Set bersalin TANAMERA atau NR?

Love & Kisses ✿ sha 20 comments
ok, ini soalan biasa.
soalan customer saya di CHARMS & COLORS setiap hari.

Set bersalin Tanamera atau NR ya?

Jawapan saya ialah, tepuk dada tanya selera + tanya budget kerana kedua-duanya memang jenama besar yg sudah bertahun-tahun established di pasaran dan punya sangat ramaiii peminat tersendiri.




Di sini saya listkan beberapa perbezaan kedua-dua set ini untuk pilihan anda ya.

1) Harga promosi kami untuk set Tanamera ialah RM330 (normal RM365) dan set NR ialah RM250 (normal RM365). 

FREE DELIVERY + FREE GIFT

dan dengan pembelian mana-mana set bersalin Tanamera/Amway, boleh membeli any of below items dgn harga promosi :


  • Larome RM75 (normal RM150)
  • VCO Tanamera RM36 (normal RM40.80)


Contact us for details.
SMS/Whatsapp/Email : 019 6555700 | charmsandcolors@yahoo.com


2) Produk NR berasaskan herba manakala Tanamera berkonsepkan spa dan tidak lansung mengandungi jamu kecuali teh herba. Jadi, bau produk NR sudah tentulah lebih ke arah jamu berbanding Tanamera yg lebih wangi and has a more earthy smell.


3) Set Tanamera mengandungi 10 items :
  • Cold Pressed Virgin Coconut Oil 100ml
  • Feminine Herbal Wash 14 sachets x 10gm 
  • Herbal Bath 14 sachets x 10g
  • Herbal Massage Oil 100ml
  • Firming Herbal Blend Paste 14 sachets x 15g
  • Abdominal Wrap / Bengkung (1 tali)
  • Herbal Tea 14 sachets x 2g
  • Calming Herbal Blend Paste 4 sachets x 20g
  • Boreh Body Scrub 4 sachets x 20gm
  • Brown Soap 125g

4) Set NR mengandungi 6 items :
  • Pil Phytonatal 90 biji
  • Krim Herbanika Barut 60g
  • Lulur Herbanika 100g
  • Akar Herbanika 10 bags
  • Myk Herbanika 100ml
  • Uncang Cuci Herbanika 10 bags



5) Set Tanamera datang sekali dengan bengkung sepanjang 53 cm. Set NR tidak disertakan dengan bengkung tetapi bengkung NR boleh dibeli secara berasingan dengan harga RM60. Panjang bengkung NR ialah 50 cm dan mempunyai 2 tali.


6) Jika dilihat kepada kuantiti untuk setiap produk yg terkandung dlm set Tanamera, kita pun boleh agak ia utk kegunaan berapa lama kan? More or less ia memang utk kegunaan 15 - 30 dys depends pd cara penggunaan kita and pd kuantiti barangan.

And as for set NR, ada certain items utk kegunaan 10 dys and ada juga yg sehingga 30 - 40 dys contohnya pil Phytonatal dan lulur Herbanika. Ada org mkn pil Phytonatal tu 2 biji sehari, ada yg mkn 4 biji sehari, depends pd kesesuaian badan kita.  


7) Set NR tidak mengandungi myk bayi tetapi Myk Berubat Herba boleh digunakan utk mengelakkan sakit urat, demam dan kembung pd bayi. Ia boleh dibeli secara berasingan dgn harga RM27 (normal RM33). Set Tanamera mengandungi VCO (normal RM40.80) yg boleh digunakan untuk mengurut bayi, mengelakkan ruam dan pelbagai kegunaan lain pd ibu-ibu ketika mengandung dan dalam pantang. Tanamera Kidz Baby Massage Oil juga boleh dibeli berasingan dengan harga RM35.


8) Kedua-dua set ini juga terdapat dalam loose pack kecuali signature item Tanamera macam Teh Herba, Calming Herbal Blend Paste (Pilis) & Firming Herbal Blend (Tapel). So, kalau rasa macam barangan dalam set ini tak cukup untuk kegunaan kita sehingga abis pantang, boleh beli secara berasingan.

If beli sekali dgn set, of course FREE DELIVERY je kan. If beli lain kali, charge postage mengikut berat barangan, usually RM6 shj. Selalunya produk yang paling ramai customer suka add-on (dibeli sekali dengan set bersalin) ialah Brown Soap Tanamera, VCO & Myk Berubat Herba.


9) Produk bestseller Tanamera :
  • Myk Kelapa Dara (VCO)
  • Brown Soap
  • Tropical Boreh Scrub

10) Produk bestseller NR :
  • Myk Herbanika
  • Pil Phytonatal
  • Akar Herbanika
  • Myk Berubat Herba
  • Bengkung NR

11) Kesemua produk di dalam set Tanamera boleh digunakan sewaktu mengandung sehingga berpantang dan selepas habis pantang kecuali Teh Herba yg hanya boleh digunakan sewaktu berpantang dan selepas habis pantang. Brown Soap & VCO Tanamera, boleh digunakan oleh lelaki dan perempuan pada bila-bila masa.

Kesemua produk di dalam set NR tidak boleh digunakan sewaktu mengandung kecuali Lulur Herbanika & Uncang Cuci Herbanika. Sebenarnya Myk Herbanika juga boleh digunakan utk mengurut kaki sewaktu mengandung dan waktu-waktu lain. Tetapi ia tidak boleh lansung digunakan utk mengurut perut/pinggang sewaktu mengandung. And kebanyakkan barangan di dalam set NR juga boleh digunakan oleh lelaki dan perempuan.


12) VCO & Teh Herba di dalam set Tanamera boleh dimakan/diminum sejurus selepas bersalin kerana ia tidak mengandungi jamu. Tetapi Pil Phytonatal & Akar Herbanika NR digalakkan makan beberapa hari selepas bersalin, sekiranya baby tidak kuning. Jika baby kuning, tunggu sehingga baby sihat baru ibu boleh continue makan kedua-duanya.


13) Barangan dalam set Tanamera terdapat dlm pek kecil-kecil untuk memudahkan sukatan pemakai. Kebaikannya, tak comot and tak perlu nak sukat2 nak guna berapa banyak. Barangan dalam set NR pula dipek dalam botol/box secara lump sum dan pemakai perlu menyukat sebanyak mana yg diperlukan. Kebaikannya ialah, kita boleh berjimat and boleh budget untuk kegunaan 40 hari.

-----------------------------------

Jika ditanya yang mana satu pilihan saya, sudah tentu saya akan menjawab set bersalin CharmsExtavia!

10 produk gabungan antara NR (Nona Roguy), Tanamera, Shaklee & Baby Oil Amway dengan harga promosi cuma RM409 (normal RM544.50). Best dan berbaloi-baloi!

Yang ini memang betul-betul bestseller kami dan tahun ini sahaja ada seorang customer yg telah membeli 3 set bersalin CharmsExtavia untuk ketiga-tiga anaknya. haa bila dah cuba memang nak lagi :)

SET BERSALIN CharmsExtavia (Pakej A) :

  • Amway Baby Oil / Tanamera Kidz Baby Massage Oil / NR Minyak Berubat Herba (120 ml),
  • Bengkung Tanamera (53cm) / Bengkung Tali (46cm),
  • NR Minyak Herbanika (130 ml),
  • NR Pil Phytonatal (90 biji),
  • NR Serbuk Barut Herbanika 150g / Krim Barut 60g,
  • NR Akar Herbanika (15 pek) / Shaklee Ostematrix,
  • Shaklee Vitalea,
  • Tanamera Brown Soap / Green Soap,
  • Tanamera Herbal Bath / Feminine Herbal Wash / Barra Gel NR,
  • Tanamera Minyak Kelapa Dara (VCO)


TOTAL = 409.00 (normal RM544.50) + FREE DELIVERY + FREE GIFT


ok, setakat ini sahaja perbezaan antara kedua-dua set bersalin Tanamera dan NR yang dapat saya kongsikan di sini mengikut pengalaman saya dan customer di CHARMS & COLORS.

Nak tahu perbezaan produk-produk lain seperti Myk Berubat Herba dan Baby Oil Amway, boleh klik di bahagian Label ya. insya allah saya akan update selalu.

Kalau ada sebarang komen atau maklumat tambahan boleh tinggalkan di bhgn komen ya :)


Order & amp; Enquiries :
Email : charmsandcolors@yahoo.com
Facebook/Instagram  : Charms & Colors
SMS/WhatsApp : 019 6555700 (Fasha)
Website : http://charms.shoppy.my
Shaklee ID : 888941

AMWAY naik harga!

Love & Kisses ✿ sha 0 comments
ok, Amway akan menaikkan harga produk mulai 15/2/16 ini ya. so sesiapa yg nak restock barang especially the Confinement Set (Set Bersalin Tropical Herbs), Deodorant, Allano Hand & Body Lotion, Allano Talcum, etc, sila beli cepat2 tau.

Annoucement adalah seperti di bawah.




Price Revision for Malaysia - 15 February 2016 and 15 April 2016! 

There will be a price increase of selected AMWAY coreline products in early 2016. Since the last price increase in February 2013 for Nutrition & Wellness, and in April 2013 for Home Care, Personal Care, Houseware and selected products in the Hometech range, we have held our prices to enable AMWAY Business Owners (ABOs) to retain their customers who are loyal to our products.

The increase is due to higher cost of sales, covering labour, raw materials, finished goods, and other cost components, as a result of a weaker Ringgit and higher transfer price. Rest assured, we have deliberated on the quantum of price increase to ensure our products continue to remain competitive.

The overall weighted price increase will be 9.3%. The price increase will be done in stages to allow sufficient time for ABOs to advise their customers.

When he's breaking things.

Love & Kisses ✿ sha 0 comments
this post is gud okeh.
gud and inspiring.
seriously.
it will help me to overcome my anger someday.

sila baca okeh.








This Mother's Reaction to Her Son's Fit of Anger Can Teach Us All a Lesson in Parenting

This story from mom and blogger Kathleen Fleming of Majestic Unicornabout her son accidentally breaking a mirror in the house is absolutely inspiring.








This was my hallway last Wednesday.
Broken. Sharp. Treacherous.
This was my hallway.
It was my son who did this.
Sometimes, often really, things break — irreparably. And it takes your breath away . . . straight away.
It took my breath away when my son stormed into the bathroom, frustrated, angry, fed-up for his very own, very significant to him, reasons. And when he chose to SLAM the bathroom door, causing the heavy mirror mounted to the front to slip out of the hardware holding it in place and crash onto the floor — a million, BROKEN pieces were left reflecting the afternoon light.
I was quiet. I surveyed the damage and took a deep breath. Put the dog outside so he wouldn't cut his feet, put the cat in the basement for the same reason.
I walked into the backyard and felt the hot tears streaming down my face. It's amazing how alone you can feel as a single parent in moments like these. I realized how scared and disappointed I felt. Did this really just happen? Yes. This was real.
And as I stood and considered whether or not this was an indication of his developing character, I heard his tears through the window above me, coming from inside the bathroom.
His soul hurt. This was not what he expected either. Hello, Anger — I don't remember inviting you into my house.
Scary.
Terrified.
Ashamed.
Worried.
Scared.
Deep breath, #MamaWarrior. Deep breath. That small, fragile soul needs you right now. He needs your very best. Your biggest compassion. Your most gentle and firm mama love and reassurance. More deep breaths. Go Mama.
Go. Go now. Go open the front door, tiptoe through the broken glass, hear him hearing you coming, watch the bathroom door crack open, see the face you love most in the world red with worry and wet with tears, his voice is suddenly so small: "Mama, I'll never do it again, I am SO sorry." More tears. More weeping. Such uncertainty on his sweet face.
Go Mama. Get him. Go now. Scoop him into your lap. Yup, you're crying too. Damn this was big. Hold him tight. Watch how he curls into a ball in your arms so quickly. See how eager he is to be loved by you. To be reassured by you. See how small he still is. See how fragile that spirit is.
I love you.
You are safe.
I am right here.
The worst part is over now.
I've got you.
I'm here.
I love you.
Go Mama. Tell him about Anger. Tell him now. Anger is a really powerful feeling. You have a right to your Anger. Anger burns hot. It can purify. It can also destroy. He nods. He feels it. He's met Anger now.
There's a better way to show your big feelings.
We'll work on it together . . . tomorrow.
I'm here to help you.
You are safe.
You are never alone in your anger.
You are never alone in your fears.
I'm here. We're here together.
Now we will clean together.
And we cleaned up the broken pieces. We swept and we vacuumed. It was quiet work. It was careful work. It was thoughtful work.
Sometimes things break. Sometimes we break them. It's not the breaking that matters, the how or why. What matters is how we choose to respond to the broken-ness. Does it kill us? Does it throw us into a downward spiral of blame and punishment?
OR
Does it help us remember how to love deepest? Does it push us towards compassion and over the hurdle of "rightness" and "wrongness" into LOVENESS?
Yes. LOVENESS.
Go Mama. Go now. Get that baby of yours. Teach that. Show that. Live that. It's called LOVENESS. Go. Now.

We're in Lazada!

Love & Kisses ✿ sha 3 comments
Dah 22 hari di bulan Januari pun kan.
And today baru sempat updet tentang benda paling best that happened to me sebagai pembuka 2016 dan penutup 2015 iaitu Lazada!

yey after all the hardship, we're finally in Lazada...
lalala~


I got to know about it when I was in the office.
Nobody call me pun.
And suddenly on 30/12, around 5.06 pm (ai still ingat waktu keramat itu okeh! keskeskes), I received my first order and that's when I know that it's already going live. ye saye telah menulis ini sambil sengih2. hehe

Maybe utk org lain, to be in Lazada is just something ordinary. but for me, it's quite a big achievement. sebab Charms & Colors bermula secara suka2, kongsi rahsia di blog ini, and now ia telah menjadi salah satu punca pendapatan kami dan para dropshipper kami. And to be where I am now is not easy ye (which akan dicerita pd next-next entry). And to be in the rank of Top-Rated Seller in less than 1-month time is just as unbelievable!


There're lots of thing that I have to do to be in Lazada. Kebetulan, time nak apply tu, my SSM dah expired. So I've to go to SSM office kat JB to renew the thing. And tak jadi renew but I have to create a new company sebab nak tukar nama lain. Actually nak tukar ejaan je pun but then, everything akan jadi baru, so it's like a new company. macam sayang la pulak sebab nanti our business age jadi zero balik kan. The actual date is 17 Mei 2012 but after the changes, it was 28 October 2015.

Then after dah setel SSM, I've to open a company account. yang ni aku dah cerita in my last entry --> the bad experience with CIMB P. Gudang.

Then, nak kena attend online training. if tak lepas training ni kena wait for another 6 months baru bole apply balik. which is, kalau aku ada byk masa terluang or if aku ni business full-time, bole la kot nak attend training ni senang2. unfortunately I am a full time worker plus mommy of 2 kiddos yg tgh ligat plus having a long distance relationship with cik hubby plus of course this online business, so agak kekurangan masa di situ utk kegiatan lain. and I've to attend the training within 24 hrs ye.

and of course I passed!
then bila dah setel training tu, kena uplod produk kat seller centre, which is there're strict criteria to be fulfilled. Everything kena follow the given guide, kalo tak, kena reject okeh. and sempat la pulak kan aku nak amik gambar pakai DSLR bagai. sebab selalunya memang encik Google yg memberi bantuan gambar.

and to get my product to be approved adalah gila lama!
sebab they have thousands of others to attend to.
then bila kena reject, kena queue balik.
tensen mak.
akhirnya dalam beratus-ratus of my product, aku sempat uplod 16 produk je and cuma 7 yang lepas ye.
itupun tak menang tangan mak nak handle order yg masuk ni ha.
and then payment terms adalah 14 days ye.
kalau ai ni duit berkilo-kilo kat bank takpe jugak.
Charms & Colors adalah 100% duit sendiri tanpa loan dari sesiapapun kecuali cik hubby. tapi duitmu kan duitku jua. keskeskes.

sebenarnya nak cerita secara serius but this is my blog okeh. I have another blog yg aku boleh menulis secara serius iaitu charmsandcolors.blogspot.com (yg agak jarang diupdet juga ;p) so kalau nak membeli-belah or membaca apa-apa tips, sila ke sana ya.

and another thing is, our official website is now http://charms.shoppy.my which akan diceritakan di lain entry jugak. heee

So, you know, these are like the highlights of my entire 2015 ye! lalala~



sorry but this is my personal blog.
utk sebarang pertanyaan & pembelian produk, (NR/Tanamera/Amway/Shaklee/Ephyra/Anugerah/etc), please go to below address :

FB/Instagram : Charms & Colors
SMS/Whatsapp : 019 6555700

the kindergarten!

Love & Kisses ✿ sha 0 comments
I've been neglegting this blog. I know.
and it's a good thing actually.
It means that kepala aku tak berapa nak serabut dah.

Come to think of it, memang betul pun.
I only write when there're lots of things in my mind yg aku tak rasa nak luahkan di alam biasa.
ehem.

Anyway, tomorrow is 2016 ye.
Sangat cepat masa berlalu kan.

Danish is going to kindy next Sunday.
We lived in Jhr so school always starts on Sundays.
I hate it that school is off on Friday when I had to work on that day.

Hubby is also off on Friday/Saturday so I'm thinking of taking day off on some of the Fridays next year.
Macam kesian kat budak2 kan.
And leceh la nak balik kampung pasni.

So anyway, we've been kindy hunting for the past few months and bln 10 tu dah register kat Brainy Bunch pun.
tiba-tiba tengok, ada pulak Little Caliph baru bukak kat sini.

I've been eyeing on Little Caliph for sooo long.
I love their way of educating the kids with the English Medium Islamic Montessori kind of thing.
and the fees is quite acceptable.
Tapi time tu cuma ada kat Tmn Scientex je and no way that I'm gonna send Danish to that place sebab kawasan tu adalah gila jem okeh! people said that it's like masuk ke mulut harimau ye!

and then my fren said that CIC also baru open dkt Bkt Dahlia.

so telah berbelah bagi.
Brainy Bunch is RM630 per month. Registration and all = RM1650. Little Caliph is RM400. Registration and all = RM2090.

so sebenarnya lebih kurang je kot.
and we have to pay for another day-care sebab aku keje on Friday, and it is RM120 per month.

I don't get to check on CIC sebab aritu bila call je, they said already full, so malas nak tanya yuran.
There're lots of other good kindy around here tapi hubby nak yg sekali dgn day care so that Danish tak payah naik van.

kesian okeh kecik2 kena naik van.
even nanti kalau dia dah darjah 1 pun aku tatau macam mana nak bagi dia naik van.
saspennya.

I don't care much about the kindy actually.
Sebab Danish kecik lagi kot.
Biar dia main puas2 and enjoy his childhood life as long as he wants to.

Sekarang ni pun dia dah hafal beberapa surah lazim, al fatihah semua tu, so as long as he behave, pandai baca sikit2 then it's fine with me. Tak perlu la nak belajar sempoa bagai, dengan homework berlambak bwk balik rumah. He's only 5 okeh!

So this Friday we're going there for some briefing and parents meet-up.
not sure if hubby is going to be here this weekend.
he's been commuting KB-T'ganu-PG for almost every weekend now and I'm so kesian with him.
But then he's overly excited that Danish is finally going to kindy okeh. omak adalah tiada berperasaan, as usual.
haha.


So, until next year, bye!


sorry but this is my personal blog.
utk sebarang pertanyaan & pembelian produk, (NR/Tanamera/Amway/Shaklee/Ephyra/Anugerah/etc), please go to below address :

FB/Instagram : Charms & Colors
SMS/Whatsapp : 019 6555700

the company account.

Love & Kisses ✿ sha 3 comments
Sangat leceh okeh nak bukak company account kat CIMB P. Gudang.

Last 2 weeks, I went there to open mine.
Sebab requirement from Lazada kan.
Kalau tak mmg aku just guna my current account je.
Then, pegi sana, bgtau motif aku datang kat sorang officer pompuan india tu pastu dia suruh tunggu kejap sementara dia borak2.

ye borak2 hokeh.
panas mak.

tunggu dekat setengah jam baru dia dtg kat aku tanya dah isi form ke belum.
tang bila masa ntah dia bg aku form, sibuk tanya aku dah isi form ke belum.
pastu dia gi balik kat tempat dia.
pastu tunggu lagi setengah jam baru la sorang officer malay tu datang bagi aku form utk isi sambil bgtau yg officer tadi bizi, tak dpt nak layan.

okkk fine.
this is sooo CIMB Pasir Gudang.

lepas isi form, dah stamp semua bagai, sibuk la suruh aku apply loan ASB sebab dia cakap aku takde introducer padahalnya aku dah memang ada current account kat sini okeh.
fineee!!!

aku gi CIMB Pontian dulu takyah la nak introducer bagai. RHB pun takyah introducer.
Maybank je yg suka introducer sume nih.
so bila aku ckp tanak apply loan, dia cakap nanti apa2 dia call balik.

after a few days, manager dia call.
he said, aku kena amik apa2 loan dari CIMB baru dia approvekan my application sbb aku takde introducer.
so aku ckp la kat dia, aku ada current account kat situ, aku mmg tanak buat loan apa2 pun.
tapi dia nak company current account as introducer.
so ok, aku bwk je la hubby punya company account tunjuk kat dia.
so, he told me to come over on Friday.

on Friday, aku datang, dia cuti pulakkk.
hangin tak?
pastu tak tinggal pesan kat officer dia pun.

pastu aku cakap kat officer tu, actually application sy ni boleh approve ke tak? kalau tak boleh, sy tak payah nak datang sini lagi sampai 5, 6x. buang masa. baik saya carik bank lain.
aku takat nak bukak current account je okeh! bukan nak apply loan ke mintak duit ke apa. ni siap nak bg duit lagi okeh!

then, a week after that, the malay lady called me. she asked me to fwd the emails from Lazada yg request for the openings of company account. so aku pun fwd la. the next day a chinese officer called me, bgtau yg application aku dah approve.
akhirnya okeh!

she told me to come over (again!) to fill up certain documents.
berapa banyak dokumen daaa.

so okeh, akhirnya berjaya jugak bukak akaun kat situ ye.
aku memang dah malas dah. baik gi RHB lagi senang.

for the cheque book, sila la tunggu lagi 3, 4 working days.
and the next Friday, I got my cheque book.

akhirnya, setelah 4 minggu, and 4x dtg ke bank, baru la setel semuanya.
one of the worst experience ever!
ingat senang kot customer nak kuar opis gi bank pastu nak tunggu berjam2 gini layan kerenah yg tak sepatutnya ada pun.
something yg sepatutnya boleh setel in a few days drag until a few weeks.
dari dulu sampai sekarang ni la dia punya servis.
elok la aku pegi CIMB Pontian, tak sampai setengah jam setel semua.

grrr!



sorry but this is my personal blog.
utk sebarang pertanyaan & pembelian produk, (NR/Tanamera/Amway/Shaklee/Ephyra/Anugerah/etc), please go to below address :

FB/Instagram : Charms & Colors
SMS/Whatsapp : 019 6555700

Travelouge : K.Kinabalu/ Kundasang/Ranau (Part 3)

Love & Kisses ✿ sha 0 comments
So this is the final part ye.
Ini cerita Part 1.
Yang ini Part 2.

Lepas turun dari Kinabalu Park, kami terus ke pekan Kundasang.
banyak chalet di kiri & kanan jalan.
tiba2 nampak Mile 36 lodge kat sebelah kiri.

actually aku book Kinabalu Pine Resort thru Booking.com. tatau macam mana, booking tu pegi direct ke Mile 36 lodge.

a few days before bertolak tu bila pihak lodging nak confirmkan booking, baru sedar yg sebenarnya salah tempat. so aku pun kensel la sebab dalam hati mmg nak sangat duduk kat Kinabalu Pine Resort (KPR) yg my officemate dok cerita tu.

pastu kelam kabut la aku call direct ke KPR utk booking sebab takut full sbb last minit.
nasib baik ada kosong jugak.
cuma tak dpt yg betul2 mengadap gunung la.

tapi bila lalu depan Mile 36 lodge, ahhh canteknya tempat tu! mmg betul2 mengadap Gunung Kinabalu tanpa halangan apa pun. tiba2 cam nyesal sbb kensel booking. dah la murah. RM120 je okeh.


then terus ke pekan Kundasang.

sampai di Kundasang around 2.30 pm, lunch dkt restoran Intan.

makanan dia sedap jugak.
Danish & Aaira makan sup ayam.
the others makan nasi goreng kampung, nasi patayya, nasi goreng ayam, semuanya not bad.
if dr arah KK, kedai dia belah kanan, dkt dengan roundabout.

lepas makan around 3.30 terus gerak ke Ranau.
on the way ke sana lalu depan Kinabalu Pine Resort.
belum check-in lagi sebab kitorang rushing nak terus ke Poring Hot Spring, Sabah Tea & Kg Sg Luanti takut tak sempat.
dalam hati, alamak... mcm tak best je resort ni, mcm moden sgt. dah la dkt area town, belah kanan pulak tu, sebelah jalan, confirm asyik dengar bunyi kereta je nanti. 
*down*
padahalnya tak masuk dalam pun lagi.

then sampai kat Poring Hot Spring dah pukul 4 lebih.
tiket yg guna utk ke Kinabalu Park tadi boleh guna utk ke sini. so sila jangan buang ye.

dah la sesat time nak gi Ranau, waze ni gi tunjuk jalan kampung pulak.
melilau la lalu celah sawah padi bukit, kebun sayur semua tu.
cantik memang cantik tapi tak sempat la nak gi tempat lain.
jauh jugak nak masuk ke Poring Hot Spring tu.

hubby layan budak2 mandi kat sana.
aku ngan my PIL tak mandi sebab macam leceh je.
dengan nak kejar masa lagi.
just rendam kaki je kat situ.


Ingatkan dapat naik ke Canopy Walk yg famous tu, tapi dia bukak pagi je. petang tutup.
*down lagik*

around pukul 5 ptg gerak dari situ.
tanya kat akak yg jaga kaunter tiket, mana jln nak pergi Sg Luanti, dia cakap dkt dengan Sabah Tea. tapi dua2 tempat dah tutup time ni.
*down banyak-banyak okeh T_T

lain kali kena budget masa betul2.
sebab Sabah ni siang dia awal, and cepat je malam.
tensennya tak dpt pegi Sg Luanti tmpt ikan tu.
Sabah Tea aku tak kesah sangat sebab ada Cameron Highland kat sini.
patutnya takyah gi Poring pun takpe ha.
huhu.

then terus la bertolak balik ke Kundasang.
dekat pukul 6 sampai kat Kinabalu Pine Resort.
dah gelap macam nak maghrib.
aku check-in and hubby bwk diorang pegi amik gambar kat dataran depan Gunung Kinabalu tu.

angin bertiup sejuk gila!
siang kat sini panas.
if kat Cameron aku rasa siang mlm sama je sejuk yg biasa2.
tapi kat sini, start pukul 6 tu mmg sejuk yg gila2!

and subhanallah... the place is sooo cantek okeh!
sangat berbeza dengan apa yg aku sangkakan tadi.
walaupun Mile 36 Lodge cantek juga tapi nasib baik la pilih resort ni.
everything is so beautiful here.
the flowers, all the pine trees, the sweet smell...
rasa macam taknak keluar pegi tempat lain dah.


our rooms was G3 and G4, betul2 kat hujung sana.
next time kalau pegi sini memang nak duduk bilik tu jugak walaupun tak berapa nampak gunung and mlm2 ada bunyi kereta.
lebih privacy sbb dekat hujung, ada taman, and bawah bilik tu ada mata air mengalir.

and the price is quite cheap.
time aku book tu tgh promo so harganya cuma RM172.50 per room inclusive breakfast & dinner ye!


above our chalet ada bilik yg sangat best lokasi dia. mengadap gunung and a bit isolated from others. 
I think that room must cost around RM300++

mannn how I love this place!


dinner was ala carte.
kari daging, sup cendawan, sayur chap cai, ikan masak sweet sour, nasi putih & chinese tea for 4 pax and add on nasi utk budak2 ni. sedap.

lepas dinner, keluar pergi pekan, beli stok makanan ringan. my FIL nak carik ubat batuk sebab dia demam + batuk dari aritu.
Kundasang is a very small town. and mlm mmg takde apa pun.
better it stays this way kot.
tenang, sejuk & aman.


the next day semua org tanak bangun sebab sejuk and best kat situ kan.
tapi takat nak tido, kat rumah pun boleh ha.
so pukul 7 pg aku bawak Danish jalan2 ke dataran tmpt tgk gunung.
bwk dia main kat playground, pegi kolam ikan kat situ.


tiba2 baca msg my sis, mlm tadi pukul 9 lebih ada gempa kat Ranau ye.
and Ranau is like few kilometres from our place okeh!

pukul 8 balik bilik, ajak semua org brekfes.
and brekfes was the usual buffet; nasi goreng cina, roti, butter & jam, etc.

after brekfes terus check-out and pergi ke Desa Dairy Farm kat Mesilau.
tiket adalah RM5 per pax. tapi jalan masuk memang teruk ye.
mmg sesuai guna 4WD.



sebenarnya takde apa pun kat situ.
souvenir keychain, fridge magnet. ada yogurt ice cream, food, and if nak bagi anak kambing/lembu minum susu, RM2 ke RM2.50 ntah. if nak bg mkn rumput RM1.50.


tapi pemandangan adalah super cantik.
dengan gunung Kinabalu yg berkabus. fuh2.
dalam gambar mmg mcm kat NZ ye.



tak lama sangat kat situ. then kami terus bertolak balik sebab nak pergi tempat lain.


tiba2 ternampak signboard Kiram's Village yg famous itu dkt2 area Desa Dairy Farm so aku ajak hubby singgah kejap.

that place is so beautiful okeh.
sgt penuh dgn bunga.
i'm not sure how to describe it but it feels so different here.
i'm not really exagerating but some places in Kundasang does feels a bit different from others.
macam satu dunia yg lain.



on the way tu singgah kat gerai sayur tepi jln, beli stoberi & cendawan.
sayur tak beli la sebab kang penyek je dlm flight.
then carik stesen myk tak jumpa.
sampai kat pekan Nabalu, tanya org yg jual kat gerai2 tu mana ada jual myk kete.
nasib baik la ada org jual kat rumah.
rumah ye rumah.
so singgah la beli myk kat rumah org tu.
dia simpan dalam stor je ha.
kot kalau meletup kang tak pasal2.

then singgah kat Tamparuli.
ada jambatan gantung merentasi sungai Tamparuli.


jambatan kat bwh tu utk 1 kereta je lalu at one time.jambatan gantung ni yg org kg guna, budak2 guna utk pergi sekolah.
pasar dia banyak jual cendawan yg best.
malas nak lama2 sbb dah panas terik tengahari.

terus ke KK, and as expected, hubby suggest lunch kat Nando's Oceanus Waterfront lagi. tempat feveret dia tu kan ^_^

then singgah kat pasar Filipina sebab my PIL nak beli ikan kering, etc.
kitorang tunggu kat kete sebab malas nak shopping lagi.
lagipun dah penat jln dari pagi.
tapi aku kuar jap beli ikan kering dgn rumpai laut kering.

terus ke airport, flight balik pukul 5.30 ptg, pukul 3.45 Kris dah tunggu kat situ utk ambil kereta.
tak sempat ke Tg Aru pun ha.
airport KK adalah quite small compared to Senai.
and sangat crowded.
nak park kete pun berlapis-lapis ha.

check-in pukul 4.30 ptg, pukul 4.45 masuk flight, tak tunggu 5.20, flight dah jalan.
awal la pulak.
maybe sebab semua dah ada kot.
tak sempat nak meronda-ronda sekitar airport pun.

kami dpt seats straight in a row mcm time pergi aritu.
Aaira pegang tangan dengan kuat and sgt behave mcm time pergi aritu jugak.
saspen kot.
pastu dia pindah duduk kat sebelah hubby and Danish pindah duduk sebelah aku.
time makanan lalu, Danish ckp dia lapar.
so order nasi ayam tapi abis la pulak.
nasib baik nasi lemak ada lagi.
and he finished it all!


i love to travel during kind of time.
it feels like chasing the sunset.
and reminds me of that 50 shades story.



my, my... tetiba terasa nak baca buku tu for the 3rd time okeh! sila bertahan. haha

landed at 7.30 pm, itu ini, akhirnya sampai ke PG pukul 9.30 mlm.

and the next day saye adalah kerja ye T_T T_T

Below adalah kos perjalanan kami 6 beranak (4 dewasa & 2 kanak-kanak).

Flight = RM1,721.84
Makan = Hj Manja (RM112+RM122), Nando's (RM98+RM109), Kedai Mamak (RM25+RM40), Restoran Intan (RM50+-) = RM556
Kinabalu Pine Resort = RM172.50x2 = RM345 (1 night)
Marina Court Apartment = RM490 (2 nights)
Car Rental = RM300 (3 days)
Fuel = RM150
Entrance Ticket = Kinabalu Park (4xRM4) + Desa Dairy Farm (4xRM5) = RM36

Total = RM3,598.84 (around RM600 per pax)

ni yg surface je ye.
yg utk shopping, beli itu ini tu tak termasuk ye.

actually u can save more on makan and hotel. hotel Mile 36 tu RM120 je per night. and apartment Promenade tu pun around RM120 juga. depends masing2.

yey akhirnya berjaya tulis sampai abis!
sebab kisah kawin pd 2010 pun cerita sekerat jalan and kisah bersalinkan Aaira 2012 dulu pun separuh jugak.
ai tak percaya!!!
hahaha



sorry but this is my personal blog.
utk sebarang pertanyaan & pembelian produk, (NR/Tanamera/Amway/Shaklee/Ephyra/Anugerah/etc) and all, please go to below address :

FB/Instagram : Charms & Colors
SMS/Whatsapp : 019 6555700

Travelouge : K.Kinabalu/ Kundasang/Ranau (Part 2)

Love & Kisses ✿ sha 0 comments
Ini adalah sambungan dari Part 1 ye.
yang pegi Batam aritu pun tak abis cerita lagi dah sambung yang ni.
tu la bahana bercerita secara detail camni. akhirnya tak abis pun.
but hopefully yang cerita KK ni aku boleh cerita abis sebab I want to remember all the details. kisah ke KK/Kundasang/Ranau yang sangat best.

So, lepas ke Suria Sabah, kami singgah kat Jesselton Point.
takde orang pun kat situ sebab from 16-21st Oct dilarang melakukan aktiviti laut sbb tgh bergelora. kesian kan. sedang elok la time kitorang ada kat situ pulak ha. kalau tak memang nak pegi Pulau Manukan, Sapi semua tu. tapi aku tak ralat sangat sebab dah pernah pegi sana dulu. my PIL awal2 cakap taknak mandi laut.

hubby pulak memang tak suka laut sbb dia keje kat offshore, dah muak everyday tengok laut. everytime aku ajak pegi pulau mesti kena reject. lagipun dia cakap budak2 kecik lagi, nak naik bot laju semua tu, bahaya.
ok fine.

then, jalan menyusur pantai ke arah UMS, Teluk Sepangar.

Google

ada masjid terapung yg cantik, bangau sangat banyak kat teluk kat situ.

KK is a very beautiful and clean town.
susah nak jumpa sampah bersepah2 kat sini okeh.
jalan raya cantik, ada jalan utk basikal lagi.

then kami naik bukit Bendera dekat area istana.
cantik pemandangan dkt situ.
it reminds me of Bkt Melawati kat Kuala Selangor.

Google

pastu kami ke pasar Filipina balik.
jalan2 kejap, beli kuih cincin and amplang. barang souvenir kat sini agak mahal if compare dengan pasar Ahad or pasar mlm. then nampak pasar mlm kat dpn pasar Filipina tu dah start bukak.

Hubby ajak singgah sana terus sebab dah alang2 kan.
tapi diorang tgh susun2 brg lagi. so hubby cakap, lepas makan nanti la baru pegi sana.

pastu terus ke dataran todak.
actually nama tempat tu bukan dataran todak pun tapi sebab ada ikan todak kat tgh2 roundabout kat situ, so itu je la trademark yg senang. location sebenar adalah tepi laut bersebelahan pasar besar, sederet dengan pasar Filipina.

ingat nak try makan gerai lain tapi aku ajak pegi Hj Manja je sebab dah kompem sedap and muslim yang masak.
if tempat lain belum tentu sedap, kan.

kali ni kami order Ketam Masak Telur Masin, Butter Prawn, Ikan Siakap Masak Taucu, Sotong Goreng Tepung, Sayur Kailan Ikan Masin & Pucuk Paku Goreng. For both days, udang aku amik 200g je. Tapi agak ralat sebab diorg takde seaweed yang fresh tu buat kerabu. aku jalan2 pegi kedai lain ada jual la pulak. tapi takpela, janji sedap.

Makan macam nak termuntah and tak habis pun so tapau bawak balik. Aku agak muak, maybe sebab ketam masak telur masin tu kot. Kicap yg buat cicah tu tak sedap sangat mcm yg kat Semenanjung, kicap tuang sendiri, cili dia kita kena potong2 sendiri, limau perah sendiri, takde bawang pun, tapi memang heaven seafood kat sini.

Total = Rm122 sahaja ye.


Lepas makan, hubby drop kami kat pasar malam which is a few meters from gerai makan tadi. actually tempat kat sini memang dekat2 semuanya. nak jalan kaki dari hotel ke mana-mana pun boleh. tapi sebab ada PIL, kesian pulak kalau diorang nak jalan kaki kan.

Lepas turunkan kami kat situ, hubby bawak Danish & Aaira balik mandi, rest kat hotel. takut diorang penat sgt. aku dgn PIL jalan2 shopping kat pasar malam. heaven okeh utk those yg sukakan kerongsang, mutiara semua tu. memang murah sgt2! 4 set kerongsang RM10, mutiara asli lagi ha! kena pandai bargain okeh. t-shirt, gelang, keychain, semuanya murah. of course daku memborong sampai ke helaian duit terakhir. hehe.


lepas beli rantai mutiara tu, terus tepon hubby suruh amik. my PIL macam nak jalan lagi tapi aku dah tak larat dah sbb jalan sehari suntuk.

Hubby tunggu dpn Le Meridien.
budak2 dah siap mandi okeh. dah minum susu. macam tak caya hubby pandai jaga diorang. haha

the next morning, cuaca sangat baik.
pukul 5.45 pg dah terang macam pukul 7 lebih.
siap2, pukul 9.30 kitorang check-out, terus breakfast kat kedai mamak kat Api-api Centre bawah tu. tak ingat nama kedai dia. beli stok makanan kat kedai runcit sebelah and everyone thought Danish is my little brother. glemer mak, kan.

lepas makan terus ke Kundasang.
jalan adalah berliku-liku as expected.
macam jalan ke Cameron Highland.
tapi much better la if nak compare both.
dengan pemandangan yang super cantek!
kanan kiri adalah jurang ye.
and banyak lori besar.

ada a few places tu jual babi hutan salai ye.
terkejut ai.

and sangat banyak church di kiri dan kanan.

area sini memang tak ramai muslim.
and masjid pun memang susah nak jumpa.

sampai kat pekan Nabalu, semua dok shopping souvenir lagi.
t-shirt, craft, keychain, etc.
sebab aritu hubby tak follow kitorang ke pasar mlm, so bila sampai sini dia la yg memborong paling byk.

then jalan terus, nampak signboard Kinabalu Park so hubby ajak singgah sini dulu. aku ingatkan nak pegi besok je on the way balik tapi dah alang2 kan. tiket masuk RM4 seorang utk dewasa. kami naik Saga FLX, berjaya jugak naik atas walaupun bukit dia tinggi gila!


park kereta kat hentian yg ada toilet tu and kami jalan kaki naik atas sebab jalan tgh repair, maybe sebab gempa dulu tu.

air dia sejuk gila! tukar diapers Aaira, and Danish nak gi toilet, dua2 bising sbb kena air sejuk mcm dlm fridge. haha   


Naik ke Timpohon Gate, ada banyak squirrel kecik2 comel.

Angin gunung adalah super sejuk and nyaman... dalam hati teringinnya nak panjat gunung Kinabalu ni one fine day. tapi tatau do I have the gut to do it? do I have the stamina? hum hum


dekat sejam jugak kat sana, sangat best, macam nak duduk lama2 but we have other places to go.


and... to be continued as usual ^_^



sorry but this is my personal blog.
utk sebarang pertanyaan & pembelian produk, (NR/Tanamera/Amway/Shaklee/Ephyra/Anugerah/etc) and all, please go to below address :

FB/Instagram : CHARMS & COLORS
SMS/Whatsapp : 019 6555700

turning 33.

Love & Kisses ✿ sha 0 comments
and, it's my birthday today!
29th Oct to be exact.

nothing much though.
it's just me, little Aaira and cik Danish as usual.
hubby said he's coming home today.
he has been home for every weekend now but I don't encourage him to be back that much.
all those fatigue, the distance...
that will definitely worn him out someday.
so, takpe la kot.
it's just a birthday anyway.
no big deal.
lagipun dah dapat hadiah besday yg sangat bes kan :p

but to think that we'll get used with this LDR arrangement... nope.
it will never gets easier.
but it will get better in time.
insya allah.
hum hum.


So... 33 ye.
ehem.
It’s not that I care about age, really.
I mean, everyone is shocked when I tell them how old I am anyways, them thinking I’m about ten years younger :p And I don’t feel thirty-three either.

Yes, I do feel like the best time of my life is still to come.
And yes, I do feel as if I'm less naive about how the world works now than when I was younger.
And yes, there are many things that I've done and accomplished that I'm proud of by this age.
But on the other hand,  no - I don't feel as content as I should've been, and I thought about resigning all the time. kesian kesian.

It's not that I don't like my job. Segalanya adalah baik di sini. kot. It's just that I don't like to do the routine, waking up every morning, sending my kids to kindy, working and dreading everything. u know, the stuff.

kan best kalau dpt golek2 atas katil lama sikit, preparing brekfes for everyone, then working leisurely in the comfort of my own home.
...

impian yang kecil, yang jauh di sudut hati ialah resign dan duduk berumah di sebuah kampung di tepi pantai di negeri Terengganu sambil menjalankan bisnes Charms & Colors.
'bole tak?

sekian.




sorry but this is my personal blog.
utk sebarang pertanyaan & pembelian produk, (NR/Tanamera/Amway/Shaklee/Ephyra/Anugerah/etc) and all, please go to below address :

FB/Instagram : Charms & Colors
SMS/Whatsapp : 019 6555700

Travelouge : K.Kinabalu/ Kundasang/Ranau (Part 1)

Love & Kisses ✿ sha 0 comments
We just got back from our KK/Kundasang/Ranau trip yesterday.
and thankfully, it is as good as I remember ^_____^

Our trip started on Saturday, 17/10/2015.
me, hubby, Aaira, Danish and my parents-in-law.
4 adult, 2 children, with total airfare of RM1750 termasuk luggage cost.

My parents-in-law dtg ke sini on Friday evening, the next day around 11.30 am, bertolak ke Senai airport.
Self check-in kat sana and terus lunch.
this is the first time of us using that self check-in machine tu ye.
senang je sebenarnya and terus print the luggage tag on the spot.


Around 1 pm, boarding, 2.30 flight take-off, 4.35 sampai kat airport KK.
awal 15 minit.

this is Danish & Aaira's first trip naik flight ye.
alhamdulillah kedua-duanya adalah bersopan santun yg amats.
maybe sebab saspen kot.
hehe.

before pegi, dua2 sangat excited tapi time nak naik tu, tiba2 Aaira sibuk cakap, mama, aaira taknak naik kapai tebang la. aaira nak naik kereta je.

aa napa tanak?

aaira takut. nanti kapai jatuh.
'bole takkk? tiba2 mak berasa saspen T_T

dah la the day sebelum pegi tu mcm2 peristiwa jadik.
pagi Jumaat, jari kaki aku kena sengat lebah.
sakit okeh.
so tunggu sakit kurang baru pegi keje.

then, kat news kuar plak berita angin ribut & ombak setinggi 3.5m melanda sabah. dilarang keluar ke kawasan perairan sampai 21hb ye. sedeh okeh sedeh. gudbye pulau manukan, sapi, etc T_T

days before that, bos aku sibuk la nak report audit, dgn one-to-one session for the KPI, dgn quarter report, dgn board report, arrangement for the CA signing lagi, pastu nak kena join DI. gila ah ding dong! diorang ni mcm tak bagi aku cuti je kan padahal 2 ari je pun aku takde kat opis.

ok, berbalik kepada cerita tadi,

dalam flight, Aaira dok pegang je tangan aku sebab plane asyik bergegar kan.
pastu tiba2 dia tertido sendiri.

4.35 landed tapi kami tak boleh kuar lagi. hujan plak tu kan.
our rented car dah tunggu dr pukul 4.30.
dalam 4.50 keluar, hubby terus gi tempat collect luggage, aku kelam kabut la setelkan kereta sewa tu.
booking Saga FLX dgn Brandon/Kris RM300 for 3 dys.
ni contact no. dia if anyone interested - 0138999242
theirs adalah yg paling murah yg aku survey.
bersih, cuma condition kereta tak berapa baik. brek bunyi2. tapi dah namanya kereta sewa yg selalu dibawa naik gunung, mmg macam tu la kan.

dalam hujan yg tak berenti, kami pun terus ke KK Marina Apartment, depan Oceanus tu.
booking online using Booking.com.
3 bilik RM245 per night and RM490 for 2 nights.


but unfortunately it was not well maintained. bath tub takleh guna, tombol pintu main bedroom rosak, dlm lif ada org muntah, building yg tak dibersihkan, etc.

mmg ada apartment yg lagi murah, yg lagi cantik, tapi aku ok je dgn apartment ni. luas, brg2 semua ada. it still worth the money.

if kami just pergi berempat mmg better amik TH hotel tapi sbb pergi ramai2, better duduk apmnt so boleh berborak, main ramai2, kan.

lepas check-in, letak brg, dlm 6.30 kami terus keluar makan.
my sis suggest makan kat gerai Hj Manja kat dataran todak.
sebenarnya senang je nak cari sebab sederet dgn pasar Filipina tu tapi pompuan memang selalu sesat dan selalu bg direction salah walopon guna encik waze, kan. hehe.


kami order ikan kerapu masak 3 rasa, butter prawn, sotong goreng tepung and sayur kailan ikan masin.
banyak, sedap and murahan!
total = RM112 sahaja ye.
siap tapau bawak balik sbb tak habis makan.
and bila dah bawak balik pun still tak abis jugak sbb semua dah kenyang gila.
kesimpulannya sila jangan order yg over sangat ye.

kat sini, pukul 6 dah magrib, so time kami makan tu mmg dah gelap macam mlm.
walopun still hujan tapi kami redah je.
nasib baik Danish & Aaira bwk cap.
esoknya my FIL demam.
tatau la demam kena hujan ke demam terkejut sbb dia tak pernah naik flight, tak pernah jalan jauh2 macam ni.

malam dok umah je sebab semua nak tengok bola JDT. hubby kan big fan of JDT so mana bleh miss. aku plak tido awal sbb super penat. lagipun tak bawak payung so takleh jalan2 kat luar.

the next morning still hujan lebat seperti ramalan cuaca sebelum ni.
saye berasa down.
semuanya sambung tido lagi.
Danish je bangun awal.
pukul 10.30 siap2 nak keluar walopon hujan.
lepas brunch kat Nando's Oceanus, terus pegi ke pasar Filipina.
'ye, pegi mana2 pun hubby mesti carik Nando's feveret dia tu kan

then, hubby turunkan kitorang kan Le Meridien sementara dia carik parking. tgh tunggu tu nampak kedai sebelah ada jual payung so aku beli la 2. mahal okeh. RM19.50 seketul. kalau beli kat sini baru RM12 ha.

angin kuat gila so takde point pun nak pakai payung bagai.

tiba2 hubby call, cakap takde pun jual souvenir kat pasar ni. dia nampak kerepek2 je.

aku : what the...? adekah kami salah tempat?

tapi seingat aku, 7 tahun lepas time pegi sini memang situ la pasar Filipina.
7 tahun ye.
ok, so maybe telah bertukar.
so aku pun tepon my sis tanya dia katne pasar Filipina tu and she said memang kat situ la, depan Le Meridien.
tapi sebab aku dah decide nak gi pasar Ahad kat Jalan Gaya tu, maka tak jadi gi pasar Filipina.
parking kete kat Suria Sabah sebab hubby takmo ikut kitorang. dia bwk budak2 ke Kidzoona kat sana. RM17 per person, sila la bergolek guling sehari suntuk ye. dia suruh bwk my PIL sekali ke pasar Ahad tu. so kami pun menapak beberapa meter, lintas jalan je dah sampai.

sampai sana je semua tgh dok ngemas sbb dah pukul 1.
pasar ni bukak pagi je tau.
as expected, kalau pegi tghari memang dah tutup la.
lagipun hujan, orang tak ramai.
takpe la... next time kot.
tapi memang murah gila barang kat sini.
keychain yang sama, 10pcs RM10, kat pasar mlm 7pcs RM10, kat pekan Nabalu 6pcs RM10. so kalau nak memborong souvenir sila pegi ke pasar Ahad dr pukul 5 pg - 12.30 tghari.

then kitorang pun patah balik la ke Suria Sabah sbb semua dah tutup kan.
terus menuju ke Thomas Sabo and memborong my bracelet and a few charms for me and Aaira.

TS takde kat JB so terpaksa la membeli belah di situ.
my PIL dok tanya apekebenda ni. dari smlm dia nak tanya aku pakai apa yg lilit2 kaler coklat kat tangan.
when I said leather and silver, he was like, kenapa mahal sangat???

I'm not so into gold but I'm a big fan of Pandora & Thomas Sabo.
berapa ribu lemon ntah dah perabihkan utk benda alah ni but I don't care.
kehendak orang kan lain2.
lagipun this is a part of hubby's gift for my birthday! yey!
another part is of course this marvelous trip.
tq hubs! ^_^


okeh to be continued...


sorry but this is my personal blog.
utk sebarang pertanyaan & pembelian produk, (NR/Tanamera/Amway/Shaklee/Ephyra/Anugerah/etc) and all, please go to below address :

FB/Instagram : CHARMS & COLORS
SMS/Whatsapp : 019 6555700.

the longest distance

Love & Kisses ✿ sha 2 comments
it has been weeks since I last wrote anything here.
super bizi okeh.
with all the works and play.
*yezzaa kerja adalah kerja, berhibur pun wajib jugak okeh.

and since 1st Sept, we've officially changed the location of our business to our home.
lokasi tmpt lama agak jauh dari rumah, dengan jalan yang jem setiap hari, and my long working hours. fuh fuh

so ok.
better for me, for us and better for the business.

customer dtg to self pickup almost everyday.
sampai si kecik Aaira pun dah tau, mama, customer mama nak dtg ke ni?

and Danish yg 4 thn 9 bln ini pun sangat suka tolong mama cop pd flyers and consignment note.

Me of course sangat hepi with this new arrangement tapi mestila hidup menjadi lebih bizi dari biasa. the tremendous trips to Poslaju, Skynet, Amway, Shaklee... everything.

baru je cerita kat last entry rasa mcm tak berapa nak bizi dah. tiba2 skrg adalah menjadi super bizi mom balik.
and hubby is on offshore again...
sob sob *drama jap*

tapi itulah.
we're both in oil & gas industry.
sejak sebelum kawin pun he has been going to offshore on/off.
so that has been expected much earlier la kan.

my advice to u kids, kalau tak tahan duduk berjauhan, please la jangan pilih orang dari O&G industries.
not only O&G, some of my frens who are married to pilots, sailor, marine, beginilah hidupnya.
so tak payah nak komplen2 sgt kat FB.
*kat blog je bole sbb nobody really knows you here. hehe

dia lelaki yang kamu pilih, bukan orang lain yang pilihkan, bukan mak bapak kamu yang pilihkan.
he's the choice that u made, so please bear with it.

sometimes I read about complaints from wives of these offshore guys in FB and it made me wince.

time pergi bercuti oversea, beli kereta Alphard, henbeg Chanel, LV bagai, tak kesah pulak hubby bagi duit beribu2 lemon.
time anak sakit, diri sendiri penat nguruskan semuanya, komplen2 pulak kat public, bagitau kat sume orang hidup macam takde orang peduli.

when u wrote all this kinda thing in FB, kan mak bapak kita baca, adik-beradik baca. veri kecik ati kot when u said, hidup sorang-sorang mcm takde sedara mara, takde org pedulik.

paling2 pun yang aku tulis adalah,
aa menatnya drive sendiri balik kampung.
and sapekah yg akan menukarkan lampu rumahku yg dok meletup je nihhh.
menatnya menatnya.

yep, unfortunately, being a single mom memang penat gila kot.
especially when u're working full time and don't have a maid and the family is not around to help things out.

well, i'm in her shoes kan.

tapi takyah la nak komplen2 sangat kat FB kot? nak meroyan meh tulis kat blog mcm aku nih. u can write all sort of things here okeh.

and well, reminder for me jugak la kan sbb aku pun sbenarnya tak boleh nak komplen sgt coz I still have time for my novels.
people who are truly busy won't have time for books and I still read at least 2 books a week.
aa apakah maknanya?

sekian.



sorry but this is my personal blog.
utk sebarang pertanyaan & pembelian produk, (NR/Tanamera/Amway/Shaklee/Ephyra/Anugerah/etc) and all, please go to below address :

FB/Instagram : CHARMSandCOLORS
SMS/Whatsapp : 019 6555700

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

+ road to bliss + Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review