of Souvenir - Yaasin

Love & Kisses ✿ sha
Walopon memang lansung takde mood utk menulis tapi aku kuatkan semangat jugak sebab aku mau setiap detail perjalanan kami menuju hari besar itu tercatat di sini.

So dear, I won't promise but I will try to write something memorable setiap hari di sini.

Tak lama mana pun lagi...
59 days to go.

59???

Sebulan lebih je lagi okeh!

Cam saspen lak tapi kalo ikutkan mmg banyak benda yang dah setel. Cuma aku yang tak rajin nak update cerita yang masam-manis di sini. hiks.

The HIV test, the Kursus Kahwin, a bit of hantaran items, the souvenir, the bedsheet, the bridesmaid, etc etc...

Nampak macam senang tapi tiap satunya fuhh~ ada cerita yang tersendiri okeh! Nantilah aku cerita satu-satu ye.

By the way, my souvenir dah setel pon.
yippiee!
I bought 500 pcs of Surah Yaasin from this publisher - Al Hidayah @ Batu Caves. Order thru email and phone call jer. Veri the senang.

Then, since I'm staying at JB, my bro la yang tolong amikkan kat Batu Caves nuu sebab dia dok kat Klang kan.

Sebab aku nak something yang terbaik dgn harga yang berpatutan, so memang kena survey banyak tempat la.

Ye, memang agak horrible oke experience time survey-survey ni.

Mula-mula tu cadangnya mau tempah di JB sajer. Then carik-carik, semuanya tak amik order dari orang persendirian untuk personalized Surah Yaasin, except for this one - Umida Industries kat Taman U.

So, aku pun contact la org ni tanya quotation sume kan. Kitorang agree nak datang sana on Saturday since hari lain susah sikit sebab kami kerja kan.

Tempat tu plak close pukul 12. Dah la nak carik opis dia gile susah kat celah-celah kilang nuu then bila sampai sana diorang boleh buat tatau jek.

Korang bayangkan la, before datang tu aku dah call buat appointment, tapi bila bukak pintu masuk dalam, sume bole buat dekkk je. Bahagian marketing plak tu. Terjenguk-jenguk la kitorang kat situ tatau nak pegi mana. Layanan cam hampagas!

Diorang nak kitorang park kete BMW kat depan tu kot baru nak layan.

Then, aku tanya la macam mana nak order sbb aku memang2 nak finalize sume kan. Aku pun tanya la harga balik. Pastu diorang bole bagi harga lain padahal sebelum2 tu dah cakap lain. RMx.41. Sebab ada satu sen kat blakang tu so aku tanya la bole tak genapkan RMx.40 sebab dah alang2 satu sen je kan. Sajer la tanya kot diorg nak bagi ke kan. Standard la kite nak membeli banyak mesti la kena nego.

Pastu ada plak la mamat sekor tu cakap, "Saya heran la dengan orang Melayu kita ni. Kalau bab2 agama berkira betul. Suka sangat nak mintak kurang-kurang harga. Kitorang takde untung pun la cetak benda ni."

fuh... memang kami terkejut gile dia cakap macam tu.
Takde manners lansung.
Padan muka dia kena sembur balik dengan my hubby.
Sampai terdiam mintak maap sume pastu dia pun terus keluar.

Kot kalau ko nampak alim takpe gak. Ni dah la rambut rebonding, muka ala-ala pecah rumah bole layan customer macam tu. Ko keje bahagian marketing, mesti la tau jaga manners, cara nak tambat hati pelanggan. Ni makin nyakitkan hati ada la. Customer masuk mesti la layan. Ni ko pegi main game kat PC tu pastu biar customer ko melilau-lilau. Pastu bole cakap takde untung.

Hapenye berniaga takde untung nihhh???

Lagipun ko printing company bukannya setakat cetak Yaasin je, ko buat benda lain jugak kan so of course la ada untung. Kalo dah rasa macam baik sangat pun tak payah la nak berlagak camtu skali. Macam bagus jek.

Pastu kalo beli kuantiti camni, harga byk ni. Bole plak turun naik harga ye macam beli brg kat kedai plak. Camtu takde untung ke? Lagipun, you're not the boss oke.

At least kalo ko tanak kurangkan yang SATU SEN tu takpe, aku tak kesah pon. At least ko boleh cakap mcm ni sambil senyum, "Maaf la harga kami dah fix."

Sorry to say tapi memang kebanyakkan orang Melayu punya company memang macam ni. Cuba ko pegi kat kompeni cina, tak dan-dan ko jenguk kat cermin luar kedai pun diorang dah tanya, "boleh kami tolong?"

Tapi sebab aku tatau nak order kat mana lagi kat JB ni, aku pun tanya la kat kawan dia yang sorang lagi tu macam mana nak order. Then dia cakap, nanti dia tanya bos dulu pasal harga. Aku cakap tak kesah la harga tu sbb kami memang nak order jugak. Pastu dia suruh tunggu kejap sebab dia cakap kwn dia yg sorang lagi tu pegi tanya kat bos.

So, kami pun tunggu...

Hubby memang dah naik hangin sejak tadi tu and dia macam nak ajak balik tapi aku cakap tunggu kejap je lagi.

Lepas setengah jam tunggu, kwn dia tak turun-turun. Aku tanya lagi kat budak tadi camne. Dia cakap tunggu kejap.

Then, kwn dia pun masuk. Aku tanya dia mcm mana yang tadi tu.

Dia bole jawap, "Cik tanya pasal apa tadi?"

Ya Allah...!

Rupanya dia tak tanya apa-apa pun kat bos dia tu! Hubby adalah sangat hangin sampai tak terkata apa and dia ajak aku balik cepat-cepat.

Sampai kat kete, Hubby cakap dia tak puas hati betul. Dia pegi kat opis tu balik and mengamuk kat diorg sume.

Ye, kalo aku pun memang hangin betul tuh.

Then kitorang pun singgah la kat JJ Tmn U sebab dah dekat kan.
Sampai kat JJ pun hubby still berasap and cam takde mood. Dia call balik company tu and buat complaint yang dasat. Siap cakap kat bos dia lagik ha.

Seriously aku tak rekemen lansung korang amik kat sana.
Betul!

Tujuan kami untuk bersedekah kepada tetamu pada hari bahagia kami nanti, bukannya untuk riak berlagak ke hapa. Bukan untuk dijual pun. Nak bagi je. Kami bukanlah baik sangat, tapi kami berusaha untuk menjadi muslim muslimah yang lebih baik...

Jadi harapannya, at least ini akan jadi suatu kenangan sempena majlis kami nanti dan awak-awak semua dapat mendoakan kebahagiaan kami dunia akhirat ye.



Then aku pun nyambung la survey tempat lain.
Kat KL sangat la banyak choice and kami pilih Al Hidayah ni sebab Hubby suka dengan design dia. Kalo beli dengan kuantiti banyak dapat la lagi murah kan. And it is wayyy cheaper than the one kat Umida tu.

Our initial plan is to give out personalized Yaasin to the guest. Tapi memandangkan Boy akan balik ke sini 2 minggu lagi and macam tak sempat je nak tunggu printing nama semua tu, so we opt for normal Yaasin. Hubby cakap takpe la... kite ikhlas nak bagi pada tetamu kan. Nanti kite gunting-gunting tampal ye kat souvenir kite tu.

Okeh luv yuh Hubby!

My bro, Boy, pegi amik kat sana semalam.
Time tu diorang dah nak close so dah siap2 packing sume. Walopon Boy cakap servis dia tak bagus and pompuan tu sengal and salah kira duit and macam nak tanak je layan tapi aku sangat-sangat satisfied sebab akhirnya dapat apa yang aku nak.

'yey!

9 comments:

faratul said...

sy pon niat nk bg yassin..but kne carik gle2 for the best deal which xmula pon lagi!hehe..can u let me know price range yg u pnah dpt?saiz pon byk kan?

fara said...

erm.. dl sy ade terniat nk kasi yassin jgk.. tp igt utk VIP je.. tp tup2 tak tersedia plak :( xde rezeki.. xpe lah,kasi je brg yg dh ade kottt...

erm,sgt xbest company tu.. klo sy pn sy msk g komplin blk.. sy mmg hangin klo kasteme sevis yg sucks tu..


sekian :p

lg 59hari eh? i lg 14.. :-s

AmyMizzunderstood said...

actually i pun suka idea bg yassin nih..bagus2..dear nk tanya la camne nk buat wedding list cam u kat tepi tu..siap palang2 bagai..tlg ajar saya..leh email i tak amymizzunderstood@yahoo.com thanks!

Miss Fiza said...

babe...can you share with me the contact number,blog or website for that Yassin tu?

sy pun tgh mencarik..plan nak bagi utk Akad Nikah.

thanks babe.

fikaryna79 said...

alhamdulillah, setel gak akhirnya..bg yg sdg cari surah yassin, ryna ada 1 web yg ryna tgk cover surah yassin dia sgt cantik ..mgkin utk vip sesuai kot..aatu ada bajet lebih utk semua tetamu ker.hrp dpt membantu..

fikaryna79 said...

hehe..lupa web dia : http://warna-i.blogspot.com/..selamat berjaya!

diri aku said...

salam...

leh x bg kan link or phne no utk vendor tu...

ni my emel add : violette_bear@yahoo.com.sg

thx darl...

~ thalhazlin ~ said...

wah, dasatnye layanan kedai tuh. oka2. kedai kat kb ek. i'll take note.

Fuchsia said...

FARATUL/MISS FIZA/DIRI AKU :
kat entry tarikh 8/12/2009 tu sy dah letak info pasal vendor yaasin tu ye. kalo nak yg kosong, tak cetak nama murah sikit la. kalo nak cetak nama+doa kena la tambah skit ^-^

FARA/THALHAZLIN :
aah memang sgt2 tak best company tu tau. nasib baik la ada pilihan lain tuh..

FIKARYNA :
thanks yer ryna for the info. mmg cantik yaasin yg awk tunjuk tu ^-^

AMY :
sy takleh reply any email buat masa skrg tapi sy dah tunjuk cara2 kat blog awk tau ^-^ gudluck!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

+ road to bliss + Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review