The Hospital

Love & Kisses ✿ sha
It's 77 days left and omg... I'm almost 30 weeks!!
macam tak percaya.
macam baru je smlm aku rasa sakit perut gile time jln2 kat IKEA ngan my brother. and that's the time when I think I knew that I was pregnant.

haha.

so kalau anak aku ni kaki jalan mmg tau la dtg dari mana =p


Last few days aku pergi checkup kat KK P. Gudang.
Sebab dah 2, 3 kali nurse tu dok call nape aku tak datang.

Bukan aku takmo dtg tapi sebab kalau pegi sana lama gile kena tunggu.
memang la free tapi adui...
Nak kena amik cuti lagi..

Private clinic cost less than RM60 and sometimes RM20 je per visit but private hospital cost around RM300+- per visit tapi adalah lebih puas hati. The best checkup yg aku pernah pegi setakat ni adalah kat Regency Specialist Hospital ngan Dr Thokha.

Tapi sebab tatau lagi nak bersalin kat mana, if sempat, insya allah akan ke specialist kat Kluang/BP which is nearer to our hometown but in case kalau tak sempat, and terpaksa bersalin kat HSI or any other gov hospital, so terpaksa la pergi checkup kat dua2 tempat...

And unfortunately my company tak tanggung any of the maternity cost, and that's the one and only benefit yg kitorang tak dapat. huhu...

But to tell u the truth, I don't really care bersalin kat mana pun, or whether it'll be a normal delivery or c-sect, as long as the baby is safe n sound, I would be the happiest mom alive ^_^

At first memang encik Hubby and my parents nak aku bersalin kat Regency or Puteri or Johor Specialist which will cost around 3K for normal and 8K if operate tapi bila aku pikir2 balik, baik dia guna duit tu utk beli brg2 baby yg best.
Lagi berbaloi and lebih baik.

Walopon byk komen2 buruk pasal HSI/HSA but I think they're not that bad compared to the other gov hospital. My colleagues ramai je yang bersalin kat situ. But whether the treatment is good or bad, dpt doktor praktikel ke, tu nasib masing2 la kan.

But then, maybe we'll opt for the specialist at Kluang since a few of my frens bersalin kat sana and they highly recommended the doctor, Dr Luqman Hakim, and the cost is quite cheap compared to the other specialist in JB.

Around 1.5-2.6K for normal delivery and around 3-5K for operation.
And most probably I'll have to go thru the c-sect due to my fibroid problem tapi tatau lagi la..

And they said Pantai and Puteri Specialist is quite good also and the cost is around that so tengoklah nanti. My fren deliver kat Pantai Mlk and the cost is only RM1700 oke. 'bestnye la kalo aku dok Mlk lagi nih. segalanya cam sgt murah...

Kalau bab nurse2 tu couldn't help it lah.. kat mana2 pun sama.. mesti ada je nurse yg garang2 malas nak layan tuh. nasib ko la kan. my sis yang deliver kat Columbia-Asia tu pun dapat nurse ganas, apatah lagi hospital lain kan.

And as for the delivery itself, sorry to say tapi pd aku, proses bersalin tu memanglah sakit and kalau Allah dah takdirkan sakit ko tu lebih drp org lain, nak buat macam mana kan. redha je la... and 8K for c-sect is, i don't know, mcm membazir. Lainlah kalau kos tu kompeni ko tanggung. sape yg tanak kan.

And lastly, again aku nak ingatkan, kalau ko tak suka dengan apa yg aku tulis, or kot ada TERASA dengan tulisan aku ni kan, tak payah la nak tergedik2 bukak blog ni okeh?

oo kalo org mengumpat aku bole and aku balas balik tak bole ye?
haha skolah mana ko belajo ni weh?


Kami ni bukanlah org kaya tapi kami percaya setiap anak, setiap kejadian yg berlaku, ada hikmah, ada rezeki yg tersendiri. Bak kata seorang kwn, bukan aku yg start dulu, diorg yg dok berlonggok mengumpat so aku yg dapat pahala senyap2 so no hal punyer kalo aku nak balas balik.

and yes, I am wicked. oh so what?
...

eh besok la aku reply komen2 kat entry lepas ye.
arini sgt tak sempat...

'hoh tetiba rasa glemer cam Greenapple laks. hehe.

13 comments:

Noha said...

akak, yes, kalau org mengata lawan je balik. hahaha. kdg2 terfikir juga kenapalah nak mengata org bila bukan kita cari pasal dgn dia pn kn?

♥ sha ♥ said...

NOHA :
oh i love yuh nohaaa!! hehe.
tu la, akak kalo x suka mmg malas nak tegur dah tapi diorg ni bole plak jadi cam talam ha. nak idup mmg camtu gaknye kot kan

♥♥relyza♥♥ said...

amboi, pedas ayat sha tu. ihiksss....
btw, betul la. bersalin kat memana sama aje sakitnya. makcik anor ada kata, sakit bersalin tu sama je tak kira bersalin kat gomen or swasta..anor sendiri tak decide nak bersalin mana. tgk la mana org anto kita masa nak bersalin tu nanti. jgn dalam kete sudah laaa....

~ THALHA ~ said...

Dear, my friend ada yang bersalin kat Regacy tu, ok la dia kata. Tapi bersalin kat HSA/HSI sekarang pun dah ok, tak mcm dulu my friend yang pernah bersalin kat situ kata. Sbb time dulu nurse makcik2 tue garang dah pencen dah..hahahah! sekarang nurse2 lebey educated, lebih baek. Lagipun, if jadi ER, diorang akan send back to gomen hosp. Moga selamat semua eh sha!
Wow. komen pedas seh. hahaha. bagus2. I Like. ;p

Luv like this.... said...

huh...sakit bersalin tu same je samada deliver kt private or gomen bak kata mak sy la!!cuma klu ada rezeki lebeh bole la kan p private,sakit2 pon suami ada kat sebelah boleh tengok2.klu gomen xde la kan tp spend almost 8k for the cost tu mcm nk kena pk2 balik kan...hehe

**org ngumpat...alhamdulilah sjer la!!!byk pahala dia ke kita :)**

harzharun said...

hoho...ko ada bukak blog aku x lately...aku kan memasang impian kayangan..nak buka bisness wedding...mula2 ni nak wat hantaran je dulu...tp, ada je makhluk ganjil atas dunia ni...asik nak plekeh orng..aku blom start pun lg benda tu..aku br bagitau kot2 la ada anak beranak dia nak tempah dgn aku, dia dah mula ngata mcm2...ckp ada masa ke nak buat semua tu...ckp, kalo ada anak, sure aku xdpt buat apa yg aku nak tu..mmg bodoh betul la dia..dia ingat org lembab mcm dia..dia mmg lembab...mmg selalu jdkan anak sebagai alasan..kdg2, dtg keje selekeh2 bg alasan xsempat sbb anak buat hal...huhu...aku mls nak komen bab tu sbb blom ada anak..yg aku tau dia mmg lembab..nak cabut gg sebatang pun tkial2...dia ingat semua org cam dia la??!!mmg hangin tol la aku bila dia psoalkan angan2 aku tu...aku sebenarnya dah lupa benda ni..tp sbb baca entry ko ni, jd teringat balik..haihhh, hangin!!..aku nak ngamuk kat blog...tp dia bukan baca blog aku pun...so, mmg aku bg terus la kat dia sedas dua hari tu..huhu..ok, sekian tumpang bebel sal makhluk bodoh tu...

btw, eh mula2 peknen, sakit perut mcm mn ek?..sakit mcm nak piyed ke, sakit cam gastrik..aku rasa sakit bcampur2 skang..tp aku cek upt, bukan setakat line T, line C pun xkuar....hahaha..xvalid...aku ada 1 tu je...xgi beli lg..nak bsabar dulu..hehe..doakan aku tau..

♥ sha ♥ said...

RELYZA :
pedas skit sbb ditujukan kat org2 'itu' sajer. haha.
tu la anor kan, skrg ni mmg konflik skit tatau nak gi hospital mana. asalkan selamat, sempurna suda ^_^


THALHA :
wuhuhu pengantin baru yg lama menyepi nih =p
pasal Regency tu, my fren pun ramai yg bersalin kat sana dulu sbb time tu rate dia around 1-2K je tau. ni dah naik melampau2 plak. tapi kalo normal delivery still berbaloi sbb dlm 3K kan. cuma kalo kena c-sect tu perit jugak la nak membayarnya ^_^
*oo ai suker kalo org yg dituju tu baca yg pedas2 nih biar diorg sedar diri skit =p


LUV LIKE THIS :
btul tu dear. insya allah kalo ada rezeki lebih, bole la ke private. cuma mmg kena prepare lebih la in case kalo ada komplikasi ke hape kita tatau kan. eh tapi kat gov pun husben bole masuk skali la dear. tapi depends gak hospital mana kot. kalo kat sini mmg bole..

AiniQMY said...

heh bersalin mana2 pun same. rasa sakit tetap same. tak rase sakit masa nak bersalin, lepas bersalin sakit jugak kan.
Ada rezeki lebih, pergilah private, tak ada, pergi aje goverment. Penat bayar tax every month tapi tak gunakan kemana duit tu disalurkan kan? hehehe eh termembebel..

selamat bersalin ye!! counting2..semoga semunya sihat!

Mrs. Eeza Herman said...

sha, ignore jer ngn comment2 sengal mcm tu...buat sakit ati jer bila baca..ikut suka la blog kita nak tulis apa2 pun kan...tulis perkara baik pun salah, kutuk org lain pun tak boleh..semua serba xkena..org mcm nie, bukan ikut rasional tp emosional...

anyway, deliver kt mane2 pun ok jer kot..yg penting, ikut kemampuan kan..kt private hosp pun, ader certain kes, dorg tak boleh nak handle, dorg akan transfer ke gomen hosp gak..semuanya terpulang pada Qada dan Qadar Allah..semua DIA permudahkan segala urusan kita...aminnn....

ally said...

regacy nya rate mmg dah naik la sha..n dgr2 ada hidden cost..tp xtau la kan..opt for hsi pon ok dah..ri tu cousin bersalin kat situ ok je...nurse2 pon xde la grg (ni dia yg kata la)...hihi..*btw, bersalin mana2 pon, sakitnya sama je kot..huhu..takut pulak..*

Mrs Shareeda said...

heee.. kita sama la..77days to go and my due on 15Feb, nak tanya how far dah ur preparation barang2 beby&mummy nih. I nak beli tapi tak tahu mana nak mula. Pasal bersalin tu, samala.. pun blm decided nak bersalin kat hosp mana..i pun tak kisah.. as long as baby n mummy selamat.. itu yg penting kan..

webmaster said...

i baru sebulan bersaLIn kat HSA..best jer..no prob..dr. baik2...nurse pun lembut2 jer..opt for wad kelas satu bilik 4 org..selesa..aircond lagi..i kene induce..ps bsalin, they'll terus pggil hubby msuk..jahitan pun ok..cantik jer..3 mnggu dah btol2 baik dh..best HSA..jgn r bazir duit kt private...pakar kt private tu pun dr GH gak..

♥ sha ♥ said...

HARZHARUN :
aku tiap ari bukak blog ko harz cuma updetnye la nan ado tuh =p
huiii kalo aku kat tmpt ko tu mmg hangin gile. diorg ni sedap rasa je nak kondem org padahal celah kain sume terkoyak tak sedar diri plak kan. menyampah gile ngan org mcm nih. perasan mcm sume yg dia ckp tu serba serbi btul je la tak pikir perasaan org lain. sib baik la bebudak yg ngutuk aku sume baca blog ni so aku bole la sesedap rase ngutuk balik. haha

weh ko preknen ke???? aku dulu sakit perut sbb jln tak hingat. dah penat2 pun bantai jln gak tu yg perut sakit melampau tapi sakit dia mmg luar biasa skit la. so, congrates in advance ye. tapi kalo belum, sila usaha lagi and nikmatilah hidup berdua sepuas2nye okeh. chaiyokkk!!


AINIQMY :
haa btul tu aini. bersalin kat mana pun ikut la kemampuan masing2. private skrg ni pun melampaunya bukan main. kat JB lagi la susah nak carik rate yg bwh 2K lagi skrg nih


MRS EEZA HERMAN :
komen2 sengal tu bukan dlm blog tau iza tapi kat telinga nih. ahaks. tapi dah tau tak suka boleh plak diorg rajin nak membaca blog ni tiap ari ha. so kite pun sgt suke la mengutuk balik. haha.
tapi pasal bersalin kat mana tu mmg nasib kita sbenarnya kan. kalo dah mcm tu ketentuan Allah, nak tanak mmg kena redha je la...


ALLY :
ally nak bersalin katne nanti? sy tak jadi kat HSI kot sbb last week my fren bersalin kat sana operate sgt horror oke. baru 2, 3 ari balik umah dah terburai jahitan ha. ngeri dgr. kalo HSA yg ward 1st class tu ok lagi. haah la... regency mmg dah naik btul rate dia. tapi cam melampau lak kalo c-sect sampai 8K tu kan


MRS SHAREEDA :
wahhh dkt2 la due kita! excited nih ader geng =p
better beli brg2 time sale ni sbb gile murahan. awak dok mana? kalo kl senang skit nak shopping. sy dah beli brg yg penting2 sbb dah nak 8bln ni kan takut tak sempat je nanti. jamu pun dah beli. kalo ikutkan beg hospital pun dah kena start letak dlm kete kan


WEBMASTER :
bestnya dear... tapi my parents mmg suh pegi private gak sbb most probably i kena operate and diorg dgr mcm2 cerita pasal gov hosp nih. aritu my fren bersalin kat HSA kena 20jahitan sbb dokter praktikal tu salah timing suh teran. tapi kalo ikutkan i tak kesah pun memana tapi dah parents insist sgt susah jugak kan...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

+ road to bliss + Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review