my very first Eurotrip!

Love & Kisses ✿ sha 0 comments
yezzaa we're going to Europe end of this month!
seriously I can't wait okeh.
coz this is my first eva trip outside Asia and of course sebab impian nak ke sana sejak kecik, kan. sejak my parents belikan hadiah atlas waktu sekolah rendah dulu. nanti Danish dgn Aaira darjah 1 aku nak belikan atlas jugak la.

and makin bergelodak nak ke Europe lepas tengok cerita Eurotrip time study kat U dulu. best gila!

By the way, idak la round seluruh Europe. banyak sgt duit ko kan. ni pergi 14 days je. and sempat cover 3 negara. nak cover byk2 setakat celup2 kaki buat penat je kan. so, Turki, Romania & Switzerland it is. Actually Turki tak pernah masuk dalam negara impian pun. tapi sebab nak ke Europe akan singgah Istanbul so dah alang2 kita round Turki terus ye. lagipun dia ada Grand Bazaar yg sangat best.




sebenarnya baru book flight ke Romania tadi. sbb tu excited nak tulis kat sini. lagi seminggu nak pegi, arini baru beli tiket. hotel semua tak book lagi nih. terer sgt kan. kot takde hotel mari pacak khemah kat airport ye T_T punca book lambat ialah sebab lakiku itu keje offshore so tak confirm boleh balik bila and start cuti bila.

my initial plan ialah Turki - Bosnia Herzegovina - Croatia - Macedonia - Kosovo - Montenegro - Bulgaria tapi terpaksa tukar plan sbb tiket last minute adalah mahal gila.

last week baru book tiket ke Istanbul. to fro RM3000 sebab lambat book! marah ni marah ni. padahalnya if book awal aritu dpt naik Singapore Airlines dlm RM2100 je! pembaziran RM1800 di situ. If nak naik dari Singapore pun ok, murah sikit dlm RM2600 tapi depart 9.30pg. so nak kuar rumah kul berapa tu? nak rentas imigresen kat tambak lagi, nak naik MRT lagi. confirm makcik terlepas flight.

if naik Airasia kena transit kat Tehran harusla cik hubby taknak padahal best kot dpt singgah kat Iran. tapi dari Iran ke Istanbul mcm leceh je nak kena cari flight lain so kita amik jalan mudah naikla flight yg direct ke Istanbul.

dari Istanbul ke Bosnia pulak mula2 dpt RM800 je, bila lambat terus la jadi RM1200 ha. so aku gi Skyscanner, tekan search dari Istanbul to Everywhere. yang paling murah ialah Cyprus, Greece, Ukraine, Georgia & Romania. Cyprus ialah pulau so nape nak gi pulau. sini pun ada pulau. Athens kat Greece pun tempat idaman tapi ia adalah 40 deg di musim panas. kofkofkof. lagipun if pegi Athens kena pegi Santorini sebab dah dekat. and masa yg kami ada cuma 4 days je before tour kat Turki so mcm tak sempat. hubby taknak Ukraine sbb tengah bergolak. and Georgia pulak kat Russia. apekah? lakiku ni memang bukan kaki travel. ni kalau bukan aku yg plan maka dudukla kami di Johor ni sampai bila2.




so arini bercadang nak survey hotel, nak buat itinerary for Romania, nak carik train station kat mana, nak travel by car or bus. nak carik tmpt mkn kat mana, kang tak pasal2 kebulur 4 hari tu kan. and nak carik bahasa apa diorg guna. kot jadi mcm ayam itik harusla ku download dictionary siap2. wish me luck k?

Romania mmg tempat idaman hati dari kecik sebab kitorang ni byk tengok cerita ahli sihir, Harry Potter sume tu. abg Ron kan keje tangkap dragon kat Transylvania tu. hmm maybe ku patut tengok citer Hotel Transylvania sebelum pegi. hehe. and of cos mmg sgt terpengaruh dgn Dracula so mcm tak sangka akan berjaya jugak ke sana, insya allah...

waaa akhirnya berjaya tulis blog balik. this is my first entry for this year okeh! and I plan to write at least once a week after this. chaiyokkk!


Set bersalin TANAMERA atau NR?

Love & Kisses ✿ sha 21 comments
ok, ini soalan biasa.
soalan customer saya di CHARMS & COLORS setiap hari.

Set bersalin Tanamera atau NR ya?

Jawapan saya ialah, tepuk dada tanya selera + tanya budget kerana kedua-duanya memang jenama besar yg sudah bertahun-tahun established di pasaran dan punya sangat ramaiii peminat tersendiri.




Di sini saya listkan beberapa perbezaan kedua-dua set ini untuk pilihan anda ya.

1) Harga promosi kami untuk set Tanamera ialah RM345.90 (normal RM390) dan set NR ialah RM245.90 (normal RM365). 

FREE DELIVERY + FREE GIFT


Contact us for details.
SMS/Whatsapp/Email : 019 6555700 | charmsandcolors@yahoo.com


2) Produk NR berasaskan herba manakala Tanamera berkonsepkan spa dan tidak lansung mengandungi jamu kecuali teh herba. Jadi, bau produk NR sudah tentulah lebih ke arah jamu berbanding Tanamera yg lebih wangi and has a more earthy smell.


3) Set Tanamera mengandungi 10 items :
  • Cold Pressed Virgin Coconut Oil 100ml
  • Feminine Herbal Wash 14 sachets x 10gm 
  • Herbal Bath 14 sachets x 10g
  • Herbal Massage Oil 100ml
  • Firming Herbal Blend Paste 14 sachets x 15g
  • Abdominal Wrap / Bengkung (1 tali)
  • Herbal Tea 14 sachets x 2g
  • Calming Herbal Blend Paste 4 sachets x 20g
  • Boreh Body Scrub 4 sachets x 20gm
  • Brown Soap 125g

4) Set NR mengandungi 6 items :
  • Pil Phytonatal 90 biji
  • Krim Herbanika Barut 60g
  • Lulur Herbanika 100g
  • Akar Herbanika 10 bags
  • Myk Herbanika 100ml
  • Uncang Cuci Herbanika 10 bags



5) Set Tanamera datang sekali dengan bengkung sepanjang 53 cm. Set NR tidak disertakan dengan bengkung tetapi bengkung NR boleh dibeli secara berasingan dengan harga RM55. Panjang bengkung NR ialah 50 cm dan mempunyai 2 tali.


6) Jika dilihat kepada kuantiti untuk setiap produk yg terkandung dlm set Tanamera, kita pun boleh agak ia utk kegunaan berapa lama kan? More or less ia memang utk kegunaan 15 - 30 dys depends pd cara penggunaan kita and pd kuantiti barangan.

And as for set NR, ada certain items utk kegunaan 10 dys and ada juga yg sehingga 30 - 40 dys contohnya pil Phytonatal dan lulur Herbanika. Ada org mkn pil Phytonatal tu 2 biji sehari, ada yg mkn 4 biji sehari, depends pd kesesuaian badan kita.  


7) Set NR tidak mengandungi myk bayi tetapi Myk Berubat Herba boleh digunakan utk mengelakkan sakit urat, demam dan kembung pd bayi. Ia boleh dibeli secara berasingan dgn harga RM27 (normal RM33). Set Tanamera mengandungi VCO (normal RM48) yg boleh digunakan untuk mengurut bayi, mengelakkan ruam dan pelbagai kegunaan lain pd ibu-ibu ketika mengandung dan dalam pantang. Tanamera Kidz Baby Massage Oil juga boleh dibeli berasingan dengan harga RM35.


8) Kedua-dua set ini juga terdapat dalam loose pack kecuali signature item Tanamera macam Teh Herba, Calming Herbal Blend Paste (Pilis) & Firming Herbal Blend (Tapel). So, kalau rasa macam barangan dalam set ini tak cukup untuk kegunaan kita sehingga abis pantang, boleh beli secara berasingan.

If beli sekali dgn set, of course FREE DELIVERY je kan. If beli lain kali, charge postage mengikut berat barangan, usually RM6 shj. Selalunya produk yang paling ramai customer suka add-on (dibeli sekali dengan set bersalin) ialah Brown Soap Tanamera, VCO & Myk Berubat Herba.


9) Produk bestseller Tanamera :
  • Myk Kelapa Dara (VCO)
  • Brown Soap
  • Tropical Boreh Scrub

10) Produk bestseller NR :
  • Myk Herbanika
  • Pil Phytonatal
  • Akar Herbanika
  • Myk Berubat Herba
  • Bengkung NR

11) Kesemua produk di dalam set Tanamera boleh digunakan sewaktu mengandung sehingga berpantang dan selepas habis pantang kecuali Teh Herba yg hanya boleh digunakan sewaktu berpantang dan selepas habis pantang. Brown Soap & VCO Tanamera, boleh digunakan oleh lelaki dan perempuan pada bila-bila masa.

Kesemua produk di dalam set NR tidak boleh digunakan sewaktu mengandung kecuali Lulur Herbanika & Uncang Cuci Herbanika. Sebenarnya Myk Herbanika juga boleh digunakan utk mengurut kaki sewaktu mengandung dan waktu-waktu lain. Tetapi ia tidak boleh lansung digunakan utk mengurut perut/pinggang sewaktu mengandung. And kebanyakkan barangan di dalam set NR juga boleh digunakan oleh lelaki dan perempuan.


12) VCO & Teh Herba di dalam set Tanamera boleh dimakan/diminum sejurus selepas bersalin kerana ia tidak mengandungi jamu. Tetapi Pil Phytonatal & Akar Herbanika NR digalakkan makan beberapa hari selepas bersalin, sekiranya baby tidak kuning. Jika baby kuning, tunggu sehingga baby sihat baru ibu boleh continue makan kedua-duanya.


13) Barangan dalam set Tanamera terdapat dlm pek kecil-kecil untuk memudahkan sukatan pemakai. Kebaikannya, tak comot and tak perlu nak sukat2 nak guna berapa banyak. Barangan dalam set NR pula dipek dalam botol/box secara lump sum dan pemakai perlu menyukat sebanyak mana yg diperlukan. Kebaikannya ialah, kita boleh berjimat and boleh budget untuk kegunaan 40 hari.

-----------------------------------

Jika ditanya yang mana satu pilihan saya, sudah tentu saya akan menjawab combinations of both set bersalin!

Gabungan antara NR (Nona Roguy), Tanamera, Shaklee & Baby Oil Amway dengan harga promosi :) Best dan berbaloi-baloi!

  • Amway Baby Oil / Tanamera Kidz Baby Massage Oil / NR Minyak Berubat Herba (120 ml),
  • Bengkung Tanamera (53cm) / Bengkung Tali (46cm),
  • NR Minyak Herbanika (130 ml),
  • NR Pil Phytonatal (90 biji),
  • NR Serbuk Barut Herbanika 150g / Krim Barut 60g,
  • NR Akar Herbanika (15 pek) / Shaklee Ostematrix,
  • Shaklee Vitalea,
  • Tanamera Brown Soap / Green Soap,
  • Tanamera Herbal Bath / Feminine Herbal Wash / Barra Gel NR,
  • Tanamera Minyak Kelapa Dara (VCO)

ok, setakat ini sahaja perbezaan antara kedua-dua set bersalin Tanamera dan NR yang dapat saya kongsikan di sini mengikut pengalaman saya dan customer di CHARMS & COLORS.

Nak tahu perbezaan produk-produk lain seperti Myk Berubat Herba dan Baby Oil Amway, boleh klik di bahagian Label ya. insya allah saya akan update selalu.

Kalau ada sebarang komen atau maklumat tambahan boleh tinggalkan di bhgn komen ya :)


Order & amp; Enquiries :
Email : charmsandcolors@yahoo.com
Facebook/Instagram  : Charms & Colors
SMS/WhatsApp : 019 6555700 (Fasha)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

+ road to bliss + Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review