The Date

Love & Kisses ✿ sha
12/12/2009 is out.
coz family and friends objected on having 2 weddings in the same year.
*my sis got married on 6/6/2009 aritu... remember?

1/1/2010 is also out.
coz family and friends again objected on having solemnization dalam bulan Muharam. *hape ntah faedah ngikut-ngikut adat neh T_T

So... 14/2/2010 it is.
or maybe 13/2/2009 (Solemnization) & 14/2/2010 (Reception).
either one.
.
.
.

so, what are the pros and cons of having my solemnization and reception on the same day eh?

THE BAD :
1) Sangat menat oke!
--> very tergesa-gesa sebab pagi nikah, tengahari sanding.

3) Tak sempat nak posing-posing sakan time nikah tu...
--> baju nikah aku dapat pakai kejap je... pastu dah nak kena tukar baju sanding. kalo nikah hari lain-lain, aku bole pakai baju tu sehari suntuk ^-^

4) Tak sempat nak buat Keluarga Sakinah and takleh nak nikah kat masjid
--> sebab pukul 10.30 pg orang dah start datang untuk kenduri. so my parents kompem takleh lama-lama kat masjid sebab diorang nak sambut tetamu.

5) Aku tak cukup tido
--> sebab kena mangun awal sebab nak mekap untuk nikah awal pagi!

6) Photographer tetap dtg utk 2 ari
--> sbb satu ari lagi untuk outdoor shoot so takleh save pon kat situ T_T


THE GOOD :
1) Save cost
--> takyah la nak buat kenduri 2 kali. takyah nak sediakan souvenir utk 2 hari. so we can spend more on our honeymoon shopping and household things.
*wink wink*

2) Dapat tarikh yg best utk nikah
--> 14/2 - Valentine's Day. walopun aku tak celebrate benda tu tapi kan sume orang ingat. yippie!

-----

uwaaa kepala aku takleh pikir dah nih.
'comments anyone?

16 comments:

-yani- said...

kalau sy
prefer untuk buat majlis tu dlm 2 hari
:)
tak kelam kabut
nikah hari lain
kenduri hari lain
:P

princessdHani said...

14 Feb = Valentine = Bunge mahal gile!

MyRule said...

Me facing prob yang sama masa nak pilih date kenduri. Sebabnyer datuk my tunang x bg dua cucu lelaki kawen pada tahun Islam yang sama. Bakal adik ipar me nikah this friday.. uhuhu...so kitaorg kena postpone date kitaorg to 19/12 which is 2nd day tahun baru Islam...uhuhu...terpaksala ikut... ;)

~CiK LaDy AnGeL vs DeViL~ said...

alaa...nikah sama ari ngan sanding pon xpa...yg penting kita wat benda wajib 2...ye x??

memula sy pon cam x bley tima kenyataan sy nk nikah & sanding pd ari yg sama...
bila pikir2 blik redha je la...ada gak kelebihan nikah & sanding pd ari yg sama...cuma penat la...terkejar2...nk tukaq bj bagai...
:D

fara said...

my nenek pn tak kasik bln muharam so bln dec09 n jan10 mmg dh out :|
so xde tarikh lg skrg.. tunggu lah hari tunang nnt; kita tgk org tua tu diskas ape.. eheee

Upcoming Big Day said...

ala.. ok kot wat in the same day. memang terkejar-kejar sket tapi at least penat tuh skali je..org johor kata.. skali harong..
nikah around 9.30 a.m then reseption start 11.00 mcm tuh. but u kuar sanding dalam kul 2.00 pm la. sempat apa posing bj nikah dr 10am-12am. sebelum get ready utk sanding tuh..

*cadangan sajer.. ;p

ms.hai said...

salam.
hye awk. sy rase org johor nie mmg cerewet sket bab2 kawen nie. sy pun hadapi maslaah yg sama dgn awk actually. my parents tamau kami nikah dlm bulan Muharram tp sy nk jugak nk gak wat majlis Januari nie. sy siap tanye ustazah kt sekolah sy. the answer was "tak ade masalah bernikah pd bln Muharram...haram berperang pd bulan Muharram..." after dgr jawapan tue sy terus bgtau parents n now they have no problem of doing it in January. yg pasal nikah and sanding on the same day tue depends pd the flow of the majlis lah. if u can organize it smoothly then it will be no problem. with that, thank u!

cikin said...

salam ziarah tuan rumah..:):)
buat nikah n sanding dlm hari yg sama pun xpe..:) insyaAllah sempat..:):) gamai je yg buat dlm satu hari.. cikin insyaAllah nikah hari jumaat.. sanding hari sbtu..

semoga segalanya berjalan lancar.. aminn..:):)

Anonymous said...

ai pun prefer nikah & sanding dlm 1 hari yg sama. yg penting kena buat perancangan yg teliti. insyaAllah semuanye akan bejalan lancar. gud luck! :)

~ intanz ~

Dayu said...

i dulu pun nak buat seperate day
parent pun nak kan hal yg sama
tapi family suami mintak buat on same day, as derang dtg jauh kan
tak nak duduk jb lama2
kena sewa hotel byk hari *kos itu harus diamik kira tu*

dan rasa lah penat seharian
balik nikah, pose skit2
salin baju, mekap...petang trus collapse lah

sabsabby said...

salams, came across your blog. Just wanted to share our experience.

My 1st sister nikah and reception different day, best, puas pakai baju nikah tapi budget was a lot more.

My 2nd sister nikah pagi, reception terus 12-4, memang extra penat sikt, but we manage to save a lot of money. on top of that ramai keluarga and kawan datang from jauh sebab everything in 1 day.

For myself, i decided sekali in 1 day....because yg paling penting, we dont spend so much on wedding(nanti dpt holiday extra sikit) and mostly sebab senang my family dari jauh nak datang. Duduk KL pun 1 malam je, senang hati. inshaAllah

sabsabby said...

p/s: i'm going to link your blog to mine...

kiree said...

kita pun buat sehari je nanti..10pg nikah,tengahri terus sanding..sok,terus bertandang...rest sehari.sok tue,outdoor pulak..hehehe...

Fatt.Nazz said...

kite pon sehari jgk nnt..tp tmbh lg 1 acara iaitu tunang..so,pagi2 tu,tunang..then nikah...then tengahari sanding...then...pitam!~~ hehehe...
neway,gud luck ye.. =)

Fuchsia~ said...

thanks all atas tips2 yg sangat2 best tu. kalau harap semuanya nak kena pikir sendiri mmg jem la otak nih ^-^

Fiza @ gIrgIrL said...

hai.. just came across 2 ur blog. herm.. me also hv problem wif nk tetap kan tarikh nikah n sanding..coz takot sgt if kelam kabut. Coz yg belah laki not from KL.. so afraid if they late for nikah...n everything will screw up. But after read all comments dat been given.. i think its ok if do it on same day..tp dgn syarat well plaining. Dpt save bnyak.. *wink* Neway, gud luck dear..same goes to me...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

+ road to bliss + Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review