4. Dapat memontokkan dan memejalkan kembali otot payudara.
5. Dapat menghangatkan dan mengeratkan hubungan suami isteri.
6. Dapat memanaskan badan terutama bagi wanita selepas bersalin.
7. Melancarkan peredaran haid setiap bulan
8. Membuang darah-darah kotor dan toksin dalam badan
9. Menyihatkan badan disamping menambah tenaga sepanjang hari
10. Dapat mencantikkan kulit selepas pengeluaran toksin di dalam badan
11. Mempertingkatkan kembali imum ketahanan badan, dimana badan menjadi sihat, segar dan kuat tiada lagi masalah seperti tidak bermaya atau tidak larat.
12. Melegakan perut kembung dan masalah angin di dalam badan
13. Melawaskan pembuangan air besar
14. Mengawal selera makan dan menurunkan berat badan
15. Mengurangkan kesakitan ketika haid (senggugut)
16. Mengurangkan risiko penyakit kanser dimana maajun warisan keluarga ini adalah 100% dari bahan tradisional jadi tiada langsung penggunaan bahan-bahan steroid dimana ia adalah salah satu kepada faktor penyebab penyakit kanser
17. Dapat melangsingkan badan bagi yang mengamalkan diet. Ini kerana akar-akar kayu ini bertindak sebagai penyikiran bahan-bahan toksin di dalam badan. Jadi badan menjadi ringan dan segala lemak dapat disingkirkan.
18. MAB memerlukan air untuk merawat dalaman wanita. Apabila wanita menyusu minum sekurang-kurangnya 8 gelas sehari, secara tak langsung dapat menambahkan air susu bagi wanita yang sedang menyusukan bayi.
19. MAB membantu melambatkan proses menopous yang mana ditakuti oleh semua golongan wanita.

MAB adalah produk tradisional dari herba, rempah ratus dan madu. Kegunaan MAB pada asasnya adalah “Family planning”. Walaubagaimanapun MAB juga bertindak sebagai ubat MULTIPURPOSE dalam penjagaan kesihatan dalaman / kecantikan wanita terutamanya bagi yang telah berumahtangga. MAB juga merupakan salah satu alternatif bagi orang yang kurang selesa dengan kaedah FAMILY PLANNING moden. Keberkesanannya dalam family planning adalah 99% sekiranya anda mengikut aturan makan yang betul. MAB juga boleh diambil oleh orang yang berumur 18 tahun ke atas, berkahwin/ belum berkahwin dan orang-orang tua (Warga Emas)

MAB di jamin bersih, (Suci lagi halal) tanpa perlu diragui lagi bagi orang Islam

Isi kandungan: 21 biji sebotol

So kalau korang nak try, boleh PM kami di FB : Charms & Colors atau Whatsapp di 019 6555700. FREE DELIVERY if beli di link ini ya :

http://shopee.com.my/charmscolors

and yang lagi best, if beli 3 botol, kami berikan FREE GIFT produk Tanamera yang hottt sangat ni okeh ^_^

Set bersalin TANAMERA atau NR?

Love & Kisses ✿ sha 21 comments
ok, ini soalan biasa.
soalan customer saya di CHARMS & COLORS setiap hari.

Set bersalin Tanamera atau NR ya?

Jawapan saya ialah, tepuk dada tanya selera + tanya budget kerana kedua-duanya memang jenama besar yg sudah bertahun-tahun established di pasaran dan punya sangat ramaiii peminat tersendiri.




Di sini saya listkan beberapa perbezaan kedua-dua set ini untuk pilihan anda ya.

1) Harga promosi kami untuk set Tanamera ialah RM330 (normal RM365) dan set NR ialah RM249.90 (normal RM365). 

FREE DELIVERY + FREE GIFT


Contact us for details.
SMS/Whatsapp/Email : 019 6555700 | charmsandcolors@yahoo.com


2) Produk NR berasaskan herba manakala Tanamera berkonsepkan spa dan tidak lansung mengandungi jamu kecuali teh herba. Jadi, bau produk NR sudah tentulah lebih ke arah jamu berbanding Tanamera yg lebih wangi and has a more earthy smell.


3) Set Tanamera mengandungi 10 items :
  • Cold Pressed Virgin Coconut Oil 100ml
  • Feminine Herbal Wash 14 sachets x 10gm 
  • Herbal Bath 14 sachets x 10g
  • Herbal Massage Oil 100ml
  • Firming Herbal Blend Paste 14 sachets x 15g
  • Abdominal Wrap / Bengkung (1 tali)
  • Herbal Tea 14 sachets x 2g
  • Calming Herbal Blend Paste 4 sachets x 20g
  • Boreh Body Scrub 4 sachets x 20gm
  • Brown Soap 125g

4) Set NR mengandungi 6 items :
  • Pil Phytonatal 90 biji
  • Krim Herbanika Barut 60g
  • Lulur Herbanika 100g
  • Akar Herbanika 10 bags
  • Myk Herbanika 100ml
  • Uncang Cuci Herbanika 10 bags



5) Set Tanamera datang sekali dengan bengkung sepanjang 53 cm. Set NR tidak disertakan dengan bengkung tetapi bengkung NR boleh dibeli secara berasingan dengan harga RM60. Panjang bengkung NR ialah 50 cm dan mempunyai 2 tali.


6) Jika dilihat kepada kuantiti untuk setiap produk yg terkandung dlm set Tanamera, kita pun boleh agak ia utk kegunaan berapa lama kan? More or less ia memang utk kegunaan 15 - 30 dys depends pd cara penggunaan kita and pd kuantiti barangan.

And as for set NR, ada certain items utk kegunaan 10 dys and ada juga yg sehingga 30 - 40 dys contohnya pil Phytonatal dan lulur Herbanika. Ada org mkn pil Phytonatal tu 2 biji sehari, ada yg mkn 4 biji sehari, depends pd kesesuaian badan kita.  


7) Set NR tidak mengandungi myk bayi tetapi Myk Berubat Herba boleh digunakan utk mengelakkan sakit urat, demam dan kembung pd bayi. Ia boleh dibeli secara berasingan dgn harga RM27 (normal RM33). Set Tanamera mengandungi VCO (normal RM40.80) yg boleh digunakan untuk mengurut bayi, mengelakkan ruam dan pelbagai kegunaan lain pd ibu-ibu ketika mengandung dan dalam pantang. Tanamera Kidz Baby Massage Oil juga boleh dibeli berasingan dengan harga RM35.


8) Kedua-dua set ini juga terdapat dalam loose pack kecuali signature item Tanamera macam Teh Herba, Calming Herbal Blend Paste (Pilis) & Firming Herbal Blend (Tapel). So, kalau rasa macam barangan dalam set ini tak cukup untuk kegunaan kita sehingga abis pantang, boleh beli secara berasingan.

If beli sekali dgn set, of course FREE DELIVERY je kan. If beli lain kali, charge postage mengikut berat barangan, usually RM6 shj. Selalunya produk yang paling ramai customer suka add-on (dibeli sekali dengan set bersalin) ialah Brown Soap Tanamera, VCO & Myk Berubat Herba.


9) Produk bestseller Tanamera :
  • Myk Kelapa Dara (VCO)
  • Brown Soap
  • Tropical Boreh Scrub

10) Produk bestseller NR :
  • Myk Herbanika
  • Pil Phytonatal
  • Akar Herbanika
  • Myk Berubat Herba
  • Bengkung NR

11) Kesemua produk di dalam set Tanamera boleh digunakan sewaktu mengandung sehingga berpantang dan selepas habis pantang kecuali Teh Herba yg hanya boleh digunakan sewaktu berpantang dan selepas habis pantang. Brown Soap & VCO Tanamera, boleh digunakan oleh lelaki dan perempuan pada bila-bila masa.

Kesemua produk di dalam set NR tidak boleh digunakan sewaktu mengandung kecuali Lulur Herbanika & Uncang Cuci Herbanika. Sebenarnya Myk Herbanika juga boleh digunakan utk mengurut kaki sewaktu mengandung dan waktu-waktu lain. Tetapi ia tidak boleh lansung digunakan utk mengurut perut/pinggang sewaktu mengandung. And kebanyakkan barangan di dalam set NR juga boleh digunakan oleh lelaki dan perempuan.


12) VCO & Teh Herba di dalam set Tanamera boleh dimakan/diminum sejurus selepas bersalin kerana ia tidak mengandungi jamu. Tetapi Pil Phytonatal & Akar Herbanika NR digalakkan makan beberapa hari selepas bersalin, sekiranya baby tidak kuning. Jika baby kuning, tunggu sehingga baby sihat baru ibu boleh continue makan kedua-duanya.


13) Barangan dalam set Tanamera terdapat dlm pek kecil-kecil untuk memudahkan sukatan pemakai. Kebaikannya, tak comot and tak perlu nak sukat2 nak guna berapa banyak. Barangan dalam set NR pula dipek dalam botol/box secara lump sum dan pemakai perlu menyukat sebanyak mana yg diperlukan. Kebaikannya ialah, kita boleh berjimat and boleh budget untuk kegunaan 40 hari.

-----------------------------------

Jika ditanya yang mana satu pilihan saya, sudah tentu saya akan menjawab set bersalin CharmsExtavia!

10 produk gabungan antara NR (Nona Roguy), Tanamera, Shaklee & Baby Oil Amway dengan harga promosi cuma RM409 (normal RM544.50). Best dan berbaloi-baloi!

Yang ini memang betul-betul bestseller kami dan tahun ini sahaja ada seorang customer yg telah membeli 3 set bersalin CharmsExtavia untuk ketiga-tiga anaknya. haa bila dah cuba memang nak lagi :)

SET BERSALIN CharmsExtavia (Pakej A) :

  • Amway Baby Oil / Tanamera Kidz Baby Massage Oil / NR Minyak Berubat Herba (120 ml),
  • Bengkung Tanamera (53cm) / Bengkung Tali (46cm),
  • NR Minyak Herbanika (130 ml),
  • NR Pil Phytonatal (90 biji),
  • NR Serbuk Barut Herbanika 150g / Krim Barut 60g,
  • NR Akar Herbanika (15 pek) / Shaklee Ostematrix,
  • Shaklee Vitalea,
  • Tanamera Brown Soap / Green Soap,
  • Tanamera Herbal Bath / Feminine Herbal Wash / Barra Gel NR,
  • Tanamera Minyak Kelapa Dara (VCO)


TOTAL = 409.00 (normal RM544.50) + FREE DELIVERY + FREE GIFT


ok, setakat ini sahaja perbezaan antara kedua-dua set bersalin Tanamera dan NR yang dapat saya kongsikan di sini mengikut pengalaman saya dan customer di CHARMS & COLORS.

Nak tahu perbezaan produk-produk lain seperti Myk Berubat Herba dan Baby Oil Amway, boleh klik di bahagian Label ya. insya allah saya akan update selalu.

Kalau ada sebarang komen atau maklumat tambahan boleh tinggalkan di bhgn komen ya :)


Order & amp; Enquiries :
Email : charmsandcolors@yahoo.com
Facebook/Instagram  : Charms & Colors
SMS/WhatsApp : 019 6555700 (Fasha)
Website : http://charms.shoppy.my
Shaklee ID : 888941

AMWAY naik harga!

Love & Kisses ✿ sha 0 comments
ok, Amway akan menaikkan harga produk mulai 15/2/16 ini ya. so sesiapa yg nak restock barang especially the Confinement Set (Set Bersalin Tropical Herbs), Deodorant, Allano Hand & Body Lotion, Allano Talcum, etc, sila beli cepat2 tau.

Annoucement adalah seperti di bawah.




Price Revision for Malaysia - 15 February 2016 and 15 April 2016! 

There will be a price increase of selected AMWAY coreline products in early 2016. Since the last price increase in February 2013 for Nutrition & Wellness, and in April 2013 for Home Care, Personal Care, Houseware and selected products in the Hometech range, we have held our prices to enable AMWAY Business Owners (ABOs) to retain their customers who are loyal to our products.

The increase is due to higher cost of sales, covering labour, raw materials, finished goods, and other cost components, as a result of a weaker Ringgit and higher transfer price. Rest assured, we have deliberated on the quantum of price increase to ensure our products continue to remain competitive.

The overall weighted price increase will be 9.3%. The price increase will be done in stages to allow sufficient time for ABOs to advise their customers.

When he's breaking things.

Love & Kisses ✿ sha 0 comments
this post is gud okeh.
gud and inspiring.
seriously.
it will help me to overcome my anger someday.

sila baca okeh.








This Mother's Reaction to Her Son's Fit of Anger Can Teach Us All a Lesson in Parenting

This story from mom and blogger Kathleen Fleming of Majestic Unicornabout her son accidentally breaking a mirror in the house is absolutely inspiring.








This was my hallway last Wednesday.
Broken. Sharp. Treacherous.
This was my hallway.
It was my son who did this.
Sometimes, often really, things break — irreparably. And it takes your breath away . . . straight away.
It took my breath away when my son stormed into the bathroom, frustrated, angry, fed-up for his very own, very significant to him, reasons. And when he chose to SLAM the bathroom door, causing the heavy mirror mounted to the front to slip out of the hardware holding it in place and crash onto the floor — a million, BROKEN pieces were left reflecting the afternoon light.
I was quiet. I surveyed the damage and took a deep breath. Put the dog outside so he wouldn't cut his feet, put the cat in the basement for the same reason.
I walked into the backyard and felt the hot tears streaming down my face. It's amazing how alone you can feel as a single parent in moments like these. I realized how scared and disappointed I felt. Did this really just happen? Yes. This was real.
And as I stood and considered whether or not this was an indication of his developing character, I heard his tears through the window above me, coming from inside the bathroom.
His soul hurt. This was not what he expected either. Hello, Anger — I don't remember inviting you into my house.
Scary.
Terrified.
Ashamed.
Worried.
Scared.
Deep breath, #MamaWarrior. Deep breath. That small, fragile soul needs you right now. He needs your very best. Your biggest compassion. Your most gentle and firm mama love and reassurance. More deep breaths. Go Mama.
Go. Go now. Go open the front door, tiptoe through the broken glass, hear him hearing you coming, watch the bathroom door crack open, see the face you love most in the world red with worry and wet with tears, his voice is suddenly so small: "Mama, I'll never do it again, I am SO sorry." More tears. More weeping. Such uncertainty on his sweet face.
Go Mama. Get him. Go now. Scoop him into your lap. Yup, you're crying too. Damn this was big. Hold him tight. Watch how he curls into a ball in your arms so quickly. See how eager he is to be loved by you. To be reassured by you. See how small he still is. See how fragile that spirit is.
I love you.
You are safe.
I am right here.
The worst part is over now.
I've got you.
I'm here.
I love you.
Go Mama. Tell him about Anger. Tell him now. Anger is a really powerful feeling. You have a right to your Anger. Anger burns hot. It can purify. It can also destroy. He nods. He feels it. He's met Anger now.
There's a better way to show your big feelings.
We'll work on it together . . . tomorrow.
I'm here to help you.
You are safe.
You are never alone in your anger.
You are never alone in your fears.
I'm here. We're here together.
Now we will clean together.
And we cleaned up the broken pieces. We swept and we vacuumed. It was quiet work. It was careful work. It was thoughtful work.
Sometimes things break. Sometimes we break them. It's not the breaking that matters, the how or why. What matters is how we choose to respond to the broken-ness. Does it kill us? Does it throw us into a downward spiral of blame and punishment?
OR
Does it help us remember how to love deepest? Does it push us towards compassion and over the hurdle of "rightness" and "wrongness" into LOVENESS?
Yes. LOVENESS.
Go Mama. Go now. Get that baby of yours. Teach that. Show that. Live that. It's called LOVENESS. Go. Now.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

+ road to bliss + Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review