Kehilangan itu...

Love & Kisses ✿ sha
Aku sangat-sangat menyesal tak menjaga dia dengan baik.
Sangat-sangat-sangat menyesal!
Sesungguhnya rasa itu menghantui aku siang dan malam!
...

He was sick...
But I thought it was only fungus.
Skin problem.
But before he died, dah 3 hari dia tanak makan.
Sayur, biskut, apa-apapun dia tanak sentuh.
Dia cuma baring pejamkan mata tiap kali aku kacau.
God... I shud have guess...

And I didn't give him enough care...
I shud have put heat lamps in his cage!
Tapi tiap kali keluar bekerja, aku tinggal dia kesejukkan dalam sangkar...
Sebab selalunya dia ok...
Sebab for the past 4 years, dia ok...
T_T

And balik kerja, bila aku bukak laptop dia akan sibuk datang duduk atas keyboard sbb situ je tempat paling panas dan selesa bagi dia...

Stupid me!
...

We went to 4 vets in JB but all of them didn't know how to heal him!

'betapa bodohnya doktor kat Johor ni sorang pun tatau pasal iguana nihhh!

Then, last Wednesday, aku nampak ada ulat kat kaki dia!
Aku sangat-sangat terkejut dan sedih.
I called Hubby and he said, this Saturday we'd bring him to a vet in Mlk sbb dulu waktu aku duduk di Mlk cuma doktor tu je yang tau pasal iguana ni...

Sbb Hubby duduk jauh...
And weekend je baru kami dapat jumpa...


Lepas tu, aku bersihkan kaki dia pakai dettol and sapu ubat pada kaki dia.

Then, last Saturday, pagi tu kami gerak ke Mlk.
Hubby sangat penat sebab the night before, we went to my office's Annual Dinner kat Persada Johor and pukul 2 pagi baru sampai umah. Tapi dia sangat sporting and sangat baik sebab tak merungut pun kena drive jauh-jauh gi Mlk tu.

Sampai Mlk dalam pukul 1.30 tghari and the vet close for lunch.
Kami berdua tunggu dalam kereta je sebab Hubby nak pegi kedai kereta kat sebelah tu.

Tiba-tiba aku rasa nak keluarkan Ciki dari sangkar.
Aku tak penah keluarkan Ciki dari sangkar kalau time tengah dalam kereta sebab takut dia ganggu. Tapi entah kenapa kali ni aku biar je dia keluar sangkar.

And kebetulan time tu tengah hujan lebat dekat luar.
Ciki kelam-kabut pegi ke arah tingkap.
Aku ingatkan sbb dia memang suka panjat tempat tinggi.
Rupanya sebab dia nampak air...
Siap jilat-jilat sebab maybe dia ingatkan air kat cermin tu boleh minum. Aku gelak je sebab kelakar kan.

Pastu baru terfikir yang aku dah lama sangat tak bagi dia air. Then, aku amik air mineral dalam botol tu aku bagi dia minum.

And he drank a lot!
Siap tambah-tambah lagi.
Seriously aku terkejut sebab Ciki memang sangat susah nak disuruh minum air. Time tu aku dah rasa pelik.

Then dah pukul 2, Hubby ajak bawak Ciki ke klinik sebab vet tu dah datang. Tapi aku cakap kejap lagi sbb Ciki tengah minum. Perut dia kurus sangat sebab dah lama dia tanak makan. Tapi aku hepi sebab dia nak minum dari tangan aku which is something yang dia tak penah buat sebelum ni...

Then, kami pun jumpa doktor.
He said, Ciki kena fungus.
Kena spray tiap hari and bagi dia vitamin and antibiotik.

And I thought, balik nanti la baru bagi dia makan ubat sebab dia nampak macam ok nampak cergas je. Tadi time jumpa doktor, bukan main garang lagi ha sampai doktor pun tanak keluarkan dia dari sangkar sbb takut Ciki terperanjat nanti dia makin sakit. He said, iguana tak boleh ketakutan sangat and kita tak boleh buat dia takut nanti dia cepat mati... Then, kami jalan-jalan ke Mahkota Parade, Dataran Pahlawan, tengok wyg, pegi Jonker Walk...

Aku biar Ciki tidur dalam sangkar dia and bukak tingkap sikit. Dalam pukul 11 malam baru gerak balik JB.

On the way balik, aku terasa nak keluarkan Ciki dari sangkar. Aku letak dia atas riba and dia sambung tidur...

Hubby pun sangat sporting and dia gelak je tengok Ciki tidur kat riba sambil kena belai.

Itu adalah kenangan yang terindah sebab selalunya aku memang takkan buat macam tu time dalam kereta...

Dekat pukul 2 pagi baru sampai rumah and aku bwk Ciki naik atas. Aku dah nampak ubat tu tapi ingatkan nak biar dulu dalam kereta and amik esok pagi je sbb kalau nak bagi dia malam ni memang dah tak larat betul. Then aku tak keluarkan dia dari sangkar pun tapi aku selimut dia dengan kain.

Selalunya aku akan biarkan dia keluar sangkar.
Selalunya dia akan tidur dengan aku.
Selalunya dia akan nyenyak dalam comforter yang tebal itu...

Ya Allah.... aku menyesal sangat!
Menyesal sangat-sangat tak bagi dia makan ubat time tu!
At least kalau aku bagi and dia tetap mati, aku takkan rasa sebegini teruk...

Then, esoknya dekat pukul 11 pg aku bangun and aku terus pegi tengok Ciki. Tiba-tiba aku dah terasa lain sebab selalunya time-time ni dia bergerak cergas.

When I saw his eyes, ya Allahhh!!!
And I saw blood on his mouth!
Ada setompok darah di tepi dia...
Dan dia sudah tak bergerak lagi.........
ya Allah! kenapa, kenapa???

Aku tak tau macam mana nak gambarkan perasaan ketika tu.
I was so sad even Hubby pun tatau nak buat macam mana.
Rasa macam seluruh hidup aku tiba-tiba gelap-gelita...

Dia pergi tanpa mengucapkan selamat tinggal pada aku...
kalaulah aku bangun awal sedikit pagi tu...
kalaulah aku bawak dia tidur dengan aku...
kalaulah...


Selalunya aku tak pernah bangun lewat sebegitu.
Agaknya sbb sangat penat malam tu.
Darah dia yang meleleh di tepi masih segar. Agaknya dia pergi dengan susah-payah menunggu aku bangun...

Ya Allah... kalaulah aku bangun awal pagi tu.......
T_T

hummm...
I'm sorry Ciki.
I'm sorry for all the mistake that I did....

I'm sorry...
I truly am...

T_T

Memang salah aku dia jadi begini...
God... I want him back!
I'll give anything to have Ciki back in my life God.....




Dearest Ciki... in memory...
Ciki dengar la... syg rindu sangat-sangat-sangat pada Ciki... tiap kali syg duduk sorang2, syg slalu panggil nama Ciki, Ciki dengar tak?... syg harap Ciki baik-baik duduk di sana ye......

T_T

8 comments:

Durruz said...

huhu. sedeh bace. sabarla dear.

pets ayah i pun mati sebab fungus ni. lebih kurang after bertahun jugak lah dia bela. kesian dia masa tu.down sangat2. sekarang dah tak bela satu pun.

saba ye.time will heal u. take care.

faratul said...

so sweet of u..sabar ye..sy ni ni plak jenis takut pegang haiwan..kucing pon takut..pe lg iguana.. mesti awk sgt penyanyang kan..

~ thalhazlin ~ said...

sabar fushia.. :(
ciki : r.i.p
huhu

yunayuni said...

uhuhhu..sedih :,(..

nad nazira said...

awak..sedeyla..just nak share sumthing. i once felt the same thing.

I found a lil birdie..anak burung jatuh pokok kot..kene hurung ngan semut kerengge.jalan pun belum pandai..so nad amik and bawak balik hostel..bagi die air..nad tatau nak bagi mkn ape..try bagi die buah so die patuk2..and then bleh pulak nad bagi die butir-butir nasi.huhu..pandai2 je..
mule-mule ok je..

hari kedua nad drive dr upm ke PJ semata-mata nak tunjukkan die kat tunang..and then sempat tinggalkan die dlm kereta and pegi tgk muvi kat OU..

masuk hari ketiga, pagi tu time nad bangun tengok die tak bersuara..i thot napela..tapi die macam ok..pastu die mcm lalok2..so nad wrap ngan handkerchief, konon2 nak selimutkan die..pastu letak kat celah2 bantal..after few minutes sajela nak kacau die tito, baru perasan die dah kaku..

Nad rase menyesal sangat..tak consult ngan sape2 how to take care a lil bird, etc..and mase tgk die tak bergerak, how i wish i could turn back time. rase terkilan sangat..

I can imagine the loss u felt. Its unbearable..Nad dulu geli sgt ngn binatang. really tak suke. Tapi skrg sayang sgt.tataula knape..sebab da nak kawen kot..ada hormon keibuan sket..:P

*sama-sama doa untuk Ciki*

Anonymous said...

i was crying reading ur post.
its really touching.

dell said...

ya allah sedihnya baca entry ni.. nangis terus :(

i cant imagine kalau my cat mati.. tu la tempat me n hubby mencurah kasih sayang for years.. everyday dia tido dgn kitorang..

Ms Lovebug said...

hi there..entri ni bwat ai sdey n rse regretful sgt sbb ai pn ade iguana n i've been neglected him like these few weeks cos bz wit study..tibe2 rse ai ni terok..hmm nmpknye after tis ai take care of him btol2..ai nvr thot this species cn be infected by fungus or wtsoevr..ai tumpang sdey 4 u dear..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

+ road to bliss + Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review