Travelogue : Batam (Part 1)

Love & Kisses ✿ sha
Lots of thing has been happening lately.
Loads and loads and loads of that.
Yang sedih pilu, gembira, yang itu ini, semuanya.

Not gonna write it all here though.
Hari ini cuma mau cerita tentang Batam, my first oversea's trip okeh.

kesian kan.
orang lain dah jauh-jauh berjalan, aku baru jejakkan kaki ke Batam.
hehe

Actually it was never in our plan.
Tak pernah teringin pun nak ke sana.
Kan plannya mau ke Krabi & Phuket with encik Hubby.
Tapi sebab his offhore work tatau abis bila, so kalau tiba2 kena extend his stay there, kan ke kena reschedule flight sume kan.
leceh okeh.
that's why we always opt for last minute trip.
and suddenly, last Saturday he came back, without informing us first, mcm aritu. tatau2 dah sampai Tesco kan.

time tu kami anak-beranak dah balik kg pun. so Saturday evening I went back to JB to fetch him. around 4 pm, I went to the Big Bad Wolf dulu. itu adalah event wajib pegi. tinggal budak2 kat kg kejap. around 8 pm, dia sampai ke Danga City Mall. then we go straight to our fav Nasi Goreng Seafood at Stulang Laut.

pastu sebab dah malam sangat, we went back to fetch the kids the next day. Sunday noon balik kg, plan with my family and all nak pegi mana this long weekend. My sister's family is coming down from Miri and nak join sekali.

Mula-mula nak pegi Punggai, takde hotel yg best. then Mlk, P. Sibu, etc2. tiba2 my dad baca tentang Batam di paper BH. so setel, amik keputusan ke sana shj.

carik2 pakej semuanya dah full sebab last minute kan. khamis nak pegi, Ahad baru sibuk mencari, memang susah la nak jumpa yg best.
lagipun time cuti sekolah M'sia Singapore plus public holiday lagi kan. so we gamble to arrange everything ourselves.

book hotel di Booking.com.
BCC Hotel & Apartment, a 4 star hotel at a bargainable price. around RM870 for a 3-rooms apartment ye for a 3 dys & 2 nights stay.


Yang paling best, ia betul2 sebelah BCS Mall and banyak tempat makan kat situ okeh. tak payah nak amik teksi bagai. kot terasa nak beli pisang goreng cheese ke, turun bwh kejap beli.

so on Thursday morning, aku sibuk la pegi pos brg kejap. sbb nak cuti lama, kan. tup2 dah pkul 10, balik rumah, hubby siap2, rushing gila pegi The Zone. sbb feri pukul 11, patutnya pkul 10.30 dah kena masuk dalam tapi pukul 10.40 kami atas jln lagi ha. abah aku dah bising la kat sana kan. tepon dok berdering je ha sepanjang jalan.

sampai terminal pukul 10.45, tengok semua org dah masuk dalam kecuali my mum sbb kena jaga budak kecit 2 org yg takde passport ngan tiket tu sbb mak dia baru sampai ni kan. kalo lambat lagi sikit mmg kena penalti la.

aku bajet mmg tak sempat la nak naik pukul 11 tu sbb dah 10.55 tgh queue nak beli tiket lagi. pastu merayu la kat akak kaunter tu, mak saya, anak saya semua dah masuk dalam, kami tertinggal ni. so dia pun bg lepas.

we're the last to enter.
kat imigresen tu sempat borak lagi dgn abg kastam. sbb dia tgk my passport sgt putih bersih, nampak no first time gi obersea kan. dia ckp, rushing2 ni awk cek betul tak tiket pegi Batam nih.

aaa aku tak cek pun okkk.
muhmuhmuh.
tak ckp pun kat ticket counter tu aku nak pegi Batam.
cuma ckp kat dia nak tiket pukul 11 je.
hahaha T_T

dibuatnya tu tiket pegi Tg Balai ke Tg Pinang ke tak ke haru. diorg gelakkan je kitorg ha.

kul 11, masuk feri, sangat menat.
nasib baik ekon and seat yg agak selesa.
tak berapa ramai pun org, maybe sbb bukan weekend. so kami anak beranak, the kids and all berjumlah 10 org buat la feri tu mcm rumah sendiri. hubby duduk kat tingkat atas dengan cik Aaira.


kat dlm feri baru la my sis remind utk activate credit card, ATM card, roaming and all. nampak sangat last minute trip kan. 

actually di Batam ada banyak jeti. tapi pelancong dari M'sia biasanya turun di Batam Centre & Harbour Bay. harga tiket ke Batam Centre RM84 shj (one way) tapi rasanya ada tax yg kita kena bayar tapi aku tak ingat berapa. boleh book direct di http://www.berjayawaterfront.com.my/

kalau nak book, kena 2 hari awal ye. kalau tak, anda tak dilayan. in my case, aku lupa yg kena book awal. besoknya nak pegi, arini baru sibuk2 nak book. so sila la beratur kat kaunter sambil berharap ada tiket lagi.

actually motif book awal sbb takut feri penuh je. waktu nak pegi tu still kena beratur kat kaunter and tukar dgn tiket ye.

around pukul 1 tghari sampai sana. perbezaan waktu adalah sejam. so lebih kurang pukul 12 sampai kat jeti. and jeti tu bersambung dgn mall so kalau nak shopping terus pun boleh tapi takde tempat nak letak luggage. so kami terus naik teksi ke hotel.

aku baca banyak blog yg suggest tukar duit di Batam so aku tak tukar byk sgt kat M'sia. tapi sebenarnya tukar duit kat M'sia lagi murah okeh! menyesal pulak tak tukar banyak.

hubby went to money changer kat belakang bus stand Masai, dekat2 pasaraya Indah, rate dia 3,500 je. my abah tukar kat Pontian pun sama 3,500. bila dkt Batam, rate dia paling rendah 3,450 okeh. tapi kebanyakkan tempat 3,400. rugi2.


and, to be continued...



sorry but this is my personal blog.
for product reviews (NR/Tanamera/Amway/etc) and all, please go to below address :

charmsandcolors.blogspot.com
FB/Instagram : CHARMSandCOLORS
SMS/Whatsapp : 019 6555700

2 comments:

Suraya Hafizi Jafar said...

Wah menarik ni. Sila share cerita seterusnya secepat mungkin..ngeh3.. bleh pegi nanti..

sha said...

SURAYA :
sebenarnya gi batam ni tak bes sgt pun sue. tapi sbb kitorg tatau nak gi mana dlm short notice period tu kan so akhirnya ke situ. tak byk beza pun dgn bdr kat jhr ni ha :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

+ road to bliss + Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review