Kos renovate rumah~

Love & Kisses ✿ sha
Bunyik cam nak renovate extreme je kan.
Padahalnya belen2 duit tu bukannya banyak sangat.
ahaks.

Tapi, nak masuk rumah baru memang guna duit banyak melampau okeh walopon ko takde nak renovate mana pun.

Tu pada pendapat aku la sebab kami kan baru kawin.
Banyak belanja time nak kawin aritu.
At the same time nak ngumpul duit untuk baby tersayang nih ^_^
That's why aku rasa bila nak masuk rumah baru, duit keluar macam air je.

Last weekend kami survey2 lampu.
And finally confirm beli kat Tampoi Lighting Centre yang kat depan Jakel tu sebab situ adalah paling murah and banyak pilihan bes. And kalau beli lebih dari 1K, delivery adalah FOC okeh. 'ai suker!

Ingatkan satu rumah tu tak guna lampu banyak sangat.
Rupa-rupanya, mak aih....
Total is 29 bijik okeh.
And 6 kipas kaler silver chrome.
haiyohhh!
...


Master bedroom - 2 lamps
3 other bedrooms - 3 lamps
Bathrooms - 3 lamps
Kitchen - 2 lamps
Backdoor - 1 lamp
Frontdoor - 1 lamp
Porch - 1 lamp
Gate - 2 lamps
Dining hall - 5 lamps
Living hall - 8 lamps
Staircase - 1 lamp


Semalam kami gi survey2 tempat untuk buat cornice and kitchen cabinet.
The cornice for hall and dining area cost around 2K. <-- tempat paling murah
And the kitchen cabinet around 4K.
wuhuhu.
Tu baru yang basic2 je tuh.
Belum campur cermin kat bathrooms, bedrooms, hall lagi.
Belum tengok harga cat setong 100 inggit tu.
Belum buat extra grille kat bumbung.
...


'tiba2 aku rasa warna kuning mangga ni cantek jugak utk dapur kan?


'or pattern camni?

6 comments:

NahWaL said...

ok sah beli rumah 4 tahun lepas kahwin. kasi stabil baru beli. waaa byk pakai duit maaaaaa...selonok nya kamu!!!

eh warna mangga tu so nice!!

harzharun said...

helo mummy....ko nak renovate 1 rumah ke?...bilik baby dah ready?...

Nad Nazira said...

GILE...hehe..gile mahal nak renovate rumah. baru basic je tuhhhh..aku ni kene tunggu 5 tahun lagi kot. bagusla ko update mende2 camni..at least bleh gak aku berpk2 nak beli umah ke renovate ke. beli lampu ke kipas ke. bolehla bajet2.susah nak carik org blog betul2 pasal belanja rumah. karang ade gak yang salah paham..motif nak tunjuk bajet2 mende cenggini kat public..padahal mende cenggini sangat perluuuuuuu..:)


macam lawa dan menarik pulak cat rumah lapis-lapis ala kuih lapis tuh.

Dayu said...

wow..fesh idea lah yg bawah tu
nak gunapakai lah untuk bilik eisya
sesuai tak erk untuk baby room
warna terang2

vote untuk yg bawah tu

♥ sha ♥ said...

NAHWAL :
huiii mmg byk gile ko duit nak guna. kumpul2 bole downpayment umah lagi sebijik + honeymoon lg skali. haha.


HARZHARUN :
tak la harz.. duit nan ado.. ahaks. aku buat skit2 je cam cornice, cabinet, lampu-lampuan2 tu je. lain2 nunggu cik bonus la kalo ader =p


NAD NAZIRA :
mmg gile mahal okeh. pastu kalo nak dpt harga bes ko kena survey byk tempat plak tuh. cam time survey2 harga masa nak kawin aritu =p

tu la.. aku pon suka cat lapis2 gitu tapi nengok bajet la. setong cat pun dah mahal oiii


DAYU :
org ckp warna terang sgt tak bape elok utk baby. mudah hyperactive katanya. tatau la.. tapi cantek kan dayu kaler tu ^_^

Liyana said...

Mmg betul, bila masuk rumah baru tak buat major renovations pun tgk2 puluh2 ribu habis!Bila dah masuk, ada aje yg tak cukup lagi...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

+ road to bliss + Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review