tahun yang baru.

Love & Kisses ✿ sha
oo suda 2011 ye.
and I'm nearing the 30s.
wuhuhu!

So as usual, akan letak beberapa azam baru yang insya allah akan dicapai.

• Beli Nikon DSLR 3100
By hook or by crook mesti beli jugak! Target adalah before bln 5 ye.
and bagi menjawab soalan Harz : no, aku belum beli lagi la sebab waktu2 ujung taun aritu adalah waktu utk bersoping brg baby.

heh.

• Bercuti-cutian satu M'sia
Mesti! Mesti! Mesti! Tak mungkin la gi oversea dis year so berazam akan at least ke Kuching or Sabah or jalan2 kat Semenanjung ni pun jadikkk!

• Accept lebih banyak order for CharmsandColors and kalo bole takmo reject sapa2 pun
tapi... adeh. Tu bergantung jugak la lepas bersalin nanti macam mana kan. sedangkan time tgh preggy ni pun tahap ketaklaratan tu dah melampau so nanti mesti akan lebih bizi dengan hidup yang baru with our little prince and my plan to fully breastfeed, ngan kerja kat opis, ngan balik umah nak memasak, ngan nak layan encik Hubby lagi, ngan time weekend nak jalan sana sini lagi, but hopefully berjaya la ye ^_^

• Menjadi anak yang lebih baik to my parents and PIL, and menjadi isteri yang lebih baik to my beloved Hubby...
hoho... of cos la ni azam tiap tahun kan.

• Buy at least a built-in wardrobe or a new sofa
Currently we have 3 wardrobes in the house; one for me, one for Hubby and one for our little prince. tapi suda sangat tak muat!!! Sampaikan bilik yang no. 2 tu dah jadi stor baju kami. So maybe akan terus buat yang built-in kat master bedroom tu dari ujung sana ke ujung sini. Kot kalo tak muat gak, lain taun buat lagi satu kat 2nd bedroom tu plak. Tapi tengoklah. Aku macam nak beli sofa baru. And takmo yang 3+2+1 seater sebab mcm sempit je orang nak duduk. Yang lama punya boleh letak kat family hall kat atas sebab kaler dia cam tak berapa nak matching ngan living room.

Sangat tak suka yang leather so maybe we'll opt for the fabric one macam yang kat bawah ni.



• And last but not least, akan berusaha mengamalkan gaya hidup yang lebih sihat!
ye, sebab saye ada seorang suami yang sangat fanatik bersukan, so awal2 lagi telah berkata, 'nanti petang2 kita bawak baby joging tepi tasik naik stroller ye cyg.

maka lepas abih pantang akan selongkar balik seluar2 tracksuit yang lama.
'owh, wujud lagikah?
haha.

• dan akan memasak makanan yang lebih sihat untuk keluarga tercinta ^_^
Start dari last week aku dah mengamalkan makan celery + olive oil. Bole tahan sedap la kat tekak aku ni kan. One of my fren telah mencadangkan supaya makan sesudu olive oil setiap hari untuk memudahkan bersalin. Tapi nak makan idup2 harus la tak tertelan aku kan. so telah mencampurkan olive oil dalam segala ulam-ulaman dan sayur-sayuran and yang paling senang ialah celery stick.

Potong nipis2, campur dengan tomato cherries or any other salad yang ko suka, tuang ngan olive oil and makan ngan nasik lauk Sambal Ikan Bilis Jawa bersama perahan air limau kasturi/limau nipis. sedap ye kwn2.



Celery : Health Benefits

Celery has always been associated with lowering of blood pressure. When combined with other juices, it provides different formula that help other conditions.

Recent studies have shown that celery might also be effective in combating cancer. Read on.

Some of the health benefits of celery juice:

Acidity - The important minerals in this magical juice effectively balance the body's blood pH, neutralizing acidity.

Increased Sexual Drive - Celery juice is beneficial for weak sex drive without the effects of an uncontrollable urge that some pharmaceutical drugs have.

Athletes - Celery juice acts as the perfect post-workout tonic as it replaces lost electrolytes and rehydrates the body with its rich minerals.

Cancer - Celery is known to contain at least eight families of anti-cancer compounds. Among them are the acetylenics that have been shown to stop the growth of tumor cells. Phenolic acids which block the action of prostaglandins that encourage the growth of tumor cells. And coumarins which help prevent free radicals from damaging cells.

Cholesterol - This humble pale juice has been shown to effectively and significantly lower total cholesterol and LDL (bad) cholesterol.

Colon and stomach cancer - The phytochemical coumarins prevent the formation and development of the colon and stomach cancers.

Constipation - The natural laxative effect of celery helps to relieve constipation. It also helps relax nerves that have been overworked by man-made laxatives.

Cooling - During dry and hot weather, drink a glass of celery juice two or three times a day, between meals. It wonderfully helps to normalize body temperature.

Diuretic - The potassium and sodium in celery juice helps to regulate body fluid and stimulate urine production, making it an important help to rid the body of excess fluid.

Inflammation - The polyacetylene in celery is an amazing relief for all inflammation like rheumatoid arthritis, osteoarthritis, gout, asthma and bronchitis.

Kidney function - Celery promotes healthy and normal kidney function by aiding elimination of toxins from the body. While eliminating toxins, it also prevents formation of kidney stones.

Lower blood pressure - Drinking celery juice every day for a week significantly helps lower blood pressure. A compound called phtalides help relax the muscle around arteries, dilating the vessels and allowing blood to flow normally. To be effective, drink the juice for one week, stop for three weeks, and start over.

Nervous system - The organic alkaline minerals in celery juice has a calming effect on the nervous system, making it a wonderful drink for insomniacs.

Weight loss - Drink celery juice frequently throughout the day. It helps curb your cravings for sweets and rich food.

Urinary stones, breaking of - The diuretic effect of celery juice also aids the breaking and elimination of urinary and gall bladder stones.

You can expect many more healing benefits from celery juice as you consume its natural sodium.


Source :
http://www.juicing-for-health.com
http://www.ihealthdirectory.com
http://www.detox-for-life.com

4 comments:

k|ree said...

hi..
kiree pun ada niat nak cari sofa..mcm tak muat je..org ramai2 dtg..kena duk bawah...mmg tak syok kan...hukhuk...byk juga ye azam baru...gudluck dear...

ally said...

byknya azam fasha..hehe..kagum2..salad + olive oil tu mmg sedap ek? nak try juga, tu mmg betul mknan yg sihat tu..

harzharun said...

hehe..bagus2 sahabat maya aku ni..terus jawab soklan aku..hehe..

hubby aku la yg duk sebut sgt sal DSLR...hmpir tiap ahri menyebutnya..so, kami dlm proses korek duit dan buang ke DSLR tu..

sofa!..last time, aku jln2 kedai perabot..teringin gak sofa2 nih..tp, for the time being, kami duk kuaters hubby aku...xdak tempat dah nak letak sofa..sofa lama zaman bujang dia masih ok dan set ruang tamu yg mmg dah ada kat kuaters tu mmg sah2 la xle dibuang kan..so, utk aku, postpone lu sofa...

azam aku 2011...buat anak sampai jadi.heee

♥ Fasha ♥ said...

KIREE : tu la nyesal pulak beli sofa awal2 dulu. kalo tau baik simpan duit beli yg best terus biar puas ati kan. hoo azam yg byk2 tu memang keperluan tu kiree. hopefully tercapai la ^_^


ALLY : ahaks. azam mmg berlambak je ni ally. tatau la tercapai ke tak =p

olive oil tu rasa dia kosong je sbenarnya tapi sbb makanan sihat kan, telan je la..


HARZHARUN : wahaha azam tak hingat tuhh. takpe2 insya allah dpt little ones ye taun nih =p

aa dslr nikon mmg best gile weh kalo nak compare ngan dslr lain. cumanya jgn harap la bole letak dlm hendbeg. tapi kalo dah beli benda tu, ko kena beli lense dia pulak. aku survey2 aritu, paling murah RM1999 + brg2 free la. lense yg best plak dlm RM400++ jgn ko beli yg gray set plak.

ala nanti la ko beli umah sendiri baru best nak soping perabot nih. buat masa ni gi la abihkan duit kat benda lain dulu =p

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

+ road to bliss + Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review