Tentang susu.

Love & Kisses ✿ sha
Dah sebulan pun balik bekerja kat opis ni tapi arini baru sempat bercerita.
First day ninggalkan si tecik nanish kat rumah pengasuh adalah agak saspen.
Takut dia nangih tak berenti or mengamuk or tanak minum susu guna bottle.
dan yang paling takut adalah kalau something bad happen.
Maklumla, dengan segala cerita yang tak berapa best lately ni tentang pegasuh kanak-kanak kan.

So time lunch tengahari tu kelam kabut la aku ke rumah babysitter (BS) sebab nak tengok Danish. Sempat jugak la nyusukan dia sekali.

ai rindu hokey.
Maklumla selama bercuti ni dok ngadap muka dia 24 hrs kan.
And nasib baik EBM yang aku bekalkan dlm 13 oz tu cukup.
Hari first je la cukup 13 oz tu.
Hari kedua dan ketiga tak cukup pun.
Tengahari tu aku call the BS and she said susu tak cukup so dia tanya boleh tak kalau dia bagi formula.

Aku memang ada bekalkan susu formula jugak kat BS tu.
yela... in case kalau EBM tak cukup takkan nak biar anak aku kebuluran sampai ptg kan.
Sib baik aku dah pam kat opis so time lunch tu aku anto la EBM gi rumah dia.
nasib baik dekat.
2 km je from my office.

Tapi memang pun susu yang aku bekalkan pagi2 tu tak cukup.
Sebabnya, aku start pam 4 days before aku masuk keje.
Sehari pam sekali je and dapat la sikit...
Time pantang jangan harapla dapat simpan stok susu.
kan aku ada cakap si Emir ni kejenya ngempeng je ngan mommy.
So, dapat la 4 botol 3 oz...

Time pantang dulu, paling banyak pun dapat 2 oz je tiap kali pam.
tak mungkin la dapat lebih dari tu.
Time tu aku memang dah saspen dah.
rasa memang aku kena campur dengan formula gak sebab tak dapat pam susu banyak.
so, masa first time pam kat opis memang aku agak2 dapat dlm 2 oz gak la.
tup tup, dapat 5 oz sekali pam hokey!
terkejut ai.
And the second day dapat 9 oz!!
owhhh sangat gembira!
baru paham perasaan orang yang terover excited bila stok EBM dia banyak.

and alhamdulillah, berkat pam dengan konsisten 3 kali sehari = 17 oz++, anak aku dapat maintain menyusu badan sampai sekarang...

Tapi seriesly penat okeh.
Time first week masuk keje tu aku bangun kul 5.30 pg sebab takut lambat nak gi kerja. Start second week onwards baru bangun pukul 6 sebab dah dapat bajet masa.
And malam, dekat pukul 1 pg baru aku tido sebab nunggu nanish tidur baru aku boleh buat keje lain.

And when I said seriesly penat it is memang betul2 penat hokeh.
Aku pikirkan anak besok takde susu je yang buat semangat nak mengepam tu ada.
Kalau ikutkan memang takde tenaga la ko dah sehari suntuk keje kat opis, nguruskan anak, ke hulu ke hilir lagi, ngan keje yang berlambak kat rumah. Nak basuh botol, nak sterelize lagi. ngan laki aku yang takde kat sini. Ada one day tu aku basuh pinggan sambil dukung si Danish sebab time tu dah maghrib, dia plak takmo diletak, so buat kerja sambil menggendong dia la. wuhuhu... seriesly memang sangat bangga la ngan diri sendiri.

and thanks to botol Tommee Tippie yang comel itu juger anak aku tak ngalami nipple confusion sbb bentuknya yg ala-ala breast gitu.

'eh snanye nak cerita pasal hari-hari pertama balik ke opis tapi tercerita pasal EBM plak.
so terpaksa tukar tajuk jadi 'Tentang susu' ye.

Last but not least, ini adalah gambo latest budak tecik bam2 yang kencingkan mommy pagi tadi time nak gi opis.
Sib baik tak kena baju.
Tapinya abih basah lencun tilam aku.
bertuahnye Emir ^_^



muka tak bersalah.
haha.

10 comments:

harzharun said...

hello omak emir....
k, lately aku mmg baca blog ko dgn serius....bkn sekadar suke2 mcm biasa...tp dah mcm baca buku skolah dah ni...

smlm aku br baca balik sal list barang baby yg ko pernah post dulu..n dah take note!..

ni aku nak tny, camne ek, ko cari pengasuh dan penilaian pengasuh yang ko buat apa seme tu...risau jugak aku nnti..walaupun aku br peknen nak msuk 6 bln, aku rs dah kne start fikir benda2 semua kan..so, any tips dear?

satu lagi, aku dah nak mula beli barang baby nih...baju, seluar, mittens, booties tu seme senang nak beli..tgk yg comey rembat je la kan..tp benda2 besar dan elektronik aku rs x ble sesuka hati beli kan...ko dah pernah tulis lom ek sal breast pum, sterilizer, heater apa seme??..kalo senang2 tu post sini yea laling...hehehe...

harzharun said...

ok ok sha...aku komen gi...
aku dah jalan2 dgn sungguh hati dah kat blog ko..cr blk enrty lama...ko dah ada pun cite sal sterilizer, warmer n breast pum tu seme...ori ya..

fuhh..penat mbaca dah ni...

hugss to emir!

AiniQMY said...

Hi,
Bestnya Emir minum susu badan sampai sekarang.....kalau2 susu tu menyusut nanti, pergi aje farmasi ade pil tambah susu. Aini makan pil tu, so mmg susu ada je hari2 tak pernah lah kering... :)

Take care!

k|ree said...

alaaa...comellll..

ally said...

wah..danish encem r..hehe..me pon pam x dpt byk lg sha..tp mmg kena la buat stok ni..nt nak naik keje x la kelam kabut..tp camana la nak wat stok ni, si kecit asyik la mengempeng je..

Siti NurJ3nab said...

sy pun ada mslh yg lebih kurang mcm nih..tp lagi teruk ank saya x nak langsung dgn punting getahhh...

cikTari said...

hensemnya danish :)

ida khairani said...

Dasyat super mom ni. Mcm mana ko membasuh sambil mendukung tu.. Mahu lenguh sebelah tangan.. Ko baby wear la.. Hehe..

Keep it up ok. Jgn lupa minum banyak air..

mommie yuyu said...

papepun , syukur la ada susu kan.yuyu ni duk risau sgt..mintak2 la nnt ada rezeki nk BF baby.
encem la emir buat muka x besalah mcm tu..hugs untuk amir

Mrs Shareeda said...

I love breastfeed.
Tiba2 jek.. Hehe..sy pun bercita--cita sgt nak fully bf zaim. bestnye emir, mama dia dpt pump byk2.
sy so far pun 3-4 oz je.
next week start keje dah. hopefully cukup la bekalan bila tinggal kan kat umah pengasuh.
Klu half dah tu emir minum berapa oz ek?
Sbb sy keje kul 2 dah balik.. hehe..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

+ road to bliss + Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review