Berbuka secara solo~

Love & Kisses ✿ sha
Arini adalah tak berapa best sebab Hubby gi meeting kat KL.
so aku kena berbuka sesorang T_T

Tak bes juger sebab aku kena drive sendiri setelah sekian lama ada driver.
and sebab dah la lama tak drive, hujan lebat ribut kencang plak pagi tadi, so abih basah lencun baju ai.

Tapi nasib baik la dari smlm dah bertekad nak bangun awal.
Sebab takmo park kete kat kandang yg jauh nuu.
'kandang = nickname utk tempat parking opis aku.

Tapi memang bagus jugak la mangun awal.
Sebab hujan, so tak payah nak harung trafik jem sangat.
And nasib baik dapat gak mangun awal sebab keraskan hati takmo tekan butang snooze kat henpon tu walopon hati nak sangat tekan lebih-lebih lagi nengok Hubby kat sebelah tengah tido lagi. wuhuhu~

Tapi bila nak turun gi kete, dia suh tunggu jap sebab nak ngantar skali.
Nak payungkan sebab ujan.
haha. sangat comel~

Pastu part nak parking kat opis adalah sangat saspen.
Sebabnya aku dah lama tak parking secara reverse.
Lama sesangat.
Tadi kononnya nak park reverse la kan.
Pastu bole plak hujan lebat sampai tak nampak jalan.
Pastu kete lain dah berbaris nunggu aku.
So telah ngundur je tanpa nengok side mirror.
Time tu dalam hati cakap, lantak la kalo langgar kete sebelah pun.
Sebab takmo org tertunggu2 aku nak btulkan parking. ---> haih bole gitu?
Tapi nasib baik la selamat walopon memang rapat gila.

ye, mesti Hubby sgt saspen nak bagik aku drive lagi pasni.

Pastu pukul 9.30 pg pegi toilet baru perasan rambut ai berceracak.
Sebab kena hujan tadi kot.
'mesti org keliling sangat kesian kat org ngandung yg serabai.

Arini teringin makan daging dendeng sebab nampak resepi kat blog mak Hanis Zalikha.
cam sangat sedap.
Tapi resepi ni dah diubahsuai ikut selera aku la.
Tapi cam tak berbaloi kalo nak masak buat makan sorang2.
So maybe nanti balik kg baru nak masak ngan mak.


Daging Dendeng Minang

Bahan-bahan :
1 kilo daging
300 gm cili kering (dikukus atau direbus, kemudian tumbuk kasar2)
2 biji bawang putih
Bawang besar - 2 biji besar (dikisar) & 1 biji (dihiris tipis)
Cuka/Air Asam, Gula dan Garam secukup rasa.

Cara-caranya :
1- Rebus daging dan potong tipis-tipis lalu goreng sehingga garing ketepikan.
2- Tumbuk daging tadi.
3- Tumis bawang kisar hingga naik bau dan masuk bawang hiris dan cili yang telah ditumbuk tadi.
4- Tumis sampai naik minyak. Akhir sekali masukkan gula, cuka atau air asam & garam.
5- Gaulkan daging goreng.
6- Angkat dan hidang.


------

This song is Sebelum Cahaya by Letto.
tiba-tiba teringat sebab dengar kat tv tadi.
'remind me of someone yg hampir2 jadi my bf before I met dearest Hubby...

He was a good man.
a bit naughty or I could say mischievous, but a very good man.

ahaks.
not sure why but I always fell for someone opposite.
tapi, best macam mana pun agaknya dah memang jodoh aku dengan orang lain kan.
yang memang lebih baik dari segala-galanya ^_^

'luv yuh Hubby!

6 comments:

Maheran Maseirra said...

samer lah ngan saya... buka sorang2...suami buka ngan ex-boss n colleague kat luar...;-)

harzharun said...

yang...ko ke'hujan'ngan...aku lak kepanasan kat sini...jalan bdebu...dah la jln nak gi keje tgh constuction...Arjuna pnggil kete aku kerbau sbb dah huduh sgt rupanya....

hurmm,bagus tul letak resepi....i kan nak jd good cooker..sgt rajin mcuba2 pelbagai jenis masakan tau..hikss!!...

ooo, imbau kesah zaman bujang yea...best kan ingat cite2 org nak kat kita...hahaha....

Nad Nazira said...

harz..terengganu memang panas semacam..kalau ok sane lama2 ngan aku sekali dah macam serupe cacing..menggeletis semacam..hehe..

sha..daging dendeng tu nampak sangat tempting..aku sekarang kalau time lapar tu otak ligat pk nak makan macam2..tapi bile makanan dah ade depan mata, terus macam shutdown..tataulah nape..wuwu..tak best betul.

~ thalhazlin ~ said...

fuh. sedapnya fasha. hihik
ala tak pe fasha buka sowang2. kite kat sini, hari2 buka sowang2. uwaa :(

garfu said...

Rin, i dah try daging dendeng u ni.. tapi i improvise sket la (chewaaahhh, tambah bawang je sbb i suka bawang..)

best besttt.....

♥ sha ♥ said...

MAHERAN :
ala nape x ikut skali? arini kite pun kene tinggal lagi sebab dia gi outstation tganu lak. haih


HARZHARUN :
huuu mmg ujan tiap ari kat sini yang. kompem2 kena bwk payung tiap ari ha.

hehe aku tau ko mmg tgh nak jadi gud cooker tu yg letak letak resepi bes2 kat sini


NAD NAZIRA :
wuuu aku teringin nak gi tganu lagi tapi cam jauh yg gile2. apsal ntah. padahal sama jauh je kalo nak gi penang pun tapi cam tak sampai2 je kalo naik kete gi tganu tu kan.

haha mak buyung yg tgh ngidam nih. nanti aku letak yg bes2 lagi eh =p


THALHAZLIN :
aiseh siannya macik nih. bila hazlin nak transfer kl tu yang?


GARFU :
uihh ai pun dah try gak ann. tapi takde la smpai sekilo daging gitu nak suh sape mkn kan. haah la nambah bawang mmg lagi bes. so ai pun dah ubah resepi kat atas tu ha

psst.. saje letak gambo bg u gian nak masak. hehe

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

+ road to bliss + Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review