daging ujang!

Love & Kisses ✿ sha
Pernah dengar Daging Ujang?
Pedas-pedas menyengat cili api tapi SERIOUSLY SEDAP okeh!

Dulu, setiap kali balik dari kedai kek kami, malam-malam mesti akan singgah tapau Daging Ujang di kedai makan sebelah Petron bus station Masai. Tapau dua bungkus, lauk asing. Esok sebungkus boleh bawak pegi opis buat makan tengahari. ‘nampak tak betapa kemaruk di situ? hoho

First time makan di situ, my brother-in-law yg bawa.
Dia sangat la beria menyuruh kami mencuba Nasi Daging Ujang. And akhirnya bila dah rasa, mmg everydaylah makan benda yang sama. Tapi tu la, kadang-kadang rasa dia tak berapa nak konsisten. La ni bila aku dah terer masak Daging Ujang sendiri, langsung la tak pernah beli kat sana lagi.

So motif update blog hari ini sebab aku nak share resepi Daging Ujang my version yg kalo korang terer masak mmg akan kompem sedap.


1 kg daging yg dihiris nipis dan potong kecil-kecil (kalau nak lagi best, guna la daging batang pinang)
40-50 biji cili api (ikut saiz cili tu la. aku guna cili kecik2)
3 biji bawang besar (dipotong dadu/hiris kasar)
4 biji bawang putih (2 biji cincang, 2 biji dikisar sekali dgn cili)
1-2 batang serai (hiris serong, kasar2)
15 tangkai daun ketumbar (hiris kasar2)
2 inci halia (hiris kasar)
6 sudu sos tiram
Sedikit air asam jawa (lebih kurang 3/4 cawan)
1 sudu gula

Cara nak masak :

1) Goreng daging + halia sampai agak-agak garing. Guna minyak banyak. Angkat dan biarkan tepi.
2) Tumis bawang putih sampai naik bau, kemudian masukkan cili api & bawang putih yg telah dikisar kasar. jangan kisar halus tau, tak sedap. Agak-agak dah pecah minyak, masukkan sos tiram.
3) Tumis lagi, kemudian masukkan masukkan sedikit air asam jawa.
4) Masukkan gula.
5) Masukkan bawang besar dan serai. Kemudian masukkan daging dan daun ketumbar yg telah dihiris kasar.
6) Agak-agak masak, angkat dan terus hidangkan ye.

SUPER SEDAP!

40-50 biji cili tu memang nampak banyak tapi ikut korang la. If rasa pedas sangat, kurangkan cili. Tapi bila dimasak betul-betul, sebenarnya cili tu tak la pedas pun. Kalau belum masak lagi dah dicampur bahan lain, nanti rasa dia tak berapa sedap. Tapi jangan terlebih masak sampai hangit pulak kan.

And if masak sekilo daging pun boleh abis sekejapan je ye.
If nak masak sedikit, korang kurangkan la bahan dia.

ok, sekian resepi.
'ahhh besok cam nak masak lagi la!

1 comments:

nor hidayah mohd nor said...

baca recipe pon dah rasa sedapnya. nak try masak la camni. hehehe. terima kasih share recipe :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

+ road to bliss + Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review