yang aku guna...

Love & Kisses ✿ sha
37 hari suda... dan kisah delivery pun belum ditulis lagi.
macam dah tak berapa nak ingat pun ader.
ahaks.

Tapi hari ini pun bukan mau bercerita tentang yang itu.
Tapi kisah lain.
Tentang beberapa barang yang aku guna.
barang baby dan barang mommy.
Sebab ramai yang suda bertanya.
And aku memang akan menulis jugak, simpan buat peringatan di masa2 depan... kot ada rezeki bole guna time adik2 Emir nanti =p.

Disclaimer : The post in this blog is the opinion of the writer and is not intended to malign any religion, ethnic group, club, organization, company, or individual.

So first thing first is the baby diapers.
I've used Pet Pet, Drypers and Huggies and antara ketiga-tiga tu, sgt berpuas hatilah dgn Huggies.


Before bersalin dulu, pegi Baby Fair and ada promo utk Pet Pet, and at that time kitorg memang lansung tatau diapers mana paling bagus, so tengok orang lain beli yang itu so kitorg pun ikut main beli je la.

Then baru terpikir nak msg my sis, tanya mana brand yang paling best.
And she said Huggies.
So nasib baik la beli 2 pack je.
1 pack of NB and another one is S size.
Since aku ngan Hubby memang tak penah nak amik tau hal2 diapers ni so kitorg memang tatau berapa pack yg sepatutnya kena beli utk baby dlm pantang.
And setakat hari ini, hari yg ke-37, baby has used 1 pack of NB and 3 pack of S size.

Mamy Poko pun ok jugak cuma quite expensive la.
Lagipun baby baru lahir sgt la byk berak and kencing so pada aku, pilihan terbaik memang Huggies sebab dia adalah murahan, tak leaking and tahan lama compared to the other brand. Baby pun tak kena ruam.

Pet Pet adalah sgt mudah leaking.
Dulu time guna tu, kalau tukar diapers Emir mmg kena siap2 tukar baju ngan seluar dia sekali. Drypers pun kdg2 leaking gak but still better than Pet Pet la.

ok, next one is jamu.
As per this entry, I used Nona Roguy (NR) time berpantang.
And tatau la kot orang lain but it does works for me.
Maksud aku bukan dari segi kekurusan sebab aku belum kurus pun lagi.
Tapi ia membuat badan aku rasa lebih segar dan sihat.
uiii... ko ingat senang ke nak maintain segar and sihat kalo kena berjaga mlm berhari2 ni weh??

Dan harga dia tak mahal mana pun.
If u buy 1 set tu dlm RM290 je tapi aku tak beli full set la sebab ada benda yang aku nak beli lebih and ada benda yg aku tanak guna mcm lulur tu.
Tapi yang paling best adalah Minyak Herbanika, Minyak Berubat Herba and pil Phytonatal dia.


Aku siap beli 2 botol besar ha.
Mak bidan tu pun guna minyak tu utk urut aku and most probably sbb tu la lepas 6 hari berurut, berat badan aku turun dgn sgt2 byk which is about 14 kg. Maybe water and air retention kat badan aku ni dapat berjalan lancar la tu kot.

Phytonatal tu pulak aku baru start makan 4 hari lepas sebab kalau makan awal2 takut perut baby tak tahan or maybe akan kena jaundice yg teruk so lepas 30 hari bersalin baru aku mula mkn.

And memang best la sebab before this aku ingatkan darah nifas tu dah abih kuar and tinggal saki baki je so aku pun start pakai pantyliner la tapi dlm hati heran jugak kenapa darah beku macam tak keluar sgt.

Then bila start makan pil tu, esoknya baru darah nifas tu keluar banyak. Berketul-ketul plak tu. And perut memang rasa lega sangat. Itupun aku cuma mkn 2 biji sehari sebab aku BF Danish so takut dia tak tahan pulak kan...

Aku malas nak komen banyak2 pasal brand ni sebab kat blog lain mmg dah cukup banyak review dia. My sis and my mom adalah pengguna NR jugak and diorang kekal sihat and cergas sampai skarang.

And this is my adik yang slalu kena pegi offshore berhari2 tu ngan her hubby wif little Syaura yg veri comel ^_^


Apa yang aku bole simpulkan adalah, NR is totally best!
hehe terpromote jap.

And as for the lulur/scrub, aku guna lulur Putri Binari perisa jamu.
Lulur ni je la yang sesuai dengan kulit aku and bau dia ok.
Kalau NR punya lulur tu aku tak tahan sgt bau dia.


And the 3rd item is tungku moden bermagnet.
ye, walaupun aku berbengkung cuma beberapa hari tapi aku adalah bertungku dengan taat sekali.

Sangat best oke aktiviti bertungku ni especially waktu lepas mandi.
Aku bertungku 2 kali sehari, pagi + malam.
And memang berbaloi la aku beli tungku moden ni kan sebab sangat2 mudah nak guna and tahan lama. Harga dia pun tak mahal mana. Kalau korang rajin survey online mesti dpt je harga yg murah.

And the last item yg aku nak review is the baby's soap.
I used Sebamed Liquid Cleanser for Danish.


Before bersalin aritu memang dah beli Johnson's Baby Top-To-Toe Wash tu tapi bila guna kat Danish kulit dia mcm merah2 and keluar ruam.
Nasib baik la aku beli botol kecik je.
Tapi banyak plak tu Emir dpt hadiah baby hamper yang isi pelbagai jenis bath set.
Nanti bila dah besar skit dalam 7, 8 bln kang baru boleh guna yang lain kot.
Mak bidan ngan nurse kat KK tu pun sibuk la suh guna yg ni sebab it's the only brand yg sesuai utk newborn so aku pun ngikutkan je la. Tapi syampu aku tak beli la sebab tatau lagi nak botakkan ke tak kepala Danish nih.

Semalam Hubby balik sini and kitorg pegi Guardian beli brg keperluan skit and suddenly nampak Sebamed Liquid Wash ni RM59.90 for 1000ml and dpt free 200ml + Baby Lotion + Children Shampoo. Sangat berbaloi so telah beli on d spot sbb slalunya yg 200ml tu pun harga dia dah RM19.90.

wuhuhu~ mommy punya sabun pun harga doploh inggit je ni nak oi...

Tapi tu la orang cakap, kerana anak apapun sanggup, kan.
^_^

And after 36 days of confinement, baru la jejakkan kaki kat kedai ha.
So aku pun ngangkut segala jenis coklat kat Guardian tu.
Sangat best oke perasaan ittew!
haha.
tapi memang kagum la kat diri sendiri sebab for the first time in life aku tak gi soping selama 36 hari T_T

6 comments:

harzharun said...

ayat terakhir tu yg best..ye la..x soping selama 36 hari...x sempat cukupkan 40 hari pun mek ni..haishh!!

ok ok..review sal brang2 yg ko guna tu mmg bagus...tp aku nak tny, bila ko start beli barang baby??..aku mcm gedikss nak beli, tp br 14 weeks..hehe..hubby aku dah mula usha set budak tuk letak dlm kete tu..dia, xkesah la tu untk baby pon, asal leh jd eksesori kete, dia suke je..haha..

n 1 gi, nak beli apa dulu ek??..siyes xtau...

anah said...

samala kita gn nona roguy..mnyak herbanika mmg best tp yg pil phytonatal tu mmg slalu skip la mkan, perut xtahan la sbb tiap kali nk membuang tu perut sakit yg amat..=)

wanlurvesya said...

baca review ko..buat aku rasa nak try nona roguy plak next time..insyaAllah..

dialicious said...

bagusnye tungku mode n tu.i sgtla xde time nk tungku seniri.kdg2 batu tu bakar lama sgt nk tunggu baby tido last2 kain pon terbakar ok~!1 rumah hangit.besnye u dh 36days..kalo kt indon kira dh abis pantang dh tu.i shopping online jela kt FM utk mengubat rindu.hhehe.baru 1st time dgr ade blog bidan2.tp my mil dh terbelikan set NR for rm360!ruginye..blog bidan tu dpt 290 je murah gile.tp betol i bkn pakai seme pon dlm set tu.pil phytonatal tu i mkn sehari sekali je sbb honestly nak berak pon xde masa..kene dukung baby 24jam..smpai tough lengan~huhu

faiehoney said...

hye dear,

i nak tanye, u mkn the phytonatal tu
mmg xde effect kat baby ek?
i ingat nak mkn tu jugak since my bby now dah 26 days..and i rase my nifas mcm banyak lagi

Mrs.Qarlista said...

tungku moden tu..ade satu spa kat taman u nih suggest gak aritu..die jual rm35 kalau tak silap. bagus eh? nanti mahu rembat satu. aku ingat kalau susah sangat nak carik batu sungai buat tungku, nak gune batu lesung je. agagagaga.


sha..siyesly takde beli pape untuk keperluan berpantang. kalau betul set nona roguy okey, memang nak pakaila..mintak2la sistem badan aku seropa dengan sistem badan ko. hiks. beli satu2 berapa ek harga? ingat lai tak bape ko beli..

:)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

+ road to bliss + Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review