the hair.

Love & Kisses ✿ sha
Last month aku buat digital perm.
Sebelum Hubby balik dari offshore tu la.
Sebab rambut adalah sangat menggerbang.
Maklum la ai kan omak beranak satu.
And ada budak opis dah tegur, nape aku telah menjadi kusut masai sekarang.
maka terus berasa kecik ati. haha.
Tu belum anak 2, 3 dan seterusnya kan.
Bukan setakat menggerbang, dah berguguran satu persatu jatuh ke bumi gaknya tuh.

Mula2 was-was jugak la nak buat sebab takut effect pada baby.
Sebab my baby is still fully breastfeed lagi.
Tapi bila pikir2 balik, kalau aku tak buat, memang berterbangan di awang-awangan la rambut aku ni kan. Lagipun time tu baby dah 5 bln so aku rasa dia dah agak kuat utk menepis serangan bahan kimia yg mak dia sibuk nak guna utk rambut ni kan.
Ye la, kalau aku tak buat kang laki aku balik rumah kang dia ingat pompuan mana pulak rambut cam singa ni kan.

So hari Isnin tu lepas hantar anak ke nursery, bergegas ke salon utk memperbaiki apa yg patut. Aku nak buat permanent wave sajer tapi dia gi buat half perm pulak.
Nasib baik ok gak.
So tak payah la aku sesusah nak sikat rambut tiap kali nak gi keje.

Tapi sebab aku malas nak letak minyak and my baby dok tarik-tarik rambut je tiap kali dukung maka rambut telah jadi menggerbang balik T_T
Hubby dah sengih2 cakap, 'tu Emir nak ingatkan mama suh pakai tudung la tu mama... haha T_T


something good is going to happen soon. insha'allah... ^_^


Are hair treatment chemicals dangerous during pregnancy?
Manufacturers frequently change formulas and many different chemicals are used in these processes. These chemicals are not generally evaluated for effects on pregnancy so limited data on use during pregnancy is available.

It is likely that only a small amount of any hair treatment chemicals are actually absorbed into a woman’s system through her skin. This minimal amount is not thought to be enough to create a problem for the baby. The fixation solution used during permanents may irritate the scalp but not affect other areas of the body and a minimal amount would be absorbed. The same would be true of chemicals used in the straightening process.

Are hair dyes safe during pregnancy?
According to the American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG), hair dyes are probably safe to use during pregnancy because so little dye is absorbed through the skin. However, it is still important to be cautious, therefore many health care providers recommend that pregnant women not use permanent hair dyes during the first three months.

While the absorption through the skin is minimal, the concern is that breathing fumes during the process could be harmful to the developing baby. Permanent hair dyes contain ammonia which has a strong chemical fume. The recommendation is to avoid hair dyes that contain ammonia. The chemical fume warning also applies to straightening products as well.

Semi-permanent dyes or a highlighting process may be considered safer for pregnant women. With highlights, the dye is enclosed in foil and won’t be absorbed into the skin. Vegetable dyes such as henna are also considered likely to be safe for coloring hair during pregnancy.

What precautions should I take when chemically treating my hair?
The following safety tips should be followed when chemically treating your hair:
• Consider waiting until the second trimester for hair dye, bleaching, permanents or straightening.
• Have the treatment completed in a well-ventilated area.
• Don’t leave the chemicals on your head any longer than necessary.
• Rinse your scalp thoroughly with water after treatment.
• Wear gloves when applying chemicals.
• Carefully follow directions on the product package.
• Do a patch test for allergic reactions before completing the process
• Never dye or bleach eyebrows or eyelashes. This could cause swelling or increase risk of infection in the eye area.

What if I work as a cosmetologist and am pregnant?
The risks during pregnancy come from working conditions, number of hours worked and exposure to the chemicals used in treating hair. Studies show that because of improved dye formulas and better working conditions, fewer risks are associated with this type of work.

Proper working conditions are important. These include working in a well-ventilated area, wearing protective gloves and not eating or drinking in the work area. These precautions reduce the exposure to hair treatment chemicals.

Is it safe to have hair treatments while I breastfeed?
It is unlikely that any chemicals would enter the breast milk because so little is absorbed through the skin.

Source --> http://www.americanpregnancy.org/isitsafe/hairtreatments.html

9 comments:

harzharun said...

ok...rambut aku mmg bagai singa skang neh...ms lenggang perut hari tu, aku dah ikat leklok siap pakai headband, mak bidan suh bukak semua...hudoh la aku...tu yg xletak pic lenggang perut tu...
ingat nak potong sket la rambut sblm beranak neh..rimas...tp, org ckp, ms pantang kne sanggul rambut kuat2..biar tertarik semua kulit kepala dgn perenakan sekali tertarik ke atas...haish...betol ke?..maknanya aku xle potong pendek sgt la kot..karang xle sanggul lak kang...
uih, apa yg coming soon tu??...

Mrs.Qarlista said...

harz..lawak la ko ni. boleh pulak aku tergelak bace komen ko kat fasha nih. ape kene mengena peranakan ngan kepala. sakit weh. gugur rambut mek.


sha..melalut lak bace komen harz. aku suke entry ko nih. so that aku dah bolehla simpan duit nak buat rebonding balik. tapi aku mushkil la sekarang rambut aku gugur dengan banyaknye. takut kalau buat rebonding makin menipis la pulak.huhu.


i smell sumthing good somewhere.. :P

Mrs. Eeza Herman said...

rambut iza pun byk gugur...sekali sikat, sure 10helai dah melekat kt sikat...yg berterabur ke lantai, jgn cakap la...hubby dah bising da asyik nak kena sapu rambut2 iza je..hihi..

baru beranak 1 dah mcm nie...dua tiga orang, ntah mcm mane la pulak..botak lak kang kepala nie..

Fasha said...

HARZHARUN :
time aku preggy aritu mmg potong rambut pendek. rimas gila hokey. tapi dlm pantang dah pjg balik la sbb yg urut aku tu nak ikat kuat2 sbb dia ckp utk elakkan kulit kendur, nak tegangkan muka la, tapi bila dia ikat tu mmg rasa tegang pun. tapi takde pulak dia ckp pasal peranakkan sume tu. ahaks. tapi aku x ikat sampai ptg pun sbb anak aku kan kena jaundice so nak kena gi KK tiap ari so takkan aku nak bersanggul bagai. kang org saspen lak nengok muka aku kan. haha


MRS QARLISTA :
tu la aku pun mushkil gak ngan si harz nih. kalo tarik rambut bole tarik peranakan skali eh. hehe.
ko takyah buat rebonding la nad sbb kalo rambut nipis mmg x elok sgt. ko buat wave je. wave tu maksudnye atas lurus, bwh curl. lagi cantek okeh. sesuai ngan ko yg slim tuh. nanti rambut ko nampak tebal skit. aritu aku buat kat angsana dlm 150 la

hoho mmg ada sumethin gud somewhere nih =p tapi takde kaitan ngan baby yeh. hehe


MRS EEZA HERMAN :
kalo fasha rambut gugur sbb dok kena tarik ngan si emir je nih. mmg hobi masa lapang dia tuh. ahaks. fasha skrg dah x guna sikat biasa tapi sikat pakai tgn je. so rambut takde gugur sgt

~ THALHA ~ said...

hi fasha. rindu seh! hee. comel gile emir danish. tahniah taw :)
samalah. ingat nak buat jugakla digital perm sbb rambut pun dah cam lion king. haha. btw, berapa lama ek agak2 boleh tahan?
*selamat berpuasa fasha :)

Fasha said...

THALHA :
tu la pasal. lama sgt berhoneymoon minah sorang ni tu yg blog pun x berupdet ye =p
buat la digital perm tu thalha tapi jgn buat full, buat half je lagi cantek. kalo tiap ari jaga, rajin sapu minyak, mmg tahan lama dkt setaun gak. mcm fasha, mmg jenis yg every week cuci & blow kat salon so mmg tahan lama la. kalo cuci kat rumah 3, 4 bln je kot dah tak elok sgt ^_^

Mrs.Qarlista said...

kat angsana rm150? kat kedai mane satu tuh? hehe..bile ko kate mase pantang makcik urut suruh ko ikat rambut ketat2 eh untuk tegangkan muke..aku teringat yang makcik yang urut aku tu die tak suruh ikat rambut. sebaliknye adalah makcik itu mengurut MUKE aku menggunakan MINYAK PANAS yang same die gune untuk urut badan.. boley? hahaha. nasib baik 3 hari je beb.


ko makan balik tak jus bidadari?

~ THALHA ~ said...

ha ah la fasha. kat kedai mana RM 150 digital perm tu? sbb tengok kat kedai len semua dalam 300-400 seh. fuh.

Fasha said...

MRS QARLISTA :
nama kedai tu SOLUT, dkt ngan tangga nak kuar kat tepi skali. aku x ingat lak tingkat bape tapi yg pasti kat tingkat bawah Romantika la. mak aihh gigih btul macik tu urut muka ko ngan myk panas. harus berasap muka tu kan. ahaks.

jus bidadari tu aku tak mkn dah. dulu beli tu pun mkn tak smpai stengah botol dah terpreknen terus buang. skang kalo aku mkn lagi kang terpreknen lagi lak. haha


THALHA :
kat salon SOLUT tu thalha. memula dia ckp kalo nak buat half perm, half rebond dlm RM280. aku pun on d spot la ckp mahalnya! pastu dia ckp my hair ni takyah buat half rebond pun sbb nanti nampak nipis sgt. so buat half perm je dpt la RM150... kalo kat area p. gdg ni ada salon yg lagi best tapi time tu dia tutup tu yg aku terus pecut gi angsana =p

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

+ road to bliss + Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review