Si bidan terjun

Love & Kisses ✿ sha
Aku beli sotong tadi sebab aku teringin nak makan sotong goreng tepung yg aku masak sendiri.

Sebab yg beli kat kedai tu aku rasa cam cekodok pulak.
Cam lembik lembut tak menepati citarasa.
Aritu masak kat kg tak dapat makan byk sbb orang ramai, kan.
So berazam nak masak besok.
Arini tanak masak sebab aku menat.
Tadi setengah hari jadi penceramah jemputan utk politeknik di sini.
Ada program kerjaya di sana.
Bidan terjun sebab encik bos tak dapat pergi.

takpelah... best juger.
Walopon di opis suda banyak kali bagi briefing and roadshow utk program2 HR pd staff tapi bercakap dalam dewan depan 200 final year student adalah pengalaman baru.
ye, kanak-kanak yg nakal2 gatal2 belaka.
tak nampak gaknya perut aku yg suda ke depan nih.
tup tup ada pulak la yg sibuk tersengih-sengih mengorat, bg flying kiss bagai sepanjang aku bercakap tu.
si pengerusi majlis pun awal2 lagi suda menginform status aku yg suda berkahwin.
ahaks.
agaknya inilah perasaan kalo jadi lecturer/guru muda ye.

teringat zaman belajar dulu.
Ada sorang lecturer pompuan yang student laki sangat suka.
Ms Norain nama dia.
Walopon dia ngajar tak berapa best tapi sebab dia cantek lawa, maka semua pun rajin ke kelas dia.

oh, rindunye aku!
tak sabar nak jumpa diorang time kenduri Aida nanti.
Ann, Watie.. u ols pegi tak?


And ini adalah resepi Sotong Goreng Tepung yang aku suka.

Bahan-bahan :
5 ekor sotong
1 biji telur
8 sudu besar tepung jagung (ikut byk sotong. kalo kurang tambah la, kalo lebih kurangkan..)
Sedikit sos tiram

Cara-cara :
1. Masukkan semua bahan tadi dalam satu mangkuk.
2. Gaul ala kadar and masukkan satu-satu dalam minyak panas.
3. Hidangkan.


Aku tak tambah air sebab air dari sotong tu dah cukup and jgn gaul lama-lama sangat sebab nanti dia jadi cekodok. And aku tak letak garam pun sebab dah letak sos tiram.

4 comments:

Mrs Shareeda said...

sy cuma guna telur ngan tepung serbaguna.. pun blh tahan sedap jugak..
time goreng tuh, bubuh daun kari 3..4 helai.. heheh
resepi reka2 je..

Mrs Drac said...

aaa..lapa..sbb saye pun suke giler sotong goreng tepung..

tapi guna tepung goreng adabi..goreng mase minyak betul2 panas..alamak terus lapa

♥ sha ♥ said...

MRS SHAREEDA :
tu ler.. byk je cara best nak buat sotong goreng tepung ni kan. tapi sy takleh la nak letak daun kari tu. sini tadek pokok. kalo beli pun cam x berbaloi lak takat nak guna 3, 4 helai tu kan ^_^


MRS DRAC :
oo bleh try gak nih. aritu ader beli gak tepung adabi tu tapi mana ntah letak. kang sibuk mencarik tepung abih ilang mood nak masak. hehe

harzharun said...

aku nak muji ko sket boleh?..
ko sgt rajin masak kan...hr tu, xpuas @ x cukup mkn cempedak goreng yg bli kat kedai, ko bli buah cempedak besar2 & goreng sendri...
skang, sutun lak...hehe...bagus giler...satu lg aku rasa, ko mmg nak mkn byk, sbb tu kene wat sendri...hahaha...

aku selalu kene bg ceramah kat sekolah...pasal gigi la...setahun sekali setiap sekolah...budak2 mmg hampeh...bila aku buka sesi tuk soalan, mesti ada yg angkat tgn "Dr dah kawen?"...sengeh je la...nm pun budak kan...heee

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

+ road to bliss + Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review