tempat menginap.

Love & Kisses ✿ sha
I'm sooo teringin nak makan buah delima okeh.
Dah berapa minggu ni dok carik benda tu kat JJ, Tesco semua takde.
Last week siap dah cadang nak tanam pokok tu terus ha.
My opismate bagitau harga pokok dia sebatang RM8.00 jek kat Masai tu.

Murahan okeh.
Tapi tiap kali lalu kat nursery, automatik telah lupa.
Bila dah sampai rumah baru teringat balik.
haih.

'gigih pulak la kan aku nak nanam menatang tu kat apartment nih.

Tapi last week aku dah nanam serai kat dalam pasu. Pastu letak benda tu kat balkoni luar. Hidup sehat je nampaknyeh.

And lately, kepala otak aku tengah berkecamuk dengan hal2 rumah.
Sebab bila dah set nak beli rumah tu, start la nak kira budget untuk renovate sekali. And nak kena letak deposit kalau nak proceed dengan house loan. Koman2 pun RM3000 baru bole sign letter. And kalau nak siap dengan S & P (Sales and Purchase) agreement, nak kena ada RM5000.

Legal fees untuk pemaju memang free.
Tapi stamp duty, registration sume tu nak kena ada dlm RM2000 jugak.
Nak masuk rumah, nak amik kunci, api/air kena bayar dlm RM500.

So total adalah lebih kurang RM7500.

Tu kalau legal fees dgn lawyer bank diorang bagi free.
Kalau kena charge, harus tambah dalam RM2500 jugak.

Tu belum nak pasang tiles lagi.
Sekeping tiles dlm RM4.50/sqf. <-- utk design yang agak cantik la.
Luas rumah dalam 1200 sqf.
Nak upah pasang lagi.
So total dlm RM6000 kot.

And nak pasang grill yg kerawang2 tu dlm RM2000+- satu rumah.
Cornish plak around RM2000 jugak.
And the kitchen cabinet cost around RM5000+-.



Yang lain-lain adalah tunggu time monus and tambah sikit-sikit bila ada duit. The most important thing, bila pindah masuk, benda2 kat atas tu dah siap so mata tak serabut.

haiyohhh! misken tetiba.

Itu kalau aku beli kat Tg Puteri la.
Kalau beli kat Bkt Dahlia, kos dia murahan skit.

Deposit cuma RM500.
Legal fees, stamp duty semua developer yang tanggung.
Kena keluarkan kos untuk duit kunci, api/air je la dlm RM500 tu.
Yang lain masuk loan.

Tapi, Bkt Dahlia = 99 tahun.
And, Bkt Dahlia adalah dekat dgn Titan = bau/pencemaran agak teruk, Tg Puteri jauh skit dari Titan so agak ok.

And dari segi perbezaan harga, Bkt Dahlia walaupun lebih kecik tapi adalah RM30,000 lebih mahal drp Tg Puteri. And rumah dia 2 tingkat pulak tu.

Apa-apapun, lepas abih dah kemaruk beli rumah, renovate itu ini, kami laki bini akan jadi sengkek tak hingat.

haha.

Tapi, ini la antara yang dinamakan rezeki lepas kawin kot.
Sebelum kawin dulu, takde maknanya kami gigih nak buat benda-benda camni. Kompem 10 tahun lagi baru fikir nak settle down kat mana.

Maklum la before ni Hubby memang cadang nak keje kat Terengganu la, Manjung la, Miri la. <-- asalkan tempat oil and gas semua dia nak sapu. ahaks.

Tapi sekarang dia siap cakap, 'bulan ni dapat save RMxxxx.xx, bln depan save lagi, nanti campur2 cukup je kita nak renovate tu cyg..

hihi.
'shomel kan laki aku nih?

5 comments:

Nad Nazira said...

word of the day..nanam?? hehe. insyaallah..ade rezeki, cepat2 simpan..jangan joli pop yeyeh ye cik adik.. :)

Nad Nazira said...

nak tambah ngomen..ehhh..kenape ko ngidam buah delima. haha. sensitip. sensitip.

^-^

fikaryna said...

sensitip jugak..haha..ada berita baik share eh..

k|ree said...

hehehe..betul2...skang nie, kalau nampak entry ada tulis jumpa doktor ke,ngidam ke...mmg sensitif...ehehehe... :)

♥ Fuchsia ♥ said...

NAD NAZIRA / FIKARYNA / KIREE :
waduh waduhh sensetip yer. haha. kalo korang tanya tentang yang itu, jawapannya ialah --> blom rezeki lagi laa...

kot kalo confirm dpt, on d spot akan ku announce ni di sini yeh. wahaha

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

+ road to bliss + Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review