Baby Stuff : Car Seat

Love & Kisses ✿ sha
Before anything, aku nak announce that CharmsAndColors are officially closed for any guestbook ordering ok. Truly madly sorry pd semua yg hantar email and sms yg tak sempat dibalas but for the time being aku memang tak larat dah. Maybe akan sambung amik order starts from March 2011 onwards.

Reason is, my health condition is not quite good recently.
and yes, I was warded and MC since last Monday.
7 hari oke.
Nak menjaga diri sendiri pun tak terdaya dah.
And for this reason, I'm sorry especially to dearest Miza yang dah ckp nak order guestbook dr bln 7 aritu.

huhu T_T

Anyway, sekarang adalah sgt addicted dengan car seat.
Since I'm now officially 24 weeks a.k.a 6-months preggy so rasa cam dah bole start hunting for this kinda thing.

In the last few entries aku ada cerita pasal SCR6 travel system.
But after some careful thinking, tak jadi pun sebab it's much too heavy and the car seat cum carrier cuma bertahan sampai umur baby 12 bln je so maybe we'll opt for something else yg lebih worthy.

Aritu kitorang jalan2 kat JJ Tebrau and tiba-tiba nampak this beautiful Combi stroller.
The price is RM1299 tapi tinggal RM899 after less.

cam sangat berbaloi sebab dia sangat best and for the first time, encik Hubby adalah sangat-sangat excited nak beli. Tapi aku cakap nanti dulu sebab takut jumpa yg lagi murah.

So for now maybe takkan beli travel system tapi akan beli stroller and car seat asing2.

And aku sangat terpikat ngan car seat Combi kaler oren kat bawah nih.
Sangat tasty!
But quite pricey compared to the other three.
Car seat is a must have for us sebab kami ni sgt2 la selalu travel.

So, ada sesapa penah guna tak these 4 car seat?
Which one do u recommend?
...



Combi: Coccoro Car Seat - Orange
RM699.00

- Compact Design accommodates smaller fuel efficient vehicles
- Allows up to 3 seats across the rear seat of most vehicles
- Lightweight and Easy to Handle
- Tru-Safe Buckle
- Removable Infant Insert for Smaller children
- Shoulder Belt Retainers for placing child in seat easier
- One-pull harness adjustment
- Low Strap height for smaller children
- Fast and Easy Vehicle Installation
- Built-in Lock Offs
- Energy absorbing EPS foam for improved side impact protection
- Recommended Age: Newborn to 3-4 years old (18kg)



Halford : Premier Neo Baby Carseat
RM479.20

- Simple to install on any car
- The Halford Premier Neo is equipped with 5 point safety harness.
- The height of the head rest and harness belts can be adjusted at the same time so that the Halford Premier Neo grows with your child
- Extra thick sponge allows comfortable journey for your child.
- Suitable for age from birth up to 4 years.
- This product comes with 2 years limited manufacturing warranty and a FREE Personal Accident insurance worth RM10,000.00 for one year.
- Weight: 0 - 18kg



Halford : Lucida Convertible Car Seat
RM607.20

- Installed with a 5-point safety harness
- 4 reclination positions
- ECE 44/04 certified
- Excellent test results
- Adjustable head rest
- Additional impact shield cushion comes together with the car seat
- Recommended Age: From birth to 5/6 years (~ 25kg).


Halford : Premier Zeus Baby Car Seat
RM535.20

- Halford Premier Zeus is simple to install on car
- It is installed with a 5-point belt
- ECE 44/04 certified
- Excellent test results
- The height of the head rest and harness belts can be adjusted at the same time so that the Halford Premier Zeus grows with your child
- Capacity : 0 - 18 kg
- Recommended Age : From birth to 4 years

10 comments:

♥♥relyza♥♥ said...

ouh..anor pun tgh ralit mata tgk car seat combi tu. amatlah menarik color2 dia kan...sume soft color.

Luv like this.... said...

terbabomm la tgok harga car seat awk nih...bak kate suami 'boleh dapat papa nye couple seat recaro tue'

*saje x mau beli awal sb next year boleh pow papa nye bonus..SC tue berat ke?baru berangan nak grab*

NURUL said...

nurul dulu beli dua satu sweet cherry yg harga biasa je. murah dlm rm100 lbh je. yg lagi satu nurul beli maxi cosi. ni mahal sikit tp selesa utk raina harga dia rm899. nurul beli sekali satu set dgn quinny zapp tottally area rm1699. tp puas hati.

Siti said...

hi..i'm one of ur silent reader..

just to share la kan..i rase better beli either no 1@2 tu dulu b4 u purchase booster seat...sbbnye booster seat ni dia x menyokong kepala baby unless yg dh pandai duduk sendiri n dh besar..kalau still infant, i believe car seat will be the best...biarla berhabis sikit tp yg penting keselamatan anak kan??

from my experience, kdng2 bb ni susah nk duduk dlm car seat..u have to train from the beginning..=)

Mrs. Eeza Herman said...

iza pun nak beli coccoro tu gak...nampak comel je n easy to handle..

k|ree said...

hi...mula sekali...jaga diri ye...makan sume harus betul...riso plak dgr, fasha warded...
okay..utk carseat..mula2, kiree nak beli juga tau...tapi,bila nak beli...ramai couple yg bawa baby juga..utk try kat diorang duduk dlm tue...tgk sama ada baby comfortable ke tak...jadi, kiree pun macam terpikir..takpe la klu beli lambat sikit...maybe after give birth baru cari ke...sementara tue...dukung je...utk stroller plak...we agree to choose, ring sling...takyah pakai stroller dlu...huhuh... :)

Nadya said...

kalu nak beli, beli yg boleh recline..selesa utk baby nak tido..kesian kadang2 tgk baby tido tegak..kite pun xselesa camtu kan.

♥ sha ♥ said...

RELYZA :
haah la yang. mmg tasty btul warna dia kan. sepadan gitu ngan harga dia =p


LUV LIKE THIS :
wahaha.. bila pikir2 balik mmg mahal gile harga car seat baby ni kan. baru terpikir, kalo kite nak beli yg diri punye recaro tu pun berkira bagai tapi bila bab2 baby bole tolak tepi lak kan.

SC tu berat.. around 10kg+- la.. kalo laki yg angkat takpe, ni kalo kita yg nak bwk baby shopping sesorang kan sgt heavy tuh


NURUL :
dulu ada baca gak nurul beli set quinny zapp tu kan. smart gile sbb dia 3-wheeler.. sy pun cadang nak beli tu gak tapi bila pikir2 balik, stroller dia bole pakai smpai baby umur 18bln je kan? tu yg rasa cam nak beli yg combi tu walopon lg mahal tapi bole guna smpai baby umur 4 thn..


SITI :
tu la siti.. rasa nak yg no. 2 tu kot sbb murah skit tapi tgk la dulu sbb ada org ckp tunggu baby lahir baru beli sbb better bwk dia skali utk test so that bole tau dia selesa dlm tu ke tak kan

♥ sha ♥ said...

MRS EEZA HERMAN :
seat coccoro tu mmg best. kalo ada budget tinggi bole la beli kan. rasa kalo 1st baby ok kot sbb future child bole guna balik kan. cuma takut lama2 kaler dia jadi buruk sbb combi ni mostly soft2 gitu kan warna dia


KIREE :
tu la kiree, tatau lagi nak beli skarang or lepas bersalin nanti tapi based on my sis experience better beli awal sbb nak travel senang. ring sling tu sy memang dah ader. my sis bg sebab baby dia dah besar skit. tapi sy mmg nak kena beli stroller tu sbb slalu ikut hubby joging kan ^_^


NADYA :
haah nadya, sha mmg nak carik yg boleh recline ni sbb slalu travel jejauh, kan takut baby tak selesa. cuma tak pasti lagi yg mana paling bagus and affordable..

Mrs. Eeza Herman said...

ha'ah ye...xterfikir lak jd mcm tu..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

+ road to bliss + Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review