our little crib.

Love & Kisses ✿ sha
All I could say is, "I've been so busy living and I haven't had time to blog about life!"
...

Sebenarnya nak post pasal giveaways arini tapi kompem tak sempat.
And since ada beberapa orang msg & email aku suruh cerita pasal rumah so marilah bercerita tentang yang itu ya.

Tapi pasal kontraktor mana aku guna utk buat cornice, cat rumah, buat awning, etc2 tu nanti-nantilah aku cerita sebab tak sempat nak cek ngan encik Hubby sebab dia yang nguruskan semua.

sorry ya fainie, I promise I will write about it soon.
*sha, sila jangan buat janji2 palsu ya =p

no, really!
I've been meaning to write about the house for quite sometimes.
tapi, haih..
as usual, lah.

macam cerita pasal kawin.
macam cerita bersalin.
semuanya sekerat jalan.

and ye, akhirnya dah setahun kami pindah rumah ni tapi cerita pun tak abih.

so, ok. this is our little crib.


Gambar waktu baru2 beli dulu.
Time ni baru dapat kunci, I was preggy with little Danish tapi sibuk2 jugalah nak pergi tengok rumah.

Wayar berselirat kat ceiling sebab lampu, elektrik semua tak masuk lagi.
Rumah pun belum cuci.



Time ni kontraktor baru siap buat plaster ceiling and Hubby tengah cat rumah dengan kawan dia.

We choose dark brown utk feature wall and cream color for base.

kaler yg selamat.
Sebab senang nak match dengan apa jua furniture pun, apa jua warna langsir.
Kalau tak kang mesti tiap tahun kena cat rumah plus tukar langsir baru sebab nak match dedua.

ye la, takkan wall hijau, langsir kaler merah pulak, kan.
harus tetamu datang beraya mengutuk zaman-berzaman.

And tak mungkin nak tukar langsir selalu sangat sebab nak pasang langsir tu pun kena guna tangga yang sangat tinggi hokey.

And tak mungkin larat nak cat every year sebab gila penat!
sebab the ceiling is very2 high.
That's why pilih warna selamat iaitu encik coklat.

Aku dah awal-awal pesan kat Hubby, feature wall je cat kaler pekat tu tapi Hubby tercat 2 dinding plak and time dia tengah operasi mengecat tu of cos aku takde sebab dihalang ke tempat kejadian sampai semuanya selesai so memang selamat sejahteralah dinding aku yang kat dining hall tu pun kaler dark brown ye.

Takkan nak cat balik, kan.
gilo aih.
dah cukup baik si dia yang tersayang sudi membanting tulang mengecat sendiri, kan.

and nasib baik bercadang nak letak cermin besar kat situ so mmg nampak elok je la dinding tu.


And this is the dry kitchen.
Tema adalah merah hitam ye.

Tengah bersepah sebab time ni baru angkut barang sikit2 so memang longgok semua kat dapur la. Dengan segala hadiah kawin, plastik2 ntah isi apa semua la.

All pict was taken by my E63 sebab takde DSLR lagi time tu kan.
Kamera pun takde so guna henpon cabuk sajalah.

Gambar yang lain akan diupload lain kali ya.
gambar master bedroom, family hall, tingkat atas, courtyard yg sekangkang kera, etc2.
...

Sebenarnya memang tak plan pun nak beli rumah lagi.
macam tiba2.
Memang ingatkan lagi 5, 10 tahun lah baru nak beli or buat rumah sendiri.
entah ye.
Sebab time jalan2 tu tiba2 nampak and tiba2 excited, and tiba2 terbeli.

Ada orang senang, tak payah nak susah-susah ngumpul duit dah dapat sebijik rumah.
Tapi bila hasil dari titik peluh sendiri, perasaannya memang tak tergambarlah.
Sangat excited hokey sebab macam tak sangka akhirnya kami berjaya miliki sebuah rumah sendiri before 30.

only god knows what we've gone thru to get to this phase.
alhamdulillah...

and last but not least, kawan-kawan... silalah LIKE my FB page ya : CHARMSandCOLORS
tengkiu.

11 comments:

irmafittaputri said...

wah,ngerlip kitchen die...wah xsabar nxt entry

Mrs.aisheiteru said...

best kan bile ader rumah sendiri! tak sabar nk deco deco

Lieya said...

WAhhhh dapur merah itam ehh... dasattttttt

ummphs.. said...

fasha, jelesnya dah ade umah. :( kat area mane nih?

fainie_riz said...

thx sha.nti update lg tau..td g furnture fair kt ksl.tp x rmai cntrctor kc.keciwa

k|ree said...

saya jeles juga....hehehe... :)
sgt mau landed hse...

harzharun said...

bestnya ada umah sendri..aku lom beli...sbb xtau nak stay mana lg...plus, kerja kami bdua skang mcm senang berpindah randah...so, buying a house is not a good option for us..tp aku ttp suka suki berangan nak decorate umah mcm mn...sekali lagi nak ckp, nak sgt umah ada walk in closet!..hahaha...

sha said...

IRMAFITTAPUTRI :
ala dapur kecik jek nak compare dgn banglo irma tu =p suka baca entry irma pasal renovate rumah ni


MRS AISHEITERU :
mmg best yang. kalo duit berlambak lagi best. haha


LIEYA :
memang dari dulu dok berangan nak merah itam ni lieya. alhamdulillah akhirnya dpt. hehe


UMMPHS :
ala um, ni pun sbenarnya tak rancang pun nak beli. tetiba jek. rumah fasha kat bandar seri alam sana. tu yang aritu kan jumpa um kat tesco seri alam tu sbb dkt ngan rumah =p taun dpn meh la dtg raya, bleh jumpa baby um plak

sha said...

FAINIE_RIZ :
aduhai bila nampak email fainie asyik lupa je nak reply. dulu time single fasha dok tg puteri gak. best dok situ, cam sunyi2 aman jek kan. dah start renovate umah ke? fasha punya cornice aritu buat RM1100 je tau utk hall. murah gila sbb gi survey tmpt lain sume dlm 3K


KIREE :
eh kiree dah beli rumah kan? kalo kat mlk byk rumah besar2 tapi murah kan. kalo kl jgn harapla. kena jadi millionaire dulu. hehe


HARZHARUN :
aku pun sbenarnya tanak pun beli rumah awal2 sbb takut nak pindah keje tmpt lain. keje laki aku kan jenis merata tempat so skrg ni nak kena pikir byk benda kalo nak pindah-randah. bole terbeli plak sbb terpikat and takut harga rumah makin lama makin mahal. aku pun nak walk-in closet tapi nan ado la nak mampu skrg nih. haha

fainie_riz said...

sha: nak contact number org wt cornice tu..murah tu..blum stat renovate lg..br beli barang sikit2 jek ni..

Mama Awin said...

Slm..dropping by to say hello..bestnyer pindah rumah bru..congrats..im new,jom support me..tq http://lifediary-nazryazuin.blogspot.com/

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

+ road to bliss + Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review