Part 1 - Delivery of Aaira Aleena

Love & Kisses ✿ sha
ok seriously I don't know where to start.

the delivery of Aaira Aleena.

sesapa yg mengikuti blog ni dari dulu mesti tau yg delivery of Emir Danish pun sempat buat Part 1 je kan. sampai tang aku pergi hospital and stop tak sambung2 la ni sampai sekarang. sampai adik dia dah lahir pun ni. ahaks.

tatau kenapa ya.
it's a memorable thing, and I want to write the story in a memorable way la sangat sampai ke sudah akhirnya tak menulis pun.

Maybe this time I'll just wrote it plainly kan.
daripada tak tulis lansung akhirnya terus lupa.

Macam sayang jugak sebab for baby Aaira memang banyak cerita time pregnantkan dia yg aku tertinggal mau nulis di sini.
as usual, alasan adalah bizi melampau. hihi.

So, start bulan ke-7 aku start routine checkup yg once a week at Hospital Penawar by Dr Roszaman. and as usual lah, mcm time preggykan si Danish, time preggykan si Aaira ni pun memang banyak hospital aku pergi utk checkup. Saja nak dapatkan view from different doctor.

yang selalu aku pergi, KPJ Johor Specialist, Dr Mohan.
yang ni start pregnant 4 bln aku dah ke sana for monthly checkup.
he's good and penulis tetap ruangan kesihatan utk satu magazine ni.

checkup rate dia pun tak mahal sangat.
around RM100+ per visit.
and rate bersalin pun dlm RM3000+ je.
walaupun aku paling suka wad and nurse dia tapi takmo bersalin dkt sana sbb jauh dari rumah. susah kalau apa2 nanti.
and Hubby pun susah nak berulang if aku dah bersalin.

and then aku pergi ke Regency Specialist Hospital, Dr Thokha.
dia pun best tapiii... memang hangin la nak queue tunggu turn.
If datang pukul 8 mlm, pukul 12 tgh mlm baru dpt jumpa dokter hokeyyy.

oo dengan si Danish dah buat hospital tu mcm rumah sendiri, dengan kitorang yg penat2 baru balik keje lagi. so, cuma checkup 2 kali je kat sana.

tak sanggup mek.
patient terlampau ramai.
tapi Dr Thokha tu memang best.
checkup rate around RM130+ per visit.
and rate bersalin dlm RM4000 for normal delivery.

Among the three hospital, memang Regency Specialist paling mahal.
No wonder la since service dia memang bagus.
Nurse baik, makan ok, bilik pun best cuma sejuk sangat2.

but we still choose Penawar Hospital due to some reasons.
Dr Roszaman is good.
but not as good as Dr Suhaimi.

different people different view la kan.
ada org prefer dokter ni, ada org tak suka dokter tu.
macam2 komen yg aku jumpa di internet, ramai prefer Dr Thokha if they have problems with pregnancy. but for normal pregnancy, ramai prefer Dr Suhaimi.

but for me, I think Dr Thokha tu suka sangat operate orang walaupun sebenarnya banyak option lain other than surgery. And since I am an HR personnel, I heard lots of bad stories about him from my staff.

And also from my own experience la jugak.
Sebabnya, dulu aku kan ada fibroid, and of course on the spot la he told us to opt for surgery. But when I consult other doc like Dr Mohan, he said that ada beribu2 orang yg ada fibroid kat dunia ni. If each time they had fibroid, I told them to do surgery, I dah kaya raya sekarang ni.

haha T_T

and alhamdulillah, aku cuma makan pil phytonatal NR je and all my three fibroids hilang dengan sendirinya... that's why I love and I became NR dealer, sbb produk dia mmg best!

Kalau aku operate dulu mesti pregnancy kali ni ada problem sbb dah tentu2 akan ada scar pada rahim. Risiko kena c-sect mesti lebih tinggi.

Bukan nak condemn la tapi different people, different reason la why they choose this or that doctor, kan.

and time 1st baby dulu aku dengan Dr Suhaimi.
and we thought 2nd one ni pun nak dengan dia.
tapi dia dah pindah Columbia-Asia, which is 300 km from here la kan.

People said that he's gonna join KPJ Pasir Gudang Specialist by end of 2012, so kami punye la tunggu KPJ tu siap sbb konon2 nak jugak dgn Dr Suhaimi tapi tup2 hospital tu sendiri pun tak siap lagi cemana la kami2 ni nak bersalin kat sana, kan.

so 2nd option of course Hospital Penawar sebab dah biasa dekat situ and nearer to our house.

and this is where I stay for 2 days and 2 nights.
masuk wad pukul 10 malam and discharge pukul 12 tghari, that's why kira 2 days 2 nights je.


It's a two-bedded room tapi katil sebelah takde orang so sangat heaven la aku bergolek guling ngan cik hubby kan. haha.

Bilik air pun aku guna sorang, memang luas and bersih, so duduk la aku kat dalam tu lama mana pun takde orang nak marah.

And seriously layanan sangat best, bilik sangat best, nurses yg sangat baik and food yg sedap. Jauh berbeza waktu aku bersalinkan Danish dulu walaupun di hospital yg sama.

Actually dokter dah bg discharge on the same day tapi aku saja nak stay extra day sebab my parents belum balik from their Vietnam's trip lagi. Hubby pun cakap, better stay sampai tmrow, at least cyg bole rest dulu before start berpantang kan.

As usual, if stay kat hospital dengan makanan yg sedap, of course tak pikir pasal pantang lagi kan. lepas bersalin je Hubby siap belikan 3 tin milo SEJUK ok. haha.

and this is the end of Part 1.
insya allah Part 2 akan menyusul soonnnn...

*yes, I promise this time there WILL BE part 2 okeh =p

6 comments:

cha said...

wah mesti seronok kan duduk hospital nurse baik makanan sedap. tapi tulah rate dia not bad jugak huhu.

Chekgu Azrine said...

Tak sabar nk tggu part 2

monstorious wife said...

Oo..dr suhaimi tu pindah colombia asia kat cheras tu ka?

harz harun said...

Wehhh...part 1 tu mcm bkn part 1 pong....mcm intro je...kalo x cite jgk kali ni,siap ko!..haha

sha said...

CHA :
tu la pasal. sib baik company bayarkan so bole dok lama sikit. haha

CHEKGU AZRINE :
sy pun tak sabar nak abiskan cerita bersalin nih. tapi bila ntah mood menulis nak dtg. hiks

MONSTORIOUS WIFE :
aah dia pindah sana. hosp p. gdg kat bkt dahlia tu x siap2 pun lagi tu yg dia x balik2 sini kot

HARZHARUN :
wahaha pandai ko ye. aku sbenarnya nak letak title lain tapi takde idea plak. so nanti mesti ada part 2, 3 , 4 =p

nurul said...

nice!www.the-simpleme.blogspot.com

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

+ road to bliss + Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review