Life after marriage~

Love & Kisses ✿ sha
Betul, lah kata orang.
Lepas kawin ni rezeki memang makin murah.

Seriesly dulu bila orang cakap macam tu aku macam, ooo eh? <-- ala-ala iyekan je la.

Tapi bila dah rasa sendiri, ya Allah... alhamdulillah...

Dulu before kawin aku rasa gaji yang ada ni asyik tak cukup je.
Padahalnya kalau nak ikutkan, apa yang aku dapat ni boleh tampung hidup sorang dua lagi.

Yang peliknya, Hubby pun rasa macam tu padahal gaji dia lagi banyak, which is almost twice mine.

And patutnya, time single ni la tak payah nak berkira sangat time belanja, kan. Tapi ntah kenapa, memang rasa semput je selalu. Tu pun dulu tiap kali dating dengan En Hubby mana aku kuar duit. Dari tiket wayang ke duit makan, dia yang bayar semua.

Then, bila dah cadang nak kawin, lagi la sempit aku rasa. Nak beli itu, bayo ini, jalan sana, jalan sini, adui ai...

Tapi lepas selesai je majlis kawin and mula hidup bersama, tiba-tiba... zasss~ rasa sesak tu hilang sekelip mata.

Seriesly okeh!

I don't know how HE did it up there.
DIA telah jadikan hidup kami sangat-sangat selesa dan indah selepas kawin... yang aku pun tatau nak explain macam mana.

Padahalnya, dulu before kawin aku bayar sewa share dgn my housemate so memang murah la kan. And En Hubby pulak tak bayar sewa sebab dia duduk kat quarters.

Bila dah kawin ni, duduk kat apartment, sewa lagi mahal tapi tak terasa lansung duit keluar untuk bayar sewa tu. Macam duit sentiasa ada je.

To pay for the additional Astro.
And bil air-letrik yg tinggi sume tu.
And bil 2 credit card yang aku kumpul time berjoli nak kawin aritu.
And bershopping barang rumah tiap minggu.
And payment untuk 2 kete.
And kuar berdating-datingan ngan tengok wayang lagi.
And bersoping-sopingan baju and barang yg ntah apa2.
And balik ke 2 kampung lagi.
And bagi duit belanja kat our parents.
And beli stok DVD cetak rompak tiap weekend.
And start bayar duit PTPTipu yang aku tak pernah bayar sejak abih belajar dulu.
And duit minyak pegi-balik keje + jalan-jalan tak tentu arah lagi ha.

Tu belum masuk bil Maxis broadband aku ni yang baru di upgrade package aritu.

Kalau dikira-kira balik, perbelanjaan di atas adalah sangat-sangat melebihi time kami dok bujangan dulu.

And now, since we're in the middle of running our own business, jadinya, most of Hubby's money goes to the reban.

So you see. Walaupun perbelanjaan sekarang adalah jauh lebih tinggi, kami telah agak heran kenapa tak rasa terlalu sesak-sengkek macam waktu muda-muda dulu. Aku siap bole save duit kat Tbg Haji lagi ha.

Macam life is so smooth-sailing and duit sentiasa ada je kat bank. <-- statement ala-ala bongkak. hehe

Tapi agaknya, inilah hikmah sebuah perkahwinan kan.
Segala-galanya menjadi lebih teratur dan cantik selepas kawin...

So, kawan-kawan semua, silalah cepat-cepat kawin yer.
You'll soon see the beauty of it.
*wink wink*

18 comments:

Sha Pattinson said...

rezeki selepas kahwin

Thirah Rahim said...

bestnye bunyi lps kawenn....

Nad Nazira said...

wow..layout baru..hehe,,

hampir ternanges bace entry nih sebab macam bleh rase 'manis'nye bile dok same pas kawen..bleh share mcm2..done so many things together..


tapi aku tak dapat. wuwuwuwu..

Noha said...

kakak,wahh dah tukar layout baru.:)
betul, pernah dgr org ckp yg lps kawen macam2 jadi lebih indah.berdua lebih baik kan? bertiga lebih meriah.:D

faratul said...

owh!i sedang melalui saat perit itu! rase gaji byk mane pun tetap xckup! haish..

paw said...

me tOo.. lagi byk gaji lg byk blanje kn.. asik x ckup2 jerk..
x sabo nak kawen nih.. so hopefully insyaAllah aftr kawen leh jd mcm u.. xder lar nak sesak2 cam skrg nih. huhuu~

inzarin said...

isk.. isk.. jelesnye denga. ni yg rasa nak kawen ni. agagatai. ;p

Fiza Z. Abidin said...

sy pun setuju juga :)& merasai benda yg sama...

eila said...

suka layout baru.... happy yer tgk u...Semoga berbahagi selalu dear

harzharun said...

eh eh, nape tenang je masuk sini?..owhhh, layout baru..kehijauan....hehehe....
bestnya baca kisah ko ni....nak duk sm jugak!....huhuhu....nak rasa tu semua...nak byr bil sama2...bukan asing2 cam skang..huhu

~ thalhazlin ~ said...

fasha, harap perkara yang sama berlaku untuk saya dan tunang. heheh. sekarang ni, konon en arkitek dan cik peguam. tapi gaji selalu la macam tak cukup je esp to me la yang boros inih. hee. ;p

NahWaL said...

akak suke uolls layout baru haha.

bagusla cik, duit banyak simpan for baby okeh? tapi honeymung puas2. tiap bulan pergi bercuti. haha.

Fathiyah said...

berkat kahwen =)

fikaryna said...

nyimpan jugak dear..utk baby nay..huhu..

♥ Fuchsia ♥ said...

SHA PATTINSON :
tu la sha. alhamdulillah... rezeki pas kawin nih


THIRAH RAHIM :
haha. memang best! so, cepat2 kawin okeh ^-^


NAD NAZIRA :
aiseh. siannya kat nad nih.
takpe nad, my sis pun mcm u jugak. sorang dok miri sorang dok bintulu. dah 8 bln preknen baru dapat dok skali ha.

'kan Allah takkan menduga lebih dari apa yg dapat ditanggung hamba-Nya, btul tak?
^-^


NOHA :
tu la. tapi sampai sekarang still tak percaya akak dah kawin rupenye ;p

bab bertiga tu memang best noha, tapi rezeki belum ada lagi... doa2 kan la ye ^-^


FARATUL :
insya allah lepas kawin nanti dah dok berdua fara dapat rasa apa yg sy rasa. veri d heaven ok ;p


PAW :
haah. before kawin mmg sesak btul. gaknya sebab banyak sgt barang nak kena beli time tu kan..


INZARIN :
wahaha. tapi time single pun best gak kan intan. dpt jejalan sana-sini takde org nak bising pun kan

Love Says it All~ said...

MAKEUP SERVICES+ CLASSES CLICK HERE~
HTTP://WWW.EYRARIZAL.COM
016-2128740

sk said...

hi fasha..
smoga terus murah rezki & sentiasa dlm keberkatanNya ye.. bila baca entry nih, i pun jd tak sabar nak kawen *gatal* hahaha

♥ Fuchsia ♥ said...

FIZA Z. ABIDIN :
haha. dah bole bukak kelab bloggers para isteri ni kan ;p


EILA :
thanks eila. sajer tukar template baru. bagi org tengok fresh sikit. tapi jenuh la nak link balik kekawan tu ^_^


HARZHARUN :
segar mata tengok blog aku ni kan. aritu sibuk sgt suh orang pilihkan. last2 ikut citarasa sendirik jugak nih ;p


THALHAZLIN :
betul sesangat tu dear. lagi besar gaji, lagi besar la keraknya tu kan thalha >_<


NAHWAL :
ai pun agak suker layout nih.
oke2 bln dpn harus start nyimpan utk baby nih <-- bajet cam cepat je nak dpt baby nih. ahaks


FATHIYAH :
alhamdulillah... tgh tunggu berkat lain plak nih ;p


FIKARYNA :
dah nyimpan kat tbg haji tu ryna. kita pun tatau rezeki mcm mana nanti kan ^_^


SK :
thanks dear... doa2kan la slalu utk sy yeh ^_^

takpe, masa tu akan tiba jugak nanti. pastu bila dah kawin dah takleh patah balik tau. nak tanak apapun keburukan dia terpaksa terima...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

+ road to bliss + Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review