lifelong ambition...

Love & Kisses ✿ sha
I'm going to resign in 7 years time.
tetiba meroyan nak resign eh.
hoho bole gitu?

Tapi insya allah akan kerja tak sampai 10 tahun lagi kot sebab kalau 7 tahun ngam2 waktu Danish dah darjah 1 so balik sekolah dah bole duduk kedai emak, kan.

I'm so worried about kids nowadays.
Macam sangat berbeza dengan aku waktu kecik2 dahulu.
yela, walopon I'm not the best kid ever but at least aku ni baik la kat mata mak bapak aku kan, pastu bila dah zaman muda remaja standard la kalau ada melawan yang itu ini sikit2, but that doesn't count la sbb sape yg tak penah lalui zaman remaja yg gitu2 kan.

Mak aku kan cikgu so waktu kecil2 dulu, tengahari dia dah balik kerja, dah boleh masak, jaga kami anak-beranak.

And my dad works with government so masa adalah sangat flexible.
Tenghari bole ambil kami balik sekolah, hantar pergi sekolah agama, and petang ambil kami balik. Takde peluang pun nak naik bas, basikal bagai.
Life has been so good, so easy, and sooo happy.

Tapi bila zaman ini, Hubby and me kan bekerja 8 to 5.
Tu kalau balik kerja on time la.
Kalau time tgh banyak kerja, huwaaa...

Sabtu kena kerja half-day.
Lunch hour pulak 12.30 to 1.30.
Jauh tuuu dari sekolah.
Siapa yg nak hantar ambil anak dari sekolah, kan.
Takkan everyday nak ambil time-off or nak skip lunch, kan.
And siapa mau jaga anak selepas waktu sekolah.

ok, I'm worried.

and sooo menyesal tak jadi cikgu dulu padahal mak aku dari awal dulu dah cakap jadi cikgu ni la kerja yang paling senang utk diri sendiri and utk family.
and of cos anak dia ni takmo dengar.
maklum la apa kelas hokey jadi cikgu.
tak adventure konon.
tak boleh bergaya, kaler2 rambut, berskirt, seluar ketat bagai.
zaman remaja trang-tang-tang katanya. muahaha.

Bila dah kerja, dah lalui semua yang aku mau lalui, segala hidup yang itu ini, kawin and ada anak, ada rumah sendiri, baru la timbul rasa menyesal tak dengar cakap mak suruh jadi cikgu.

The current job is so far so good and memang la sayangggg nak lepaskan gaji yang gini tapi sangat kesian kalau anak2 and suami tak terjaga, kan.

yes I have a maid who came once every forthnight to clean up everything, lipat baju, basuh pinggan semua but I'm concern about who will take care of my kids when I'm away at work and Hubby is away offshore?

Hubby dok cakap nanti amik je maid sorang temankan cyg... tapi entah ye.
Aku tak berapa suka ada maid sbenarnya.
kalau datang pagi balik ptg takpe, ada privacy skit, tapi utk ambil yang live-in, haih...

So my latest ambition is to become a work @ home mother.
Mesti orang cakap, eh belajar tinggi2, masuk university, ada degree, nak berenti keje?
Berenti keje bukan bermakna tak buat apa2 kan.
Aku nak sangat2 sambung buat guestbook yang tergendala sebab busy dgn kehidupan duniawi yang lain. And I have my online business right now dengan sambutan yang alhamdulillah menggalakkan ^_^

CHARMSandCOLORS Gallery (Company no. 002127304-K)

Bukan nak jadi housewife pun tapi insya allah akan bukak kedai sendiri in 7 years time so that bila my kids balik sekolah bole duduk kedai emak, kan.
Kalau jadi housewife jer kompem hidup aku pun tunggang-langgang.
hiks.


kan orang cakap, tanpa usaha dan angan-angan, mimpi takkan jadi nyata ^_^

'insya allah...


and life is too short utk dihabiskan dgn mengejar harta duniawi yang tak pasti. hummm...

3 comments:

asna cute said...

Im already housewife tp dok umah semata2 xde nk keje online bagai haha =D just enjoy dok umah jaga rumah anak masak kemas. done =D

hope everything ur have plan menjadi kenyataan! =D

harzharun said...

ok..yg ni nak komen..part ko meroyan kat atas tu xnak komen...kah kah...padan muka org yg terasa.hihihi...

Wei!..its totally true la...hidup ko masa kecik n remaja lebih kurang je dgn aku..ayah keje gomen opis hour..ibu xkeje..suri rumah n pemantau segala gerak geri kami..aku pun ngaku aku bkn the best kid tp alhamdullilah,aku x jd bohsia,keje pun elok kan..adik lelaki aku pun xde yg, merempit ke ada masalah disiplin ke apa..semua tjaga..n i wish,i hope,anak2 aku nnti pun jd insan bguna...takot weh tgk n dgr masalah remaja skang...selalu tfikir mampukah aku besarkan derang dgn tbaik..kalau boleh aku nk aku sentiasa ada dlm hepi n sedih derang..nak jd tmpt derang citakan masalah derang...

Dan aku pong pikir,keje dr rumah adalh yg tbaik...xde sangkut paut dgn bos,xyah bg komitmen giler2 sampai tpaksa abaikan anak...keje dr rumah bkn bmakna x keje kan...u juz have ur own time n ur own bisness...

Pssssttt..aku resign pas beranak t buleh?
Allah..berikan lah aku petunjuk...hurmmm...

Lieya said...

Kanak-kanak dolu dan sekarang amat berbeza. Kalau dolu, terserempak ngan cekgu kalau tak tunduk sape cekgu tanda hormat. Budak2 skarang.. susahhhh bangat nak jumpe mcm tu, and cikgu dulu pun dah tak sama ngan cikgu sekarang ni... Cikgu sekarang semakin dibebani dengan kerja2, tak semestinya boleh balik on time. Tp still ampun lg la ngan kite ni ha yg kene keje office hour kan. Nak buat camne rezeki kite kat situ. Tapi masih boleh rasanya kalau fasha nak jadi cikgu, mohonlah KPLI.. hehehehe

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

+ road to bliss + Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review