An Apartment or A House?

Love & Kisses ✿ sha


I prefer to live in an apartment.
Sebab lebih kemas dan teratur.
And I can put Ciki (my pet iguana) outdoor.
Tak payah nak pikir pasal rumput panjang depan rumah.
And takde jiran yang bizi bodi di kanan dan kiri.
Bukan sebab tak suka bergaul tapi untuk yang newly wed kan lebih selesa dan privacy untuk diri sendiri. Kalau dah beranak-pinak nanti boleh la pindah rumah bawah pulak, kan.

But Hubby doesn't really like the idea of living in an apartment.
Dia cakap, nanti kalau dia pegi kerja, aku kena dok sesorang kat situ berani ke?

'ooo itu adalah soalan mencarik gaduh oke.

Actually the question applicable only if he still have to work in TR la.
Sebab kalau dia dok sana, memang 2, 3 hari sekali la baru balik umah kan. Tapi ikutkan plan, he'll return back to JB around Nov.
So by the time majlis kami berlansung nanti, dia dah kerja sini balik.
Tu pun kalau dia tak jadi pegi offshore la.
Kot kalo dia jadi pegi offshore, memang 2 minggu sekali la baru dapat jumpa.

'whoaaa is this the type of life that I have to go through for the rest of my life?
aa macam tadek perasaan jek.
maleh nak pikir dah.
...

So, sekarang ni bila soalan tu berbangkit lagi (whether to live in an apartment or a house), his question is, larat ke nak bawak perut time aku pregnent nanti?

haih.

So, oke.
whatever.
As long as we have a place called home, duduk la kat memana pun.
I don't mind.
I can even quit my job and follow him wherever he goes.
Rumah teres 2 bilik pun aku tak kesah.
Bukan selama-lamanya nak duduk situ pun kan.
Lagipun ko berdua je dengan dia.
Kalau besar-besar sangat takut pulak aku nak pegi dapur sesorang.
Camne nak sediakan lauk sahur untuk my hubby kang.
Terpaksa la kejut dia sekali ngajak neman gi dapur.
Punah la harapan aku nak jadi isteri mithali tu.
hiks.



Kalau duduk rumah bawah pun we'll still have to put Ciki's cage outdoor.
'coz Hubby doesn't approve of indoor pet.
And aku pun memang tak berapa suka letak Ciki dalam rumah.
It's not good for his health.

Tapi takut banyak plak kucing nanti.
That's why I prefer the apartment.
Sebab kat apartment kan kucing kena tahanan rumah.

Nanti aku buat tembok besar je la.
Kot tak pun buat pagar letrik.
Sape dekat-dekat Ciki kang bagi je diorang kejutan letrik sedas dua.
Sekian.

8 comments:

cikin said...

yup.. btul tu... tak kisahla.. awal2 kawin ni.. salkan ada rumah yg selesa utk kita cukupla..:)

NURUL said...

saya rasa better pilih rumah bawah. sbb senang sikit :)

ms.hai said...

salam.
hye awk~ xkesah sebenarnya umah apartment or umah teres. yg penting bahagia. =)

AmyMizzunderstood said...

hmm..my fiance pun didnt like apartment as well!tak tau la kenapa..reason dia kalau beli barang dapur etc..larat ke nk angkat??ello..beli la troli ok!semuanya alasan!

Siti Hajar said...

saya prefer dok umah sebab gayat klu dapat apartment yg tinggi2 ni..naik lif sorg2..ish, mcm dlm filem seram..haha..*saya memang penakut sgt*lagipun kat melaka x byk apartment@kondo..masih byk rumah lagi..tapi, x kesahlakan..asalkan ada tempat berteduh..:)

u keje johor eh?my fiancee keje kat johor gak..

Haliza said...

dear,
off topic jap.
nak tnyer psl bridal yg awk ckp kat kg pasir putih tuh, awk ade address dia tak? Bole bagi sy?

Dayu said...

teres adalah pilihan utama kami(dayu + ekwan)
sebab:
1.tak nak kete parking sepah2 entah kat mana..
2. dah rasa penat mengangkut brg,turun naik lif kalau nak moved in or out
3. balik shopping, penat nak menjinjit brg2 naik umah, shopping bukan reti sikit
4. boleh tanam pokok serai dan daun pandan, senang nak masak
5. nak sidai baju pun senang, ada halaman umah

tapi it's up to the person la kan, masing2 ada sebab sendiri

aeshly said...

apartment! sbb bru menyewa kn? mcm ok je dok apartment. ehe. dh stabil ape seme .. bru opt for rumah. ;)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

+ road to bliss + Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review