Outdoor portraiture~

Love & Kisses ✿ sha
So, we decided to choose this photographer for our wedding.
Adzrin Taib from TRZphoto.

*psstt.. you can see samples of his work at this website.

He covered the whole ceremony, morning till late evening and the next day baru buat outdoor.

We want the outdoor session to be on a different day sebab kalau buat dalam hari yang sama, of course akan rasa penat nak mampuih. Dah la nikah pagi tu, sanding petang pastu nak gi outdoor lagi. Pastu nanti kompem ada muka tak fresh-bonyok-menat dalam gambo outdoor kan.

And another reason is that, kesian kawan-kawan yang datang dari jauh tetiba kita takde sebab gi outdoor session.

yelah kan, bukan semua boleh datang on the dot pukul 2 tu. Maybe ada yang datang pukul 3 or pukul 4 camtu. Aku penah alami benda ni. Time aku pegi kenduri sorang kawan tu dalam pukul 4 ptg tetiba dia dah takde sebab gi outdoor. Frust mek okeh. Dah la datang jauh-jauh.

And time kenduri aku aritu, still ada jugak kawan2 dari jauh yang datang pukul 5 lebih tu. Nasib baik kami buat outdoor hari lain kalau tak memang kesian la diorang tak dapat jumpa.

So, kesimpulannya, it is far better if u opt for a different day for the outdoor session. Takpelah tambah duit sikit asalkan kita puas hati kan. And kalau rasa tak berbaloi pakai baju sanding kejap je, and nak pakai balik baju yang mahal tu untuk outdoor sila la. Tak kesahnya.

ye, bila pikir-pikir balik, entry adalah sangat lintang-pukang sebab aku belum habis cerita pun tentang majlis kawin tetiba nak cerita pasal benda lain sebab tetiba teringat nak buat entry pasal my outdoor session ni sebab kalo tunggu lambat-lambat lagi, of course telah lupa.

So the next day after the wedding, around 1.30 pm, kami ke rumah Cikgu Amril for the makeup session. He's the owner of Mumtaz Bridal Gallery and Noni asked us to go there since kalo tak cukup barang bole ambik2 sajer.

I wore the black-gold dress yang patutnya nak pakai time sanding tapi tak jadi sebab... sila baca entry ni.

Actually I wrote quite a few entries about this dress and kalo ingat2 balik, upacara pemilihan baju pengantin memang sangat menyusahkan and meletihkan fikiran sebenarnya.

Banyak gile benda yang nak diambil kira okeh.
My advise is that, sila confirmkan baju sanding before pilih warna tema or baju family or anything.

Macam time aku aritu, it is totally a disaster since aku dah pilih warna tema and baju family before pilih baju sanding.

gile ah ding dong.

oke, I'll tell u more in the next entry.
Now back to the main topic.

Around 3 something kami siap mekap and terus la gi JB for the outdoor session. The actual location is at Istana Garden, dekat ngan Jotic tu.

Pastu bole lupa pulak nak isi minyak before gi mekap tu so terpaksa singgah petrol pump. Gile glemer okeh hubby kuar gi isi minyak ngan bersamping bagai.

haha.

Around 4.30 pm kami pun sampai together with the OP.

Menat okeh nak jalan kaki dari tempat parking ke istana lama tu. Dah la kena angkat baju yang panjang melerets.

Heel tu pun rasa macam nak tanggalkan je.

Tapi bila dah sampai sana, macam fuh~ this is what we want.. what we've always dreamt for it to be...

Sangat puas hatilah dengan pemandangan dia yang cantik.

After that session, Adzrin tanya nak naik atas tak.
Aku of cos la nak sebab dah alang-alang kan. Bila lagi nak datang sini kalau bukan untuk wedding shoot kan.

Tapi tak terpikir la pulak yang dia cakap naik atas tu memang betul2 atas bukit. Satu keje la pulak kami nak mendaki bukit tinggi tu dengan makai heel bagai.
Dengan kain aku yang meleret panjang lagi.

ahaks.

Tapi ai tak kesah pon.

Akhirnya sampai ke second location.

And, mashallah... the scenery is totally beautiful up there.
Rasa macam pendakian yang sangat2 berbaloi sebab the place is soo cantik and tenang.

There's a pond, kolam ke tasik ntah.
And there's a bangku panjang.
And there's no one there.

And kat atas tu ada pagola.
'aa pagola kot nama dia.

Tapi time kami naik atas tu dah petang so ramai yang tengah joging so macam segan la jugak kan.

Then after this session, Adzrin ajak kami ke jeti to see the sunset and to take another shoot.

And, oh my...

the soft silky wind...
and the scene is soo breathtaking.

I can sit hours staring at the sunset.

Dalam pukul 7 lebih tu kami pun pulang...

We came all the way from Ptn and believe me, this is a journey worth taking ^_^



By the way, I'm still on MC today.
Dah keluar wad pun.
I'll tell u the story in my next entry.
'yer, next entry lagi ;p

but... sangat terharu okeh dengan kawan-kawan blogku yang sangat prihatin ineh. it is so touching that I've got sooo many frens here. hummm... seriesly thanks... T_T

9 comments:

NahWaL said...

wah posing meletop ai link!! mak hayam kelas!

E K A said...

based on my xperience.outdoor shoot on d next day is the best way.cam saya pun tak sempat nak layan kawan2 sbb terpaksa bt outdoor session ptg nya.bagus la kalu pilih utk hari esknya.sokong !!! jgn jd cam saya

PurPLe LaDy said...

aah, mmg better buat asing2 la dear. me nnti cm malas la pulak nak buat outdoor. btw, upload la gambar2 lagi.. nak nengok! =)

k|ree said...

kiree pun outdoor dah lepas sehari..kiranye, photografer tue harap kitorang tak segan2 la masa amik gambar nnt..kitorang pakai baju casual je...

harzharun said...

hey puan fasha..u know wat?..i dah lm x buka blog..i dun know any stori tbaru sal kwn2 blogger..u mc nape ek?i x sempat nak bc post lps2 lg..tp kan....ni hah, buka2 je blog trus jump ur blog sbb pic itooo sgt menarik hati...superb la babe!!!...klasik giler!!!!!!!!.....itu yg xsbr nak ngomen ni..

fikaryna said...

waa..cantiknya gambo bawah 2..x sabar nak tgk gambar2 lain..syukurlah fasya dah kuar wad..dan nanti jgn lupa story mory eh..huhu..

~ thalhazlin ~ said...

fasha, take care dear!

♥ Fuchsia ♥ said...

NAHWAL :
harus la meletop mek. ko ado nak posing2 gini time lain? mesti la time kawin2 ni kan ;p


E K A :
haa btul tuh! outdoor shoot the next day memang sgt berbaloi okeh. ala takat tambah RM skit takpe la...

bukan selalu nak kawin pun kan ;p


PURPLE LADY :
eh rugi tau tak buat outdoor. time baru kawin ni la seronok nak bergaya sakan. ko dah kawin lama2 kang dah malas nak buat camni dah


KIREE :
baju kasual pun takpe janji dapat berposing sakan ngan hubby pas kawin kan kiree ;p


HARZHARUN :
hahaha sebab ittew daku meletakkan gambo yang menarik di sini. supaya sume org tertarik nak klik walopon tulisannya adalah ala kadar sajer ;p

ai mc sebab sakit dlm perut la dear. nak cerita pasal tu x sempat2. kisah kawin pun x abih citer lagi nih. haih


FIKARYNA :
gambo lain x dpt lagi la ryna. tu yang kena letak sikit2. kalo letak banyak sekaligus nanti dah takde gambo plak nak letak kat entry lain ;p


THALHAZLIN :
orait babe! i will..

Nad Nazira said...

nak tanye mende same macam harz..nape.nape.nape. kecoh kan..haha

By the way, I'm still on MC today.
Dah keluar wad pun.
I'll tell u the story in my next entry.
'yer, next entry lagi ;p


yer, inilah tugasan anda lepas nih. citer cepattttt.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

+ road to bliss + Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review