10 Reasons to Buy a House

Love & Kisses ✿ sha
Actually aku nak share dengan korang tentang proses beli rumah.
Sebabnya, to tell u the truth, when we decide to buy a house, sume orang mcm bgtau procedure dia secara tunggang-langgang. At first memang mening kepala jugak la sebab we don't know about so many things and memang byk hidden cost yg developer biasanya tak inform btul2 kat pembeli and so on. And unfortunately, info kat internet pun tak berapa nak tepat sgt.
*sigh*

Tapi before that, I'm gonna share some info on the reasons why u shud buy a house.
Beli apapun of cos la ada pros and cons kan.

Zaman sekarang ni kebanyakkannya lepas kawin je terus beli rumah. Padahalnya kalo nak ikutkan susah tau. Susahhh sangat.

Nak harap duit EPF pun bukan banyak mana. Umur 20an biasanya kan baru abih belajar, baru nak start keje. Paling2 pun ada la dalam 20K - 25K share laki-bini. Dah la kawin aritu nak guna banyak duit, pastu beli rumah of cos akan guna lagiii banyak. That's why la aku ckp, beli rumah time muda2 ni byk pros and cons nya. Tapi arini aku nak citer kebaikan sajer.

1) House prices tend to rise over time, so a house is one of the best investments you can make. Home prices in the U.S. have risen three percent to six percent a year for the past 20 years. That trend is likely to continue. So if you buy a home now, you’ve put your capital in a safe investment where it is likely to grow.

2) You’ll pay less tax.
You can deduct the interest you pay on your mortgage from your taxable income. The value of this tax break depends on factors like your personal tax bracket, the size of your mortgage, the rate of interest you pay on it and how long you’ve held the mortgage. As a rule, the newer the mortgage, the greater the amount of interest you pay each month and the bigger the tax break. Therefore, recent buyers with young mortgages tend to get the greatest benefit.

3) You’ll be buying a piece of real property rather than putting money in a landlord’s pocket each month.


4) Interest rates are still historically low.
This makes it relatively inexpensive to take out a mortgage. The lower the interest rate, the less you actually pay for your house and the sooner you can pay the mortgage off. Our loan calculator can show you how different interest rates affect the total cost of your mortgage and the time it takes to retire it.

5) You’ll be able to use the equity in your home for low-cost loans for other purposes.


6) You’ll have the stability and emotional security of owning your own home.


7) You’ll be able to redecorate and renovate any way you like, any time you like.
And best of all, kalo terasa nak jual balik, u can mark up the house price inclusive the renovation cost. So tak rugi pon.

8) You can have a garden.
Tak kesah la kecik mana pun, yg penting, it is a little piece of land you can call your own, where you can grow tomatoes or roses, barbeque, and play with your kids and pets.

9) You’ll be able to put down roots in a community.
When you’re a homeowner, you’ll get to know your neighbors, participate in street sales, meet potential baby-sitters and play Saturday-morning touch football in the park. Renters tend to live more personal lives.

10) You’ll have a greater voice in community affairs.
Local homeowners generally have more clout – individually and through ratepayer’s associations – when it comes to development proposals, school issues, changes to traffic control and routing and the like. Because renters tend to be more transient than homeowners, they have less influence on policymakers.


Ok, itu sajer.
Tidak, jangan sesekali buat something tu ikut trend okeh.
kawan ko beli rumah, ko pun sibuk nak beli.
Jangan.

Beli ikut kemampuan.
If you think that u can handle a house, then buy.
Kalau tidak, tak salah kalau tunggu 3, 4 tahun lagi to get your dream home.
Yes, harga rumah makin lama makin naik tapi kalau sekarang ni ko takde duit tapi sibuk2 jugak nak beli rumah, tak payahlah.

Sebab tu ko slalu nampak rumah utk dilelong kat bank tu.
...

I am advising, not condemning okeh.
Aritu ada babis tu marah plak aku dok nasihat2 camtu.
haha.
So kalo ko terasa, go to hell okeh.
I know u lovesss to read my blog tapi aku tak suke la ko merempat kat sini.
Ko takde pun ada aku kesah?

Ada 4, 5 ratus org lain yg rajin lawat blog aku ni tiap hari okeh.
This is my personal blog and I don't welcome any negative immature comments or dlm bahasa pasarnya, komen org bodoh kat sini. Tulisan aku ni budak darjah 4 pun bole paham. Kalau ko tak paham tu maksudnya ko memang bodoh nak mam*

'syuh syuhhh~ <-- operasi halau babis



ahhh~
sangat tasty dapur2 ineh kan.
harus ai dok dapur je sepanjang hari kang.
ahaks.
'sbenarnye dlm proses terima hakikat yg kabinet aluminum pun cantek juger T_T

9 comments:

Byeti said...

thanks dear I mmg tengah perlukan advise pasal rumah.coz we (me and bf-soon-to-be-fiance) planning to buy a house before getting married next year. thanks sgt membantu.if u tak kisah share la mcm mana proses beli sikit2. tapi u duk lain area plak with me.hehe..thanks anyway.

aziraarif said...

hehe..darling ade stalker ke? hihi thats why i privatekan blog i..

nk ur emaail, nk invite u..nanti i drop by again @ ur blog

harzharun said...

yang,,,,ko kalo mrh, memang habis ah..hehehe...

i prefer beli rumah...my parents cdg bli tanah , wat rumah idaman kalbu...tp, i tgk my parents dulu, menat bdn n menat otak je wat rumah sendri...kalo bli, tadaaaa, siap...ke salah pahaman i ni???

btw,thanx 4 the info yea...i nak tau sal proses beli2 rumah...i xpandai dlm bab2 tu...sal nak pinjam minjam n interest bagai...sgt blurr ok...

Byeti said...

harzharun..hehe kita sama je la.clueless abt process beli rumah nie. faham gak skit. tapi mcm tak sure la mcm mana nak start dulu nie. my parents live in shah alam.maka telah semangat la..pujuk anak dan bakal menantu beli rumah kawasan Shah Alam je.siap pujuk kalau boleh beli PKNS punya rumah je. ada syarat tue. haha

masalahnya..rumah PKNS la nie kawasan shah alam.mak ai mahal2 belaka.alasan my mum rumah PKNS bagus.dan confirm dah siap. rumah jual after dah siap kan? hehe..nak pilih je dah pening.

k|ree said...

waaa...cantik2 nye la gambar rumah2 nie...nnt,dah siap sume...please share ye... :)

Drama Mama said...

haaa memang worth it kalau buat investment beli rumah ni. property kan. tapi yalah ikut kemampuan. macam kitorang ni mampu untuk beli condo ja, rumah teres memang tak mampu lagi. but we're enjoying it. :-)

dapur itu sangat cntikkk!!!kitorang aritu masuk rumah apa pun tak buat lagi. tengah mengumpul duit untuk buat kitchen. huhu

http://twinkywinkystars.blogspot.com

♥ sha ♥ said...

BYETI :
ahaks. ai mmg suker share2 benda gini ngan org. based on life experience kan. tapinya keburukkan adalah ai suker citer sikit2. sebab cam menat pulak nak nulis pjg2 ni =p byk perbezaannya kalo beli rumah dah siap dgn yg under construction nih. apapun, nanti setel je operasi beli rumah ni, mmg sume2 ai tulis kat sini yeh. tungguuuu


AZIRAARIF :
ntahnye sape tah yg jeles bangat tuh. yg peliknya dia rajin singgah baca blog i nih. peminat gelap gaknye. hehe. oo ye, ni my email so sila la invite. bisobonar@gmail.com


HARZHARUN :
wahaha aku mmg cam gitu. sgt bersopan-santun lemah-lembut gitu tapi kalo hangin mmg sedas kuar. hehe. aku nak komen pasal umah yg ko nak tu tapi nanti aku buat satu entry ye. apepun mmg buat umah sendiri la best cuma mahal la nak carik tanah tu ha. ko kaye-raye takpe la


KIREE :
ala kiree. ai berangan je ni okeh. nak buat cam dalam gambo tu harus ai jadik billionaire dulu la =p


DRAMA MAMA :
kalo kat kl mmg terpaksa beli kondo la. kat jb ni kondo ader gak tapi sebab rumah bwh byk lagi yg affordable kan so cam best gak la ^-^ kitorang ni pun ntah cukup duit ke tak nak buat kitchen tu. bila fikir2 balik cam bazir pulak kalo buat awal2 kalo terpaksa bajet2 ni kan sebab dah alang2 baik buat yg best trus ye tak?

familyku said...

Thanks...byk sgt info ttg rumah....sbb duh tgh planning ngan husband nk beli rumah..byk sgt info yg dpt dr blog u...cuma masalah skrg kami tgl kat swak, tp kg halaman kat kelantan..hehehe.

♥ sha ♥ said...

FAMILYKU :
fuh2 jauh tu kat bintulu. ni kalo bukan cikgu mesti keje oil & gas ni =p

tu la.. mmg susah skit kalo nak beli rumah yg jauh dr tmpat skrg kan. leceh skit kalo nak setel itu ini nanti..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

+ road to bliss + Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review