yey, rumah!!

Love & Kisses ✿ sha
Walopon majuk sikit ngan Hubby tapi ai sangat hepi arini sebab dah berjaya dapat rumah yang kitorang nak!

Malam tadi je la majuk pastu tengahari tadi, sebab aku dah takleh nak control my eagerness, maka telah msg dia tanya nak pegi jumpa developer tak? hehe. Pastu dia singgah my office jap sebab nak amik document pastu bila dah discuss2 pastu dah excited2 nih, automatik telah lupa yang kitorang patutnya tengah majuk sesama sendiri.

haha.
...

It is a house that we both want.
And it is kat area Seri Alam!

'ntah kali berapa la aku jerit2 nih. tapi kali ni adalah kompem takmo tukar2 fikiran dah sebab loan dah approve!!!
^-^

Telah fikir-fikir balik, walaupun kemampuan sekarang adalah tak sama dengan kemampuan 10, 20 tahun akan datang, but for some reasons, we had to choose yang terbaik yang kami mampu buat masa sekarang and the best dari segi location, keluasan binaan, environment and of course, the price.


Environment :
We love it because it is located quite far from the industrial area.
Korang pun tau kan area PG ni memang tak sesuai lansung utk pembangunan insan. Memang dah ala2 toksik jugak la.
So kena la carik rumah yang agak jauh sikit dari kawasan industri.

And kat depan and tepi rumah aku ni ada hutan berbukit okeh!
veri sejuks, sunyi and senyap.
Totally my taste.
Tapi tatau la akan datang sbb ada phase baru nak buat kat depan tu.
Kan macam membazir jugak kalo kat area town diorang tak tebang tebas cik hutan tuh untuk pembangunan.


Location :
This is another important thing dalam ciri-ciri pemilihan kami.
Sebabnya, aku takmo mangun pagi2 sangat nak harung jem gi tempat keje.
So, yes, it is far from the industrial area, but it is still within my normal waking hours.
^heee^

Currently I'm staying quite near dgn office.
Tak sampai 5 minit dah sampai okeh.
jem pun tadek.
Kalau dok jauh2 mcm kat area Setia Indah tu ke, harus aku mangun kul 4, 5 pagi kang.
Opis Hubby pulak sgt2 dekat dengan rumah baru kami.
Satu jalan okeh.
So, it is an advantage for him.
And sangat dekat jugak dengan Tesco and a specialist hospital.
So, memang banyak different la dengan our current place.

Another reason is that, ada 2 sekolah menengah and 2 sekolah rendah kat situ and all the schools are within walking distance je okeh. So anak aku nanti bole la jalan kaki je gi sekolah. haha. And UniKL and Masterskills College pun located nearby. Kalo rasa2 tanak duduk rumah tu dah, aku bole je sewakan kat bebudak ni nanti.
'eh tapi area budak skolah biasanya jalan jem jugak, kan?
takpe2 blakang kira ittew.


Keluasan Binaan :
It is a 22 x 70 sqf house and it has an additional of 2-metres land at the back.
No, it is not a big house, but it is big enough for me and my family.
Yang paling penting, bila sedara-mara datang, aku takmo mereka bersesak2 kat hall or berhimpit2 kat dapur nuu. And the best thing is that it has a largeee master bedroom
*i suker* with a wall-to-wall windows. 'mesken la aku nak buat langsir nanti =p

And it has a family area kat atas. <-- org ramai2 datang kot kalo tak cukup bilik kang bole bentang tilam kat situ.
And a high ceiling. <-- takde rase terperap panas je rumah tu pastu takde la putus kepala aku kena kipas kang.


Price :
No, it is not cheap but compared to the other houses at this area, it's still reasonable and alhamdulillah... affordable.

Macam kawan aku yg beli rumah 300K tu, dia laki-bini guna kete burok.
Tapi rumah, mak aihhh... veri grand d vouge gitu.
oh~ maksud aku di sini ialah, dia pandai membajet2kan pembelian ikut kemampuan dia.
Means, dia tak kesah pakai kete buruk tapi dapat rumah yang best and veri selesa.

haha.
Nanti ada yang silap paham di sini =p

Yelah, it's only the matter of you'll get some, u'll lose some.
Macam aku la.
ko nak rumah best, ko tak payah la nak berlagak sgt macam orang kaye, itu ini semua ko nak. So sila la adjust di sana sini so that pembelian tu tak melebihi tahap kemampuan. Contohnya cam, dulu tengok wayang seminggu sekali, skrg ni bole la kurangkan jadi sebulan sekali ke. Or kurangkan makan luar ke. Or kurangkan berjalan-jalan tak tentu arah ke. Dapat save duit minyak di situ.

So, another achievement for the year 2010.
I'm hepi!!
...


ai suker ngan tangga neh.
rod iron stairs.
ada duit belen tak eh dlm tabung?

10 comments:

~ thalhazlin ~ said...

yeah! dah berjaya beli umah sey. tahniah2. kite ni nak settle down kat mana pon tak sure lagi. uhuhu.

k|ree said...

best nye...seronok nie..nak deko2 rumah... :)

my note said...

wah best nyer.. after leh la akak kemas rumah ikut idea akak... can't wait to hear the story

fikaryna said...

tumpang suka jugak..bestnya dah ada rumah..

nanti leh deco2 pulak..

congrats..

maneesa said...

seronok baca bila happy finally berjaya mendapat rumah idaman.
I know of that place and yes i would agree it is very peaceful and sgt sgt menyenangkan eventou' Seri Alam is very dekat to PG.
Welcome to Seri Alam ! and Congrats!

p/s : i enjoyed reading about your wedding prep (walaupon agak lambat came across ur blog before my brother wedding kat JB) but i'll keep note for any upcoming wedding.

ZERO VENDETTA said...

tumpang lalu pn. fuchsia :) seronokkan nak dpt rumah sendiri!

♥ Fasha ♥ said...

THALHAZLIN :
tu la thalha. sy ni kalo dah rasa nak, time2 tu jugak nak beli. kalo tak benda tu cam hanging je kat kepala. padahalnya kalo menyewa pun ok je ni =p


KIREE :
aah memang best. tak sabo nih ^-^ kiree pun aritu ckp nak beli umah yg tgh duduk skrg tu kan


MY NOTE :
haha of cos akak akan cerita ngan panjang lebar cam cerita time nak kawin aritu. bagik korang2 ni baca smpai boring =p


FIKARYNA :
aah ryna. memang tak sabar nak start deco2 nih. tapi harus ngumpul ongkosnya dulu la. hiks


MANEESA :
eh u dok jb gak ke maneesa?
haa mmg best kat area seri alam tu kan. mcm teratur je semua. oh btw, glad to know that someone does enjoy my writings ^-^


ZERO VENDETTA :
btul tu dear. mmg best perasaan dpt umah sendiri nih ^-^

Nurulhuda|Adlie said...

fasha, haha seronok kan? rumahku syurgaku!!

Fathiyah said...

bestnya fasha.blh la start planning nak deco rumah.syoknya!

♥ sha ♥ said...

NURULHUDA :
of cos la seronok ni huda. excited cam carik2 brg time nak kawin aritu. haha


FATHIYAH :
hehe best mmg best ni yang. tapi yg tak best kalo part kite nak tapi ongkosnya x cukup nih. huuu~ kena la ngumpul duit dulu

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

+ road to bliss + Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review