Baby Stuff : Breastpump

Love & Kisses ✿ sha
Medela or Spectra 3?
owh... sgt confuse di sini.

Dah berbulan-bulan la dok mikir tapi sampai sekarang tatau mau yang mana.
sgt banyak pro and cons antara keduanya.

Spectra 3 (RM329.80)
Pro :
Murahan, so kalau baby takmo minum EBM tak terasa ralat sangat kalau beli benda alah ni. And bole digunakan secara heavyduty, means, takde la nak jem ke hape kalau siang mlm dok pam susu. Lagi satu, bunyi dia tak bising.

Cons :
Berat and besar. Kalau nak mengusung gi opis tiap ari plus cooler bag tu harus patah riuk tgn aku kang. And purely guna electric. Tapi bole je beli converter nak cucuk kat kete tu kan.


Medela Double Mini Electric Plus (RM599.00)
Pro :
Ringan and kecik. Sgt senang la nak bawak gi surau or bilik mana2 pun utk pam susu tu. Kalau Spectra 3 kena angkut dengan beg dia skali, harus la org ingat ko nak lari dari rumah tu kan.

Cons :
Gile mahal! Kot kalo baby takmo minum EBM harus ai meraung kang. hehe.
And bunyi dia adalah sangat bising.
And takleh guna secara heavyduty. Tatau la tapi berdasarkan review yg aku baca kat forum, memang ramai yg agree Medela adalah sangat tak sesuai kalau ko nak guna secara berterusan. Dia akan jem.

----------

Whateverpun hati aku memang lebih pada Spectra 3 la memandangkan ongkosnya lebih rendah and ramai yg bagi good reviews on this product. Tapi dok memikir jugak cemana la aku nak angkut gi bilik utk mengepam tu kan.
haih.

or shud I buy Medela Swing?
RM679.15 di kedai yg sama.
Senyap and sgt ringan.
The disadvantage is that it's for single pumping and harganya yg agak mahal.
'aa perlu ke double pumping ni weh?

And it's not for heavyduty usage.
'tapi ko bukan nak pam setiap jam pun kan...

Medela Freestyle adalah over d budget right now so mmg awal2 la terkeluar dari senarai.
hum hum.

And I'm thinking of buying that thing tomorrow at kedai xxx, JB.
Murahan oke kedai tu.
Tapi takmo bgtau nama dia kat sini so padan muka la kat 'korang' yg jaki sangat ngan aku tu kan. Best jugak la perasaan bila takyah nak share2 tempat best kat sini tapi kalau ada org2 lain selain drp 'u know who u are' tu yg nak tau nama that shop, feel free to email me at bisobonar@gmail.com. Setakat aku meronda ni memang ada 2 je la kedai baby yg best and murahan kat JB nih. Ada byk kedai lain sebenarnya tapi tak cam berapa berbaloi kalau nak gi.


Spectra 3 Breastpump (Add RM10 to Dual Pump + PWP Offer) RM329.80

You need to add only RM10 to purchase the breastshield set to upgrade to double pumping. Besides, you are entitled to buy 1 piece of nursing bra (any designs) at 50% off its normal price.

**********************

Spectra 3 is almost one third the size of the Spectra 2 which makes it ideal for home and office use. The advantages are: very quiet, long life span, rhythmic suction (mimics baby's sucking rhythm - very comfortable to use), adjustable suction, simple to use, dual pumping option available by just getting the breastshield kit. Accessories (breast shield, tubing) are separable so it's easy to wash and sterilize. Its light weight and compact design make it extremely portable and good to use in a small space.

This set consists of:

Pump motor/body
1 Bottle with wide neck teat and bottle cap
1 conversion kit for wide neck bottles
1 Breast shield set and tubing only.

Product Specifications:

Suction strength: (mmHg) 0 ~ 270 (+/- 10%)
Suction cycle (Cycles/minute): Approx.35
Lifetime (hour): 1500
Dual pumping options: available
Suction settings: adjustable
Power source: Ac adapter
Electric: Yes
Weight(kg): Approx. 1.4kg
Warranty: 6 months

10 comments:

rainna.mienamei said...

fasha, ade spectra yg kecil iaitu i-spectra.. harga pon still dalam 400+ :)

aku dh guna spectra3 since arsyad. mmg xde prob sbb aku mmg guna heavy duty.. every 3-4 hours misti pam..

cuma dia gabak je la.. so i-spectra maybe solution utk angkut ke ofis..

Siti said...

vote for spectra 3 juge..sudah gune since 1st baby dulu...lagipun kalau nk repair or maintenance senang je nk dapatkan part dia...

wanlurvesya said...

sya pakai spektra 3 dlu..pada sya spektra 3 nih agak menyakitkan sebab shield dia keras..so process mengepam susu tak best sgt..skrg, pakai medela freestyle, sebab pikir sambil buat kerja sambil boleh mengepam..sangat selesa guna fs nih..tak menyakitkan, lebih praktikal..sebab boleh pam kat mana2 tempat(sebab chargeable)..cuma bunyi dia agak kuat..

rainna.mienamei said...

breastshield mmg la keras.. spectra ade silicone massager yg sgt lembut dan x menyakitkn ketika pump.. rasa cam baby suck je :)

tp depend pd individu.. ade duit lebih bole option yg lagi mahal sket..

for me spectra 3 best sbb most affordable, haevy duty with less prob, tersenyap antara yg lain (kalo nk pump kt surau or opis xde la org lain jeling2 kat kite sbb bunyi pam), bole anta servis lagi..spare part pon x mahal :)

just BULKY je :D

::zAsyikein:: said...

hi, kein dulu pun pening nk pilih..dok tgk review bout spectra..bila p kedai mmg dok pkiar nk spectra..ahahha
sekali SA tuh bagi cuba spectra n medela swing...wah terus jatuh cinta dgn swing itu..
spectra bila guna susu xmo kuar..tunggu 10min pun xmo...bila guna swing...sblum stimulate fuction tuh hbs susu kuar mancut2...ehehe
my advice...try tanya kat kedai tu if boleh try test dulu..lain org lain adaption to the pump..
gudluck!

k|ree said...

hi...dun worry, if dah beli mana2 je breastpump...and baby tak nak minum EBM..bole je jual balik..cnfrm mst ada yg nak...

ally said...

fasha, ada ek kes baby x nak ebm? harus seram juga kalo terbeli pump yg mahal..tp leh jual balik kan..

wanlurvesya said...

stimulation phase tuh buat medela lain dr yang lain..stimulation phase nih penting..sebab dia imitate rentak baby time menyusu..dan help a lot utk membanyak kan susu..suction dia pon best..pada sya it worth it utk berhabis lebih sket..kalau kite betul2 commited utk bf..dan pump tuh boleh continue pakai utk baby seterusnya..

mesya said...

salam dear...take a look at my blog.ada byk brg for baby.breast pumop from medela n avent, murah compared to market price. thanks :)

http://mesyababy.blogspot.com

harzharun said...

sha..aku ,kalo nak wat research pape sal baby stuff mmg masuk blog ko ah...dah wajib..hehe..

wehhh, memalam on9 sorang2 (hubby outstation neh), masuk blog ko, dihidang lagu lama, nostalgik tol!...hahaha!!!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

+ road to bliss + Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review