Baby Checklist

Love & Kisses ✿ sha


I'm thinking of buying Minyak Telon from Mustika Ratu or Amway for the baby sebab bila tengok kat forum, ramai yang cakap best compared to Minyak Yuyi yg busuk tuh. And ada plak yang cakap Minyak Yuyi tu tak halal.
wallahualam...

or shud I just stick with Minyak Berubat Herba (Mustajab) from Nona Roguy (NR)?


Memang nak beli pun minyak ni sebab dia percepatkan luka jahitan tu baik.
Tapi utk guna kat baby tu...... hemm.

Ada org komen bau dia tak sedap sangat.
of cos la brg NR adalah d best ever tapi aku kalau bole takmo la yg busuk2 nih sebab yela walaupon mujarab tapi nanti aku maleh nak sapu kat baby. Kalau bau minyak NR tu best, dia bole share ngan mommy tapi kalo bau tak best, mommy terpaksa beli yg lain utk encik baby.

huuu~ tengah memikir which one is the best.

'anyone?
...

Anyway, these are the list for our little prince.
'ni harga yg aku survey2, bukan harga sebenar yeh. and baru beli sikit2 belum complete semua pun... ^_^

+ BABY ITEM +
Almari Pakaian Baby - RM199
Bakul Baby - RM40
Baju Lengan Panjang - RM50
Baju Lengan Pendek - RM50
Seluar Panjang - RM40
Seluar Pendek - RM15
Rompers/Suits - RM300
Barut - RM20
Bedung - RM20
Pampers - RM50
Mittens & Booties - RM50
Hooded Towel - RM30
Topi Kepala - RM12
Baby Bip - RM20
Diaper Bag - RM60
Stroller - RM899
Car Seat - RM480
Baby Cot - RM299
Changing Mat - RM30
Fibre Mattress - RM100
Travel Mattress - RM45
Bedding Set - RM230
Hooded Blanket - RM50
Receiving Blanket - RM25
Thermal Blanket - RM20.90
Kelambu - RM60

+ BABY HYGIENE +
Bakul Barang Baby - RM30
Baby Bath - RM20
Baby Shampoo - RM20
Baby Powder - RM20
Baby Wipes - RM30
Kapas Kecil - RM20
Baby Bathtub - RM50
Gripe Water - RM10
Minyak Telon - RM22
Baby Lotion - RM20
Baby Oil - RM5
Krim Lampin - RM15
Cotton Bud - RM10
Termometer - RM100
Pemotong Kuku - RM5
Sikat Rambut - RM5

+ BABY FEEDING +
Spectra3 Breast Pump Set - RM380
Storage Bottle/Liner - RM50
Cooler Bag Set - RM50
Breastfeeding Bag - RM60
Warmer - RM110
Sterilizer + Bottle Brush - RM279
Botol Susu - RM40
Nursing Cover - RM40

+ MOMMY'S ITEM +
Phytonatal (180 Tablets) - RM180
Minyak Herbanika (260ml) - RM85 x 2 = RM170
Uncang Cuci Herbanika (15 sachet) - RM85
Herbanika Barut Krim (60gm) - RM45
Minyak Berubat Mustajab (130ml) - RM27
Maternity Pads - RM20
Washable Breast Pad - RM20
Disposable Breast Pad - RM15.90 x 2 = 31.80
Stretchmark Cream - RM30
Nursing Bra - RM150
Nipple Shield - RM30
Nipple Cream - RM26
Bengkung - RM55 x 4 = RM220

TOTAL = RM6000+-

'wuhuhu rupanya sangat banyak neh...



*****


Our Price = RM280.00 (Normal = RM293.00)
(Set Bersalin + 10% off for any purchase of Amway product OR free Shawl)


Our Price = RM290.00 (Normal = RM365.00)
(Set Bersalin + 10% off for any purchase of Amway product OR free Shawl)

--------------------------

To order/enquiries you may contact me :
Email : charmsandcolors@yahoo.com
FB : charmsandcolors
SMS/WhatsApp : 019 6555700 (Fasha)
Website : charmsandcolors.blogspot.com
Shaklee ID : 888941

15 comments:

Mrs. Eeza Herman said...

iza lak tak bajet harga, nampak ok, harga ok, amik je..hehehe..
semua sekali rm6000 ekk?? iza ngan hubby lak tunggu dah beli semua barang2, baru kira brapa da kuar...sebab tag harga tu tak buang lagi..
tu belum masuk kos bersalin lagi..fuuhhh..banyak kan..iza pun lebey kurang tu gak..

k|ree said...

adoyy...serius ke RM6K...pengsan guwe...tak budget plak camtue...
hukhuk...nie kena tgk balik nie...hehehe...

ederq said...

wah da banyak beli ke? apesal aku je ke yang tak beli banyak lagi ni. huhu.
kann banyak nak kena pakai duit kan. huhu

wanlurvesya said...

sya pernah pakai amway masa bersalinkan iffah..minyak baby dia bau best..:) cuma product berpantang dia je leceh nak pakai..agak kurang praktikal di situ..sya lebih prefer pakai leesa formula..senang, best dan praktikal..cuma tungku dia je kurang best sebab tak berat cam tungku batu..amik herba dalam tungku dia + air panas..buat mandi..bau minyak baby leesa formula pon ok gak..dia tak panas..so kalau baby jaundice pon still boleh makan tablet dia..

harzharun said...

hello mek...
br buka blog nih...seminggu tinggal...

weh..byk mau pakai duit rupanya nak sambut 1st baby nih....seb bek ko duk ngomel2 sini...boleh jugak aku tau...besa org x tulis budget n harga..hehe...

so, warmer ko tu dah tjual ke blom?..aku rs, ko ni, mcm tsimpan je...sbb mcm serba salah je nak jual..btol x?..hahaah

hurm, otak aku tgh fikir nak bli DSLR...tp, hati aku kata bli COACH..hubby aku xsokong sgt kata hati aku..sbb katanya aku br je bli hbeg...br 2 minggu lps aku bli hbeg...tp masalahnya, yg aku bli bukan Coach...aku ttp nak coach...ni seme sbb duk merayap kat pavi ms ke KL 2,3 hari lepas la..aku mengigau coach dah skang......haishhh!

♥ sha ♥ said...

MRS EEZA HERMAN :
haah eeza... kitorg dok kira2 dlm 6000 ha. belum masuk kos berpantang lagi, ngan urut-urutan tu lagi. eeza bersalin katne? kalo private lagi tinggi kos kan


KIREE :
ahaks. tu la kiree. kalo main beli je mmg takde nak susun2 bajet ni kan. bila dah letak harga baru tau mak aih... tinggi gak kos baby zaman skrg ni kan


EDERQ :
baru beli sikit2 je ni ederq. tunggu sale bln 12 nanti kot.. ni baru harga2 yg disurvey. kalo x survey kang susah gak nak compare harga tuh. pastu letak kos baju lebih skit sbb mak bapak dia slalu rambang mata kalo gi soping. ahaks


WANLURVESYA :
haa tu la sya. ramai ckp bau myk amway tu best tu yg ingat nak beli je lgpun x mahal sgt kan. pantang nanti fasha ingat nak guna nona roguy jek sbb ramai yg ckp best. tungku tu kena beli sendiri eh? kalo x beli takpe ke? 'huu kena tanya kat mommy yg dah 3 anak neh ^_^


HARZHARUN :
tu la harz. aku pun sempat jejln kat blog org x sempat tinggal komen pun.

hamboih.. sakan ko nak pakai coach gi keje nih. aku skrg tadek keinginan ngan henbeg sgt. gaknye sebab byk benda penting lain kot.. tapi kalo aku jadi ko mesti nak beli dslr tu dulu sebab pasni ko nak ngumpul duit rumah ke, duit baby ke, mmg takde la nak dpt bebenda camtu lagi =p

fizz said...

minyak telon best!!!

Mrs. Eeza Herman said...

iza kat private..kos normal dlm rm1900++ kalo operation rm3,500++..
kena private la, sebab anak 1st, lagipun iza ader history miscarriage 3x..
xpela, berkorban demi anak..insyaAllah, bila dia lahir nanti, ader rezeki utk dia... =)

wanlurvesya said...

seronok kalau dapat bertungku fasha..lebih2 lg kalau dpt tungku batu..kalau kat kelantan, biasa lepas bersalin..memang tukang urut akan tungku..kalau kat sabah susah sket nak cari..kat johor bertungku ke? yang best, kalau dpt tukang urut yang pandai tungku, lepas tungku rasa selesa badan dan darah nifas lancar je keluar..hubby pon boleh belajar tungku..senang je..so, next time cik abang je tungku

::zAsyikein:: said...

hi..i guna baby oil from amway mmg wangi..suika..n alhamdulillah..sejak lahir adam tak pernah kembung lagi..sapu diperut n tapak ka=ki...

Lady said...

hai. nice blog.. anyway, bagusnye belum bersalin lagi dah prepare most of the things! good for u dear. in my case (baru je deliver, dah 2 months dah..), tak prepare habis lagi sebab baby keluar a months earlier. :)

anyway, if u ask me yuyi or telon, i'd say telon. sebab yuyi ni panas sikit. my baby haritu kembung gile...orang tua2 pesan sapu minyak kat perut everytime tukar diaper. boleh bayangkan kalau letak minyak yuyi? gile merah perut baby. huhu~ n it doesnt really cure kembung perut tu. some baby selesa dengan yuyi, but my baby selesa dengan telon.

and my fren guna minyak telon amway. she said her baby never got gassy stomach. maybe u should try yang tu la kot. i guna minyak telon cap nyonya mener apa ntah. tapi ok jugak..

anyway, selamat prepare! 6K is never enuf as u'll never stop spending for your baby~ :)

♥ sha ♥ said...

FIZZ :
orait fizz. memandangkan ramai ckp best, maka akan beli juger ^_^


MRS EEZA HERMAN :
waaa murahnye kat sana iza! kat sini kalo specialist, normal pun dah RM3000 and kalo operate RM8000 tau. tu yg rasa cam takpe la... baik beli brg baby jek. tapi sbb iza ada history camtu kan so better kat private. takut jugak kalo ada apa2 kan


WANLURVESYA :
haah ek, lupa nak cek kat akak yg nak urut tu. kot kalo dia ada tungku so takyah nak beli kan sya. tungku batu tu cam susah je nak carik kat sini sebab ramai dah guna yg moden kot nih..


ZASYIKEIN :
oh mmg ramai guna amway punya myk ni eh. so kompem akan beli =p
thanks dear


LADY :
ahaks thanks lady..
ish tu baru list je la belum complete semua pun. byk jugak brg yg nak beli lepas bersalin ikut keperluan baby nanti.

haa tu la. ramai yg ckp myk telon ni better than yuyi so ingat mmg nak beli telon je la kan. hopefully bau myk amway tu mmg sedap =) and yes, 6K will never be enuff 4 d baby kan. mainan dia lagik ha =p

Nad Nazira said...

omai..omai..pengsan! hehe. aku tak beli pape lagi untuk baby..ni yang cuak nih..nak ngumpul duit beli barang. next year baru start mensopping. :)

♥ sha ♥ said...

NAD NAZIRA :
huii mmg byk tau keperluan si kecik nih. ko beli la time sale raya cina kang mesti best. aku kena beli time sale krismas nih sbb tunggu raya cina kang mana tau kot dah terberanak ke.

Sophie said...

Salam. Hai. Btw, thanks coz share list barang baby ni. Sgt detail ok! Pya baru beli barang baby sikit2. Tp bila tengok list barang baby dkt blog sha ni, serious mmg byk giler barang tak beli lagi. Anyway, boleh tak nak copy buat reference? & Emir Danish sgt2 la cute!!! Congrates!!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

+ road to bliss + Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review