Keluh-kesah berpantang

Love & Kisses ✿ sha
Tajuk cam tak hingat plak kan padahal bukan berpantang sangat pun aku nih.
Time kat spital diorang bagi makan lauk ikan sweet sour pun aku mkn jek.
Perut aku kan pantang kalau nampak makanan sedap gini =p
Hari ke-6 pun dah selamat makan nasik minyak kat kenduri adik laki aku sebab my mum cakap takat rasa2 boleh je.

Pastu nampak plak air asam boi feveret aku, so aku cakap kat my mum, nak minum jugak.
Mak aku cakap minum je la...
Makcik2 kat situ pun dok cakap, 'kau nak makan jangan tahan2 sangat. Nanti kesian baby tak cukup khasiat. Tapi vitamin, ubat semua jangan lupa makan.

Adik aku yang pompuan tu plak yang dok geleng kepala nengok kakak dia nih =p
Tapi memang heaven okeh minum air tuh.
Gile sedap!!

'oh tapi kau ado gi kenduri kawin time pantang hari ke-6?
ahaks.

Pastu mak bidan yang urut aku cakap bole makan roti canai so of cos aku telah makan jugek. Tapi tak mkn kuah dia la..

Abah aku plak jenis yang asalkan benda tu menyihatkan, mesti kena makan.
Planta, cheese, minyak dan segala mak bapak lemak yang menggemukkan adalah dilarang sama sekali. Aku mana tau dia tak bagi makan roti ngan planta tu so aku makan je la buat brekfes. Sekali dia nampak, mak aih... telah dibebel ngan dasat sekali.

Mak aku plak siang malam suh minum Horlick sebab nak tambah susu badan.
Air pun bergelen2 suh aku minum.
Risau sangat cucu dia tu tak cukup khasiat.
And penyudahnya, segala jenis ikan pun diorang bagi makan.
Ikan bawal hitam, putih, kembung, cencaru, ikan merah, tebal pipi, semualah.
Tapi ayam, telur, seafood or daging adalah NO-NO sebab berkolestrol tinggi.
Bila aku cakap kat my sis, dia plak bising2 cakap jangan makan yang itu ini sebab takut effect masa tua nanti.

Pada aku, berpantang ni patut tapi berpada-padalah.
And kalau orang cakap takut effect time kita dah tua, oo helo? mana ada orang tua yang tak bisa2 badan, sakit pinggang sume tu kan.

Bukan aku nak menolak pantang-larang nih tapi kalau setakat pantang makan 44 hari, then hari ke 45 start minum ais, makan masak lemak tiap ari pun takde guna jugak, kan. And kalau ko tengok orang2 tua sekarang ni pun kebanyakkannya mesti ada sakit darah tinggi, kencing manis sume padahal kononnya lepas bersalin tu berpantang bagai nak rak, itu tak boleh, ini tak boleh. Memanjang ikan kering. Bak kata abah aku, takde khasiat lansung utk perkembangan otak baby.

Bila aku cakap ikan ni bisa, sayur and buah tu sejuk, dia cakap, 'sumber mana yang cakap mcm tu?

ok, ok, nak lawan bapak aku yang dah keja kat bidang kesihatan ni bertahun2 ye.

Mak aku pun bising jek kalau aku cakap takmo makan ikan yang itu ini tu sebab dia cakap dulu time dia lepas bersalin abah aku masakkan apapun dia makan, sihat jek sampai sekarang. Anak-anak dia pun sume pandai2. And mmg aku salute la kat my mom tu kan sebab dia sangat cergas and she's still working until now nak compare dengan makcik2 yang dok cakap ko kena berpantang bagai tapi tak keje and tetiba bila dah tua, ko yang sakit terlebih.

Aku bukannya ban pun upacara berpantang ni cuma nak ingatkan diri sendiri, makan apapun silalah berpada2 ye bukan kena stop on d spot sebab kesian la kat cik baby yg menyusu badan ni kan.

okeh, tamat.

Anyway, time pantang memang lebih horror drp deliver ye.

Sebabnya, badan akan sgt berpeluh ngan dasat and veri la tak selesa. Kulit aku ni memang jenis sensetip skit dari dulu. Shower foam pun cuma boleh guna Dettol ngan Lifebuoy. Start preknen aritu Shokobutsu pun tak boleh pakai dah. Berpeluh terlebih tak boleh, sejuk terlebih pun tak boleh. Tapi time pantang ni lagi dasat sebab peluh mencurah2. Abih timbul ruam gatal2 satu badan.

haa pastu tak payah nak sibuk2 cakap aku tak jaga mkn sbb tu gatal2. Aku ni memang sejak azali kulit jenis sensetip ye. Dah la berkain batik bertshirt bagai. Kalau ikutkan memang aku nak pakai hot pants ngan spaghetti je tapi sile la bersopan santun kat umah parents ni ye. Nak bukak kipas kuat2 pulak adalah a big NO-NO sebab takut baby selsema or ada paru2 problem plak nanti.

Yang kedua, sebab kena berbengkung yang gile gatal juger.
owhhh... sangat tak best ye sebab tu aku pakai bengkung 6 hari sajer.
Tu pun sebab mak bidan tu yang pakaikan.
Abih kena bising ngan my mum sebab tak pakai bengkung.
Nak suh aku pakai sendiri nan ado okeh.
Tapi takut jugak kalau menggelebeh je perut kang.
so, harus kuatkan semangat juger.
chaiyokkk!!

Yang ketiga adalah sebab aku dok teringat makanan yang sedap2 and aku nak minum ais sgt2 especially time tgh panas berpeluh ni tapi tak boleee T_T

Tapi aritu sebab tak tahan sgt, aku bukak peti ais minum air 100 plus tuh walopon aku sebenarnya mmg tak suka air gas tapi sebab air tu sejuk so minum juger.
maleh nak pikir dah.

And aritu abah potongkan buah mangga aku makan jugak sebab dia suruh.
Kang kalo aku kuarkan statement buah berbisa kang aku yang kena balik. ahaks.

and alhamdulillah setakat ni aku masih sihat walafiat lagi.


Nasib baik la before deliver aritu Hubby sempat bawak aku makan kat Nandos, Johnny's ngan Secret Recipe.

Tapi still teringat jugek nih.
So 1st thing after abis pantang adalah operasi makan2 yang dasat ye.

So, tu je la kot punca aku cakap berpantang tu tak best.
Selebihnya adalah keluh-kesah dari si new mommy yang veri penat sebab cik baby mangun every 2 hrs and slalunya sejam je tido dia dah mangun balik untuk nyusu.

Tapi standard la baby memang gitu kan.
And cik baby adalah sgt2 baik sbb dia jarang menangis.
Merengek pun sgt2 jarang.
Cuma dgr suara time dia nak susu jer.

And awal2 dulu dia tido siang tapi mlm adalah berjaga yang sakan.
At first memang la sakit kepala aku kan tapi dah lama2 ni dah lali. Dia nak bangun pukul berapa pun aku tak kesah dah. dah ok ^_^

And susu adalah melampau banyak yang melimpah ruah.
Hasil usaha makan sayur lobak putih, sawi putih, minum Horlicks and minum air bergelen-gelen.

Patut bersyukur la sbb anak aku dapat menyusu dgn puas tapi ntah la... kalau tak pakai bra, bangun pagi je basah kuyup la baju aku. And kena pakai nursing bra 24hrs + breastpad juger. veri lahai tak selesa. Pastu cik baby suke hisap ngan kuat pastu gigit2 sampai luka nipple aku nih. Takde la berdarah tapi saket woo!! Terasa bisa berdesup kat jantung. Hubby bole gelak sakan plak sambil cakap, 'anak papa memang ganas nih. haha.

oke, oke, tapi memang patut sangat2 bersyukur ye.

Anyway, sayur lobak putih tu sedap hape.
Aku punye la ingatkan rasa dia maung, pelik, mcm yang orang slalu cakap tapi pada aku sedap je mcm sayur lain. Rasa dia mcm keledek. 'ke sebab mak aku yang masak sedap? hehe.

dan di hari ke 25, Emir Danish is 4.2 kg now and mommy pulak telah turun sebanyak 14 kg.
alhamdulillah...

12 comments:

wanlurvesya said...

hihi..saya juga makan semuanya..pantang kat kampung..yang tak tahan mulut nenek..tuh tak boleh..nih tak boleh..tp my mum ok je..makan je semua makanan yang berkhasiat especially buah2an dan sayur2an..bestnye susu banyak..da leh slow2 wat stok..;) kosongkan breast sekerap mungkin..insyaAllah production susu akan maintain or meningkat..

Mrs.Qarlista said...

aku rase nanti pantang macam ko gaks. hehe. part makan memang tak boleh tahan..nak tanye, obat obatan ape yang ko telan?

25 hari turun 14kg.you are my idol!

Linda said...

hurm...byk versi berpantang nih....xpa, tunggu turn aku plak nti.....doa2kn aku yer fasha semoga dpt baby comel mcm baby hang.....ED amat2 cute...

^nanie^ said...

hye..salam kenal..mak nanie pon ckp time die pantang dlu pon ade gk ngelat..tp takat rase2 cket je..anyway..enjoy ur confinement period k..;-)

ally said...

danish dah lagi bam..bam..hehe..geramnya tgk dia..n u dah trn 14kg..fuhh..kagum..petua2...mcm nad kata, u r my idol..hehe

Girls Like Me said...

Pn Fashaaaa...comelnyeeee Danishhh..rindu!

Along, chaiyo2,lagi sikit je nak abis pantang, yeay!nanti dtg KL kitorang blanje along makan Seoul Garden yeh! :) :)

k|ree said...

sama lah kita...takde la pantang mana pun...hehehe..tp,takde la minum air sejuk..bengkung pun takde...sbb,operate kan...:(

harzharun said...

mommy!!!!...tajuk entry x mgambarkan isi entry!..hampeh ko..aku ingat ko pantang giler2!..hahaha..

wei...deah turun 14 kilo!..hebat..sila kongsi rahsia yea.. :-P

Ashizu said...

ehhe..camtu rupanya kena pantang.cam scary je..mcm mana laa agaknya yg pantang spi 100 hari tu.oh btw girl, just nk add on the bengkung tu..try pki premium beautiful.sng n comfy sgt :)

♥ Fasha ♥ said...

WANLURVESYA :
mmg nak buat stok susu ni sya tapi asik tak kesampaian je ha. baby nak dok melekat ngan mommy dia je.. nak mkn pun susah ^_^


MRS QARLISTA :
wahaha byk la ko punye idol. btw, aku guna nonaroguy je. tak mahal mana pun.. RM290 satu set. myk herbanika dia la paling best. mmg puas ati lah. hehe promot jap


LINDA :
insya allah ada la rezeki ko nanti tu. awal2 kawin ni lambat skit dpt pun takpe linda. dpt honeymoon lama2 ngan hubby. nanti dah ader baby mmg takde masa sgt la nak bercintan cintun lagi nih =p


NANIE :
haah nanie.. pantang ni pun mmg kena berpada2 la. janji badan tak sakit sudah. tapi jgn tak berpantang pulak, kang kesian jugak kat badan tu kan ^_^


ALLY :
dia dah sgt bam2 ni ally. pipi dia tu buat gomol sgt best! hehe. owh, sy guna nonaroguy je ally. urut guna myk dia tu mmg sgt2 best. try la

♥ Fasha ♥ said...

GIRLS LIKE ME :
haha danish telah menjadi lebih bam2 drp dulu tau. oo nak blanje yer. orait, along dtg kl kang kena tuntut janji nih =p


KIREE :
ala kiree. sy yang bersalin normal ni pun tak berbengkung ha. seriesly tak sempat. pastu rasa merenyam je gatal kat perut tu ha kalo pakai bengkung


HARZHARUN :
wahaha aku bukan nak citer pasal pantang giler2 la tapi nak citer pasal ketakbestan berpantang nih. takpe2 nanti ko rase la pahit maung berpantang ni yeh ngan baby merengek 24hrs, ngan bengkak susu, ngan tak tido mlmnye lagi. horror weh!


ASHIZU :
PB tu mmg best ashizu tapi harganya mak aih... sedeh jap. hehe. tapi memang kena pakai apa2 jugak, kalo tak mmg menggelebeh la perut nanti kan

Mummy `Aish said...

Salam perkenalan..best baca ur blog..

Sama la kite..time pntang last year..siap curi2 makan lg..tp bile jumpe doktor..dia ckp..takde istilah pantang dlm pemakanan ni..tp bykkan mkn bnde yg kurang berlemak dan yg kite alergic je..time Mar pantang..Mama mmg strict..tp bile blk kampung..dorg bg je Mar mkn..hehehe..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

+ road to bliss + Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review