of Kerabu Tomato & Wardrobe

Love & Kisses ✿ sha
I want a big wardrobe.
A bigggg modern wardrobe where I can hang all my clothes in there.

Something glassy.
And glossy.

Something that looks like this.


But as Hubby said, 'one thing at a time eh cyg ^-^

So, ok.
'next 1 or 2 years perhaps?
Ngumpul duit beli rumah dulu yeh.



oke2, motif sebenar adalah mau bercerita tentang Kerabu Tomato yang aku buat arini. Actually ini adalah resepi kerabu mangga tapi sebab kat sini susah nak carik mangga muda and aku pulak memang malas nak racik benda tu halus2 maka telah tukar dengan tomato.

Sangat sedap occay.
Serius!
Selalu aku makan macam tu jek takyah nasik.
And it's sooo easy to prepare.
Dah beberapa kali buat pun and rasa dia tak pernah berubah. Try la.


KERABU TOMATO

Bahan-bahan :

Bawang besar - 1 biji (hiris halus)
Tomato - 2 biji (hiris halus)
Cili api - 2 biji (hiris halus)
Sos ikan - 1 sudu besar
Gula - 1 sudu rata
Limau nipis - 1 biji
Udang kering - 10 ekor
Ikan bilis - Setengah genggam
Kacang tanah - Ikut suka (goreng kering dan buang kulit)

Cara-caranya :
1- Goreng ikan bilis dan tumbuk ala kadar (jgn hancur sgt). Rendam udang kering dalam air panas, toskan dan tumbuk.
2- Masukkan gula, cili api, bawang besar dan tomato yang telah dihiris dalam satu bekas. Gaul dengan perahan limau nipis, sos ikan, kacang tanah dan bahan-bahan yang ditumbuk tadi.
3- Hidangkan.



Aku tak letak garam pun sebab aku tak suka masin.
And aku dah didik Hubby supaya tak makan masin/manis sangat.
Tapi kalau korang nak letak pun sukahatilah.

Sos ikan tu aku guna jenama Knife.
Sebab ada logo halal okeh.
Banyak jual kat Tesco nuu.
Murahan je pun.
Botol dia pun dah ala2 botol minyak jugak.

Besok nak try masak Ayam Panggang Black Pepper Masala.
Makcik aku bagi resepi best.
Kalo betul sedap baru aku letak kat sini yeh.

oh~ mood sekarang adalah mentry resepi yang sume orang cakap best.

5 comments:

sya_firwan said...

fasha..cuba masukkan skali isi ikan kembung rebus yang da ditumbuk (buang tulang)..lagih best..=)

fikaryna said...

waa..bestnya..pastu tempek la gambo..dpt tgk gambo pun jadi la..:)

harzharun said...

wahhh...isteri yg bjaya!...bagus tol ko ni...terer masak2..

Haliza Haron said...

bace resepi pon da terliur da..
favorite sy tu. hehe..

wardrobe besar² better beli bila da ade umah sendiri. kalo menyewa mcm saya ni, rase mcm nk mengangis aritu bukak satu² wardrobe tu bile pindah. pulak tu org yg mengangkat brg² kite tak hati². habis calar sane sini. :(

♥ Fuchsia ♥ said...

SYA_FIRWAN :
aah ek sya. mesti lagi sedap tuh. nanti nak try la. dok kk tu mesti mknan dia tak sedap sgt cam smenanjung kan sya


FIKARYNA :
wooo tak sempat nak tepek gambo bendanya dah abih makan pun ryna. hehe


HARZHARUN :
wahaha berjaya la sgt. bini dia ni masak ikut mood jugak. kot kalo takde mood tu, makan lauk sambal telur je la =p


HALIZA :
try la buat liza. sedap tau. senang plak tuh.

wardrobe tu memang cadang nak buat time ada rumah sendiri kang. tu pun lambat lagi kot.. mahal okeh ^-^

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

+ road to bliss + Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review