ahhh~ yummy!

Love & Kisses ✿ sha
ok, I'm back.

And arini aku mengun awal sebab lapo.
And sebab dah mangun awal and Hubby tido lagi jadi telah memasak ngan dasat.

Mula2 sekali buat brekfes Kerabu Tomato.
Lepas dah makan tu, lapo lagi and goreng karipap pulak.
Karipap tu memang aku beli byk buat stok kot kebulur bole terus masuk kuali jek. Dah makan tu 2 bijik, masak nasik pulak.
Pastu nampak otak2 beku kat freezer.
Otak-otak Kempas.


Letak dalam oven 10 minit pastu makan panas2.
veri sedap okeh.
Beli kat supplier dia aritu.
Seriesly takde sape bole celen kesedapan otak-otak Kempas nih.
Yang Gelang Patah punya tu pun tak berapa rasa sgt.
'oo pasni aku dah bole jual otak-otak dah =p

Dah setel makan otak-otak, aku gi perap ayam ngan black pepper tu.
Pastu gi masak tomyam pulak.
Ni aku bagi resepi tomyam simple tapi sedap okeh.
Guna bahan basic kat umah je tapi rasa dia still best macam kat kedai nuu.
And veri senang nak buat.


Tomyam Campur
Bahan-bahannya :
Bawang Besar - 2 biji (hiris sedang)
Bawang Putih - 1 biji (diketuk)
Kiub Tomyam Knorr - 2 biji
Cili Api - 6 biji (diketuk)
Limau Nipis - 1 biji
Kobis Bunga - suka hati
Isi Ayam - suka hati
Serai - 1 batang (diketuk)
Udang - 7 ekor (suka hati)
Air - 2 mug (suka hati)

Cara-caranya :
1) Campurkan air dgn kiub tomyam and biarkan sampai mendidih.
2) Masukkan bawang besar and bawang putih.
3) Agak2 menggelegak, masukkan isi ayam, udang dan serai.
4) Kacau sekejap. Agak masak masukkan cili api yg telah diketuk pecah. Jangan tumbuk halus nanti pedas melampau and tak sedap.
5) Perah air limau nipis, matikan api and masukkan kobis bunga or any other sayur yg ada kat peti sejuk.



Senang gile kan?
Campak-campak, ketuk-ketuk gitu pun dah siap.
Bila dah masukkan sayur memang kena terus matikan api kalau tak nanti sayur jadi lembik.

Kiub tomyam tu aku guna jenama Knorr sajer sebab jenama lain aku rasa tak sedap. Semua bahan tu memang dah sedia ada kat peti sejuk sebab tu la aku cakap senang.

Kalau guna daun limau purut sbenarnya lagi best tapi sebab aku takde stok time tu so aku guna limau nipis je la. Rasa pun lebih kurang. Kat rumah aku ni memang sentiasa ada lime sebab aku ni peminat kerabu and nak buat kerabu kan memang kena guna lime tu yg aku dah siap2 beli byk.

Actually ini adalah basic so kalo nak tambah benda lain cam tomato, lengkuas, sotong tu ikut suka la ye.



Pukul 6 ptg semalam bertolak balik and pukul 9.30 mlm dah sampai rumah.
I went there with a guy colleague and on d way tu kami borak2 la.
He asked me, 'Sha, husben ko biasa ngeteh kat mana eh?

'aa dia takde ngeteh dah. <-- stret to d point

'ye ke takde lepak2 dah?
eleh...
<-- cam bunyi2 ngutuk di situ

'apehal plak. biar la dia tak ngeteh pun. dah dia lagi suka dok umah ngan aku so nak buat cemana kan. ko tu yg patutnya takyah nak lepak2 dah pas kawin nih. siannya bini ko.

haha akhirnya dia diam.
ai suker =p
...

11 comments:

monstorious wife said...

Otak2 kempas yang sebelah rumah anak yatim tu kan??

Murah lagi beli kat situ dari beli yg dah masak. Kat sini 1 ketul 60sen atau 50sen.
Aku suka beli yg popiah otak2 tuh.
Pastu mak mertua aku suka beli kueh frozen kat situ.

Nad Nazira said...

yeahhhh. another org giler tomyam nih. macam kawkaw je ko buat. :)

i love your husband! haha. errr..maksud aku, aku suke laki yang pas kawen dah tak ngeteh ke ngopi ke..sekali sekali bolehla kalau nak catch up update terkini ngn kawan2..tapi bukan jadikan amalan kebiasaan tiap ari minggu je nak kuar minum ngn kawan. baik kawen ngn kawan tu kan.. pastu tinggalkan bini melangut dok umah sorang2..hehe

Psstt..aku suke push laki aku kuar time aku nak kemas umah sebab tak jalan misi aku nak kemas umah kalau die ade. dalam otak dah pk nak buat macam2 tapi nanti die pakse aku tgk tv ngn die. ok, die kate pas makan nak tolong basuh pinggan, tapi pas makan tu sebelum basuh pinggan nak tgk tv dulu. hangennnn je.

:)

harzharun said...

aku bc ni skang,kul 12 tgh...tetiba lapor bc kisah "makan banyak" ko tu..heee

azian abdullah said...

omg! otak2 kempas. my fav satu masa dulu. tetiba terliur ni. makan panas2..boleh habis 10 skali mkn. sedap giler!!!

bagusnya husband dah tak ngeteh lepas kawen. nak tips. hehehe...

dialicious said...

wah besnye!hehe..my hubby mmg x ngeteh semasa single dan bercinta dan berkahwin.salunye die yg ikut kite lepak w my frens...haha..sian dia kan..sbb suke sgt main games n sports..eh diah dh kategori mommy blog yea..rasa tua kejp..huhuhu

ally said...

sedapnya otak2 kempas...sedapnya tomyam itu..=)..

♥ sha ♥ said...

MONSTORIOUS WIFE :
eh ader umah anak yatim ke kat situ ilot? tak pasan lak aku. tapi dia dkt tepi highway je. aku penah beli popia otak2 kat situ tapi tak makan pun pasal sume lebih terpengaruh ngan otak2 daun yg lagi sedap nih =p


NAD NAZIRA :
wooo aku buat apepun mmg kaw2 punyer. haha.

yezza aku pun mmg anti skit ngan laki yg suke ngeteh pas kawin nih. tapinya ada certain tu mmg bini diorg takleh ubah la kot. dah mmg sejak azali dia suka ngeteh gaknye.

pastu citer bab2 nak nolong basuh pinggan ni, skrg aku redha je la nad. baik aku mintak dia nolong benda lain drp buat benda yg kompem2 dia tak reti buat. ahaks


HARZHARUN :
tu la motif sbenarnye, so that sume org akan rasa lapo bila nengok masakan aku. haha


DIALICIOUS :
my hubby lain plak diah. dulu b4 kawin mmg suka sgt la gi ngeteh dgn kwn2 dia tu. tapi lepas tunang je mmg automatik stop terus. dia sendiri yg ckp takde pekdah apepun nengeth2 nih. ahaks.

oo diah mmg dah kena masuk pot Mommy's blog nih. haa tak sedar lagi ye ^_^


AZIAN ABDULLAH :
mmg super sedap otak2 tu azian. walopon beli yg beku pastu masuk dlm oven pun dia still sedap. hiks. sajer bg org terliur nih


ALLY :
ooo mmg sedap gile ally. nanti dtg jb try la rasa. pastu tapau bwk balik eh ^_^

nn said...

oho. makan makan makan. bestnyaa. lagi-lagi otak-otak tu!

♥ sha ♥ said...

NN :
haha otak2 tu mmg sedaps sesangat. kalo panas2 tu bole habih 10 ketul mkn sorang!
^_^

Nad Nazira said...

sha..arini aku carik balik entry ko ni semate2 nak tgk cane ko buat tomyam..selalu je buat tomyam..tapi kali ni nak masak 'tomyam macam tomyam fasha'..haha. pelik tetibe.

♥ sha ♥ said...

NAD NAZIRA :
wahaha org ngandung mmg camtu. kalo dah teringin tu mmg by hook by crook nak buat gak kan. kang kalo jadik tomyam tu bgtau aku eh. haha

weh ko mkn la buah delima, bagus tau utk baby. nanti aku letak article dia kat sini eh

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

+ road to bliss + Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review