Travelouge - Fes, Morocco

Love & Kisses ✿ sha 0 comments

saya suka dgn Fes el Bali. suka sgt! walaupun cik hubby tak berapa suka and ramai org tak suka, tapi saya tetap sukakan Fes. paling suka sbb old townnya buat saya rasa mcm berjalan dlm Hikayat 1001 Malam! tatau nak explain dia punya best πŸ˜‚



time ni kitorg tgh rushing nak ke tannery sbb dah nak tutup. tak suka tau jln laju2 gini sbb ku tak dpt nak pegang2 dinding, borak2 dgn budak2 kat jln ni. nasib baik sempat amik gambar buat kenangan. time tgh jln tu ya allah hai mmg hepi gila. lalu celah2 lorong rumah org mcm x sangka eh betul ke aku kat Morocco ni πŸ˜‚

kat sini rumah bersambung2 antara satu sama lain. bukan mcm rumah setinggan tau tapi ia sejenis walled-city. ingat tak cerita ali baba? ada pintu dinding pintu dinding haa mcm tu la rumah yg takde pemisah. kita tatau pun tuan rumah tu kaya or miskin kecuali bila kita masuk dlm satu2 pintu tu. tgk dari luar mcm biasa2 je, semua 4 segi bumbung rata berwarna coklat tapi bila masuk ke dalam mcm istana! 😨 ada kawasan yg bertingkat2, maksudnya time kita lalu bwh tu ada lorong lagi kat atas, mcm flyover tapi utk pejalan kaki la πŸ˜… ada yg lorong kecik sgt, ada yg besar, budak2 boleh buat main bola sepak. ada tmpt yg bahang, sbb area tannery, ada yg sejuk gila.
and paling suka sbb kat sini ada 9500 lorong! 😱 sebijik kereta or motor pun tak boleh lalu dlm ni. 100% pejalan kaki & kereta sorong. ku mmg excited gila rasa mcm nak explore semua lorong2 tu. aritu cuma lalu beberapa belas lorong je tapi dah sesat barat. sama sgt mcm dlm hikayat tu! i wish i could stay here longer πŸ˜₯ dpt 6, 7 hari pun cukup la. yg sebenar ku mau jln slow2 menikmati setiap dinding, tgk semua org yg lalu lalang, masuk di setiap kedai, berjalan di setiap lorong tanpa rasa rushing nak ke sana sini.

time kat riad kami berbual dgn satu family from Swiss. they stayed at Morocco for 1 month! dgn sorang baby and sorang lagi umur dlm 3, 4 thn serius kagum! mmg huru hara diorg layan budak2 tu melalak πŸ˜† tapi camne la the kids boleh tahan lasak gitu kan. maybe when my kids are older boleh bwk diorg bekpek ke sini kot πŸ˜†
Maghribi ni cuma half and hour from Spain tapi ya allah bezanya mcm langit & bumi! and it's like stepping back in time. maybe sbb negara yg kurang membangun? or sbb kotor berdebu? or maybe sbb cara hidup yg suka meminta2? tapi mmg budak2 kat situ if kita minta tolong tunjuk arah je pun dah hulur tgn minta duit. maybe tu la kan, sbb dah terdidik camtu sejak kecik. aku mmg hangin skit kalo org dok mintak2 duit ni, lain la if kita sendiri yg nak bagi. so kitorg tanya arah kat kedai je senang, hati pun x sakit πŸ˜…
today ialah mood bercerita tentang Fes sbb smlm baru siap photobook so bila tgk balik gambar tiba2 segala kenangan muncul balik di fikiran. i miss u Fes. and i miss all the things yg ku x dpt buat di Fes 😭
.
.
If u’ve heard of Fes, Morocco’s 2nd largest city, u may have heard of its UNESCO-listed medina, Fes el Bali. Medinas, or ancient walled cities, are found all across North Africa, but this one is special. Founded by Moulay Idriss II at the end of the 8th century, and packed with early Islamic architecture (including the world’s oldest university), it’s considered the best-preserved medina in the Arab world. People say that delving into Fes el Bali is like stepping back into the Middle Ages, and here, be ready for some time travel.
Today, around 90,000 Fassis still call this maze of twisting alleys, blind turns and hidden souqs home, while tourists call it one of the most mind-boggling places they’ll visit in Morocco.

Bab Boujeloud in the west is the main entrance to the old city, with two main streets descending into the medina’s heart.
The major sights are really only a small part of the charm of the medina. It pays to do a little random exploration and simply follow your nose or ears to discover the most unexpected charms of Fez’ nature. Following your nose will lead you to women with bundles of freshly cut herbs, children carrying trays of loaves to be baked in the local bakery or a cafe selling glasses of spiced Berber coffee. Around the next corner you might find a beautifully tiled fountain, a workshop hammering copper pots, a camel’s head announcing a specialist butcher, or just a gang of kids turning their alley into a football pitch. Everywhere, listen out for the call to prayer or the mule driver’s cry 'balak!' ('look out!') to warn of the approach of a heavily laden pack animal.

#fes #feselbali #moroccoinmemory

2-Storey House for Sale @ Bandar Seri Alam, Johor

Love & Kisses ✿ sha 0 comments
yes, this is for real. We're selling off our beautiful home at Bandar Seri Alam, Johor since we already bought another new house recently.

serius berbaloi beli coz area sini paling murah pun biasanya 480k and above tau. paling best sbb sini atas bukit and depan rumah tanah lapang so mmg rasa sejuk je selalu. sayang sebenarnya nak jual tapi after berfikir panjang, nak maintain 2 rumah bukan kepakaran kami haha

‼️ *HIGH DEMAND AREA*‼️

🏑 *Double Storey House FOR SALE @ BANDAR SERI ALAM, Taman Flora Heights* 🏑

*SELLING PRICE* = RM399K (nego)

πŸ› 4 Rooms
🚻 3 Bathrooms
πŸšͺ 1 Store room
πŸ†“ Freehold / International Lot
πŸ• Land area : 22x70
🚡‍♀️ Empty space in front of the house

✅ Auto gate
✅ House fully tiles
✅ Big family area in the upper floor
✅ Partially furnished (option : sofa, dining table, bedroom set, book shelves, curtains, washing machine)
✅ Kitchen cabinet with table top
✅ ADT wiring
✅ Built-in TV cabinet, wardrobe & study table
✅ Close to Sek Keb Bandar Seri Alam, Sek Agama Bandar Seri Alam, Sek Men, SRJK(C), UiTM Pasir Gudang, UniKL, MRSM and various private schools in Bandar Seri Alam (within 3-10 min driving)

Call/Whatsapp us for further details :
+601110407556 (En Zainol)







Travelouge - Seville, Spain

Love & Kisses ✿ sha 5 comments
We're in Sevilla! serius cantik 😱 bila sayup-sayup terdengar pemuzik jalanan memainkan lagu Recuerdos de la Alhambra, lagu tema Memories of the Alhambra tu, mmg terasa getarannya. OMG I'm truly in Espana!


Sebelum ke sini dulu, most of my friends cakap Seville ni biasa-biasa je, takde apa sangat, so dalam fikiran, ok sehari cukup la kat sini kan, just singgah transit before fly ke Fez. tiba-tiba waktu nak book flight ke Fez, tak dapat tarikh yang dikehendaki pula. maksudnya, kami kena tambah sehari di Spain and deduct sehari dari Morocco. so nak ke mana extra sehari ni ya πŸ€”

Mula-mula bercadang nak abiskan extra day tu di Ronda, tapi takut penat atas jalan je kan, so kami ambil keputusan untuk terus ke Seville and spend 2 days there. thankfully we made that decision coz Seville adalah best okeh! mcm lebih best daripada Granada yg super crowded tu or maybe nampak crowded sbb kami ada di sana Sabtu Ahad kot πŸ˜… tapi tu la, taste orang tak semuanya sama, kan. Seville might be gud for us but may not for some.

We took a 3-hours bus from Granada to Seville. Bas yg selesa, panjang dan ada toilet di dalamnya. panasnya Seville 23° gudbye Granada yg super sejuk πŸ˜„

Ada yang tanya, kenapa tak naik train? Actually kami sudah pun merasa menaiki train dari Madrid ke Cordoba beberapa hari yang lalu. memang laju dan memang selesa. tapi kosnya sekali ganda daripada menaiki bas. 55€ dan bas cuma 18€ πŸ˜…

dari Granada ke Seville pula kami menaiki bas express kerana utk perjalanan ini ia lebih cepat drp menaiki train (train akan singgah lama di beberapa stesen sebelum sampai ke Seville).



dalam bas baru teringat nak email owner hotel utk dapatkan direction dari bus station untuk ke sana tapi mereka tak reply, so daripada gamble sesat barat naik bas local, baik la kami amik teksi 10€ ni. mmg duit mengalir mcm air ye di Spain πŸ˜…

actually information counter di bus station ckp boleh naik bas no. 21 utk ke old town tapi di manakah ku mau turun. ada jugak yg meronda naik bas satu Seville ni karang πŸ˜‚

we stayed at Pension San Pancracio, Bario Santa Cruz, so nak ke mana2 ialah jln kaki. it's not really a hotel, more like a motel/hostel but it's very nice, clean and super convenient for us sebab betul2 di tengah old town.


Jalan2 di sini sempit sangat! banyak lorong kecil yang berjaya membuatkan kami sesat walaupun dah berkali-kali lalu di tempat yang sama πŸ˜‚

and cuma certain2 tempat je yg kereta boleh lalu. teksi tu pun turunkan kami beberapa puluh meter dari hotel so menapak la kami sambil mengheret beberapa luggage ni.


Waktu mlm ramai penghibur jalanan di area Real Alcazar, Cathedral dan La Giralda. souvenir shop di sini tutup pukul 8.30 mlm tapi Santa Cruz still meriah dgn bar di kiri dan kanan jalan.



tak perlu naik bas or sewa kereta pun di sini sbb semuanya berdekatan antara satu sama lain. our hotel owner siap berikan map and tunjukkan semua tmpt menarik yg kami boleh pergi di sini and one of them is the Torre del Oro (dodecagonal military watchtower in Seville). It was erected by the Almohad Caliphate in order to control access to Seville via the Guadalquivir river. Constructed in the first third of the 13th century, the tower served as a prison during the Middle Ages.

Torre del Oro

La Giralda & Cathedral pada waktu malam

Real Alcazar yang tak sempat kami pergi



the next day kami ke Plaza de Toros tmpt lawan lembu tu (12,000-capacity bullring in Seville). just jalan2 di kawasan sekitar, tak masuk ke dalam pun. 9€ harga tiket and ada masa2 tertentu if nak masuk sekali dgn guide. bull fighting hujung bln April nanti and tiket mahal gila, beratus, beribu euro!


then kami terus ke Triana. Triana ni kawasan working class. ada a few bridges nak ke sana and our hotel owner advised us to use the old bridge utk ke Triana old town.


banyak bangunan lama and ceramic shop di situ. pergi ke pasar basah, tgk kehidupan sehari2 masyarakat di situ, ah murahnya 5kg strawberi 2€! souvenir shop di sini juga jauh lebih murah drp di Santa Cruz.





balik dari Triana search website Have Halal, Will Travel dan jumpa kedai makan halal yg terletak agak jauh dari tempat kami. nasi goreng 13€ fuh. nak makan tak payah nak convert sgt ye kalau tak nanti kebulur la di situ πŸ˜†




then kami terus ke Cathedral dan mendaki ramp yang tinggi untuk ke La Giralda. serius penat! La Giralda ni setinggi 104.1m patut la muazzin dulu naik kuda untuk melaungkan azan di atas ni. sesiapa yang berhajat nak naik ke atas menara ni sila pastikan tenaga dan stamina cukup ya.

...A well-known story says that when Seville was about to surrender to Ferdinand III, the Moors wanted to destroy the tower so that they would not see it conquered by the Christians, however, Alfonso X said that he would cut the same number of heads as the bricks missing from the tower. The Moors were so afraid that they decided to leave the tower.





It was commissioned in 1171 by caliph Abu Ya'qub Yusuf and it was originally built as the minaret for the Great Mosque of Seville in al-Andalus, Moorish Spain, during the reign of the Almohad dynasty.






the Cathedral is sooo big! tapi memang menyedihkan bila terkenang yang ia merupakan sebuah masjid suatu ketika dahulu...





Christopher Columbus tomb



we met with a new friend from Saudi. actually jumpa waktu di masjid di Granada, dia minta tolong ambilkan gambar waktu di San Nicholas dulu. tiba2 jumpa balik di Seville ni πŸ˜‚

then kami berjalan kaki melalui beberapa garden yang cantik untuk ke Plaza de Espana yg femes tu. Jardines de Murillo yg ada lion statue and MarΓ­a Luisa Park yang redup dan penuh bunga.


nampak dekat tapi rupanya jauh juga dari Cathedral. banyak kereta kuda di Seville ni tapi 45€ mcm mahal sgt kan.


Setelah berhari-hari berjalan tanpa henti, akhirnya di sini kami dapat duduk dengan santai sambil melihat performance dan pemandangan orang lalu lalang di sekitar.

...Plaza de EspaΓ±a is a semi-circular brick building, Renaissance/neo-Moorish in style, with a tower at either end. In front of the building, following the curve of its faΓ§ade, is a 500-metre canal crossed by 4 bridges. The four bridges represent the four ancient kingdoms of Spain: Castille, Aragon, Navarre and Leon. 

All along the wall by the canal are 48 alcoves with benches, one for each province of Spain, each with a relevant tableau and map.




pukul 8.30 mlm kami pulang ke Santa Cruz dan sambung berjalan di area Cathedral.

the next morning ingatkan nak ke Real Alcazar sekejap tapi tak sempat pun. petang smlm cuma 3, 4 org yang kami nampak tapi pagi ni ramai sangat orang queue sampai berlapis2!



Di sekitar Cathedral mmg sentiasa ada free tour tau. Nampak tak orang berpayung putih ni?


flight kami utk ke Morocco pukul 1 tengahari jadi cuma jalan-jalan kejap cari souvenir, kemudian angkut segala beg melalui garden2 yg cantik semalam untuk ke bus stop di area Plaza de Espana sebelum ke airport.


bus stop di sini ada banyak tau. dan di setiap bus stop ada ditulis bas apa yg akan berhenti di situ. contohnya, utk ke airport kami perlu tunggu di bus stop yg bertulis EA. thanks to our hotel owner, mmg sebijik2 dia terangkan jln yg mana, bus stop mana, bas mana yg perlu kami naik.






alhamdulillah untuk segala yang manis di Spain. orang2 yang baik, peramah sangat, very helpful, sangat selamat dan dipermudahkan walaupun kami bercakap secara ayam itik sgt 🀣 yes, for me memang rasa selamat sebab ku jalan berjam2 seorang diri melalui lorong kecil yang sunyi, segala kawasan yang sesak dengan manusia and i still feel safe.

3 hari di Seville with total steps of 91k pun still byk tempat yg kami tak sempat pergi mcm Archivo de Indias, Real Alcazar, Alameda de HΓ©rcules, Metrosol Parasol, Macarena and University of Sevilla. insya allah suatu hari nanti, panjang umur, ada rezeki yang lain kot πŸ˜‚

next is Morocco!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

+ road to bliss + Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review