Bulan ke-5...

Love & Kisses ✿ sha
Dah bulan ke-5 pun.
Before raya aritu dari bln ke-2 hingga bln ke-5 berat naik 300g sajer.
'kau ado preknen 5 bulan berat naik 300g je???

Saspen gak aku.
Sebabnya aku memang kuat mkn.
Time tak pose keje adalah mengunyah je.
Lunch tak penah skip.
And selalunya aku org pertama yang gi cafe.
Tapi memang dari dulu berat aku susah nak naik kot.
Kecuali time belajar kat uni dulu and time wedding aritu.
Stress gaknya kot sebab tu makan lebih dasat dari biasa.

Time bln pose lak, buka at least ngan 2 juadah, nasik ngan laksa or nasik ngan rojak or something2.

Sepanjang hidup, tak penah la aku tak kuat makan.
And sepanjang preknen, tak pernah pulak aku muntah.
So nape berat badan bertambah 300g sajer??

ok, ok sila bersyukur sebab badan tak naik bagai dipam-pam.
Perut of cos telah nampak ke depan.
Tapi aku tak pakai baju ngandung lagi.
Baju raya taun ni pun saiz XS you!
haha berlagak tak hingat.

Tapi itu kesah sebelum raya.
Setelah seminggu lebih beraya, berat telah naik sebyk 3kg.
gile ah ding dong.
Sejak dok Jhr balik, which is sejak 3 tahun lepas, berat aku tak penah lebih 50kg.
tup tup ni... bila dia naik meroket sakan la pulak.

Anyway, arini adalah teringin nak masak resepi kat bawah nih.
Amik dari DayangJack & LinaPG and sume ckp sedap gile tu yg ai mesti cuba.


Udang Masak Madu

Bahan-bahan :

400 gm udang basah (diperap bersama serbuk kunyit, garam dan 1 sudu makan tepung jagung selama 10 minit. Kemudian digoreng sehingga garing)
1 labu bawang besar*
1 biji cili merah*
3 ulas bawang putih*
3 sudu makan madu (dibancuh dgn 60 ml air)
2-3 biji cili api (diketuk)
1 sudu makan sos cili
1 sudu makan jus lemon (boleh guna jus limau kasturi, limau nipis atau jus oren)
Sedikit daun ketumbar (dihiris)
1/2 sudu besar kicap pekat

Cara-cara :
1. Kisar bahan2 bertanda *.
2. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan2 kisar hingga garing.
3. Masukkan madu, kicap dan sos cili. Kacau sedikit.
4. Kemudian masukkan cili api dan daun ketumbar.
5. Setelah kuah agak kering, masukkan udang, jus lemon/limau nipis dan daun ketumbar.
6. Gaul mesra selama 10 saat. Tutupkan api. Hidangkan.

****boleh tambah sos tiram atau garam jika suka (terpulang pd citarasa sendiri)

7 comments:

Nad Nazira said...

yang! selamat hari raya!!!


ye, aku pun kuat makan sekarang. jangkit dr ko lah ni. hehe. ni tataula camne dah berat.


sejak first day raye, dah mengamalkan makan 4x sehari. dok umah mak bapak seminggu lebih, makanan sentiasa ade. ni dah balik umah sendiri, SEKSA rasenye nak memastikan sentiasa ade makanan. hehe.


contohnye breakfast nasi lemak, lunch nasi campur, petang bihun sup, malam nasi lauk tomyam. giler..menggelupur aku tapau stok makanan tiap ari pas balik keje.


melampau tak? takot meroket je berat pasni. :) masalahnye tak bleh biar perut berkeroncong..mulelah angin naik ke tekak..terus perasaan nak muntah tibe..utk elakkan muntah, terpakselah makan.. dah la bukan jenis yg pandai makan biskut ke oat ke nestum ke..huhu.

ally said...

wah..jenis mkn bnyk tp x gemuk..bestnya...tp u mmg kurus pon..rugi x dpt jumpe time ry ri tu..sempat jumpa faezah je..tu pun sdh kurus juga..bestnya kurus2...

k|ree said...

okay la tue...
kiree pun naik 3kg je dalam masa 5bulan preggy nie...tp,doktor kata..okay je...takde pe2 prob...baby pun dah 300++ gram beratnye...
makan pulak...takde plak lapar yg melampau...makan pun sikit je..tapi,lps makan...cnfrm cari coklat...camne tue..?

harzharun said...

oooo...sgt jeles pd minah dua ketul ni...bila la aku plak nak cite2 sal mkn byk ms peknen...yg aku tau, aku mmg mkn byk walaupun x peknen..huuuuuu

fikaryna said...

dear..diri ryna pun musykil..yg lapar baby ke mak nih..hehe..masa last check up, turun sekilo..sbb muntah teruk..tapi next check up, mesti naik macam apa sbb muntah dah beransur hilang..selera makan lagi..keke..apa2 pun, jaga2 jugak makan..takut ada yg terlebih manis atau masin kan..

2 harz..banyak2 doa..ryna percaya..ur time akan menjelma tak lama lagi..sabar dan teruskan usaha okeh!

♥ sha ♥ said...

NAD NAZIRA :
haha slamat hari raya gak kat ko nad!

ko tu kurus sekeping so mmg patut la kalo berat skit. kot tak kang kesian kat baby ko takde zat ha =p
beza kite ni kalo ko tak mkn mesti nak muntah. aku ni takde nak muntah pun tapi napsu je lebih. ahaks


ALLY :
uii si zaza tu lagi kuat mkn tau. kitorang kalo melantak mesti paling last2 skali abih mkn =p
ala time ally dtg tu sy dah balik bp, umah mertua.. nex year bole la jumpa ye ^_^


KIREE :
kalo berat naik 3kg tapi skit2 takpe kiree. ni naik mendadak dokter takut kena kencing manis lak. hopefully takde pape la.. tapi cam takleh mkn melampau sgt dah pasni =p

org ckp kalo suka mkn manis2 dpt baby pompuan tau kiree. tapi tatau la kan ^_^


HARZHARUN :
dun worry harz. rezeki tu insya allah ader.. lambat atau cepat je kan. ko dah try mkn benda2 yg kitorg ckp tu tak? akak ipar aku yg dah kawin 10 taun ni baru preknen ha. dia ckp jangkit dari aku la ni. ahaks


FIKARYNA :
uik bole turun berat plak eh.
kitorang ni sedap2 je menambah kilo ha, ryna bole turun plak.
tapi mmg kena kawal gak kan. kang tak pasal2 suspek kencing manis/darah tinggi ha.

ZERO VENDETTA said...

resipi ni menarik, copy paste eh nak cuba bt nnt :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

+ road to bliss + Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review