I wish...

Love & Kisses ✿ sha
I wish I could quit my job and be one of those work-at-home-mothers (WAHM).
mcm Sue, or Sya, or Ernie, or Fizah, or my other MMU frens...

or maybe I could at least be a teacher.
mcm Oteh, or Huda, or Marina, or my mum...

huuu... setelah menjadi mommy kepada cik Emir Danish, perasaan takmo-berkerja-9-jam-sehari tu makin membuak2 la.

Seriesly takde keinginan lansung nak balik berkerja kat opis tu walopon keja yang sekarang ineh adalah jauh lebih selesa daripada yang dulu. And I need the job for the sake of bonus and the good medical benefit.

'haha bole gitu?

By being a WAHM or a teacher of course I'll get a much lower salary, and a lot less benefit, but... who cares? Memasak, mengemas dan menjaga encik baby dan encik Hubby nampak lebih tempting.

'wooo statement tak hingat plak kan macam la opismate aku tak baca blog nih =p

But I feel like the guy in Bedazzled.
Walaupun dapat segala yang kita mintak tapi setiap kali pun memang takkan berpuas hati lah. Dulu waktu di Finance, sentiasa la berdoa dapat ke dept lain yang lebih mudah dan seronok.

I lovesss Maths but Accounts adalah sesuatu yang berbeza.
Tak susah mana pun tapi macam sangat tertekan la weh nak membalancekan yang itu tiap2 bulan. Pastu rasa macam baru setel yang bulan lepas tiba2 dah kena start balik utk bln ni... dan mcm sangat berterabur sebab ramai sangat org yang handle. and kena berurusan dengan orang2 Finance yang... ok, u know what I mean.

maybe it's just not my thing.

Then tiba2 dapat ke HR.
Walaupun suda jauh dari dept yang menyesakkan fikiran, tapi db dan cr masih tetap berjalan coz I have to handle the payroll from A-Z. dan tambah lagi kena handle compensation and benefit dengan segala kerenah pekerja.

and the taxes for the expatriates...

Time nak closing tu malam2 la baru balik umah.
Weekend pun datang keje okeh.
So telah berdoa lagi untuk dapat sesuatu yang lebih mudah, untuk aku dan famili.

Dan alhamdulillah, dapat ke section lain...
and for the first time in life aku dapat balik pukul 5.10.
heaven ye kawan2.

Tup2 ada plak section baru ditubuhkan dan kekurangan staff di situ.
So aku dan 3 exec lagi telah jadi perintis menjalankan kerja2 baru di situ.
which btw, I don't really like sebab segalanya adalah serba-serbi baru and I've got to do things that is sooo not me contohnya mcm kaunseling staff, handling IR cases, court cases, staff welfares and visits, problems, interviews and all... tapi still heaven la kan sebab dapat balik on time juger.

'ann and watie, sile bayangkan ai conseling staff yer. adakah sesuwai kat mate yu ols?

but maybe people changed oke. people changed. i changed.
...

And sekarang, sangat2 nak berenti keja and jadi cikgu or jadi WAHM so that dapat mendodoi cik Emir Danish tidur. and dapat melihat si dia membesar bagai juara di depan mata.

If I am to follow the new schedule, 6.45 am dah kena bergerak dari rumah.
Hantar si anak ke babysitter, aku dan encik Hubby ke opis masing2.
Our office hour starts at 8.
Aku balik pukul 5.10 and Hubby at 6.
Hubby amik aku kat opis and selalunya pukul 7 la baru sampai rumah kan.
Tu kalau tak makan luar la.
Balik rumah masak, makan and barulah ada masa sedikit untuk famili.
Tu kalau encik Emir Danish tak tido lagi la.
Kalau dia dah tidur, owhhh... sangat sedehlah.

Dan sangat sedeh juger mau mengantar si anak ke babysitter.
adakah dia mampu melayan kerenah si anak yang sangat manja mau dipeluk dinenen sebelum tidur nih? adakah dia akan sterilize setiap botol susu sebelum diguna? adakah dia akan menepuk2 si anak selepas menyusu atau membiar begitu sahaja?

haih.
susah jadi emak yang terlalu berfikir nih.


and papa is going to offshore soonnnn!!!
uwaaa cedehnye saye!!!

7 comments:

Mummy Iman said...

hye there..
we're sharing same experience towards our little gift.
=)
b4 this 1 was a lecture at one of the ipts in sgor but u know..

i quit my job..=)

kalo u nk quit job u kena ready mental and emosi.

and now..i happy lyn my lil' princess kat umah which is i can see her 24-7

k..take care..c ya
=)

ally said...

betul la fasha..being a mother need to think a lot kan? sy pon sama..walaupun baby belum lahir lg, tp terfikir, mampu ke babysitter nt jaga anak kita sebaiknya...too many cases today..sume psl careless..seram..

MotherOfDoubleA said...

pasha..sila kaunseling i yg asyik stress tak tentu psl :P

nuruljannah sukhri said...

saya sejak pregnant trus berhenti keje sbb nk jg kandungan dan berehat.tp skrg boring sangat dan meronta2 nk keje..xthu la nnt dh dpt keje, lepas dpt baby trus x nk keje pulak..adui la..kompius pulak..tp kalau untuk masa depan dan benefit better jangan resign dulu..

Ghumaisha said...

love ur entry...yer..semoga impian untuk jd WAHM tercapai...

harzharun said...

yang...walaupun aku x faham tentang kerja ko yg ko bebelkan tu, tp aku tetap faham perasaan x nak bkerja lg atau bkerja dr rumah...owhh, sgt faham perasaan itu ok...walaupun aku belum beranak lg, tp aku dah fikir semua tu...mcm mn lah nanti nak tinggalkan anank kat org lain..huuu....sbb aku dtg dr family yg mak x keje...24 jam ibu aku ada depan mata masa aku kecik...so, mcm x sanggup nak tinggal anak jugak...
tp, nak bhenti keje mcm x logik..mn nak dpt kemewahan kalo jd suri rumah..plus, aku mn sesuka hati bhenti keje..dpt biasiswa JPA kene kontrak 10 thn..huuuu..

resah!

ida khairani said...

Bawak2 bertenang ya.. Hehe.. InsyaAllah semua akan berjalan lancar. Mmg ramai yg boring dok rumah lepas berenti kerja, tambah plk dgn keja rumah yg non-stop. Tp mcm ko yg dah buat side income boleh la serius terus dlm biz so that xboring dan ada duit buat shopping. Hehe..

Nak teruskan kerja pn ok. Minta2 dpt babysiter or nursery yg best tp botol strellize sendiri ya kat umah. Nk harapkan bs huh..xpercaya la diorang rajin nk buat. Botol tu boleh tahan 24h after strellize.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

+ road to bliss + Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review