and the story begins...

Love & Kisses ✿ sha
so, how do we start.
ok, the first question is, macam mana kau tahu?

hummm I think I knew long before I even know it.
Sebabnya my big boss kept saying that I am pregnant.
That is when we had to send volunteers for the oil cleansing activities at TR last month.
Dia memang tak bagi pegi sebab dia cakap aku preknen.
Pastu bila aku cakap aku belum preknen, dia macam blur.
haha.

Tapi yg lagi 2 orang tu sangat la bizi bodi suh aku pegi jugak.
Tapi memang aku tak pegi la sebab aku mana bole angkat berat2 kan.
Kang tak pasal2 aku MC seminggu cam aritu kang.
So lantak la orang nak cakap aku pentingkan diri ke hape, yang penting ni diri aku so aku berhak buat keputusan untuk kebaikan diri sendiri kan. Sebab aku tau of cos la akan ada cakap2 belakang di kemudian hari, so ada aku kesah?
'ai suker sebab my Hubby sangat support penyanyi backup ai di belakang. haha.

Pastu aku kan batuk yg dasat aritu.
Dah pergi klinik 2, 3 kali tapi tak baik jugak sampai dokter bagi antibiotik yg paling kuat tapi aku tak makan pun sebab nape ntah.
And tiap kali batuk tu cam nak terkeluar la isi perut.
Memang tahap batuk je nak muntah sampai ada satu ketika tu aku rasa muntah tu dah kat kerongkong tapi aku gi telan balik sebab punye la tanak muntah.
haha.

And aku kan suka online sambil meniarap.
Ada one time tu bangun je dr meniarap, terus nak terbelahak kat situ jugak.
Tapi of cos telah telan balik. hehe.
Tu yang aku dah start suspek something. cam gile apa la kan sume benda nak muntah je.
Tapi time tu period aku lambat lagi. Ada la 2, 3 minggu before tu kan.

And then, aku memang sakit perut sangat2.
Remember this entry?
Macam senggugut yang amats pastu sakit pinggang cramp2 cam salah bantal.
Nak mengiring ke kiri lansung tak boleh, rasa macam nak terburai je perut tu.
So penyudahnya aku cuma tidur terlentang or mengiring ke kanan.

And then, time tu dah nak dkt2 period.
Stok pad plak tinggal 2, 3 keping jek.
Pastu cam tak terasa nak beli padahal period pain tu cam dah datang gak.
nape ntah.
Macam perasaan something je la kan.

Pastu tup2, lewat sehari.
Aku tak cakap kat Hubby lagi sebab dari dulu pun period aku memang jenis tak tetap.
Pastu dua ari, tiga ari...
Aku cakap kat Hubby, next week je la baru cek padahal dalam hati cam, huuuu tak sabonyeh!

Sebab kalo cek2 tapi -ve kan mcm sakit ati jugak kan.
Pastu cam bazir sebab kalo test tu cakap +ve, still kena confirm ngan dokter kan, tu yg aku biar je dulu.

Kekawan opis yg dok keliling aku cam dah suspek2 la kan.
Diorang ni cam ada sixth sense plak.

Pastu aku pun gi course kat KL...
Time kat KL tu aku jalan sesorang, nampak farmasi cam nak singgah je beli benda alah tu sebab eagerness tu cam takleh nak control dah.
cam lantak la kan -ve ke +ve ke at least aku tau result dia takde tertanya2 camni.
Dah siap amik tu, tgh nak bayo tetiba terpikir balik cam, takyah la... baik gi cek kat spital je balik nanti, lagi accurate ha.

Dibuatnya test tu false +ve or -ve kang down pulak aku sesorang kat KL ni. hehe.

Then, balik dari KL tu, I went for a follow-up checkup at a specialist centre due to my fibroid problem. yes, rupanya one of the reason yang aku dok sakit perut selama ni adalah fibroid oke.

He did a scan sebab nak tau how bad my fibroid is and when I told him that I've a missed period dia senyum jek pastu dia gi scan la.
Suddenly when he scanned, wahhhh!! the miracle is there just as what we expected!
alhamdulillah...
^_^

Hubby tak ikut sebab dia keje but I'm still sooo overly excited sampai lupa nak amik gambo scan. Tersengih je sepanjang jalan pastu cam gelak2 yg dasat bila dah masuk kete.

But since the fibroid is still there, I have to go for checkup the following week and routine checkup every month just to make sure that it doesn't get any bigger.

Last few days I went for another checkup and kali ni sempat la print gambo 8 minggu nak nunjuk kat Hubby. Tapi takleh nunjuk kat sini sebab camera aku pegi mana ntah.

He is so overly excited cam ai.
Tapi yang paling kelako adalah tiap kali lepas mandi, dia akan mop lantai bilik air.

1st time dia buat gitu ai rasa nak gelak okeh.
Aku tanya nape? Dia cakap, 'takut cyg tergelincir masuk bilik air.
padahalnya selama ni tadek plak aku tergelincir masuk toilet tuh.
wahahahaha.

So, here it is.
almost 6 weeks old when I knew I was pregnant ^_^

21 comments:

ryn said...

tahniah..jaga diri bebaik

ally said...

fasha..mommy 2 be..congrates!...*hugs*

cik puan fara said...

seronoknye...
tahniah babe :)
hati2, extra careful ye lps ni..
cute la ur hubby pegi lap air tu.. hehehe

Nurulhuda|Adlie said...

congrats fasha for the great news, take care, hubby sangat cute mop lantai toilet taknak u tergelincir.. :)

Haliza Haron said...

tahniah laling.
excited tawu awk da preggy. tak sabar nk tgk perut comel..
hehe..

Puan Suraya said...

banyaknyer sixsense.. fibroid tu sakit pe ek? mcm cyst tu ke??

anyway ade lg +/- 7 bulan ek.. da 8 minggu kan..

take care yer =).

Aishah Rahim said...

Yippie!

Tahniah Fasha. :)

Girls Like Me said...

congrats along! im soo happy for u!

Rosli Arof / Foto Republic said...

Alhamdulilah...tahniah tuk awak dan suami.

Nad Nazira said...

aku baru nak tanye..macammane ko tahu..haha..rase nak tergelak time ko kate ko gelak ngan dasat time masuk dalam kete pas tau peknen tuhh..kalau org len tgk sah kate hapelah pempuan dalam kete tu gelak sorang2..sah mereng...hehe.


alang2 dah mop toilet tu pesanla kat laki ko mop sekali satu ghumahhh..org peknen alergik habuk. agak2 die percaye tak trick tu?

congrtaz again..and hope ur fibroid won't get any bigger..insyaallah.. :)

dialicious said...

eh..camne baby n fibroid bole ade serentak?x bahaya ke?bole buang x fibroid tu?oh congrats again n again..hepi gile kannnn!tp camne dorg tau u preggy??i dh 2mths ni my colleagues seme xtau lg..haha..i pakai je baju lama tp ketat gile..selambe jela..dorg cuma perasan breasts besar..i malas nak gitau nak biar dorg detect seniri bila ade babybump..huhuhuh

fikaryna said...

congrats fasya..so lps nih x bole lompat2 lagi..hehe..

jaga makan tau..

dan moga fibroid 2 x besar lagi..

kay kamal said...

wah~cngrats..i blv according to ur history,ur fibroid mmg da ade.tp since fibroid is largely hormonal dependent.slama ni dier diam elok je..

tapi since being a preggy changes the levels,thats y jadik beso sket and u come with symptoms..

anyway,jgn skip follow up and take em supplements okay~!

~ thalhazlin ~ said...

wah! tanhiah fasha :)
take care eh..

Noha said...

kakak,congrate.:)

modusoperandi111209 said...

slm

tahniah. my fren penah ade fib time die preggy. time deliver.. fibroid tu dibuang sekali. semoga semuanye selamat.. insyallh.

take care ye =)

Mrs.aisheiteru said...

tak baca abis lg...tp nk wish congrat to mom-to-be. alhamdulillah. hope u extra take care yer fasha!

harzharun said...

oh oh..dah ramai ngomen..aku tlambat...

1st of all. tahniah yang..suke sgt aku bc entry ni...tumpang suke..

2nd...nmpk gaya, makin mengada la ko dgn hubby pas ni...ngeh ngeh...mcm i x tau u...hahaha...tp xpe..aku sukun ko ngada lebih...ibu mengandung mmg patot dilayan dimanjai kan...

3rd....aku nak tny,( aku rs fara n nad pun nak tny sebenarnya)....apa tips nya supaya dpt masuk geng ko?..hihi...

iedayah said...

congrates dear..jg dri leklok..sweetnye ur husband t8 cre of u..jg by2 leklok ea..

E K A said...

congratz on ur pregnancy dear...arap kene penyakit tu kat saya pulak

Nad Nazira said...

harz..pepandai je yerh. nad dok kejap ngn husband dah 2 bulan lebih dah..belum ade rezeki lagi kot..nih next month die dah start keje balik.hehe..alamatnye lah LDR semula..lagi payahhhhh.. :P

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

+ road to bliss + Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review