Sebab musabab...

Love & Kisses ✿ sha
Lately kan, tatau kenapa, tapi aku rasa macam selalu hanyut dalam kenangan.
Macam mood lagu aku sekarang.

it is like sitting in front of a window and everything happen kat depan mata.
macam mimpi.
macam bukan diri sendiri yang ngalami.


haha. of cos kau tak paham.
and like I said before, to those who knew, they'll know.
Dan masing-masing akan cakap, sha, u're most fortunate to have what u have now.

hum hum.
...

Selalu aku pikir, setiap yang berlaku tu mesti ada hikmah yang tersembunyi.
Aku belajar terima hakikat lama dulu, sejak aku masih belajar di Mlk dulu.
Patutnya memang sejak kecik dah kena terima hakikat tapi aku ni memang jenis yang susah skit kot.

Selalu mempersoalkan walaupun benda tu aku tak cakap tapi akan menghantui setiap hari sampai la aku jumpa jawapan yg boleh puaskan hati.

Yes, apa yang berlaku, memang bersebab.
Allah tak mungkin jadikan sesuatu yg buruk atau yang baik tanpa sebab yang tersendiri.

Dulu aku selalu persoalkan kenapa jadi begitu, begini walaupun benda tu kadang2 memang tak patut dipersoalkan tapi kenapa ntah. And kenapa ntah juger, sekarang, aku mula belajar untuk redha, kenapa hidup aku jadi begitu, begini.

The road that I've taken, is a long journey.
A very long journey.
And perasan tak, when we get older, we'll get wiser.
And softer.
a lot softer dan lebih pasrah.
and I've learnt it the hard way.
...

oke, motif sebenar bercerita di sini ialah, Allah tak mungkin jadikan sesuatu yg buruk atau yang baik tanpa sebab tertentu, sebab yang munasabah.

Contohnya macam, kenapa kau kawin lambat?
Maybe sebab kalau kawin awal, ekonomi tak kukuh lagi, kau nak bagi anak bini makan apa kalo duit pun cukup makan sendiri je?
And kalau duit cukup pun, maybe u're mentally not prepared.
Maybe kau tak puas hidup bujang, ke hulur ke hilir dengan kawan-kawan, mungkin sebab itu DIA lambatkan jodoh engkau.
Or maybe, u just haven't found the right person.

Janganlah berkahwin hanya sebab nak tutup mulut orang je kan.
You have to think of yourself.
Dengan dialah kau nak hidup bertahun-tahun sampai mati and if u're married to the wrong person just to change your marital status, tak payahlah. It will be a decision that u might regret someday. Tapi kadang-kadang ada jugak orang yang baru kenal tapi terus kawin and kekal ke akhir hayat. Itu pun aku rasa memang kedua-duanya kena banyak belajar to give and take. Kalau tak, faham-faham sajalah.

And contoh lain ialah, kenapa kau lambat dapat zuriat?
I know a lots of people kept asking this question.
And setelah berfikir-fikir, mesti ada jawapan yang walaupun pahit tapi tetap memuaskan hati.

Maybe sebab laki kau dok jauh.
DIA tak mahu kau susah seorang menjaga diri di sini.
Orang preknen banyak kerenahnya tau.
Sakit kakilah, pingganglah, perutlah.
Nanti siapa nak tolong picit semua tu kan.
Nak merengek itu ini mesti la nak laki ko dengar, kan.
Kalau tak, menangih la sorang-sorang ngadap dinding kat rumah tu ye.

Or maybe sebab DIA rasa, ekonomi kau tak berapa nak kukuh lagi...

Having a child is expensive.
Very expensive oke.
Yes, memang setiap anak itu datang dengan rezeki dia yang tersendiri.
Tapi untuk menampung hidup berdua yang masih belum kukuh dengan kehadiran cahaya mata, adalah agak payah juger.

Dan mungkin sebab itu DIA belum menganugerahkan lagi rezeki yang satu itu pada kamu...

So kesimpulannya, tengok lah pada diri sendiri.
Mungkin penyebab yang sebenar ada pada kita tanpa disedari atau tidak.
wallahualam.




Dulu baru kenal sebulan dua, ada pompuan tu cakap, tak payah la ko kawan dengan orang hensem. ko takkan bahagia.

haha. pompuan tu cakap camtu sebab husben dia hensem tapi lansung takleh harap. bak kata dia, lembab.

see?
kalau bini sendiri dah cakap laki dia lembab, ko rasa bini dia tu pompuan yg baik2 ke?


Then, bila dah kawan lama sikit, when I tell people how happy I am, ada orang tu cakap, eleh ko tak rasa lagi tunang macam mana. dugaan besar tau. setakat kawan baru 3, 4 bulan dah berangan. ko tengok la nanti...

Aku senyum je, malas nak layan.

Bila dah tunang, orang cakap lagi, ala setakat tunang tu tak heran la. ko belum rasa pahit maung kawin ni macam mana.

aiseh... macam la aku tak kenal laki aku kan.
and he knows how bad my life is before him.
so what?
we've both had our time, but we're moving on, menjadikan hidup lebih baik untuk kami berdua.

bapak punya riak la diorang ni bercakap macam dah bertahun2 kawin. padahalnya diri sendiri yang salah pilih pastu sibuk2 la nak compare buruk-burukkan orang lain.

And bila dah kawin, aku gelak sendiri.
Gelak kuat-kuat kat pompuan2 tu.
Padan muka ko dapat laki camtu.
Sibuk sangat nak tentukan hala hidup orang lain, kain sendiri koyak-rabak sana-sini tak nampak pulak.

Seriesly aku puas ati.
Sebab sepanjang kenal si dia, bertunang, berkahwin dan insya allah akan punya anak sendiri, dia tak pernah berubah malah menjadi lebih baik setiap hari.

Dia yang comel telah membasuh pinggan setiap hari okeh.
dan mop, mengemas, memasak, membasuh, sidai kain, vakum rumah, etc etc.

oh, aku bukan buli ye Harz tapi si dia yg sangat rajin membantu =p
...

I have sooo many things to say about everyone.
Di kiri di kanan, depan dan belakang.
I know who hates who, who jealous about who, so on and so on.
And I'm not an agreeable person.
Aku susah untuk bersetuju untuk apa-apapun.
Tapi aku adalah senyap.
Dan aku suka mengutuk dan memberontak dalam diam.
Dan kemudian menulis dengan dasat.
Dengan bersebab.

And aku sangat hepi bila husben2 korang sangat buroks perangai sepadan dengan perangai korang yg busuk ati berkarat tu okeh.

gelak kuat-kuat jap.
haha.

ye, hati aku pun bukan baik sangat tapi aku tak pernah mengutuk mengata orang tanpa sebab, especially kalo orang tu pernah nyakitkan hati aku, maka 10x ganda la aku balas kutukan dia. Tak kiralah macam mana gaya pun aku membalas.

upppss >;p

8 comments:

ZARA said...

if we are to weight every thoughts there is... boleh mati uit!! Tiring!! Just remember u r better than them. God creates us equally :)

Cheers

~ thalhazlin ~ said...

wah. couldnt agree more! very well said fasha! :)

fikaryna said...

fasha..wah..hari ni hari emo yer..banyak2 sabar..

Allah mmg dah atur semua 2 baik dan elok jer..kalau lambat ker..cepat ker..semuanya ada sebab..

tapi kalau org yg x phm2..dan asyik ngeluh x tentu hala..dan ngutuk org jer pandai..tggu dan lihat sajalah pembalasan dari Allah..

ops! terlebey sudah..:)

Girls Like Me said...

along..

very a gud notes...
and make me realise...

betul kan, sume yg jd mesti ade hikmah, kalau kte tak buat mistakes in the past,how could kte bole jd a better person skang..betul tak..

harzharun said...

1st of all...wei mn ko tau aku akan bc ni?!..hahaha...

yes dear...the older we are, the wiser we'll be...im not laid back type...mmg kalo org serang aku, tindakan luar kawal aku,serang blk..without thinking...tp sejak tua2 ni, aku lebih sabar mebe...lebih boleh bfikir dgn rasional...

sejak dua menjak ni, xde la bnda2 yg boleh mcengkam jiwa aku....i live in peace...cuma ko la tu...emosi yea dua tiga enrty ni...tp xpe...ko luah je kat sini...aku rajin baca...hehe...

btw, cam nak kenal ko life la...dah lm kawan virtual kan...heee

Lieya said...

Salam ziarah (",)

Jika kite meminta dan Allah memberi, maka dgn itu Allah menyayangi kite. Jika Allah lambat memberi maka Allah itu ingin menguji kita. Jika Allah tidak memberi apa yg kite minta maka Allah telah menentukan yg terbaik utk kita. Maka bersangka baiklah pada Allah. Sesungguhnya Allah akan menjadikan apa yg dikehendakiNYA itu dengan sekelip mate aje.. Kannn...

Blog walking dear, blog yg sangat menarik. Teruskan menulis... ;D

Nad Nazira said...

past is past..but i think somehow our past made us what we r today..kdg2 aku ade gak rase dat kind of 'blues'..sometimes bile terdengar lagu ke..bleh buat terkenang zaman lampau yang tak best tuh..kite tak salahkan takdir..tapi ntahla..cume kdg2..we can't just run away..haruslah kite akan ingat things that hurt rite? truth is hurting..but we have to face it..


oppss..ko mesti tak paham ape aku ckp ni..takde pape pun, cume nak share yang sometimes..bile dah miliki ape yang kite ade skrg..ade jugak masenye terkenang bende lame and terpk..ape dan siape agaknye kite skrg if only that thing won't happens..bukanlah kite nak merubah takdir..cume kite manusia biase..kan..

kdg2 rase nak menangis sorang2 pon ade..padahal tatau pon nape yang sedih sangat tu.

Harz, sorila..ko mestila LAGI tak pahamm..

:)

harzharun said...

ala Nad....im trying to be on ur feet ok....xpe,mebe bkn tkena pada aku...tu yg susah nk phm kot...heee

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

+ road to bliss + Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review