kisah delima & cerita puasa

Love & Kisses ✿ sha 7 comments
Lagi satu Sabtu pastu dah raya.
haaa cepat gile kan?

ntah.
Tapi aku memang rasa cepat btul sebab baru sekali dapat buka kat kg aku ngan skali kat kg Hubby. Pastu baru skali aku masak kat rumah ni. hehe.

Tapi memang sangat menat la lately.
Balik keje gi bazar Ramadhan pastu terus melepek dpn tv ngan encik Hubby.
Pastu tertido.
Pastu kul 7 mangun panaskan apa yg patut, makan, pastu golek2 lagi.
haha. hidup yg tak berapa nak terurus.
Rumah adalah cam kapal karam tapi agak malas nak ngemas sebab dah nak pindah, kan.
Cam takde point je nak lipat2 baju tu sebab nanti nak letak dalam kotak gak kan.
Pastu sampai sana kang nak kena kuarkan dari kotak pastu nak lipat balik.
Cam buang karen.

Anyway, dah 3 hari ni kami makan kat luar, tak gi bazar pun.
3 hari lepas buffet kat Restoran Alam de Lauk kat Seri Alam nuu.
not bad for RM13 per pax...
kalo gi bazar pun dah abih berbelas ringgit jugak kan.
Kelmarin kat Ponderosa Golf & Country Club.
best and totally sedap. RM48 per pax.

And semalam cadangnya nak buffet kat Bamboo Cafe kat Tmn Scientex tu tapi kensel sebab servis nan burok.

Aku dah book awal2 bukan takde book pun.
And I specifically said that it is for 2 person so ko kena la sediakan table for two.
Pastu kul 7 tu sampai sana tengok2, 'puan kena share table dgn 3 org lain.
Meja kecik yg patutnya duduk 4 org ko gi letak sampai 5, 6 org.
Kemaruk duit betul!!

ooo servis nan buduhhh.
ko ingat ni kenduri ke nak sharing2 meja bagai?
Pastu jawapan dia cam hampas.
pi mam* laa.
so Bamboo Cafe adalah sangat diban okeh.
oo helo?? Aku dah book awal2 okeh bukan takde book ponnn.
Hangin jugak sebab dah pukul 7 lebih time tu kan.
Hubby terus ngajak kuar pi buka kat tempat lain and last2 kami buka kat Pizza Hut.

okeh sekian gosip.
Aku nak gi shopping jap sebab Hubby outstation gi Terengganu.
Arini bercadang nak gi 3 tempat sajer walopun dokter dah nasihatkan jgn jalan byk sbb uri kat bawah. Tapi bila la aku dapat jalan sesorang sesedap rasa camni kan. Harus la time encik Hubby takde kat umah, kan. haha.

Tapi boring jugek sebab kali ke-3 kena buka sesorang nih.
haih.

Tapi semalam nampak bunga yg best kat kedai area Jakel tu so cam nak beli.
Semalam lalu sana tapi tak sempat singgah sebab kami suda kepenatan tahap gaban lepas setelkan hal kabinet ngan lampu.

Gigih la aku nak harung jem dari P. Gudang gi Perling tu kan semata2 nak beli bunga.
Dibuatnya kedai tu tutup habih la terpaksa singgah Angsana lak.
hehe. alasan nak singgah tempat lain.









-------------------------

KHASIAT BUAH DELIMA


Dan Dialah yang menurunkan hujan.. Kami keluarkan daripadanya tanaman yang menghijau, Kami keluarkan pula dari tanaman itu butir-butir (buah) yang bergugus-gugus dan dari pohon-pohon tamar (kurma) dari mayang-mayangnya (Kami keluarkan) tandan-tandan buah yang mudah dicapai dan dipetik dan (Kami jadikan) kebun-kebun dari anggur dan zaitun serta buah delima, yang bersamaan (bentuk, rupa dan rasanya) dan yang tidak bersamaan. Perhatikanlah kamu kepada buahnya apabila ia berbuah dan ketika masaknya. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi tanda-tanda (yang menunjukkan kekuasaan Kami) bagi orang-orang yang beriman. Al-An’am:99

Buah delima atau ar-rumman dalam bahasa Arab disebut tiga kali dalam Al-Quran. Ia antara pokok di syurga. Kini delima ditanam dari sejauh China sehinggalah California.

Antara keunggulannya ialah susunan dalamannya. Apabila kulit berkilat buah ini dikupas, akan kelihatan kantung-kantung kecil berjus segar, manis masam rasanya.

Dalam banyak budaya, delima melambangkan kesuburan dan panjang usia. Orang Cina misalnya menyajikannya sewaktu upacara perkahwinan karena ia dianggap lambang kesuburan, kemakmuran dan keturunan besar.

Dalam zaman Nabi Musa as, delima sudah ditanam di Palestin, Syria da Lebanon. Rimmon, kota silam yang dikatakan bandar Hebron kini, terkenal karena pengeluaran delima atau rumman, sempena namanya.

Nama perkebunan delima ialah Punica granatum diambil dari kekata Perancis yang bermakna epal yang berbiji.

Delima dipercayai berasal dari Iran, kawasan banjaran Himalaya dan utara India. Ia berkembang sebagai bahan masakan dan ditanam di pesisir Mediterranean, disesuaikan dengan kawasan suhu dingin dan panas. Delima tumbuh seperti pokok semak atau pokok biasa setinggi 3-6 meter, atau ada kalanya 9 meter. Biasanya daunnya luruh tetapi beberapa kawasan pula, pokoknya malar segar.

Keunggulan delima ialah susunan buahnya yang diperkukuh oleh tapal kulit yang memelihara mutu buah sehingga enam bulan. Delima boleh berbuah antara setahun dan tiga tahun selepas ditanam. Pasaran Timur Jauh adalah destinasi utama dagangan delima. Khasiatnya tinggi kaya dengan zat sodium, riboflavin, thiamine, niacin, vitamin C, kalsium dan forsforus. Ia juga sejenia penawar karena kandungan antioksidan yang tinggi bagi penyakit jantung, cepat tua dan barah. Biji delima yang kering digunakan untuk masakan asli India Utara. Bijinya adalah gantian kismis bagi bahan membuat kek.

Dalam perubatan Yunani dan homeopati, delima dapat mengubati cirit birit, sakit telinga, pandangan kabur, sakit gusi dan kurang lawas penghadaman.
(dari buku Plants Of The Quran oleh Dr M I H Farooqi).


------------------------------------------


Buah delima adalah salah satu buah yang terdapat di dalam syurga yang kaya dengan unsur zat besi sebagaimana firman Allah: (Q:55:6)
Maksudnya :"Pada keduanya juga terdapat buah-buahan serta pohon-pohon kurma dan delima."

Buah delima atau dari segi saintifiknya Punica Granatum mempunyai pelbagai keistimewaan, selain dari sedap dimakan, ia juga mempunyai kebaikan dari segi kesihatan.

Zat besi yang terdapat dalam buah delima dianggap sebagai unsur penting dalam pembentukan darah merah. Seseorang yang kekurangan zat besi akan mengalami penyakit anemia. Dengan hanya sebiji buah delima mampu memberi khasiat yang banyak kepada kita. Buah Delima mempunyai kadar antioksidan yang paling tinggi diantara buah-buahan yang lain.

Delima, sejenis buah lain yang disebutkan di dalam Al-Qur`an, mengandung potassium yang besar volumenya, selain dari mineral-mineral lain seperti fosfor, kalsium, besi, dan sodium, dan vitaman-vitamin A, B1, B2, B3, dan C. Bereaksi bersama sodium, potassium mengatur ekuilibrium air tubuh dan menjaga detak jantung agar tetap normal (bagi ibu dan perkembangan fetusnya).

Dengan memelihara keseimbangan kadar potassium-sodium, buah ini juga menunjang kepekaan saraf dan otot agar berfungsi secara teratur (kajian mendapati rahim wanita lebih utuh/kuat sesuai dengan kepekaan nya menunjang pergerakan bayi yg dikandung), mencegah edema, dan mengurangi kadar gula yang beredar di dalam darah (ibu yang baru pertama kali mengandung atau lebih dari 3 kali pregnancy). Delima menghilangkan rasa letih otot dan memungkinkannya bergerak dengan mudah, dan juga menguatkan jantung.

Antara kebaikannya yang lain:

*menghalang pembentukan sel kanser
*mencantikkan kulit
*mencegah dr nyanyuk
*memberi tenaga
*elok utk pesakit tekanan darah tinggi dan rendah
*elok utk sistem penghadaman
*mngurangkan berat badan
*prevent morning sickness (utk org mengandung)
*memperelokkan rahim

Wallahualam.


------------------------------------------


Ekstrak buah-buahan biasanya digunakan dalam industri kesihatan dan penjagaan kulit kerana buah-buahan kaya dengan vitamin. Sebagai contoh, buah delima yang ada digunakan dalam rawatan kosmetik kerana kaya dengan vitamin dan kandungan terapeutik.

Mengikut kepercayaan masyarakat Cina, buah ini telah dibawa ke China oleh Disnasti Han kira-kira 100 tahun Sebelum Masihi. Ia telah digunakan sejak berabad yang lalu sebagai bahan perubatan tradisional.

Buah yang berasal dari Timur Tengah ini dalam bahasa Perancis dipanggil pomegranate yang bermakna epal yang berbiji banyak. Ia mengandungi efek ekstrogenik, mengurangkan gangguan menopos dan mencegah kanser reproduksi.

Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa buah delima mengandungi bahan anti-oksidan paling tinggi (flavonoids) yang merangsang pengeluaran elastin dan kolagen sihat. Anti-oksidan diperlukan bagi meneutralkan dan melindungi sel kulit daripada kerosakan selular yang disebabkan oleh radikal bebas. Radikal bebas memusnahkan komponen selular penting yang menyebabkan sel kulit dihasilkan semula dan menyebabkan kulit nampak berusia dan kusam.

Buah delima mengandungi kandungan aktif yang merupakan agen pencerah kulit yang berkesan. Ia dapat mengenali bahagian yang berpigmentasi dan menghentikan komunikasi di antara sel bagi menghasilkan melanin.

Berbeza dengan agen pencerah yang lain seperti asid askorbik, buah delima mengurangkan jumlah DOPA-positif melanocytes di dalam epidermis kulit yang menghadapi radang ultraungu (UV).

Buah delima juga mempunyai keupayaan bagi memperbaiki tahap kekeringan dan menjadikannya sebagai bahan aktif yang ideal bagi rawatan muka sama ada untuk tujuan mencerah, menyeri, melembap dan anti penuaan.

Berbuka secara solo~

Love & Kisses ✿ sha 6 comments
Arini adalah tak berapa best sebab Hubby gi meeting kat KL.
so aku kena berbuka sesorang T_T

Tak bes juger sebab aku kena drive sendiri setelah sekian lama ada driver.
and sebab dah la lama tak drive, hujan lebat ribut kencang plak pagi tadi, so abih basah lencun baju ai.

Tapi nasib baik la dari smlm dah bertekad nak bangun awal.
Sebab takmo park kete kat kandang yg jauh nuu.
'kandang = nickname utk tempat parking opis aku.

Tapi memang bagus jugak la mangun awal.
Sebab hujan, so tak payah nak harung trafik jem sangat.
And nasib baik dapat gak mangun awal sebab keraskan hati takmo tekan butang snooze kat henpon tu walopon hati nak sangat tekan lebih-lebih lagi nengok Hubby kat sebelah tengah tido lagi. wuhuhu~

Tapi bila nak turun gi kete, dia suh tunggu jap sebab nak ngantar skali.
Nak payungkan sebab ujan.
haha. sangat comel~

Pastu part nak parking kat opis adalah sangat saspen.
Sebabnya aku dah lama tak parking secara reverse.
Lama sesangat.
Tadi kononnya nak park reverse la kan.
Pastu bole plak hujan lebat sampai tak nampak jalan.
Pastu kete lain dah berbaris nunggu aku.
So telah ngundur je tanpa nengok side mirror.
Time tu dalam hati cakap, lantak la kalo langgar kete sebelah pun.
Sebab takmo org tertunggu2 aku nak btulkan parking. ---> haih bole gitu?
Tapi nasib baik la selamat walopon memang rapat gila.

ye, mesti Hubby sgt saspen nak bagik aku drive lagi pasni.

Pastu pukul 9.30 pg pegi toilet baru perasan rambut ai berceracak.
Sebab kena hujan tadi kot.
'mesti org keliling sangat kesian kat org ngandung yg serabai.

Arini teringin makan daging dendeng sebab nampak resepi kat blog mak Hanis Zalikha.
cam sangat sedap.
Tapi resepi ni dah diubahsuai ikut selera aku la.
Tapi cam tak berbaloi kalo nak masak buat makan sorang2.
So maybe nanti balik kg baru nak masak ngan mak.


Daging Dendeng Minang

Bahan-bahan :
1 kilo daging
300 gm cili kering (dikukus atau direbus, kemudian tumbuk kasar2)
2 biji bawang putih
Bawang besar - 2 biji besar (dikisar) & 1 biji (dihiris tipis)
Cuka/Air Asam, Gula dan Garam secukup rasa.

Cara-caranya :
1- Rebus daging dan potong tipis-tipis lalu goreng sehingga garing ketepikan.
2- Tumbuk daging tadi.
3- Tumis bawang kisar hingga naik bau dan masuk bawang hiris dan cili yang telah ditumbuk tadi.
4- Tumis sampai naik minyak. Akhir sekali masukkan gula, cuka atau air asam & garam.
5- Gaulkan daging goreng.
6- Angkat dan hidang.


------

This song is Sebelum Cahaya by Letto.
tiba-tiba teringat sebab dengar kat tv tadi.
'remind me of someone yg hampir2 jadi my bf before I met dearest Hubby...

He was a good man.
a bit naughty or I could say mischievous, but a very good man.

ahaks.
not sure why but I always fell for someone opposite.
tapi, best macam mana pun agaknya dah memang jodoh aku dengan orang lain kan.
yang memang lebih baik dari segala-galanya ^_^

'luv yuh Hubby!

tetiba shopping lagi

Love & Kisses ✿ sha 7 comments
Last week kami ke HOMEDEC 2010 kat Persada Johor.
Konon-konon nak carik barang utk bathroom mcm glass shelf ngan towel bar tu sebab selalunya time2 gini la diorang jual murah.

Round2 dua hall tu akhirnya jumpa yang menepati citarasa.
One glass shelf for RM25 je.
So we bought 3 sebab ada tiga bathrooms.
And tiba2 nampak sink faucet yg bes.
Maka telah beli juger.
RM88 je okeh.
The same thing aku tengok kat Jubin BMS tu harga dia RM300++ ha.
Berbaloi la kot sebab tengah sale ni kan.
Pastu kat kedai yg sama tu, tengok2, ada pulak built-in hob ngan hood tu.

Brand Effegi from Germany ngan Electrolux from US, dua2 tgh promo sama harga RM1400.
Hood Effegi tu aku suka.
Transparent glass and senang nak bersihkan.
Nampak cam lagi kukuh tapi aku tak suka sangat hob dia.

Hood Electrolux tu pulak aku tak suka sebab cam sangat oldies and cam susah je nak bersihkan tapinya hob dia sangat cantek okeh.
Tampered transparent glass.
'nape la diorang ni tak buat dua2 ni transparent glass, mesti senang je orang nak buat pilihan kan?

Mening tapi last2 kami pilih Effegi tu sebab cam lagi stabil and ada 10 years warranty.
Lepas bodek2 itu ini dapat la diskaun lagi skit.

Pastu Hubby dah ngajak balik sebab dah 3 jam lebih kami dok situ.
Aku pun cam tak larat dah tapi ada satu hall lagi tak round kat bawah tu so dah alang2 tu singgah je la kan.

Nasib baik la bab soping2 ni aku gigihkan jugak, kot tak mesti nyesal sebab kat hall bawah tu rupanya ada kitchen cabinet yg sangat tasty!
Maka telah book on d spot.
haha.

The color is black-red macam kat bawah nih.
So kompem kitchen aku cat kaler merah kang.
Belang-belang merah.

Dia bagi free built-in hob ngan hood ngan sink ngan faucet skali.
Nyesal plak la dah beli awal2 tadi.
RM4299 for 10 feet of kitchen cabinet.
Mula2 nak aluminium tapi tukar jadi lacquered glass.
Minus RM500 sebab aku takmo built-in hob + hood yg dia bg.

okeh, satu benda lagi setel.




Shopping day~

Love & Kisses ✿ sha 5 comments
I'm sooo menat.
soooo veri menat.
walopon arini adalah cuti.

Tak sempat reply email pun.
Komen pun tak sempat reply.
*esok aku reply =p*
Apa-apapun tak sempat.
Cuma sempat nulis blog je.
hehe.
Sebab ini adalah rutin aku.
Macam makan nasik.
'ntah apa kaitan.

Punca penat adalah sebab tadi seharian soping sesorang.
Angkat barang yg bertimbun tu sesorang.
Sebab aku pose.
Sebab cuaca sangat manas.
Baru 3 tempat aku pergi, 3 jam jalan, dah nak pensan.
Selalu tu time tak preknen, sihat walafiat je aku jalan 6 shopping complex.
tapi ni gile haus okeh.
and perut sakit sangat cam period pain.
tapi gagahkan jugak.
'pompuan kalo bab soping memang sentiasa gagah.

Hubby MC sebab dia demam.
Takkan nak ajak orang sakit soping sekali kan.
Maka si dia telah melepek kat rumah tido sampai petang.
Tapi agak bes sebab semua barang yang aku nak, aku dapat.

Aku dapat stok kertas yang aku nak.
berbulan2 okeh stok kertas kaler krim ni takde.
Nasib baik bln 5 aritu aku dah beli banyak jugak.
Kot tak merasa la guestbook aku guna kertas putih je.
ahaks.

Pastu dapat beli buah delima!
Ingat tak entry ni?
Telah mengidam sekian lama, siap gi beli pokok dia ha.
Sampai pokok tu dah jadi cam hidup segan mati tamau.
Yang hijau tinggal daun kat ranting atas2 tu je.
nape ntah.
sebab aku jarang siram kot.
*baca : jarang = 2, 3 minggu sekali*
or sebab aku siram guna air beras?
ntah.

Pastu tadi pusing2 kat Giant Plentong, jumpa la pulak.
RM4.98 sebijik.
rezeki baby... ^_^

Pastu dapat beli buah cempedak yg veri sedap.
Murahan je..
Puas hati aku.
Kat gerai tepi jalan tu biasa diorang jual mahal melampau.
3 bijik cenonet singgit.
Aku beli sebijik besar ni baru 5 inggit ha.
Tinggal goreng je.

Pastu singgah kat SSF beli segala jenis riben + renda + kain nak buat buku aku tu.
Lama tak beli stok sebab lately bizi ke hulu ke hilir setelkan hal rumah je.
Aku suka gi situ sebab banyak pilihan.
Segala mak bapak riben ada.
Cuma fabric dia la mahal sikit.

Semua aku jumpa kecuali this gold-tiffany theme and that damask design.
Damask fabric adalah sangat mahal okeh.
almost RM100.00 per metre.
ke harga kat JB ni je yg mahal eh?
wuhuhu.
'maybe I shud think of another option since most of my guestbook cost less than RM60...


But gold-tiffany?
Seriesly otak aku cam blank sikit nak satukan dua kaler ni.
Cam susahnya nak match.
Kalau tiffany-purple ke black-red ke or cream-burgundy tu takpe.
Anything with cream color adalah sangat senang nak match dengan apapun.

ahaks.
takpe2.
Mesti buat yg terbaik juger.
chaiyokkk!


'Halford Hummer H3 ni cam sangat cantek kan?
tapi Sweet Cherry yang SCR6 Travel tu pon cantek juger. huuu~

Kos renovate rumah~

Love & Kisses ✿ sha 6 comments
Bunyik cam nak renovate extreme je kan.
Padahalnya belen2 duit tu bukannya banyak sangat.
ahaks.

Tapi, nak masuk rumah baru memang guna duit banyak melampau okeh walopon ko takde nak renovate mana pun.

Tu pada pendapat aku la sebab kami kan baru kawin.
Banyak belanja time nak kawin aritu.
At the same time nak ngumpul duit untuk baby tersayang nih ^_^
That's why aku rasa bila nak masuk rumah baru, duit keluar macam air je.

Last weekend kami survey2 lampu.
And finally confirm beli kat Tampoi Lighting Centre yang kat depan Jakel tu sebab situ adalah paling murah and banyak pilihan bes. And kalau beli lebih dari 1K, delivery adalah FOC okeh. 'ai suker!

Ingatkan satu rumah tu tak guna lampu banyak sangat.
Rupa-rupanya, mak aih....
Total is 29 bijik okeh.
And 6 kipas kaler silver chrome.
haiyohhh!
...


Master bedroom - 2 lamps
3 other bedrooms - 3 lamps
Bathrooms - 3 lamps
Kitchen - 2 lamps
Backdoor - 1 lamp
Frontdoor - 1 lamp
Porch - 1 lamp
Gate - 2 lamps
Dining hall - 5 lamps
Living hall - 8 lamps
Staircase - 1 lamp


Semalam kami gi survey2 tempat untuk buat cornice and kitchen cabinet.
The cornice for hall and dining area cost around 2K. <-- tempat paling murah
And the kitchen cabinet around 4K.
wuhuhu.
Tu baru yang basic2 je tuh.
Belum campur cermin kat bathrooms, bedrooms, hall lagi.
Belum tengok harga cat setong 100 inggit tu.
Belum buat extra grille kat bumbung.
...


'tiba2 aku rasa warna kuning mangga ni cantek jugak utk dapur kan?


'or pattern camni?

Kunci rumah~

Love & Kisses ✿ sha 5 comments
Arini adalah sangat hepi.
sooo veri hepi =p

Sebabnya... kunci rumah kami dah dapat!
yey!

haha.


And aku adalah terpengaruh ngan Set Bersalin Nona Roguy nih.
Sebabnya, dia tengah promo!
RM290.00 je okeh!
gile murahan.
Sebab kat luar biasanya jual RM350++
Dulu aku pernah try makan barang NR tu and memang best. Minyak Herbanika dia memang marveles. so, cam rugi kalo aku tak beli sekarang kan?

'kau ado meroyan nak beli jamu time tgh ngandung 3 bln++ nih? ado??

masa berjoging dgn pantas!

Love & Kisses ✿ sha 9 comments
195 days left.

oh my god!! it is 195 DAYS LEFT!
...

And ni dah nak masuk Trimester ke-2 pun.
Macam tak percaya okeh.
It does feels like the countdown that I had for my wedding.
Mula2 macam lambat lagi.
tup tup, eh? tinggal 100++ hari je lagi okeh.
When it is less than 200 days, masa macam sangat cepat berlalu.
Macam, eh?

haha.

and lagi seminggu nak puasa.
Operasi membeli-belah yang dasat kat bazar Ramadhan.
wuuu~~ dah terbayang wajah kerabu mangga yang best kat bazar Air Biru tuh.
ngan ikan tuke (pari kecik) bakar cicah sambal sedap perah limau kat bazar tu jugak.
haiyohhh!!




Ni kedai feveret aku kat Umbai, Melaka.
Ikan terubuk bakar dia sangat sedap occay.
Ngan ketam masak sambal.
Ngan sotong goreng tepung.
aktiviti hujung minggu time belajar dulu =p
...

Bulan depan dah raya.
Bulan ni setel rumah, setel ngan lawyer sumer tu, then renovate sikit2 and bulan 10 da bole pindah.

wuhuhu.

tu pun rasanya cam sangat cepat.
Bulan 10 masuk rumah baru, bulan 1 adik aku kawin, yang juga bulan anniversary perkahwinan kami.
Bulan 2 dah nak bersalin.
and I'm getting older.
eh tetiba.

Rumah & EPF

Love & Kisses ✿ sha 11 comments
3 hari lepas kan aku ngan Hubby gi EPF sebab nak keluarkan duit untuk deposit rumah. Last month dah amik form, fill-up semua and attach la document apa yang patut and kena pegi lagi sekali untuk submit form. Kalau nak keluarkan guna dua-dua nama (husben & wife), both kena berada kat situ waktu submission tau.

Sebabnya, nak kena cop jari bagai.

And in my case, time nak buat submission tu aku tak bawak CFO sebab takde tulis pun kat dalam form tu nak kena bawak. So dia pun suruh fax on d spot kalo tak memang tak dapat nak proceed la kan. Nasib baik developer yang handle rumah aku tu baik lembut so cam tak kesah je nak kena buat keje2 adhoc camni.

And kitorang tatau pun kalau rumah dah siap memang kena submit CFO tu sekali.
Kalo tau awal memang dah siap2 bawak la kan.
Dah la pejabat KWSP tu nun jauh kat tgh bandar sana.
takde maknanya la nak patah balik bagai.

Around setengah jam gitu dah setel semua.
And they said, the process will take around 15 working days.
Then kelmarin aku cek dalam website dia, status masih 'Dalam Proses'.
Semalam aku cek, tup tup, eh?... dah diluluskan...
Tadi plak aku cek, wahhh! status adalah 'Paid' okeh.
haha. ai suker!
dua2 akaun pulak tu dah setel.
cam sangat tangkas orang kerajaan buat keje sekarang ni kan.

So, dah bole arrange ngan developer arini.
yey!


'warna lime green utk kitchen cam sangat cantek kan?
...

Ni aku ada satu artikel tentang punca sukar hamil yeh.
And as usual, kalo korang rajin sila la baca ^-^

----------

Antara Punca Sukar Mengandung

Semoga arwah guru saya sentiasa dicucuri rahmatNya. Ilmu yang ingin saya kongsikan kali ini dipanjangkan untuk tatapan sekelian yang saya perolehi dahulu sewaktu arwah masih hidup. Zaman moden kini ramai para isteri yang bekerja menambah pendapatan keluarga. Kewangan keluarga semakin meningkat namun seiring dengannya pula ialah peningkatan kesukaran untuk mendapatkan zuriat dalam bahasa mudah ialah susah untuk mengandung.

Bila timbul masalah ini, doktor pakar sakit puan sangat beruntung kerana mendapati bilangan mereka yang ingin berurusan begitu ramai sekali. Kos rawatan yang dikenakan pula ada yang melibatkan puluhan ribu ringgit dan itu pun belum pasti akan mengandung. Jadilah wanita tersebut sebagai bahan ujikaji yang diberikan ubat ini dan itu serta pelbagai rawatan kesuburan lainnya.

Masalah menemui doktor sakit puan ini tidak begitu memudaratkan sekadar memudaratkan kewangan. Yang akan saya ceritakan ini lebih memudaratkan lagi. Bagi yang putus asa dengan rawatan doktor dan alternatif yang lebih mudah dan murah, ramai di antara mereka yang mengalami masalah ini menemui bomoh, dukun dan tukang urut sebagai usaha untuk mendapatkan anak, mengandung. Inilah yang lebih parah kerana menemui dukun dan bomoh ini sebenarnya adalah permulaan kepada azab yang lebih besar dari Allah kerana telah mensyirikkanNya.

Salah seorang jiran saya sejak kebelakangan ini hampir setiap tahun menerima menantu. Sehingga kini 3 orang anaknya telah selamat melangsungkan perkahwinan mereka. Namun apa yang menyedihkan sekali ialah sehingga kini jiran saya ini belum mendapat pangkat datok kerana anak dan menantu mereka ini masih belum mengandung.

Di tempat kerja saya pula ramai pasangan yang lebih sepuluh tahun kahwin masih belum mendapat anak dan beberapa orang lain pula sudah lima tahun berkahwin juga masih belum mendapat anak. Ada seorang hamba Allah tu apabila saya nasihatkan agar semoga mudah mengandung begitu sombong sekali menolak nasihat saya dengan mencebikkan muka namun hakikatnya ialah sehingga saat ini beliau masih belum mengandung.

Pada hari raya aidilfitri lalu saya telah dikunjungi pasangan suami isteri rakan setugas saya. Dalam pertemuan tersebut sempatlah mereka mengadukan masalah mereka iaitu walaupun sudah lebih setahun berkahwin, isterinya masih belum mengandung. Kira-kira sebulan lepas iaitu kira-kira tiga bulan selepas kunjungan di aidilfitri sewaktu berselisih ditempat kerja, dengan begitu gembira suami pasangan ini mengucap kesyukuran dan terima kasih kerana isterinya baru disahkan mengandung. Alhamdulillah setelah kira-kira 3 bulan mengamalkan nasihat yang diberikan, isterinya telah mengandung.

Satu ketika sewaktu saya membeli belah dipasar raya Extra, saya merasa begitu sedih melihatkan seorang perempuan yang saya jangka seorang isteri sedang memasukkan jeruk anggur ke dalam bekas plastik. Saya merasa sedih kerana ini bakal menyusahkan perempuan ini untuk mengandung. Saya memberanikan diri untuk mendekati wanita ini dan mula bertanya “suka makan jeruk?” “Memang kegemaran saya” jawab wanita ini.

“Sudah berkahwin?” saya menambah. “Sudah 3 tahun” wanita ini menjawab. Tepat seperti jangkaan saya bahawa wanita ini sudah berkahwin. “Berapa orang anak?” saya menyoal untuk mendapatkan kepastian hipotesis awal saya. Seperti yang saya jangkakan wanita ini menjawab "belum dapat anak lagi”. Selepas mendapat fakta yang dikehendaki saya pun memulakan sesi nasihat semoga kelak beliau mendapat anugerah anak termasuklah memberhentikan tabiaat memakan jeruk yang baru sahaja dibeli. Semoga Allah memberikan wanita ini zuriat dari anak yang soleh.. Semoga Allah memberikan zuriat (mengandung dan melahirkan anak), amalkanlah nasihat berikut:

Elakkan:
- Minum coca cola, pepsi cola, minuman bergas
- Makan junk food
- Segala jeruk kering seperti asam boi dan jeruk basah seperti jeruk mangga dan cermai
- Makan makanan fast food seperti KFC, Mc Donald dan pizza
- Makan burger dan nugget
- Makan jambu batu

Suami pula dikehendaki meminum susu lembu tepung fullcream atau susu segar. Kalau merokok perlu berhentikan tabiat ini. Si isteri juga kena minum susu lembu sama ada dalam bentuk tepung fullcream atau susu segar.

Coca cola dan Pepsi Cola was invented by American Jews dengan satu objektif iaitu untuk merosakkan kesuburan manusia. Itulah sebabnya mereka begitu bersungguh-sungguh memasarkan produk ini diserata dunia. Namun ironinya ialah dinegara mereka sendiri iaitu Israel, produk Coca Cola dan Pepsi Cola tidak ada dijual kerana sememangnya mereka ingin meramaikan bangsa Yahudi. Namun apa yang penting sekali sebelum melaksanakan tip atau petua ini ialah mendapat redha Allah.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

+ road to bliss + Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review