Rumah lagi. ai mening~

Love & Kisses ✿ sha
Anyway, my parents are coming down today.
Sajer jalan.
Pastu nak nengok rumah yang kitorang nak beli tu.

Abah aku memang.
He is very particular tentang barang2 besar yang aku nak beli.
cam anak dia ni tak pandai buat keputusan je lagik.
haha.

Tu la kan. Walau sepandai mana ko belajar, setinggi mana pangkat ko kat opis, sebanyak mana pun projek yang ko penah handle, tapi kat rumah, ko still anak bapak.

Maksudnya, kita still kena dengar and iakan pendapat dia walaupun dalam hati rasa cam, 'eh aku dah besar laa.

Tapi aku suka jek dengar opinion abah aku tu.
Sebab dari kecik dulu, setiap apa keputusan dia buat untuk aku tak pernah salah.

'wooo Abah aku adalah best ^_^

And by the way, we are buying another house.
bole gitu?
hehe.
tukar rumah sesedap rasa.

Padahal dah book pun rumah yang kitorang tergila-gilakan aritu pastu bila balik rumah, sementara nunggu loan approve, pikir2 balik, untuk jangkamasa panjang, better beli yang luas sikit.

Memang la kena bayar lebih tapi ko bukan nak duduk situ setahun dua, kan.
So dah alang-alang, sila la beli rumah yang ko rasa selesa nak duduk 40, 50 tahun lagi kan.

Memang la setingkat pun ko dah rasa luas. Tapi itu adalah sekarang. Nanti dah beranak pinak, kat hall yang kecik tu la ko nak duduk beramai-ramai.

Memang la boleh renovate nambah itu ini nanti.
Tapi apa la sangat yang boleh dibuat dgn rumah setingkat 22' x 80'...
Lain la kalau double-storey kan.
And lagi selesa kalau beli hall yang dah sedia ada besar.

ahaks.

kan aku dah cakap.
kalau teringin tu memang kena beli terus.
Ni bila dah start pikir2 balik, timbang baik buruk, of cos akan berubah fikiran.
Tapi, of cos la bila berfikir balik, akan dapat yang lebih baik, kan.
hum hum.



RUMAH A :
- 4 bedroom, 3 bathroom, double-storey house
- Nearer to JB and PG highway
- A bit jammed
- 18' x 60'
- No family hall kat atas
- Good neighbourhood
- Move in middle 2012
- RM143,000.00

RUMAH B :
- 4 bedroom, 3 bathroom, double-storey house
- Nearer to JB and PG highway
- A bit jammed
- 22' x 70'
- Ada family hall kat tingkat atas
- Good neighbourhood
- Move in anytime now
- RM164,000.00

RUMAH C :
- 4 bedroom, 3 bathroom, double-storey house
- Located a bit far from JB but nearer to Politeknik & Kolej Komuniti
- Very jammed!
- 20' x 70'
- Ada family hall kat tingkat atas
- Good neighbourhood
- Move in end 2012
- RM156,000.00

RUMAH D :
- 4 bedroom, 2 bathroom, double-storey house
- Located a bit far from JB but nearer to Politeknik & Kolej Komuniti
- Very jammed!
- Ada family hall kat atas
- 24' x 80'
- Move in anytime now
- RM177,000.00

RUMAH E :
- 4 bedroom, 2 bathroom, single-storey house
- Located a bit far from JB but nearer to Tg Langsat & PG highway, high potential
- No traffic jam
- 22' x 80'
- Move in anytime now
- Big lawn, can put 3 cars in the porch
- No tiles
- RM128,000.00 (inclusive renovation)

oh~ ai agak mening.
But to tell u the truth, we prefer Rumah A, B & C.
Tapi ah~ confius jugak nak milih among those three.

Actually kalau kami sabar sedikit, in a few years time insya allah dapat rumah yang kami nak kat Seri Alam tu. Or kat Seri Austin. Each cost around 300K.

Tapi sebab dah kemaruk sangat nak beli rumah kan. So amik je la mana yang patut. Nak buat camne kan. Aku ni jenis yang kalau nak, time2 tu jugak nak. Menyesal adalah belakang kira. Harap maklum.

huuuuu~ ah ohhh.

14 comments:

dyn said...

wow quite cheap there..shud have it..kalo la kat png ade yg murah mcm tu..

PurPLe LaDy AiFA said...

wow... super murah la tu leh dpt dengan harga tue.. kalo kat penang nih leh dpt apartment je dgn harga tue.. beshh la~

Puan Suraya said...

dear.. my sis in law kate, nak beli rumah tengok pemaju gak.. in jB pemaju yg ok is sp setia and pelangi. yg lain tak sure.. kalau kat KL sime darby and gamuda sangat best.. rumah diaorg bina ade kualiti.. townplaning pon very the good.. since she is an architect so i do believe ape dia suggest.. sebab and tengok ngan mata kepala sendiri.. rumah kak long sue kat shah alam is by simearby and my in laws house KL by gamuda..

and dear rumah B itu bukan kah agak kecik? but rumah ada hall kat atas made me drooling.. best :)

apa pon selamat mengechoose rumah dear..nanti da ader rumah leh sue serbu.. wat housewarming ek..

eh.. u keje sime darby gak kan..mesti tau lebih lanjut sal sime darby developer..

fikaryna said...

wah..nak beli umah ek..pilih jgn x pilih..dan bagus gak ayah fasya join2..org tuanya view..huhu..

aurinh said...

wow.. murahnya rumah kat jb...
jeles2...

my parents pun bising bila kitorang tekad nak beli umah.. but we insist gak... this is for your own future rite.. :D

NahWaL said...

haha itu suke rumah kat jb tu. murah2 and affordable. i like. hihi. berjiran kita nanti!

harzharun said...

yang!!...aku cam nak tsedak tgk harga rumah2 tu....murah seh....kalo ko nak tau, area KT ni, tu semua harga rmh teres 1 tingkat yg besar cenoet!...kalo double story g2, stakat yg aku usha, semua 300k ke atas wei!....ishk, iskh...

k|ree said...

rumah kiree duk skang nie...apartment bise je...800lebih sqf je...arge skng adalah RM160k...adoy...best nye duk JB...

sya_firwan said...

huh..sangat murah rumah kat sana..kat sini double storey nak cari yang rm 250,000 pon tak de daa..:(

♥ Fuchsia ♥ said...

DYN :
huish yang murah pun kat area p. gdg ni je dyn... kalo kat area jb tu takde maknanya nak dpt rumah less than 200K ni ^_^


PURPLE LADY AIFA :
ni pun dekat nak abih dah rumah yang murah2 tu aifa... pasni sume naik harga dah. tu yang kena decide cepat2 ^_^


PUAN SURAYA :
rumah kat sp setia ngan pelangi tu mmg best sue. tapinya... mahal gile tak hingat! pastu jauh ngan opis plak tu. insya allah yg kat sini ok gak kot. mpcb kat nusa damai tu and jland kat bkt dahlia. hopefully tak terbengkalai la... sue pun nak dok p. gdg gak pasni kan? area mana tu?

haa nanti sy masuk umah kang jemput la dtg. dulu time knduri sue tak sempat nak jumpa pun, singgah kejap je sbb ada knduri lain pastu ^_^


FIKARYNA :
haha. tgh dok pilih la ni ryna. nak tido mlm tu tgh nak lelap2 mata pun kitorang dok borak pasal
umah lagi. ahaks


AURINH :
tu la. my parents pun dok ckp dah alang2 beli rumah better beli yg besar/best terus. sebab nak duduk situ bukan setahun dua je kan. diorang pun dah lama kerja baru beli rumah besar. tapi anak dia ni je yg dah tak menyabo dah. last2 beli jugak la yg saiz 20x70 tu. ahaks


NAHWAL :
waa nawal! ko dah start carik keje kat sini blum? meh la beli rumah cepat2. diorang dah start naik harga nih


HARZHARUN :
uih mahainya rumah kat KT! bukan ke sana byk tanak kosong lagi tu harz?

ok ok, camtu dah kena start carik umah nih. kang makin mahal plak harga dia. eh takpe2. dokter gigi biasanya kaye nih. bleh beli lambat2 skit ;p


KIREE :
eh kiree dok mlk kan? bukan ke rumah kat sana murah2? dulu kan time sy dok sana memang berangan la nak beli umah besar kat area tmn merdeka tu sbb murahan je kan


SYA_FIRWAN :
murah ni kat area p.gudang je sya. tapi haah la. nape kat kk gile mahal eh? padahal kat situ kan banyak tanah kosong lagi kan

orkidesa said...

sooo murah...

rasa mcm nak balik johor jerk.. kenapa umah kt kl ni mahal bebeno...

♥ Fuchsia ♥ said...

ORKIDESA :
eh u org jhr gak ke dear?
hehe. meh balik jhr meh. tapi kena beli rumah area p.gdg je la. tmpt lain kat jb ni pun mmg mahal gile

~zuera~ said...

i'll choose A kot...sebab harga sekali dgn rumah tu macam berbaloi2..siyes murah la umah sana...kalau kat penang, seberang perai je pun..bukan pulau ye...umah single storey 3 bilik cenonet je pun dah 140k ++ tau...

Puan Suraya said...

hihi. tula, tertanya2 gak fasha n hubby tu sapa.

a'ah harga rumah sp n pelangi memang wat jiwa sentap. tp dulu hubby kate murah gak rumahnya. myb nusajaya bukak dia jd mahal.. :(

sue tak tau nak tinggal mane,my MIL suh tinggal je umah kat perling tu, tp sue xnak, takot xselesa sbb ade adik beradik hubby. lgpon sue nk deko sendiri rumah.. hihi. hubby kate ikea nk bukak kat JB ek? so kmi ambik keputusan nk sewa je, xmerancang lagi rumahnya dimana.. klu boleh taknak jauh sgt dr tempat keje sue n hubby, tp xnak yg dekat sgt ngn kilang2.. ;D

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

+ road to bliss + Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review