Jamu-jamuan

Love & Kisses ✿ sha
oo ye, sebelum bercerita aku nak cakap, sape2 yg rasa tak berkenan sgt dengan blog aku ni, tak berkenan dengan cerita2 pasal harga barang, tak berkenan dengan apa yg aku share2 kat sini, ko bole blah oke.

syuh syuh syuhhhh! <--- oh, u know who u are.
kang kalo aku mencarut kat sini kang kena tazkirah plak kansss =p

As I said in my previous2 entry, ni blog aku, so aku punye suka la nak cerita apapun.

Kot aku ada terasa nak berlagak ke kansss, ko pedulik hape sebabnya ni duit aku dgn laki aku dgn segala kaum kerabat aku. Kalau ko takde duit or tanak beli apa2, ko dok la diam2 kat ceruk nuu.

sbenarnya nak ckp, sape suh ko tak belajar rajin2 masuk u pastu keje best2 or kalo ko mmg tak pandai, sape suh ko kawin dgn org mesken so tak dpt la merasa beli brg mahal2 kan.

hehe.

Tapi tak berapa nak sampai ati so cuma ckp, sila jaga badan ngan laki ko tu dulu baru nak sibuk2 mengata org lain cam macik2 kampongs dok tepi longkang.

Aku pelik btul dgn org2 yg suka sgt cari kesalahan org lain, pastu perasan pulak mcm profesor serba tau, tu tak elok, yg ni tak elok, brg tu tak bagus, padahal bila tgk badan sendiri, mak aihhh...

So kesimpulannya, cermin la diri sendiri dulu before nak mengumpat tu kan.
Kalau nampak org lebih skit dari dia mulalah nak jeles bagai.
Tak payah nak sibuk2 sgt jaga celah kain org, mcm diri korang tu bagusss sgt, pastu tak payah nak tunjuk muka manis dpn kita kalau kat belakang muncung korang mengomel mcm2.

And by the way, aku tak penah jemput pun korang merempat kat blog ni ye.
so, sila blah ok.
harap maklum.
...

*ye aku sebut korang sbb yg terlibat mengumpat adalah macik beramai2 =p

okeh, nyambung cerita.

I'm thinking of buying the jamu-jamuan next week.
Nona Roguy (NR).
online.
sebab lebih murah and free delivery and I don't have to be a member to get the member's price. oh~ sgt berbaloi ^_^

Phytonatal (180 tablets) x 1
Minyak Herbanika (260 ml) x 2
Uncang Cuci Herbanika (15 sachet) x 1
Herbanika Barut Krim (60 gm) x 1
Minyak Berubat Mustajab (130 ml) x 1


One thing I love about NR is that, dia bukan membuatkan ko kurus sekeping tapi menyihatkan kita dgn membuang segala toksik dlm badan.

I'm very sure about this product but I'm not really sure about a few things.

'is it ok if I just buy the Phytonatal (90 tabs) which will be enuff for 30 days instead of the 180 tabs for 60 days? My sis said that 90 tabs shud be enuff. kompem akan kurus tapi seksa jugak la kalau tiap kali mkn akan ke toilet tu kan. Tapi, that Phytonatal bukanlah semata2 utk org yg baru lepas bersalin tapi utk maintain badan kenalah makan continuously. So, 180 tabs mcm lebih berbaloi kan?


Second is, which bengkung to buy and how much is the normal/cheapest price?
My frens yg guna Sendayu Tinggi ramai yg tak recommed guna bengkung tu sebab leceh ke hape ntah tapi byk la komen diorang. And patut beli jenis yg lilit2 mcm tali kasut tu ke or yg roda ke or yg normal?

and Krim Barut tu cukup ke 1 tube 60 gm utk 60 hari?
coz I plan tu wear the bengkung for at least 60 days so patut kena letak krim barut tu skali kan? or just pakai bengkung takyah nak pakai krim? krim tu busuk tak eh? kalo buat pakai kat opis org bau tak? hehe.

Tungku tu plak shud I buy the modern one so that encik Hubby bole guna gak or tunggu akak urut tu bgtau camne? and which brand is the best and what is the cheapest price?

no, I'm not gonna buy the 44-days package sebab aku takkan tahan dengan bau lulur yg busuk tuh. so akan membazir di situ kalau aku beli jugak.
and akan ganti dengan lulur brand lain - maybe Puteri Binari or Temulawak.

As for air Akar Herbanika, my sis is gonna give it to me sbb dia tak minum pun benda tu time dia pantang aritu.
Sebab rasa dia sangat tak boleh telan.
But I'll try to telan jugak sebab nak baik, kan.
Tapi tengoklah nanti =p

My sis's daughter a.k.a my niece tak kena jaundice or kembung pun and she has been BF since delivery and she, i mean my sis, drops weight like crazy, so ok la, hopefully it works for me too ^_^

Some reviews on NR product :

http://iceblessedbeauty.blogspot.com
http://www.nonaku.com
http://melayu.com

13 comments:

Mrs. Eeza Herman said...

pagi2 lg da mengamuk ker??hehehe..biasala mesti ader je ati2 yg xboleh tgk org lain senang..
iza lum beli lg benda2 tu..nak gk beli lulur sbb rempah2 utk pantang, da order kt nenek tukang urut...
tinggal lg beberapa minggu je nie..cuak tul..bila rasa baby tendang2, rasa sedey lak tak dapat lagi nak rasa dia tendang2 dlm perut nie..

ally said...

xde pengalaman la fasha nak share..hehe..kakak n kak ipar guna brand leesa formula..so, diorg juz ikut guideline tu..tp ai pon berkenan ngan set NR tu...ape2 update ek..*peduli je la ape yg org dok umpat tu, mulut org pyh kita nak tutup..ye x?*

k|ree said...

huhuh...masa baca tajuk..ingat kan nak jamu kiree makan tadi...hahaha...sekali pasal jamu bersalin daaa...yg phytonatal tue kan, my sis pun suh amik juga..dia kata...bagus sgt...klu tak makan, menangis dia tak ke toilet...huhuh...tp,tue la...kiree mgkn nak pakai yg biasa je..yg bengkung tue pulak, klu yg jaga sha tue, bidan dolu-dolu..mgkn dia suh pakai yg tradisional tue..yg panjang lebih kurang 12meter tue..tp, terpulang juga...ada org nak yg sng pakai...ada org ikut pesen dolu-dolu... :)

NahWaL said...

hi fasha!!

monstorious wife said...

Uollss...akak punya bengkung tuh yang ikat2 mcm tali kasut tuh la.. lama2 malas nak pakai sbb menyampah nak lilit.. Apa kata uolls beli yang mudah dan senang seperti premium beautiful jah.

ederq said...

ha tlgla share pasal jamu2 segala ni. dah la i bukan jenis suka nak telan menda2 ni. macam malas ok. tp kang demut cane. hahaha.

oh pasal org komen mcm2 tu. hish abaikan. kalau tak suka xpyh baca kot. xpyh nk bising2. :p

Suzie said...

uishhh..hehe..sape la tu,i suka baca blog u sbb byk info n i'm reaching 4 months now so boleh la baca2 pengalaman org sbb bila dah start shopping brg baby nanti tau la apa nak dicari :-)

Nad Nazira said...

cik kakak! mane pegi banyak2 entry tu? sume dah hilang! aku suke je ko beli2 barang..bajet2..letak haga sekali..sebab aku pun nak tau market price berapa. mcm very convenient ade org buatkan so kite takyahla susah2 nak gi survey sendiri kat kedai. hmm..takpela..manusia hati lain2..


NR ok rupenye eh..aku ingat nak pakai set bersalin amway..tengok review die macam bagus gak..tatau lagi..baru tengok2 orang pakai ape..hehe

harzharun said...

hahaha...babe....ada mood pulak ko nak cite2 sal jamu2, bengkung2 pas mlaser "peminat" blog ko tu...hahaha...penat kan sha dgn org2 sebegitu...haishhh....

garfu said...

rin, betul ke boleh kurus? i nak beli la jugak.. i gemuks sangat now.. uwaaaaaa....

fikaryna said...

la..ryna pun ingat pasai makan..hehe..laju ajer..

fasha, naper? ada org busuk ati ker baca pasai persiapan baby u?

pelik la..x suka dah la..lagi pun cam pakai duit dia kan..

tah hapa2..sabo yer..

♥ sha ♥ said...

MRS EEZA HERMAN :
haha hobi ai adalah ngamuk kat blog =p
tu la iza.. kekadang tak paham dgn org yg suka jeles2 nih. bukan kita ada kacau periuk nasik diorg pun kan.

anyway, fasha beli rempah2 tu sendiri sbb tatau lg nak pantang kat mana so tatau nak urut ngan sape


ALLY :
my frens pun ramai guna leesa formula tu sbb diorg ckp moden skit, senang nak guna pastu murah gak. tapi sy mcm lagi prefer NR walopon lebih mahal tapi ramai yg ckp lebih baik...


KIREE :
phytonatal tu mmg ramai yg rekemen suh mkn sbb best sgt tapi tatau la kan kiree.

bengkung tu plak sy tak beli lg sbb tak dpt decide lagi nak yg mana. pastu kalo operate, maybe lambat baru bleh pakai bengkung kot...


NAHWAL :
eh nawal, laki ko keje kat mmhe ke? or jhr port? or tg langsat? hehe


MONSTORIOUS WIFE :
premium beautiful tu gile la mahal kak ilot oi. ai tak mampu lagi nak beli =p

ingatkan nak beli yg mcm tali kasut tu tapi mmg susah nak pakai eh? so tatau la nak beli yg mana nih..


EDERQ :
yezzaa.. kalo tak suke takyah baca. senang citer kan. ni tiap kali i updet blog, tiap kali tu la diorg baca pastu dok sibuk2 ngumpat pastu benda tu sampai kat telinga plak. kan ke bangang namanya tu. haha

♥ sha ♥ said...

SUZIE :
haha. bukan bloggers pun suzie tapi org2 yg sgt dikenali kat luar nih. apsal ntah busuk ati sgt. padahal bukannya nak berlagak hape pun. kan sharing is caring. skrg cam malas plak nak share2 tmpt shopping murahan. kang tetiba ada je citer tak best sampai kat telinga =p


NAD NAZIRA :
eh entry aku ader je nih. pc ko kot yg tak display tuh =p
NR tu mmg ramai sgt yg ckp best. aku dah beli smlm. tak ler mahal sgt pun cuma bau jamu la skit. kalo yg moden2 ni takde bau jamu sgt kan. amway tu ada kwn aku guna tapi dia ckp leceh skit. tatau la part mana yg leceh sbb dlm kepala aku dah set mmg nak guna brg NR jek ^_^ kalo beli 1 set tu dlm RM290 je tau (bidanbersalin.blogspot.com)


HARZHARUN :
wahaha. tu ler cam tak btul lak lepas ngamuk2 bole cerita panjang lebar benda lain lak eh. takpe la, maksudnya diorg tak berjaye menspoilkan mood aku la tuh =p


GARFU :
huish ngan u ai tak berani jamin la ann. sbb u slalu mkn tmpt best2 yg bole mendatangkan kegemukan so kalo u mkn pil paling bes pun tatau mujarab tak. hehe


FIKARYNA :
tu la ryna. padahal bukan cerita pasal bebenda buruk pun. setakat letak harga brg pun dah kecoh bagai. lenkali diorg survey la sendirik. cam nyampah plak.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

+ road to bliss + Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review