Love & Kisses ✿ sha 3 comments

Cara-caranya :

1. Letak gambar anda bertudung... gambar berseorangan ya.

2. LIKE my Facebook page ---> CHARMSandCOLORS
and be a follower of

3. Tag 3 orang atau lebih untuk giveaway ini.

4. Tinggalkan komen anda dalam entry ini atau di CHARMSandCOLORS atau emailkan sahaja ke

5. Paste as sticker post in your blog until 31 January 2012 (closing date).

6. Kalau yang takde blog tu, boleh join juga. Cuma perlu LIKE my FB and emailkan gambar anda ke untuk diletakkan di Facebook dan invite at least 3 orang kawan anda untuk LIKE my Facebook page.


Hadiah pertama merupakan Nu Skin Enhancer bernilai RM104 and there're some other prizes to be won.

Tarikh tutup penyertaan ialah pada 31 Januari 2012.

the office.

Love & Kisses ✿ sha 3 comments
So this is us during one event at my office.
hari-hari terakhir di sini sebelum berpindah ke company baru...
from sub Sime Darby yang sangat banyak benefitnya ke sub Petronas yang tak berapa nak best.

'ohh agak sedeh di situ.

sungguh comel okeh ini cheese cake.
sedap pulak tuh.
macam sayang je nak makan sebab ada nama aku kan.
tapi lepas amik gambar dah selamat masuk dalam perut pun. hihi.

wearing my favourite Tudung Jasmin as usual.
sesapa nak order bole pegi kat my Facebook : CHARMSandCOLORS

blog tak berapa nak updet sebab bizi.
and that tudung is based on availability jugalah sebab selalunya tiap kali stok baru sampai cepat je habis. insha' allah after Chinese New Year ni stok baru sampai lagi ^_^

ramai kan department aku nih.
HR + Administration + Security.
more than 50 staff all over.
tapi tak dapat pun nak ngambil gambar semua.

dah ramai2 gitu 'ramai' jugaklah perangainya.
ada yang talam bermuka-muka, ada yang batu api, ada yang tukang report, ada yang kaki bodek bos, macam-macam lagi lah. ramai jugak orang begitu yang dah resign tapi of cos la ada lagi yang masih tinggal.

pada aku, lantak ko la dol.
malas nak amik pot sangat.
yang penting aku tak kacau orang so tak payah nak sibuk2 jaga tepi kain aku.
menyemak hokey menyemak.

I work for the sake of learning and money so kalau jumpa orang begitu pun buat tak tahu sajalah.

tapi memang kat mana-mana pun sama sebenarnya, akan jumpa juga orang begitu, kan?

By the way, ada orang tanya what's the use of having blog when u don't let us read it?

hohoo kau mau tahu ya...

kan mata pena itu lebih tajam menikam dari mulut yang berkata-kata?

ohh tak faham lagi ya?

nevermind, soon you'll understand.

wishing for fooood!

Love & Kisses ✿ sha 7 comments
Ada 3 benda yang aku nakkkk sangat makan tapi tak dapat lagi.

Yang pertama, Red Velvet yang sedap, yang konon-konon melt in your mouth la.
Tamau red velvet yang biasa2 sebab first impression are the most lasting, kan.
Macam Marble Cheese by Secret Recipe yg diperkenalkan oleh my sis.
That's the first cheese cake that I've ever tasted and of course that's the tastiest kan.
Sampai sekarang pun Secret Recipe la kek yang paling aku suka.

Teringat time belajar dulu, aku ngan Ann gigih drive jauh2 dari Bkt Beruang gi carik Secret Recipe kat town sebab aku ketagih nak mkn cheese cake sampai siap berbuka dalam kete sebab jalan jem.

gila kau.
nasib baik ada teman yang bole kuheret ke sana kumari.
'tengs Ann... jasamu dikenang. hehe.

So kalau first time pun rasa mcm kek sponge, kompem red velvet dapat reputasi buruk kat mata aku. kompem2 la takkan beli lagi, kan.
So... for the first tasting, I want a red velvet that will melt in my mouth.
ala2 Marble Cheese Cake gitu.

so, ada sesapa tau kat mana mau dapat yang sedap itu?

Yang kedua adalah Chocolate Cheese & Original Mille Crepe Cake by Nadeje Patisserie.
Telah jatuh hati dengan ini Mille Crepe Cake bila jalan2 kat Malaysiamostwanted and Makanmalaya sebab nak cari tempat makan best.
Tup tup tengok crepe cake tu was voted number 1 ok dalam Melaka Most Wanted Food.

'gilo aih. kalah ikan bakar Parameswara.

And kehendak yang ketiga adalah : French Vanilla by Humble Beginnings.

'pehhh... tengok gambo pun macam nak meleleh air liur dah.

Review on Nadeje Patisserie Mille & Humble Beginnings Crepe Cake :

So secara automatik, tiga benda ni masuk dalam wishlist 2012 ye.
'gigih tak aku menglistkan benda yang gila teringin nak makan petang2 gini.
siap masuk dalam azam 2012 gitu.

what to do kan.
I am a food lover.
I love food.
I love it, love it, loveee it.
I am an extremist food lover.

wagon/walker toys.

Love & Kisses ✿ sha 2 comments
I was online window-shopping yesterday in search for a toy for little Danish.
Now I know why I didn’t buy any toy for Danish lately... it's so difficult to pick one toy that satisfy my criteria!

Bukan memilih sangat pun.
I just want something that's unique in design.
+ value for money.
+ minimum clutter to the house.
and a toy that Danish will definitely play & appreciate until he’s 5 at least. heee~

My choices are narrowed down to these three walker cum wagon cum ride-ons.
But I'm not sure which is the best purchase.

Fisher-Price : Walker to Wagon

Little Tikes : My First Cozy Coupe Walker Ride On

Taf Toys : Developmental Walker (4 in 1 Usage)

Macam tiga2 pun sangat tastylah but I personally love the first one.
Try search brand lain macam Playskool tapi entah ye.
Bila dah tambah2 search nih banyak la benda lain yang masuk dalam list aku macam Rocking Horse from Little Tikes tu.

Tapi Danish belum stabil nak guna ride-ons macam ni lagi kot.
Tunggu lagi 6 bulan la mommy belikan kuda utk Danish ye.
Sekarang kita main itu wagon dulu okeh?

Hardcore toys for toddler :


10th month :
Your baby may be able to walk if you hold both of his hands. Keep in mind that each child is different and don’t force your child to walk, if he is not ready for it. He can perceive depth and if he crawls, he does not attempt to go down steps head first. He responds to one or two commands. Furthermore he begins to anticipate and remember (example: when the refrigerator opens he expects food; when you grab your purse, he will expect you’re going out). When you are singing together he may even know when the surprise happens. He pokes, prods, and explores with his hands. He peeps around corners and loves to play peek-a-boo. He begins to show a preference for the sounds he hears in the language(s) spoken around him. He imitates and tries to copy actions.

Activity :
• Show him how to push a small car or truck along the floor. After a while, he’ll learn to let go so that the car rolls by itself.
• Play “follow the leader”; he’ll love to imitate. Use simple gestures like tapping the table, opening and closing your fist, or putting a hat on your head. Talk about what you’re doing so he can learn the words.
• Talk to him on a real or play phone. He’ll learn the fun of carrying on a conversation.
• Go outside: At this stage, he’ll enjoy putting things into other things. He’ll enjoy putting leaves, twigs or toys in a container/bucket.
• Put a small toy inside a paper bag or box. As he struggles to get it, he’ll increase his understanding of inside and out.
• Reserve a cabinet for his toys; putting them away can be half the fun.
• Help him blow bubbles using a straw in his bathwater. You blow, and see if he’ll imitate you.
• Toys : Building blocks, play phones, toys that fit in each other, wheel pals, creativity tables.

11th month :
Your child cruises along the furniture, standing up without your help. He pulls himself up and sits again with confidence. He knows that smaller objects fit in larger ones. His babbling begins to have the intonation of language. He responds to one or two commands. He knows the word “no,” but may not be able to cease from trying something anyway.

Activity :
• Chase games are fantastic to play now as it is fun to crawl from Mommy and Daddy, but safe when they catch up.
• Create obstacle courses with pillows. This will challenge the baby’s physical and mental abilities. Your baby will learn to use his body and take risks – this will help him build confidence. You will see how rewarding it is for your Baby and you to have baby conquer a complicated course that can involve going through, under, around and over things like pillows.
• Play hide-and-seek games with objects. You can use stuffed animal or toys and hide them in a place that is easily for your baby to locate. Let your baby take a turn hiding an object from you too.
• Play with flour paint: Spread a thin layer of flour on a clean, smooth surface. Demonstrate how to rub your finger in the floor to make circles, zigzags and slashes.
• Get a laugh: He’s developing a sense of humour and will laugh when something isn’t right, like when you pretend to drink from his bottle or try to put on his shoe. Change the game and let him put on your shoe.
• Push a toy car through a cardboard tunnel. See if he watches for it to come out the other side.
• Roll him a ball and encourage him to roll it back. He’ll get better as you practice.
• Dress a doll or stuffed animal in an outfit with a zipper. Show him how the zipper goes up and down. Before long, he’ll try to pull down the zipper himself.
• Toys : Wheel pals, toy cars, walk and ride toys, dolls that can be dressed and undressed.

12th month :
At this age you will see that your baby likes other children but does not play with them. He imitates actions such as talking on the phone, sweeping, pushing a shopping cart, etc. He is able to anticipate your action (example: he may have his arms ready for his t-shirt). Your 1-year-old moves one toy to reach another that was hidden from view. He now makes only the sounds found in the language he hears. He understands much of what is being said. He displays affection in hugs, kisses and smiles.

Activity :
• By the time your baby reaches 1 year of age, he is ready to explore the world. Simple games, obstacle courses and rhyming songs can entertain your baby for many hours and help him to learn while strengthening his body and mind.
• Isolate a particular smaller age appropriate toy or set up a little scene (like a group of toy cars parked or an age appropriate puzzle on the couch, chair or somewhere on the floor. Let your baby crawl to it and discover the toy on an unusual place. You will see that when your baby reaches the toy, it will hold his interest by the very fact that it’s in an unusual place. Put out different toys on varying days to keep your baby curious.
• You can try finger plays and songs, such as the “Itsy Bitsy Spider” or “Twinkle twinkle little star”. Babies love music and they love to imitate others. Soon he’ll be trying to sing along and imitate your moves. Be creative when doing finger plays. You can rock your baby in your lap on the floor as you “Row, Row, Row Your Boat” gently down the stream together. Your baby may surprise you with some extra giggles and smiles as you play and sing.
• Fold a piece of cardboard and make a hill. Show him how to put a toy car on top and let it roll down.
• Stack blocks: Large cardboard nesting alphabet blocks can be used as containers, building blocks and nesting toys.
• Build a tower, and then give him a turn. But don’t be surprised if he would rather knock down yours than build one on his own.
• Play with sand. A soup strainer is a good sandbox toy because it’s easy for him to manipulate, and he can watch the sand pour out from different heights.
• Show him his shadow on a sunny day. Stand in his and let he stand in yours.
• Play with older children: If he doesn’t have older siblings, invite some older kids over to play with. He’ll mimic what they’re doing, and you’ll be surprised at how much he will learn.
• Give him a stroller or shopping cart and send him for a stroll.
• Put a few items, such as a spoon, toy car and cup, in a shoebox. Name each one as he pulls it out of the box. The more you play naming games with him, the more opportunities he has to learn language.
• Toys : Walking and riding toys, cars, dolls, strollers, building blocks, interactive books.

**** Source (

kisah semasa kecil.

Love & Kisses ✿ sha 0 comments
Memang banyak yang mau dicerita tapi mood untuk menulis macam tak ada.
Nak start dari mana pun tatau.
Jadi cuma copy and paste dari my sis's blog sahaja sebab apa yang dia tulis adalah sama dengan apa yang ada dalam otak aku.

I'm so so glad that she finally came up with this story sebab aku takut lama2 mungkin akan terus hilang ingatan tentang kisah ini.

kisah kenangan semasa kecil yang sangat-sangat manis and tak mungkin akan lalui sekali lagi...


type entry tanpa rasa bersalah tak update blog selama sebulan hihi

saya balik johor minggu lepas untuk 5 hari
rindu gila nak balik johor, rindu family, rindu rumah dan rindu makanan2 johor

seminggu sebelum balik tu, saya siap termimpi2 lagi
tapi yang peliknya mimpi pasal rumah di quarters majlis daerah dulu
yolah, sejak lahir sampai umur saya 24 tahun weols duduk di rumah tu
rumah kecik gila, setingkat je, bilik tidur cuma ada 3, bilik air satu saja
dahla tepi hutan belantara
tapi kitorang ok je gembira, takmau pindah2 dari situ
sebab halaman sangatlah luas, siap berpagar ada pak guard lagi
nak main petang2 memang bestlah
nak buat kenduri kahwin 100 khemah pun takdehal
ingat lagi masa darjah 4, kitorang hampir pindah ke rumah weols di shah alam, tapi tak jadi sebab kitorang semua termasuk mak mogok taknak

setiap pagi tepat pukul 6.30 pagi, akan startla bising gila bunyi-bunyian enjin lori
sebab kawasan tu tempat parking lori sampah, lori bagak dan lori2 lain jugak
so semua pekerja majlis daerah akan datang start kerja ambik lori, troli sampah kayu yang tolak2 tu dan segala macam peralatan di situ
lori sampah ok, lori sampah
kalau ada tong sampah besar yang baru, kitorang akan merasmikan dengan main kat dalamnye
zaman dulu kan lori sampah yang 4 segi besar tu, campak2 je sampah atas tu, tak macam sekarang, dah automatik mampatkan sampah bila masuk
lori ape yang saya tak pernah main, sila cakap
crane yang besar tu pun saya pernah main2, sapa suruh parking situ kan hihi
kalau ada mobile scaffolding tu lagi best
kitorang naik ramai2 dan tolak laju2
masa tu family cik lah,mak cik saya datang,so dengan sepupu sepapat weols ramai2 naik scaffolding tu dan tolak laju2
ngeri gila bila ingat balik T_T

sebelah kanan rumah pulak, dumping area
iaitu tempat buang sampah besar-besaran
fuh nasib baik takde bau sampai ke rumah
dulu first time saya main masak2 dengan along dengan boy kat situ la
kitorang terjumpa kuali lama
then along curik2 ambik beras dengan kacang kat dapur
lalu kitorang pun buat unggun api dan masak nasik kacang
bila mak tau, terus kena marah sebab mak kata kuali tu kannnnnnnnnn ambik kat dumpinggg kotorrrrrrrrrr, hishhhh budak2 niiiiiiiiii

itu la akibatnya 3 beradik yang beza setahun je, kepala sama je, jadi best main sama2
along selalu buat permainan or pertandingan yang pelik2. mula2 kena lari 10 meter, lepastu lalu atas paip air, pusing pokok kelapa 3 kali, petik 3 helai daun lepastu bla2 sapa sampai kat pokok jambu dulu dia menang
bila dah besar baru perasan, oh itu macam amazing race T_T

dah duduk tepi hutan a.k.a paya, dah tentulah haiwan pun tahap zoo kan.

dari kecik lagi dah jumpa segala mak nenek haiwan pelik2
biawak tu biasa la lalu tepi rumah, besar buaya pun ada
ular, memang tak payah cakap la
ular lidi memang biasa masuk
ular tedung pun, macam mana entah pada satu hari boleh masuk bilik belakang
masa tu along ada kat situ tengah ambik buku dari almari
kitorang semua berkejar ke belakang bila along jerit
sampai sekarang saya takkan lupa scene itu
ular tedung tu berdiri sambil menyembur2 arah along
along pulak kat corner dinding, tak boleh pergi mana dah
last2 abah yang pukul ular tu
setiap kali ular masuk, abah yang setelkan
ada satu hari mak terlanggar ular sawa besar masa kat luar pagar quarters tu
ular tu lintas jalan, besar gila ok panjang pulak tu
esok paginya masa bersiap nak pergi sekolah, mak terkejut gila tengok ada anak ular sawa tidur dalam almari buku
taktau bila masa dia datang
nasib baik anak ular je
dah la masa tu boy yang tidur dalam bilik tu, rilek je dia tak perasan T_T
so kitorang saspek mesti anak ular tu dia kejar bau darah mak dia tu
tu laa mak la langgar mak ular tu semalam, kan dah anak dia carik.. kata weols

satu hari, saya sedang memasak nasik dekat dapur
masa tu abah dah renovate dapur jadi berdinding
dulu dinding separuh je ok, separuh lagi open sapa2 nak curik tong gas, anytime je
kalau malam2 mak nak masak untuk sahur, berani2 je la, almaklumla belakang rumah kan hutan
bayangkan ko masak sambil sekeliling gelap gelita bunyi cengkerik, monyet, gajah semua ada [ok, gajah tu tipu]
jadi satu tengahari, saya membasuh beras nak masak nasik sebelum pergi sekolah petang
sinki tu betul2 tepi pintu
tiba2 saya nampak ada benda hitam tepi kaki saya
saya terus terkujat, freeze macam air batu
ular tedung besar gila ok!!!!
dia jenguk dari bawah pintu
kebetulan bawah pintu tu gap dia besar sikit
so ular tu jenguk kepala, bercadang nak masuk, tapi bila nampak saya, dia kensel
bila ular tu berambus je, ko tau aku punya lintang pukang lari
tinggal segala beras, tak jadi masak nasik, masuk dalam, kunci 2 lapis pintu siap sendal dengan tuala takut ular datang balik, masuk bilik, call abah lalu menangis gila2
takuttt weyyy

ok, saya dah tau kenapa sampai sekarang saya fobia dengan ular
tak boleh tengok gambar langsung
tengok handbag ala2 macam kulit ular pun dah meremang bulu roma
ni tengah type perkataan ular pun saya meremang nih haaa

cuma yang peliknya, masa tu saya anggap tu macam perkara biasa
yela, memang takut, tapi, saya tak rasa macam rumah ni yang tepi hutan sangat, saya rasa macam, la ular lagi
yelah, kejap2 kala jengking masuk
lipan bara besar gila
anjing pun pernah
apekejadahnya semua haiwan nak datang rumah ni T_T
oh2 saya tau kenapa, sebab kitorang tak pernah tutup pintu
masa nak tidur je tutup pintu ok..
almaklumla kawasan berpagar ada pak guard lagi, tak takutla pencuri..
lagipun rumah itu ada banyak lubang udara sebesar penumbuk, setakat ular nak masuk tu, takdehal la

sekarang bila lalu je kawasan rumah tu, mesti saya tanya mak 'mak, macam mana kita boleh duduk rumah macam tu lama gila haa?'
mak pun tanya benda yang sama
bila tengok balik, serius macam setinggan ok
lalu kitorang pun akan sama2 bercerita pengalaman pelik2 masa duduk dekat situ
disebabkan lan2 pergi offshore harini dan saya tinggal sorang, saya tak berani nak cite antu pasal rumah tu dekat sini. fuhh

siyesly, macam mana boleh duduk sampai 24 tahun di rumah itu?

life is but a dream.

Love & Kisses ✿ sha 6 comments
I've been working and travelling a lot lately.
Every week.
Buat tubuh rasa lemah longlai setiap Isnin.

My parents went to KL again last weekend for my cousin's engagement.
Tapi kami tak ikut pun.
Tak larat aih.
Cuti pun dah abih.
Lagi few weeks nak berjalan ke Mlk pulak.
Lama gila tak pergi sana.
Dekat tiga tahun kot.
Sangat rindu dengan Asam Pedas Power kat Bukit Cina.
And asam pedas Hjh Mona kat Kota Laksamana.
Cendol + rojak mamak kat Bandar Hilir.
Ikan Bakar Parameswara kat Umbai.
ABC kat MP yang super sedap kat tekak aku.
plus roti yang best kat Patisfrance...
Tapi ntah ye.
Wujud lagi tak benda2 tu sekarang nih.

And tiba2 teringat tempat2 yang selalu pergi dulu...
Pokok Mangga.
Pantai Kundur.
Bukit Beruang.
Tg Bidara.

my oh my.
memang tempat jatuh lagi dikenang.


Danish pun nak masuk setahun dah nih.
Kami pun dah nak nyambut anniversary kedua bulan depan.
Pejam celik pejam celik, rupanya nak masuk dua tahun dah aku kawin ye.

31st January 2010 - 31st January 2012.
Dua tahun yang sungguh2 membahagiakan...
tq Hubby ^_^
and tq my little Danish ^_^ ^_^
both of u makes my life complete.

this is one of Danish favourite song and tiba2 aku pun tersuka ngan klip video dia nih.

row, row, row your boat,
gently down the stream.
merrily, merrily, merrily, merrily,
life is but a dream.

yes, life is but a dream.

'maksud dia macam sangat mendalam kan?


Blog Widget by LinkWithin

+ road to bliss + Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review