Kad tak cukup!

Love & Kisses ✿ sha
yep.
My wedding card tak cukup.

T_T
...

Initially my plan was not to invite so many people.
And we want the solemnization and reception to be on the same day. Partly because of the budget but the main reason is that we don't want my family, especially mum and Abah terover penat macam time my sis's wedding aritu.

Her wedding is so overspent and over of everything sbb the caterer tak pandai budget, so, banyak jugak la makanan terbuang. During her time, we invited around 1000 people and we want the caterer to prepare for 2000 people but in the end, they overdo everything and the food was made for 2800 people. Sangat membazir di situ, kan.

And her wedding was held for 2 days - Majlis Pernikahan, Malam Berinai and Majlis Persandingan. And walaupun dalam kad tulis 11 am - 6 pm, dari pukul 10 pg till 7 mlm masih ada jugak orang dtg. And my Abah sampai demam-demam 3, 4 hari tu sebab penat sangat.

So untuk kali ini, after some discussion with my parents, telah setuju untuk buat 800 kpg kad sajer. So, the guest would be around 1400+- la kan.

I gave 650 pcs to my parents and the balance of it was to be distributed among my frens and Hubby's.

Then, 2 weeks before the wedding, Abah call to inform yang kad tak cukup. So, aku dengan gigih telah memprint sendiri and potong-potong ikut saiz kad yang asal.

Ingatkan dah ok la kan.

Suddenly, a few days later, dia cakap tak cukup lagi...

aduiii..

Memang la tak cukup.
Untuk diri sendiri pun tak cukup apatah lagi untuk kawan-kawan mak and Abah.

Rasa menyesal pun ada sebab tak buat kad banyak-banyak sebab tak kesahlah orang nak datang ke tak asalkan kita dah jemput, kan. Lagipun, harga kad tu bukan mahal mana pun. Takat nak tambah 2, 3 ratus boleh je.

Sebab office aku ni ada 1500 orang.
And time nak distribute kad tu baru terfikir, kalau orang ni aku jemput, orang tu aku tak jemput, kan rasa macam tak sedap jugak, kan.

Nanti dah elok-elok dia selalu senyum kat aku time jumpa, ni dah jadi serba-salah pulak kan.

haih~ susah sebenarnya mau explain tapi nanti waktu korang nak distribute kad baru rasa.

In the end, kawan-kawan aku pun ramai yang tak dapat kad and aku terpaksa jemput guna email and sms je dengan harapan diorang tak kecik hati.

alhamdulillah... itupun ramai yang sudi datang.
Tak terjangka.
More than 2000 people came.
Sampai mak aku tak sempat tukar baju lepas Majlis Nikah pagi tu.
yes, that's another story.

Walaupun dalam kad tulis jamuan dari pukul 12.00 hingga 4.00 pm tapi tetamu start datang pukul 10 lebih. And the last tetamu left at 5.45 pm.

Sangat terharu oke.

Especially yang datang dari jauh macam Ann, Aida and Watie. my bff from uni years...

'gile best dapat jumpa korang!

And also to fellow bloggers yang datang especially Thalha and Nad.

'seriously excited taw ^-^

And all my officemate, yang selalu jumpa cuma tegur-tegur macam tu pun ramai jugak yang sudi datang dari jauh. And my workplace is about 90 km from my hometown taw!

Memang terharu.

Fortunately makanan cukup-cukup and ada lebih untuk sedara-mara bawak balik. Even tetamu nak tambah makan pun boleh sebab the caterer is so efficient and dia sangat pandai budget untuk makanan.

Takpelah, memang tujuan untuk jamu orang kan, so tak kesahlah kalau terlebih pun makanan dia.

And we're totally satisfied with his service sebab semua orang puji makanan sedap, air pun sedap.

Gambar takde lagi.
Kalau nak tengok pun di blog Thalha and Ann je lah ye ;p

Sekian.


oo rupanye aku lupa nak citer pasal majlis nikah ngan sanding.

'next entry plis.

10 comments:

Miss Shareeda said...

hehe.. seram pulak kalau kad saya pun tak cukup..kena standby hehe.. apapun majlis u dah berlangsung dengan baik kan.. ;p

NahWaL said...

LOL. rasa mcam nak jempot semua orang je!! so u buat kad berapa? i rasa nak buat 1000 je ok tak? LOL. haihhh...

faratul said...

fasha..
gane nak budget tetamu eh?? ma fara ckp, kalo guest 1ooo, kad nye 500.. tol ke? n kalo anak first, guest yg dtg kiraan 80 percent je..

Rosli Arof / Foto Republic said...

alhamdulilah...meriah majlis, tetamu dtg bwk berkat doa suma tu.

fikaryna said...

hmm..pengajaran 2..ryna ari tuh nasib baik cukup2..mmg kena wat lebh sbb kemudian2..mmg ada tetamu yg kita terlepas pandang pastu nak jemput pulak..so mmg kena wat lebih..huhu..

Haliza said...

Same mcm kite la. x cukup terpakse email.

dear, mekasih eh dtg majlis kite plus bg hadiah. dr jauh kite da nmpk awk & rase nk je borak² ngan awk. haha..

harzharun said...

sonok baca entry u...mcm2 hal kan..tapi enjoy la baca...n wat cuak ada gak...i pon buat kad 800 keping je..tetamu budget dlm 1500 la..ye la, yg dtg suami istri 1 kad je la kan...kalo cam u cite nih, ntah2 kne tmbh kad jgak la nmpknya...btw, cpt cite apa yg kelakar tu!

~ thalhazlin ~ said...

fuh, takutla fasha kalau i pun tak cukup kad n makanan. heh. tapi, caterer u memang besh ar. makanan sedap, air pun superb.;)

Nad Nazira said...

nad punye kad distribute nak dalam 1500pcs..so bajet dalam 3000 pax..giler,kan..nasib baik lauk sume cukup..

fasha, next entry plizzz..tak sabar..

kenduri kite time hujanla kan..hujan rahmat..kat kenduri fasha tu pun nad tgk org still ramai yg datang walaupun hujan.. :)

ally said...

fasha..i link 2 u kan..xtau awk kenal ke x..tp kita bersaudara..hehe..ada dtg wedding u ri tu..ngan family..tp sempat jumpa zaza je..btw, sy pun ex-skul mates zaza..eh, panjang cerita lak ek..congrates ya..n truly, ur lauk pauk masa kenduri tu best..=)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

+ road to bliss + Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review