Naik berkilo-kilo!

Love & Kisses ✿ sha
The good thing about being pregnant is that u could eat almost everything without feeling guilty or worrying of getting fatter.

ya, bcoz u're already fat =)

Kelmarin aku buat Kek Batik yang veri sedap.
Penyudahnya dah 3 hari ni aku brekfes dengan kek batik tanpa rasa boring.
Tgh2 mlm kalau terbangun pun bole gi bukak fridge makan benda alah tu.
kelakar jugak sebab bila aku bangun nanti Hubby tanya, 'cyg nak gi mana tu?
pastu bila aku ckp nak mkn kek dia ckp, 'laa pukul 3 pg dah ni...

ahaks.

Time kat opis pun bole plak aku dok teringat je balik ni nak mkn lagi.
gile kemaruk.

Sebab tu gaknya berat aku naik mendadak nih.


This is me @ 5 mths++ preggy during an event kat opis.
'gambar candid time mkn ketika berambut panjang.

ye, hobi adalah tak mengadap kamera time amik gambo T_T

And this is me @ 6 mths++ during monthly assembly pun kat opis juger.
'gambar candid pejam mata ketika berambut pendek.

and yes, i've cut short my hair sebab suda sgt rimas.
tapi pasni takleh potong dah sebab org ckp time pantang kena ikat sanggul tinggi2 ketat2 so that kepala tak sakit.

owhhh... tapi lihatlah perbezaannya.

Berat badan before kawin adalah 49 kg and tak penah la lebih 50 kg.
When I first knew that I was pregnant (2 mths), my weight is 51 kg.
After 5 mths, it is 55 kg.
And suddenly, semalam timbang kat KK, berat telah jadi 61 kg oke!
And semua tu berlaku dlm masa sebulan!
Seumur hidup tak penah la lebih 60 kg...
gile ah ding dong.
...

And I've stopped wearing contact lenses sebab tak tahan dengan kekeringan and kegatalan mata.

I don't know.
maybe the pregnancy.
So ok, have to opt for the glasses lah buat masa sekarang.
...

Anyway, ni resepi Kek Batik yang senang gile nak buat and aku suker tu.

Bahan-bahan :
300g Milo
1/2 tin Susu pekat
3/4 buku Buttercup
300g Biskut Marie (patah dua)
Kacang badam hancur (digoreng tanpa minyak) - jika suka
Sedikit air

Cara-cara :
1) Cairkan buttercup dalam kuali.
2) Agak-agak cair, masukkan milo, susu pekat dan sedikit air. Gaul rata.
3) Matikan api dan masukkan kacang badam dan biskut Marie.
4) Gaul sampai sebati dan tuang dalam bekas yg dah dialas foil. Tekan-tekan sedikit.
5) Sejukkan dalam fridge selama 2, 3 jam sebelum dimakan.



'hoh, no wonder la berat naik berkg2 nih!

8 comments:

Luv like this.... said...

x sanggup kot nak telan...asik teringat timbang berat kat klinik!!huhu

monstorious wife said...

Pregnant memang rimas melampau2 ye.. Aku potong rambut boy cut masa 8 bulan pregnant. Budak salon tuh siap tanya 'Takpe ke?'
Pastu dalam pantang xde la pening kepala pon..

Nad Nazira said...

cik mek molek. terliur tengok kek batik ko! waaaaaa..nak satu tray, tolong buatkan. haha.

k|ree said...

tue la pasal...perut terus jadi lapar...adoyy...berat badan kalau naik antara 10kg ke 15kg..masih okay lagi...dun worry ye.. :)

♥ sha ♥ said...

LUV LIKE THIS :
ahaks. tu ler... takut gak kalo tetiba di suspek diabetis nih sbb mkn melampau. tapi couldn't help it lah! =p


MONSTORIOUS WIFE :
oo kalo rambut pendek pun ok eh ilot? camtu aku nak cut short je la nih. tapinya mak mentua ngan hubby cam oldies skit. diorg nak ngikut gak benda2 camnih... haiyohhh!


NAD NAZIRA :
mmg terliur beb. aritu aku abihkan sesorang satu loyang tuuu. meh la mkn kat umah aku. wiken ni ingat nak buat satu tray lagik. haha. kemaruk melampau


KIREE :
sila la buat kiree. senang gile. tak sampai 10 minit dah siap.
aritu nurse yg timbang tu terkejut sbb naik 10kg. memula dia ingatkan turun berat sbb dia ingatkan sy cakap 51kg tup tup 61 lak. ahaks

harzharun said...

babe....last wik, 2 hari sblm raya aji, aku teringin nak mkn sutun goreng tepung...teringat sal ko pernah bg resepi kat sini...gigih tau aku godek2 balik entry lama ko..last2 jumpa resepi tu...blk kerje, terus gi beli sutun..tamak haloba plak tu..beli sutu besar sampai sekilo...sampai umah, terus masak...yum yum...sedap!!!...hihi...petang, ratah g2 je..mlm, mkn dgn nasi panas..puas hati...haha

Mrs. Eeza Herman said...

sedapnye tgk kek batik nie....teringin lak nak buat..tp skg nie dah makin malas lak nak masak...hehehe.. =)

aisyahumairah said...

salam,

mintak izin nak amik resepi masuk dlm myresipi.com boleh?? mmg best kek batik ni..my kazen buat aritu (dia pun preggy) mmg bestttt sgt..jgn x cuba ye...dan mmg sonang..tq

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

+ road to bliss + Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review