Rumah itu~

Love & Kisses ✿ sha
Semalam balik dari kerja, Hubby ngajak makan di luar.
Borak-borak pasal pokok delima, tak sedar dah terlajak sampai Kota Masai.
Dah dekat dgn rumah kakak Hubby, so kami pun cadang nak singgah la kejap.
Tengah on d way tu tetiba Hubby cakap, 'eh? nape ada rumah lawa kat sini?

Aku pun hape lagi, 'ha-ah la hubby. jom singgah.
Selalunya encik Hubby akan cakap, 'lain kali je la.
Nape ntah kali ni dia setuju pulak.

Maka, kami laki-bini telah dengan tangkas buat u-turn untuk singgah ke rumah contoh itu...

Sampai sana, 'dik, dah lebih pukul 5 ni dah tutup la.
Tapi setelah proses pujuk-memujuk, pacik guard tu pun bagi masuk...

Deco kat dalam tu sangat lawa okeh.
Patut la bebudak opis aku tu semua main beli je bila dah tengok rumah contoh. Begini rupanya perasaannya.

adoi ai...
Plan kami nak beli rumah lagi 5 tahun la.
Time tu maybe dah stabil skit pastu takde nak enjoy huha huha lagi kot.

Tapi ni daripada dok nak mencuci mata, kami terus berkira-kira camne nak dapatkan rumah sendiri ni. Lepas gi situ, aku ajak Hubby singgah another rumah contoh lagik, area tu jugak la. One of my officemate beli kat situ. Yang ni 2 tingkat, which is more spacious tapi harga lebih kurang.

Pun telah terpikat juger.
haiyohhh!

Maka besoknya, aku terus tanya my officemate camne diorang beli rumah tu.
For your info ye, dalam 30 orang kat department aku tu, aku ni antara 2, 3 org yang tak beli rumah lagi.

'eh ke aku sorang je ah yang tak beli rumah lagi??

hep hep sila jangan tiru orang ye.

Tapi... clerk yang 7, 8 orang tu pun dah beli rumah beratus ribu okeh! And sorang clerk aku tu, rumah dia harga RM240K ye!
Baru je kawin taun lepas.
Jeles la aku kan.

Banyak betul duit diorang eh.
Mesti time dapat bonus tiap taun tu diorang simpan je kan takde joli2 cam aku nih.

Pastu, ni dah 2 ari la kami laki-bini dok berbincang pasal rumah. Deposit rumah boleh share keluarkan dari akaun kedua EPF.

Tadi gi singgah rumah contoh kat Bkt Dahlia ngan Tg Puteri pulak.
'hoo gigih tak gigih la kan.
Aku ni jenis kalo suka, time2 tu jugak nak buat.
Takmo plan2.

Mula-mula dulu ingat nak beli yang kat Seri Alam.
Ini rumah yang kami mahu :


Aku suka sebab kat tingkat 3 tu ada open roof bole buat secret garden. Takpun bole buat sidai baju. Kolam renang ke. hehe.

Tapi bila fikir2 balik, macam mana kalau one day kami nak keje tempat lain. Or, nak berhijrah negeri lain. Ada ke orang nak sewa rumah mahal2 camtu?

'coz kat area tu, rumah paling murah pun dekat 300K jugak.

Then, bincang2 balik, dah set kat otak nak beli kat Bkt Dahlia.
Sebab it is less than 200K, agak luas, and insya allah lain kali kalau kami cadang nak pindah tempat lain, senang nak dpt penyewa.


Then petang tadi pegi pejabat pemaju sebab nak discuss.
Tiba-tiba, 'maaf la cik, rumah tu dah sold out.
Aku : 'oh......

Rupanya bila mula2 kita tanak and bila dah pujuk2 hati jadi nak and last2 tak dapat, maka perasaannya adalah : frust sungguh!

On d way balik, aku ngajak Hubby singgah kat satu lagi pemaju ni.
Yang ni kira last choice la sebab org cakap area situ banyak anai-anai.
Tapi, kawan aku pun ramai yang beli area situ gak and diorang ckp mmg ada tapi before pindah sembur la dengan ubat anai-anai dulu.

Tak rasa nak beli pun sebab walaupun rumah ni 4 bilik tapi dia setingkat je. Hubby cakap kalau rumah setingkat nanti nampak bersepah lak. Aku pun memang tak gemar sangat rumah setingkat sebab rasa ruang tu mcm terhad je kita nak ke hulu ke hilir, kan.

Tapi kami singgah jugak la rumah contoh tu sebab dah alang-alang, kan.

Tup-tup, fuhhh~ gile lawa okeh rumah dia!
Interior design dia memang tip-top abih!
Hati aku cam jerit2 je nak beli sebab memang totally tasty.
Siap ada courtyard dalam rumah.
Ada transparent roof kat atas tu kot rasa nak tengok bintang tetengah malam pun bole.

Lantak le umah tu setingkat je pun kan asalkan menepati citarasa.
Hall dia sangat besar and ada dry kitchen + wet kitchen + dining hall + ada kawasan tanam pokok lagi ha kat belakang rumah.
'ai suker ai suker!

And harga dia memang lebih rendah la compare dengan rumah yang kitorang nak yg mula2 tu. Lagipun aku fikir, rumah ni lebih dekat ngan opis so takyah nak harung trafic jam pepagi buta. And kalau kami rasa nak pindah nanti, agak senang la nak carik penyewa sebab area ni memang high demand. Dulu time aku mula2 kerja kat sini nak carik rumah area tu sangat susah oke. Semua adalah fully-booked.

So, sangat berbaloi kan kalau aku beli rumah ni?

'abih la kena save bajet balik pasni. aritu baru abih save bajet sbb nak kawin. hehe.

15 comments:

PurPLe LaDy AiFA said...

beli trus fasha... nnti umah dah naik harga mesti nyesal cm i. i aritu pksa my kekasyfi hati beli je rumah biase2 dlu b4 kawen neh..so dptlah sebijik apartment biase. then td survey landed house pulak.. semua harga almost 400k. cpt gle harga umah naik woh! nyesal dh skrg.. hee.

Nad Nazira said...

citer pasal rumah ni kan..memang superb lah..ade gak survey2 rumah..hehe..pas kawen ni dating dah jadik macam makcik2 punyer style kan..gi jalan2 tgk umah pulak.dulu dating2 jalan2 tuh macam takde purpose je kan.tengok je ape ade tepi jalan.. huuu..tulah, husband dah plan nak tukar cat kete, aku plan nak tukar kete. lagi ganaz.hahah. beli umah mebi lambat cket..tapi ramai pulak org kate nanti makin lame makin mahal..been eyeing umah kat senai n kulai sebab murahhhhhhhhhhh. tapi jem la pulak kalau nak gi keje. haishhhh.. pening.. :)

i'm the girL said...

beli2... nanti lambat2 terbantut da niat nak beli tuh... hehehe

nurl said...

hi fushia, before kasik booking payment kat pemaju tu clear kan semua apa yang u kena bayar and apa yang tidak.. i dah kena satu pemaju ni, first dia kata legal fee, maintenance fee semua pemaju tanggug, bila dah bayar booking and kami terima offer letter dari bank, it stated that customer need to pay all those fee.. so at the end kami let go jer rumah idaman tu and burnt jer deposit rm1000.. frust!

cik puan fara said...

ahaa..i pn tgh gila psl perabot2 umah skrg ni.. e.Suami dh beli apartment sblm kawen lg, end of this year siap la kot.. klo ikutkn, i nk rumah atas tanah, tp tunggu lah dl.tunggu btol2 stabil br beli umah idaman.. lgpn tgh berdua lg skrg, dok apartment pn dh cukup luas dh skrg ni.. hehehe


good luck dlm misi mencari rumah idaman :)

k|ree said...

kiree pun tak beli umah lagi...dalam proses nak beli umah yang tengah duduk skng pun...sbb ayah punya umah...sbb dah buat macam2 kan...takkan nak cari umah lain pulak... :)
gud luck mencari umah...selidik betul2 juga sal pemaju nie..takut kena tipu... :)

NahWaL said...

yang,u dok johor kan? haha. ai nak beli gak tapi nak kena ada keje dulu kat jb. huhu.

Ms ALiN-D said...

plan nk beli rumah juge..cume lom ade kemampuan lagik..huhuhu

fikaryna said...

bgs kalau ada planning nak beli umah..ryna kena tggu dulu..huhu..moga berjaya beli umah yg disukai..

dear..ambik award d blog ryna..

~ thalhazlin ~ said...

biasalah fasha. umah kat jb tu mana ada yang murah..huhu. tapi, kalau nak best deal kat wilayah iskandar la. harga mahal sekarang tapi akan conpom membangun. apapun, kita pun cam ryna gak. nak wish semoga berjaya dapat umah idaman :)

harzharun said...

hi yang....dah usha rumah ek?...i pon teringin...dah kene menabung balik sbb nak beli rumah.....kene save badget...yeahhh...
stuju dgn nad & fara..bila dah kawen ni, dah mula la bperangai cam 2 makcik2....tgk2 rumah..perabot..n barang2 rumah...layan je la

Nurulhuda|Adlie said...

sila beli, dah la dapat rumah atas daratan, hehe, sangat worth, nak banding kalau kl ni dapat umah kat udara je.. :)

n cari rumah yg high demand incase nak sewakan.. :)

Nad Nazira said...

huda, die sewakan rumah kat org..hehe..betul tak.nih business-minded nihhhh.. :)

fasha..baru perasannnn dalam blog nih ade terms2 yang agak unik iaitu sebenarnye trademark org johor tau contoh,

ngajak, nyambung, etc.. haha

♥ Fuchsia ♥ said...

PURPLE LADY AIFA :
rumah bwh ni mmg cepat btul naik harga! especiallynyer area2 dkt dgn bandar tu kan. kat jb ni pun sama jugak aifa. tu yg memang nak book cepat2 nih ^-^


NAD NAZIRA :
btul tu nad. pas kawin ni pemikiran cam dah jadi matang skit. *bajet dulu x matang lagi la kot*
hiks.
tapi memang rasa cam nak buat something yg berfaedah je kan nad.

huk laa.. tak prasan lak tu trademark org jhr nad. sbb dah terbiasa ckp camtu dari dulu kot. haha.


I'M THE GIRL :
memang betul sgt2 tuh dear. kalo nak pikir2 balik, nak tunggu2 kira duit memang kompem lama2 x jadi beli. haha


NURL :
hish sayang btul 1000 terbang camtu je... tu la... aritu mmg kitorang tanya semua detail. tapi kalo nak beli rumah ni tak sikit byk pun dlm tangan memang kena ada paling kurang pun 5 ribu jugak sebab legal fees utk bank mmg kita kena bayo sendiri or masuk dlm loan. lain la kalau mmg kenal dgn org dlm ^_^


CIK PUAN FARA :
kalo tak rasa cam nak pindah mana2 lagi mmg elok je beli umah awal tu kan fara. kot kalo jenis yg pindah randah tu susah la... sy pun tgh gile carik idea nak hias rumah ni. perabot semua dah beli b4 kawin dulu..


KIREE :
uih bagi pulak la ayah kiree tu korang nak beli rumah dia. haha.
tapi kalau dah buat macam2 mmg syg kalau nak pindah rumah lain, kan..


NAHWAL :
nahwal, kang ko dok jhr area mana???


MS ALIN-D:
memang. kalau teringin tu memang kena cepat2 beli. kalo tangguh2 nanti mesti ader je yg dah belah bagi kang


FIKARYNA :
ala sy pun patutnya kena nunggu dulu gak ni ryna. camne ntah bole terbeli dah plak nih...


THALHAZLIN :
haah la thalha. aritu tgk2 gak rumah area tu. mmg mahal gile2 la kalo nak yg kiter suka. kalo beli kecik sgt kang nyesal pulak, kan


HARZHARUN :
tu la harz. rasa macam baru je abih save bajet nak kawin. pastu nak save bajet balik sbb nak beli rumah, kan. cam selagi hidup ni memang akan sentiasa je ada benda besar yg perlukan duit byk nih..


NURULHUDA ADLIE :
kat kl tu mana ada dah umah atas darat kan huda. org sibuk nak buat bangunan tinggi2, takde tempat dah nak nyelit rumah tuu. so, pas kawin kang sila la cepat2 ngumpul duit beli ye huda ^-^

Nur Raihana Abd Rahim said...

just drop here.nice netry..:) saya lak suka rumah setingkat, sebab malas nak naik turun tangga plus takut..hehehe.alhamdulillah dpt beli rumah setingkat yg agak luas.tp harga di kl tak sama mcm di negeri lain..mahal sangat.pergghhh

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

+ road to bliss + Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review